Ρεβίθια ντελμπιέ και ρεβίθια κόκκινα

 
 

Με ντομάτα τα θεωρώ πιό …καλοκαιρινά αλλά και τα ντελμπιέ δεν ήταν άσχημα σήμερα…

Δεκαπενταύγουστος, νηστεία, και τουλάχιστον Τετάρτες και Παρασκευές είπαμε να μην τρώνε κρέας ακόμη κι αυτοί που δεν νηστεύουν.Η μάνα μου λοιπόν είπε να κάνει ρεβίθια σήμερα,και πολύ πρόθυμα δέχτηκα να μας τραπεζώσει μιας κι είχα άλλες δουλειές το πρωί. Έλα μου όμως που οι μισοί τα θέλουν κόκκινα και οι άλλοι μισοί κίτρινα.Αφού οι γιαγιάδες δεν χαλάνε χατίρια (ένα παραπάνω η δικιά μας …) έκαμε κι απ’τα δυό. Και με ντομάτα και ντελμπιέ όπως τα λέμε.


Ντομάτα λοιπόν vs αλευρολέμονο.

Υλικά:
Μισό κιλό ρεβύθια
2 κρεμμύδια
1 φλυτζάνα λάδι
Αλάτι
1 κουταλιά σόδα
Για τα κόκκινα: 1 πιάτο τριμμένη ντομάτα

Για τα ντελμπιέ: 1 φλυτζάνι του ελληνικού καφέ λεμόνι και δύο κουταλιές αλεύρι

Επί το έργον:

Βάζουμε αποβραδίς σε ελαφρά αλατισμένο  νερό τα ρεβίθια. Καλύτερα να είναι χλιαρό και μπόλικο. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα πασπαλίζουμε με τη σόδα. Τα ανακατεύουμε να πασπαλιστούν και τα αφήνουμε να περιμένουν 20-30 λεπτά. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά, πετάμε όσα φλούδια προέκυψαν, και τα βάζουμε να βράσουν σε  κρύο νερό που να τα σκεπάζει (πάντα τα όσπρια τα βάζουμε σε κρύο νερό γιατί αλλιώς δεν μαλακώνουν).

 

Για τα κόκκινα:Όταν μαλακώσουν λίγο βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και λίγο αργότερα την ντομάτα  και αφήνουμε να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.

Για τα ντελμπιέ: Όταν μαλακώσουν ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε να βράσουν και να χυλώσουν.Χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο το λεμόνι και το αλεύρι να γίνουν σαν χυλός.Με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο ζουμί από την κατσαρόλα που βράζουν τα ρεβίθια και συνεχίζουμε το χτύπημα (όπως το αυγολέμονο).Όταν πια έχει γεμίσει το πιάτο, το γυρίζουμε στην κατσαρόλα, και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.

Τα ντελμπιέ ήταν μια-δυό μερίδες σήμερα και έγιναν σε μικρό κατσαρόλι…

Και στις δύο περιπτώσεις κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε εκεί την κατσαρόλα να «μαρουβίσει» το φαγητό . Έτσι το λέμε εδώ. Που θα πει να το αφήσουμε να ησυχάσει, να σταματήσει ο βρασμός του να μελώσει. Με τη λέξη σχετίζεται και το όνομα του μαρουβά, του κρασιού που παλιώνει σε δρύινα βαρέλια και παράγεται στην Κίσσαμο των Χανίων.Μαρουβίζω σημαίνει κατά τους ειδικούς παλιώνω (εγώ θα έλεγα ότι σημαίνει «παλιώνω όμορφα» γιατί όπου το χρησιμοποιούμε έχει αυτή την έννοια).

 

Παρατήρηση:
Ντελμπιέ λέμε στην Κρήτη το αλευρολέμονο (δεν ξέρω από πού μας έχει προκύψει το γαλλικόν(;) ) .Το κάνουμε όμως σε αρκετά φαγάκια αντί αυγολέμονο , όπως π.χ αγκιναροκούκια την Άνοιξη, πρασοσέλινα, κ.ά. Ακόμη και στην ψαρόσουπα της 25ης Μαρτίου , των Βαΐων , και της 6ης Αυγούστου που πέφτουν σε περιόδους νηστείας, αλλά επιτρέπεται το ψάρι, ντελμπιέ κάνουμε αντί να αυγοκόψουμε.

Print Friendly, PDF & Email