Καθένα τους μια μικρή ατομική πάστα φλώρα!
Τον γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο κι εμείς κάθε χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια παρόλο που δεν έχουμε Νίκο ή Νίκη μέσα στη στενή οικογένεια. Τον γιορτάζουμε γιατί 6 Δεκεμβρίου ήρθε στη ζωή μας το κοριτσάκι μας το πρώτο, η “μεγάλη” μας εγγονούλα.Το κέρασμα στα φετινά της γενέθλια είναι το απόλυτο γιαγιαδίστικο μπισκοτένιο γλυκό, η πάστα φλώρα αλλά σε εκδοχή ατομική, σαν μπισκότο μαρμελάδας!
Άλλη μια γιορτή που φέτος θα βόλευε να είμαι εκεί επειδή πέφτει Κυριακή. Άλλη μια γιορτή που παρόλη την υπομονή μου νοιώθω πιο πολύ το βάρος των συνθηκών που ζούμε φέτος. Ας είναι… Να είμαστε όλοι καλά και πρώτα απ’ όλα εκείνη και η αδελφούλα της και οι γονείς της, και θα τα πούμε του χρόνου από κοντά τα Χρόνια Πολλά!
Το μικρό μου κοριτσάκι έχει μεγαλώσει! Δεν το πιστεύω όταν βλέπω στο skype πως έχει γίνει μια όμορφη μικρή δεσποινίδα που μπορεί να διαβάζει και να λογαριάζει, που ζωγραφίζει υπέροχα και μαθαίνει Αγγλικά! Που κουβεντιάζει σοβαρά, που βάζει προτεραιότητες, που είναι μεθοδική μαθήτρια, που κάνει τσαχπινιές, που ξέρει τόσα πολλά για την ηλικία της!
Διάλεξα για τη γενέθλιά της τούτα τα μπισκοτάκια από περιοδικό που μου έφερε ο μπαμπάς της σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του (πριν κλειστούμε…). Ξέρουν τα παιδιά μου, όποτε βγουν έξω περιοδικό με συνταγές μου φέρνουν. «Τι θα καταλάβεις ρε μαμά από φιλανδικά;». Κι όντως λέξη δεν έβγαλα, αλλά την ιδέα –αυτήν και άλλες- την πήρα! Και θαρρώ πως τα δικά μου έγιναν ακόμη πιο όμορφα, τι λέτε; Η ζύμη είναι μια από τις δικές μου για πάστα φλώρα και εδώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα φράουλα, πορτοκάλι και δαμάσκηνο.
Κι επειδή η Αγγελικούλα μου το ‘χει όπως σας έχω ξαναπεί ΚΑΙ με την κουζίνα, έφτιαξα κάτι εύκολο για να το προσπαθήσει με τη μαμά της. Σαν να τη βλέπω να κόβει τα φυλλαράκια! Αγαπημένο μου, Χρόνια σου Πολλά! Να είσαι γερό, να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα, να γίνεις ένας ευτυχισμένος άνθρωπος! Και να θυμάσαι πως η γιαγιά θα είναι πάντα για σένα «σπαθί κι ασπίδα», όπως έγραφα στην ανάρτηση με το smoothie σου!
Υλικά
Για 22-24 μπισκότα
Για τη ζύμη:
100 gr βούτυρο (πλάκα) σε θερμοκρασία δωματίου
70 gr ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη ή λεπτή κρυσταλλική)
1 αυγό
230 gr αλεύρι
½ κουταλάκι μπέικιν
Εναλλακτικά για νηστίσιμη παραλλαγή, μισή δόση ζύμη “σαν κουρού” με 2 κουταλιές ζάχαρη επί πλέον
Για τη γέμιση:
120 -150 gr μαρμελάδα της επιλογής μας (κατά προτίμηση μαρμελάδες πολλών χρωμάτων)
Επί το έργον
Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα δεκαπεντάλεπτο. Αν είναι ζεστό το περιβάλλον τη βάζουμε στο ψυγείο. Μετά, τη χωρίζουμε σε 2 ή σε 3 μέρη και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο.
Αφήνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια στο ψυγείο μέχρι να τα ανοίξουμε. Διευκολύνει πολύ το άνοιγμα του φύλλου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Με κουπ πατ κόβουμε τετράγωνα κομμάτια πλευράς 7-8 cm και βάζουμε στο κέντρο του καθενός μισό κουταλάκι μαρμελάδα.
Κλείνουμε τα φυλλαράκια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και πιέζουμε να κολλήσουν. Αραδιάζουμε τα μπισκότα μας στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε τα μπισκότα στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.
Και με ζύμη γιαουρτιού
Κι άλλη παραλλαγή για τη ζύμη... 60 gr βούτυρο 80 gr γιαούρτι 30-50 gr άχνη 1 βανίλια 210 gr αλεύριΠαρατηρήσεις
- Έχω φτιάξει τη συνταγή δυο φορές, τη μια με ζύμη γιαουρτιού. Γενικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια τριφτή ζύμη συνηθίζουμε για τάρτες ή πάστα φλώρα, ακόμη και τη νηστίσιμη κουρού που ανέφερα στα υλικά (είναι ζύμη πασπαρτού…) .
- Εννοείται ότι η συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία μιας κλασικής πάστας φλώρας.
- Για κάθε μπισκότο χρησιμοποίησα 5-7 gr μαρμελάδας. Πιο όμορφα έγιναν αυτά με τη λιγότερη. Δεν θέλουμε ξεχειλίσει στο ψήσιμο…
- Θα πούμε άλλη φορά πληροφορίες για την πάστα φλώρα εν Ελλάδι. Σήμερα η ανάρτηση είναι της Αγγελικούλας μου!