Προζυμένια κρητικά κουλουράκια με πολύ ιδιαίτερη τεχνική!
Υλικά
2 κούπες φρεσκοαναπιασμένο προζύμι (βλ. παρακάτω)
1 κούπα κανελόζουμο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή
5-6 κόκκους μαστίχα
Περίπου 1200-1300 γραμμάρια αλεύρι (η τελική ποσότητα εξαρτάται και από το πόσο αραιό είναι το προζύμι μας)
Επί το έργον
Η αρχική ποσότητα προζυμιού μπορεί να είναι πολύ λίγη. Το αναπιάνουμε μέχρι να έχουμε αρκετό ώστε να κρατήσουμε όσο θέλουμε και να χρησιμοποιήσουμε 2 κούπες στα κουλουράκια μας . Εγώ σε μια περίπου κούπα διατηρημένο προζύμι, προσθέτω 1 κούπα νερό και 1 κούπα αλεύρι . Όταν ανεβεί κρατάω 2 κούπες για τα κουλουράκια μου και αφού προσθέσω λίγο ακόμη αλεύρι στο υπόλοιπο να γίνει σαν αραιό ζυμαράκι το φυλάσσω για επόμενη χρήση. Περισσότερες λεπτομέρειες στο post για το προζύμι.
Προσθέτουμε στο φρεσκοαναπιασμένο προζύμι το 1/3 των υλικών (εκτός από τη ρακή και τη μαστίχα) και τα ανακατεύουμε. Όταν ανεβούν, προσθέτουμε άλλο 1/3 και αφήνουμε να ανεβούν ξανά. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα, τη ρακή και τη μαστίχα και όσο αλεύρι χρειάζεται να γίνει μια μαλακή ζύμη, ίσα ίσα να μη κολλά στα χέρια.Δεν πρέπει να γίνει σφικτή γιατί θα γίνουν σκληρά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί άλλη μια φορά.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε βαμβακερό ύφασμα, σε χώρο που δεν υπάρχουν ρεύματα. Τα αφήνουμε να ανεβούν. Το “κολπάκι” με το ζυμαράκι στο νερό που περιγράφεται στα ανεβατά κουλουράκια ισχύει κι εδώ.Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει. Όταν κοχλάσει, παίρνουμε ένα ένα κουλουράκι και το βουτάμε στο νερό για μερικά δευτερόλεπτα (ανεβαίνει στην επιφάνεια).
Το τραβάμε με τρυπητή κουτάλια και το πασπαλίζουμε με σουσάμι που έχουμε πλύνει και απλώσει σε καθαρή πετσέτα για να στραγγίξουν τα υγρά του.
Τα βάζουμε σε λαμαρινάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (στη μεσαία σχάρα) για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Παρατηρήσεις
1)Η διαδικασία με το προζύμι είναι χρονοβόρα αλλά καθόλου κοπιαστική. Αν η ώρα που θα ανεβεί η ζύμη δεν μας βολεύει να τα πλάσουμε μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο και να αναβάλουμε το ανέβασμα ή το πλάσιμο. Οι ζύμες με προζύμι είναι πού … ευέλικτες!
2) Η ίδια τεχνική του ζεματίσματος μπορεί να γίνει και για τα ανεβατά κουλουράκια με μαγιά.
3)Το ζεμάτισμα μπορεί να παραληφθεί. Τότε κυλάμε στο σουσάμι τα κουλουράκια την ώρα που τα πλάθουμε, τα βάζουμε στα ταψάκια που θα τα ψήσουμε και τα αφήνουμε να ανεβούν εκεί. Αν δεν θέλουμε σουσάμι μπορούμε να τα αλείψουμε με ζαχαρόνερο (ή με γάλα αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα).
4)Το αλεύρι μπορεί να είναι σταρένιο , ή για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό.
5)Με τις ίδιες ζύμες (προζυμένια ή με μαγιά) φτιάχνω πολύ νόστιμα νηστίσιμα σταφιδόψωμα. Με τα τελευταία υλικά σ’ αυτή τη συνταγή, και μαζί με τα υπόλοιπα στη ζύμη μαγιάς, προσθέτω σταφίδες και πλάθω μικρές μπάλες που αφήνω να ανεβούν. Τα ψήνω όπως τα κουλουράκια. Είναι εκείνα που φαίνονται στις φωτογραφίες με τη σπιτική πορτοκαλάδα και που αρκετές φίλες μου ζήτησαν τη συνταγή με σχόλιο ή με e-mail.
update 8-4-2013
Θεωρώ ότι το σχόλιο της καλής μας Αγγελικής από το ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ συμπληρώνει την ανάρτηση και με την άδειά της το ενσωματώνω:
Όμορφη συνταγή με ενδιαφέρουσα ιστορία!
Θα ήθελα να συμπληρώσω δυο πληροφορίες για τα Γαλλικά μπισκότα, που η ζύμη τους βράζεται, πριν ψηθεί! Εκτός από τα Échaudé και τα Gimblette, που αναφέρεις, υπάρχουν και άλλα μπισκοτάκια που φτιάχνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως τα Craquelin, τα Brassadeau, τα tortillon,τα teurquette και τα chemineau (ίσως να υπάρχουν και άλλα και να μη τα ξέρω). Οι Γάλλοι θεωρούν και τα bretzel δικά τους, γιατί τα έφτιαχναν στην Αλσατία (που συχνά ήταν σε Γερμανική κατοχή). Τα περισσότερα άρχισαν να τα φτιάχνουν στον μεσαίωνα, όπως λες. Τα πιο παλιά είναι τα Échaudé (1200μΧ) που δεν έχουν κανένα διογκωτικό. Η ζύμη τους είναι συνήθως από αλεύρι, νερό, ζάχαρη και ανθόνερο. Το αποτέλεσμα είναι σκληρά μπισκότα, που τα τρων βουτηγμένα σε κρασί ή σε καφέ. Τα Gimblette πλησιάζουν περισσότερο στα ανεβατά κουλουράκια σου με την μαγιά, έχουν αυγά, μαγιά, αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και είναι αρωματισμένα με ανθόνερο και κίτρο ή φράπα γλασέ.
Εξαιρετικά… είσαι πολύτιμη.
Είμαι μισο κρητικιά και καταλαβαίνεις… ξυπνάς με το μπλόγκ σου το κρητικό αίμα μέσα μου…!
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο θετικό σχόλιο! Χαίρομαι!
Βαγγελιώ μου, τ' ανεβατά, τα έκανα και μάλιστα αρκετές φορές.
Άντε τώρα να καταπιαστώ και με τα "ζεματιστά" :-)))
Αλλά μόλις τελειώσουν αυτά που έκανα χθες βράδι με: πετιμέζι, πορτοκάλι, λάδι και αμύγδαλα.
Καλημέρες πολλές-πολλές.
Αγαπημένα κουλουράκια Πηνελόπη και τα πετιμεζένια. Αφού σας αρέσουν τα ανεβατά, τα προζυμένια θα σας ενθουσιάσουν!
Έτρεξα αμέσως εδώ μόλις τα είδα στο ΦΒ και πολύ καλά έκαμα 🙂
Υπέροχα κουλουράκια και εξαιρετική όπως πάντα περιγραφή της διαδικασίας!!!!!!!!
Μπράβο Βαγγελιώ
Φιλιά
Καλημέρα
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Να τα δοκιμάσετε!
Είσαι θησαυρός, ερευνήτρια θα μπορούσα να σε πω.
Μπορεί να μην ασχολούμαι με τα κουλούρια αλλά τα κείμενα σου είναι τόσο χρήσιμα από κάθε άποψη.
Πολλά φιλιά
Οι καλές κουβέντες όσο κι αν είναι υπερβολικές μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση. Ευχαριστώ φίλη μου!
Ακουσα για προζυμι και ετρεξα αμεσως! Βαγγελιω μου εισαι απο τους λιγους που γνωριζουν και χρησιμοποιουν το φυσικο προζυμι στην Ελλαδα και αυτο με χαροποιει ιδιαιτερα γιατι του εχω μια απεραντη αγαπη! Φτιαχνω κι εγω διαφορα κολουρο-τσουρεκακια με προζυμι, αφου καθε 15 μερες και με απολυτη συνεπεια το αναπιανω και φυσικα παντα περισσευει μια ποσοτητα. Παρ'ολο που οπως ειπες γνωριζω καλα τα ιταλικα ταραλλι, δεν το σκεφτηκα ποτε να ζεματισω τα προζυμενια κουλουρακια και ειναι κατι που θα δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια!
Δυο αποριες : τι υφη εχουν τα κουλουρακια, και ποσο αραιο ειναι το προζυμι που χρησιμοποιεις, πχ μοιαζει με εναν παχυρρευστο χυλο?
Πολλα φιλια!
Μαρίνα κι εγώ απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου. Η ιταλική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου. Το προζύμι που φυλάσσω για διατήρηση έχει περίπου την υφή που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία του "επί το έργον". Όταν το αναπιάνω είναι λίγο πιο αραιό, πάντως όχι χυλός.
Ελπίζω να είμαι κατανοητή. Εξάλλου έχεις τέτοια εμπειρία που θα τα κάνεις και καλύτερα απο μένα :-)!
Έχει σχηματιστεί μια χρυσαφί καρδούλα πάνω στα κουλουράκια σου! Δες την πρώτη φωτό του "Επί το έργον"
Φιλάκι
Καρδούλα και φιλάκι κοριτσάκι! Πόσα παρατηρείς!
Θα συμφωνήσω με τη φίλη Ξανθή!
Είσαι πραγματικός θησαυρός και πολλές φορές τα κείμενα και οι πληροφορίες που μας παραθέτεις είναι εξίσου απολαυστικά με τις συνταγές σου!!
Φιλιά πολλά!
Μ' αρέσουν οι υπερβολές σας κοπελιά μου! Να είσαι καλά!
Συνταγές με επιτυχία!!!! Μόνο αυτό! Ευχαριστούμε για το χρόνο σου και για το ότι δεν τσιγκουνεύεσαι τις πληροφορίες και τις απαντήσεις, τις λεπτομέρειες!!! Ευχαριστούμε!!! Νοιώθω πως τις συνταγές τις ψάχνει, τις δοκιμάζει και μου τις προσφέρει με σιγουριά η μαμά μου!!!! <3 Υ.Γ. Και εγώ ζήτησα τη συνταγή με τα κουλουράκια. Είμαι "υπόχρεη"! Άντα
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο γλυκό σχόλιο! Με συγκινείς! Ελπίζω να σου πετύχουν Άντα μου.
Εσύ μας προκαλείς την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά και την αγάπη! Ό,τι δίνεις, παίρνεις……έτσι δεν έλεγαν παλιά? Αν θα πετύχουν????? Δεν θυμάμαι…..έχω φτιάξει κάποια από τις συνταγές σου και δεν πέτυχε? Νομίζω έγλυφαν πιάτα και δάχτυλα!!! Ευχαριστώ και για το χρόνο σου!!!
Γέμισε η οθόνη Βαγγελιω μου με τα κουλουράκια σου.
Πολύ ωραία, αφράτα. Αμα κάνει η μαμα μου προζύμι θα τα προσπαθήσω.
Οι πληροφορίες σου εξίσου χρήσιμες και πολύτιμες
Οι φωτογραφίες σου μια χαρά είναι Πολυ βελτιωμένες. Το μυστικό είναι το φως (φυσικό ή όχι). Είσαι σε καλό δρόμο 🙂
Καλό μήνα να έχεις.
ΦΙλιά πολλά
Μάριον το πόσο μ' ευχαριστεί που βρίσκεις βελτιωμένες τις φωτογραφίες μου δεν λέγεται! Είναι το μεγάλο μου πρόβλημα!
Αχ Βαγγελιώ μου, τι καταπληκτικά πράγματα και θάματα λες και κάνεις! Αλλά εγώ η έρμη πώς ν'αναπιάσω προζύμι που μου πέφτει δύσκολο;;;
Μάρθα καθόλου δύσκολο! Απόφαση θέλει να το επιχειρήσεις την πρώτη φορά. Φτιάχνεις τόσα πράγματα που αυτό είναι παιχνιδάκι μπροστά τους!
Βαγγελιώ μου τι ενδιαφέρουσα ανάρτηση είναι και αυτή!
Όμορφη συνταγή με ενδιαφέρουσα ιστορία!
Θα ήθελα να συμπληρώσω δυο πληροφορίες για τα Γαλλικά μπισκότα, που η ζύμη τους βράζεται, πριν ψηθεί! Εκτός από τα Échaudé και τα Gimblette, που αναφέρεις, υπάρχουν και άλλα μπισκοτάκια που φτιάχνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως τα Craquelin, τα Brassadeau, τα tortillon,τα teurquette και τα chemineau (ίσως να υπάρχουν και άλλα και να μη τα ξέρω). Οι Γάλλοι θεωρούν και τα bretzel δικά τους, γιατί τα έφτιαχναν στην Αλσατία (που συχνά ήταν σε Γερμανική κατοχή). Τα περισσότερα άρχισαν να τα φτιάχνουν στον μεσαίωνα, όπως λες. Τα πιο παλιά είναι τα Échaudé (1200μΧ) που δεν έχουν κανένα διογκωτικό. Η ζύμη τους είναι συνήθως από αλεύρι, νερό, ζάχαρη και ανθόνερο. Το αποτέλεσμα είναι σκληρά μπισκότα, που τα τρων βουτηγμένα σε κρασί ή σε καφέ. Τα Gimblette πλησιάζουν περισσότερο στα ανεβατά κουλουράκια σου με την μαγιά, έχουν αυγά, μαγιά, αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και είναι αρωματισμένα με ανθόνερο και κίτρο ή φράπα γλασέ.
Για το καυτό θέμα που βάζεις, με το δίκιο του κυρίου…Πορτοκάλος (θυμάμαι και το όνομα του πατέρα στον My Big Fat Greek Wedding) αυτό θέλει κρασάκι και πολύ συζήτηση!:)
Πάντα να μας μαθαίνεις όμορφα πράγματα!
Σου στέλνω πολλά φιλιά!
.
Αγγελική το σχόλιό σου είναι πολύτιμο και ιδανικό συμπλήρωμα στην ανάρτηση. Μου επιτρέπεις; Ευχαριστώ πολύ για τις πρόσθετες πληροφορίες.
Ο κ. Πορτοκάλος ήταν υπερβολικός και τον αναφέρω
χαριτολογώντας 🙂
Προφανώς! Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον!
ΥΓ. Ο γλυκούλης Πορτοκάλος ήξερε τι έλεγε!:)
Αχ, βρε Βαγγελιώ! Είσαι χρυσοχέρα και κάνει μπαμ από χιλιόμετρα! Μπράβο σου!!!
Πολλά φιλιά!
υ.γ. Δεν στέλνεις κανένα κουλουράκι και προς τα εδώ; Pleaseeeee…
Ευχαριστώ πολύ! Μακάρι να γινόταν διαδικτυακές αποστολές 🙂
χαιρομαι που δινεις συνταγες με προζυμι (το αγαπω)Εχω κανει τα ανεβατα κουλουρακια με μαγια,εκεινα ομως ειχαν το μισο λαδι μηπως αν βαλω λιγοτερο δεν θα πετυχουν αυτα εδω(πιο διαιτητικα τα αλλα).Αληθεια το ζεματισμα τι προσφερει δεν σφιγγει το ζυμαρι αφου μετα τα ψηνουμε??Μια ασχετη ερωτηση,αληθεια η πιτσα με προζυμι εχω ακουσει οτι ειναι καλυτερη,μηπως ξερεις τι αναλογιες θελει??Σε ευχαριστω και νοιωθω τυχερη που σε ανακαλυψα, για τις ωραιες σου κρητικες συνταγες.
Καλώς όρισες κι ευχαριστώ για τα παινέματα :-). Νομίζω ότι αν ελαττώσεις λίγο το λάδι δεν θα πειράξει το τελικό αποτέλεσμα. Άλλες συνταγές που έχω περιέχουν λιγότερο αναλογικά και έχουν χυμό πορτοκαλιού σαν πρόσθετο υγρό.
Όλες οι συνταγές που περιέχουν μαγιά γίνονται και με προζύμι και μάλιστα καλύτερες. Εγώ συνηθίζω στις απλές ζύμες 1 κούπα προζύμι (φρεσκοαναπιασμένο, δηλαδή αναπιάνω το διατηρημένο μου και χρησιμοποιώ μια κούπα) για 3-4 κούπες αλεύρι.Απλές εννοώ χωρίς πολλά αυγά και ζάχαρη. Ελπίζω να βοήθησα.
σε ευχαριστω για την απαντηση,ειμαι σε διαιτα και καθομαι με τις ωρες και χαζευω τις συνταγες σου,ανυπομονω να ρθει η ωρα να αναλαβω δραση.Να σαι καλα.Κικη.
δεν ήξερα ότι τα bagels είναι εβραικά!! δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω κανένα από τα "ζεματιστά" που αναφέρεις. θα αρχίσω από τα δικά σου που είναι και μπάνικα και θα προχωρήσω και στα υπόλοιπα!
φιλιά φιλενάδα! μουτς 🙂
Ε, τώρα είναι παγκόσμια Πέλα :-). Δοκίμασέ τα. Είναι και πολύ υγιεινά για το παιδί!
Μια ερώτηση σας παρακαλώ! Τα σταφιδόψωμα απλά τα αφήνω να ανέβουν, δεν τα ρίχνω στο νερό, σωστά???? Ευχαριστώ και συγχαρητήρια!!!!
Απαντώ βιαστικά για να σε προλάβω :-). Δεν τα ζεματίζουμε τα σταφιδόψωμα. Εξάλλου και τα κουλουράκια αν δεν θέλουμε δεν τα ζεματίζουμε
Πάντα διαβάζω με ενδιαφέρον τις προζυμένιες σου παρασκευές! Δεν ήξερα ότι κάνετε τέτοια που τα βουτάτε σε νερό! Ωραίες και παραστατικές οι σημερινές φωτό σου! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω!
Κική είναι πολύ ιδιαίτερα και νόστιμα. Με την εμπειρία που έχεις στις ζύμες θα σου πετύχουν σίγουρα!
H συνταγή εκτελείται αλλά ήθελα να ρωτήσω.Επειδή έχω προζύμι αυτό χρεισιμοποιώ πάντα,ουτος ή αλλιώς το δύσκολο της υπόθεσης είναι όταν θέλω να σηκώσω από τα πανιά το ψωμί ή κ.α. μου χαλάνε εμφανισιακά.Τώρα με αυτά τα ψωμάκια πώς θα το κάνω χωρίς να μου χαλάσουν;Αν και σκέφτομαι να μην τα βράσω καθόλου να πω την αλήθεια .Θέλω λίγη βοήθεια γιατί το προζύμι το έχω 2χρ. αλλά ακόμα μαθαίνω…..Ευχαριστώ!!!
Μαρίνα αυτό είναι ένα θέμα πράγματι! Εγώ όταν δεν θέλω να τα ζεματίσω, τα βάζω κατευθείαν στα ταψιά που θα τα ψήσω και δεν θέλουν μετακίνηση. Αλλιώς πρέπει να βρεις κατάλληλο ύφασμα.Στα βαμβακερά δεν κολλάνε πολύ. Βοηθά να τα ανασηκώνεις λίγο από τις άκρες να παίρνουν κάπως αέρα και προσεκτικά να τα ξεκολλάς. Αλλά τούτα εδώ και να παραμορφωθούν λίγο επανέρχονται με το ζεμάτισμα και το ψήσιμο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Με πρόλαβεεεεεεεεεες!!!!! Ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!!!!!
Χαίρομαι!!!!!!!!!!!!!
Τι εννοείτε με αυτό??? Με τα τελευταία υλικά σ' αυτή τη συνταγή, και μαζί με τα υπόλοιπα στη ζύμη μαγιάς??? Θέλω να τα φτιάξω και δεν κατάλαβα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!
Επειδή τα υλικά σ' αυτή τη συνταγή μπαίνουν σε τρεις δόσεις, εννοώ ότι οι σταφίδες μπαίνουν με την τελευταία δόση (το τελευταίο 1/3). Ενώ στα ανεβατά κουλουράκια (με μαγιά) τις βάζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Εντάξει τώρα; Καλή επιτυχία!
Θα σε τρελλάνουμε!!!! Μόνο το κόμμα και τις τελείες δεν σε έχουμε ρωτήσει σε ποιό στάδιο τα βάζεις στην συνταγή!!!! Σε ευχριστώ πολύυυυυυυυυυ!!!!!!
Το χω στο ψυγειο το βγαζω απο νωρις την προηγουμενη μερα το βραδυ το αναπιανω και το πρωι το βαζω στα κουλουρια,ΣΩΣΤΑ???
Το έχεις στο ψυγείο, το βγάζεις να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτεις λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι, και όταν ανεβεί, το πατάς με το χέρι να χαμηλώσει, παίρνεις την ποσότητα που χρειάζεσαι και φυλάσσεις το υπόλοιπο για μελλοντική χρήση (πιθανόν σ' αυτό που θα φυλάξεις αν είναι πολύ αραιό να προσθέσεις λίγο αλεύρι ακόμη για να γίνει σαν μαλακό ζυμαράκι , να το αφήσεις να ανεβεί πάλι και να το καλύψεις με ελαιόλαδο). Το προζύμι δυστυχώς δεν θέλει πρόγραμμα. Μου έχει τύχει να ανεβεί σε 24 και σε 36 ώρες (είχα πολύ καιρό να το αναπιάσω και είχε εξασθενήσει). Από τώρα και μετά ανεβαίνει πιο γρήγορα αλλά όχι πάντα σε 12 ώρες!
το προζυμι εννοω οτι βγαζω απο το ψυγειο.
Αυτό εννοώ κι εγώ!
Συγγνωμη vita δεν εκανα ανανεωση στην σελιδα,ειδα την ερωτηση μου που ηταν ατελης,(εγραψα ξανα αυτο στις 9.19)και μολις τωρα το ειδα το μπερδεμα σορυ.Εισαι η μονη που μου απαντησες για την πιτσα με προζυμι.Εχω ρωτησει σε τρια σαιτ και ουτε "φωνη ουτε ακροαση".Οταν το κανω και πετυχει θα σου πω τις εντυπωσεις μου.Σε ευχαριστω και σορυ γιατι σε ζαλισα.Τα κουλουρακια τα ανεβατα τα κανουν και εδω στην Ροδο με μαγια.Κικη.
Προσθέτουμε στο φρεσκοαναπιασμένο προζύμι το 1/3 των υλικών (εκτός από τη ρακή και τη μαστίχα) και τα ανακατεύουμε. Όταν ανεβούν, προσθέτουμε άλλο 1/3 και αφήνουμε να ανεβούν ξανά.ΔΗΛΑΔΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ.
Ακριβώς! Το τελευταίο αλεύρι μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο από τις προηγούμενες δόσεις μέχρι να επιτύχουμε την υφή που θέλουμε στη ζύμη.
Oταν λεμε αφηνουμε τρεις φορες να ανεβει ποση ωρα περιπου καθε φορα 2-3 ωρες η καθε φορα,δηλαδη 6-9 ωρες.
Δυστυχώς η απάντησή μου θα είναι ασαφής! Το προζύμι κάνει τα δικά του, δηλαδή ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μεταβάλλεται και ο χρόνος ανάμεσα στα ανεβάσματα. Έτσι αυτή τη συνταγή , την κάνω κι εγώ πάντα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Το καλό είναι ότι θέλει μόνο χρόνο, δεν έχει κόπο. Και το άλλο καλό είναι ότι αν ανεβεί π.χ. 12 η ώρα τη νύχτα και δεν έχεις διάθεση να κάνεις κουλουράκια, την πατάς και ξεφουσκώνει, την βάζεις στο ψυγείο, και την επομένη ξαναρχίζεις τη διαδικασία! Μάλιστα λένε ότι όσο πιο πολλά ανεβάσματα τόσο καλύτερα γίνονται.
Το καλοκαίρι τα ανεβάσματα θέλουν λιγότερο χρόνο.
Καλή επιτυχία!
ευχαριστω, τα χω ανακατεψει , μονο το πρωτο 1/3 δυο ωρες τωρα και δεν ξερω ποτε να συμπληρωσω τα υπολοιπα.
Περίμενέ τα! Κάνε άλλες δουλειές, πιες καφέ, μπορεί να ανεβούν αργά! Ελπίζω να έχεις το ζυμαράκι σου μακριά από ρεύματα σε ζεστό μέρος.
δεν θα ξινισει ευχομαι.Αν δεν πετυχουν θα κανω τα αλλα με την μαγια ειναι σιγουρα πιο ευκολα,γρηγορα.Να σαι καλα.
Αυτα τα προζυμενια δεν φουσκωνουν οπως τα αλλα με μαγια ετσι??Τα εκανα την πρωτη φορα και σκισανε παντου τα πεταξα και τωρα κανω δευτερη δοση παλι δεν φουσκωσαν.Η προζυμι μου ειναι δυνατη αφου ζυμωνω μια φορα την βδομαδα και ειμαι ευχαριστημενη με τον ογκο των ψωμιων μου.Και τα δευτερα που εχω τωρα στον φουρνο σκισανε γυρω γυρω,μηπως επειδη ξεραθηκαν(τα ειχα απο χτες 22 ωρες)??
Δεν μου έχει συμβεί ποτέ αυτό που λες. Φουσκώνουν το ίδιο καλά με εκείνα της μαγιάς. Μήπως τα βάζεις σε φούρνο που δεν έχεις προθερμάνει; Αν το ανέβασμα γίνει απότομα σκίζεται η ζύμη στο φούρνο. Και 22 ώρες, σημαίνει ότι μάλλον ανέβηκαν, ξανακάθησαν, και ξαναανέβηκαν όταν τα φούρνισες. Αν δεν μπορούμε να τα φουρνίσουμε την ώρα που ανεβαίνουν τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν είναι να τα φουρνήσουμε τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι δύσκολη εδώ που τα λέμε και θέλει αρκετή εμπειρία. Εύχομαι να τα σώσεις αυτή τη φορά.
Στο ψυγειο τα ειχα ολη νυχτα.Δεν φουσκωσαν αρκετα εσκισαν μονο χαμηλα τριγυρω απο την βαση.Δεν ειναι αφρατα καθολου το αλευρι ηταν λιγοτερο απο 500γρ (εκανα μιση δοση)Αληθεια οι κουπες σου ειναι αυτες οι κλασικες δοσομετρικες δεν ειναι φλιτζανια,το λεω γιατι και η Σοκολατοπιτα βγηκε στεγνη(ναι εγω ειμαι)εχω εμπειρια δυο χρονων με το ζυμαρι και 25 στην κουζινα.Νοστιμα ειναι δεν λεω αλλα σφιχτα σχετικα,η ζυμη ισα ισα που ζυμωνοταν.Δεν πειραζει,ευχαριστω απο Ροδο.υ.γ η ζυμη δεν ηταν καθολου λαδωμενη και σημερα ηταν ξερα λιγο πριν τα βαλω φουρνο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Αυτή είναι λοιπόν η αιτία! Η ζύμη δεν πρέπει να είναι καθόλου σφικτή! Μάλλον κολλά ελαφρά στα χέρια όταν τη ζυμώνουμε. Δες την ανάρτηση για τα ανεβατά με μαγιά, που μια άλλη κυρία δεν τα πετύχαινε μέχρι που έκανε αρκετά μαλακή τη ζύμη. Η κούπα μου είναι αυτή που λες, αλλά αφού έχεις εμπειρία θα γνωρίζεις ότι ακόμη και το αλεύρι παίζει μεγάλη σημασία σ' αυτές τις συνταγές. Αλλάζει η υφή της ζύμης από μάρκα σε μάρκα, γι αυτό είναι καλύτερα να κανονίζουμε και λίγο με το μάτι… Κι εγώ να σκεφτείς πριν αποφασίσω να κάνω αυτή τη συνταγή στο σπίτι μου, είχα πάει σε μια γριούλα που τα έφτιαχνε για να δω αυτές τις λεπτομέρειες που δεν περιγράφονται αλλά μαθαίνονται με την εμπειρία. Μην απογοητευτείς. Επιχείρησέ τα ξανά όποτε μπορέσεις γιατί είναι υπέροχα κουλουράκια.
Αυτο ακριβως λεω, η ζυμη κολλουσε στα χερια μου,ισως το προζυμι να μην ηταν τοσο δυνατο.Ειχα παρατηρησει παλια οταν πρωτοζυμωνα και μαθαινα το προζυμι μου χωριζε χαμηλα τα ψωμια στην μεση (στο φουρνο μεσα).Δεν εχω καποιον δικο μου να μου μαθει,να μου δειξει οτι καταφερα μεχρι τωρα ειναι απο το ιντερνετ.Την επομενη θα κανω με μαγια.Αν και αγαπω τα προζυμενια.Δεν ξυνιζουν καθολου αυτα που εκανα μονο που δεν φουσκωσαν πολυ.Οταν θα το ξανα αποφασισω θα χω "τουρμπο" προζυμι.Αυτες τις ημερες καταπιανομαι με προζυμενιο ζυμαρι πιτσας.
Εχω 1 ερωτηση… ετσι γινονται και τα ουζοκουλουρα των φουρνων σε σακουλια που ειναι μεγαλα και ψωμενια;;; υπαρχει συνταγη;;;;;;;;;;;;;;;;;;
[…] παρασκευής ιταλικών κουλουριών είναι παρόμοια με τα κρητικά ανεβατά ζεματιστά κουλουράκια! Μια τέτοια συνταγή είναι η ζύμη των σβίγκων. Τα […]
Καλησπέρα Vita !!
τα εχω φτιαξει αρκετες φορες κ ειναι πραγματι υπεροχα !!!
παρομοια ετρωγα μικρη οταν εφερνε ο πατερας μου απο το χωριο (Μάνη ) …
Εχω ενα θεμα όμως …. ή θα μου βγουνε μαλακα …. ή θα μου βγουνε κανονικα κ μεσα σε 1 με 2 μερες θα σκλυρηνουν αρκετα …. λογικα πρεπει να εχει να κανει με το ωησιμο μου σωστα ??
το προζύμι το εχω φτιαξει μονη μου !!!
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! και με το ψήσιμο και με την υφή της αρχικής ζύμης. Αν είναι παραπανίσιο το αλεύρι, θα είναι μαλακά την πρώτη μέρα και μετά θα σφίξουν. Δοκίμασε την υφή της ζύμης σου αφού τα φτιάχνεις συχνά, για να δεις σε ποιό σημείο πρέπει να σταματάς την προσθήκη αλευριού. Επίσης αλεύρι από αλεύρι διαφέρει. Το πολύ μαλακά πιστεύω ότι είναι θέμα ψησίματος. Ελπίζω να βοήθησα… Καλό σου βράδυ!
χρονια πολλα !!!!
η ζυμη μου ειναι μαλακη και αφρατη και δεν κολλαει …. το παραπανισιο αλευρι σημαινει πιο σκληρη ζυμη σωστα ???
η ζυμη θεωρω οτι ειναι τελεια ….δε χορταινω να την πιανω !!!!
οποτε μαλλον θα το ψαξω με το ψησιμο !!!
η αληθεια ειναι οτι βαζω 3 λαμαρινες … καλυτερα μια μια ε???
σε ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου …
Τα ψήνεις στον αέρα λοιπόν… Ποτέ δεν τα έχω ψήσει στον αέρα. Μόνο στις αντιστάσεις. Κάπου είχα διαβάσει ότι όσα έχουν μαγιά ή προζύμι είναι καλύτερα να ψήνονται στις αντιστάσεις. Μπορεί να είναι μύθος, αλλά το τηρώ. Για δοκίμασέ το! Καλή επιτυχία!
Αααα πανω κατω λιποιν μια μια λαμαρινα στους 180 για μιση ωρα περιπου …..
Αυριο κιολας !!!
Σ ευχαριστω πλυ Βαγγελιω ..να σαι καλα !!!!ο
Ήρθα,εδω! Νομίζω οτι αυτο ειναι πιο εύκολο! Παλι ερώτηση! Μπορώ να αντικαταστήσω τη ρακη ,με άλλο λευκό ποτό Π.χ βότκα,η ακομα και να τη παραλείψω;
Μόλις σχόλασα Κάτια μου και βλέπω τώρα το σχόλιό σου. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με βότκα. Πολλές συνταγές έχουν χυμό πορτοκαλιού αντί οινοπνευματώδες. Καλή επιτυχία. Ξαναδιάβασα όλα τα σχόλια που είχαμε ανταλλάξει για τα τσουρέκια για να δω αν είχες κάποιο εμφανές λάθος. Το προζύμι πριν μπει το γάλα έλεγες κάπου ότι είναι πολύ υγρό. Πρέπει να είναι πηκτός χυλός ή πολύ κολλώδες και αραιό ζυμαράκι. Με το γάλα γίνεται υγρό. Μήπως δεν ήταν καλό το προζύμι σου κι εγώ νόμιζα όταν είπες ότι είχες αρχίσει τη διαδικασία ότι είχες ήδη προσθέσει το γάλα;
Ευχαριστω ,που μου απαντάτε τόσο σύντομα! ΒΑΓΓΕΛΙΑ ειναι το ονομα σας;νομίζω οτι το προζύμι μου ,ήταν καλο! Ετσι φαινόταν τουλαχιστον! Αραιό ζυμαρικό με φουσκάλες πολλές και τρυπιτσες! Αχ! (Κάποιος που τα ξέρει αυτά καλα,θα γελάει μαζί μου) οκ! Όμως ! Εγω θα συνεχίσω! Σε λιγο που θα παω στο σπίτι θα καταπιαστώ με τα κουλουράκια! Θα βάλω λίγη βότκα! Θα σας ενημερώσω,παλι! Ο θεός βοηθός! Που θα μας παει! Θα τα καταφέρουμε! Σας ευχαριστω!
Μ’ αρέσει η αποφασιστικότητα και η επιμονή σου. Μου θυμίζεις εμένα στα νιάτα μου. Ποτέ δεν παράτησα κάτι αν δεν το πετύχαινα πρώτα! Μετά μπορεί να αδιαφορούσα για καιρό γι αυτό! Φιλιά!
Καλημερα σας! Να σας πω ,πω εξελίσσεται η συνταγή μου!το αναπιασμα στο προζύμι μου εγινε τέλειο !τ ο αφήςα
να γινει! Έριξα τα πρώτα υλικά! Σε δυο και ΚΑΤ ώρες είχε σανεβει! Έβαλα τη δεύτερη δόση τα υαλικά!τωρα όμως ειναι έργα τβράδυ,ποτε το έβαλα στο ψυγείο!να το βγάλω το πρωι,να φουσκώσει,να κανω τη τελευταία δόση και ολα μοιάζουν τελεια! Για να δούμε!καλα τα καταφέρνω μέχρι τωρα; Ευχαριστω,παρα πολυ!
Καλημέρα! Χαίρομαι! Αν σε δυσκολεύει το ζεμάτισμα μη το κάνεις. Βρέξε το σουσάμι μέσα σε ένα σουρωτήρι, βάλτου λίγη ζαχαρίτσα και άπλωσέ το σε καθαρή πετσέτα. Μόλις κάνεις το κορδόνι για κάθε κουλουράκι, κύλισέ το στο σουσάμι και κλείσε το σε κύκλο. Περιμένω τα ευχάριστα νέα σου!
Καλημερα σας! Έβγαλα το ζυμάρι μου απο το ψυγείο,και είχε φουσκώσει ακομα και εκει! Τέλειο φαίνεται! Τωρα το εχω σε θερμοκρασία δωματίου ,να γινει κανονικά,και να προσθέσω τα τελευταία υλικά! Αν ολα πάνε καλα το βράδυ θα φάμε κουλουράκια σπιτικά με προζύμι! Και αυτο το οφείλω στη πολύτιμη βοήθεια σας! Επειδη έκανα ολόκληρη τη δόση και μου φαίνονται πολλα,νομίζετε οτι θα μπορούσα να βάλω ζύμη στη κατάψυξη,και να τα ψήσω παλι φρέσκα; Με τη γνωστή διαδικασία! Ξεπάγωμα και μετα φούσκωμα; Σας ευχαριστω ! Μιλάμε αργοτερα!
Χαίρομαι! Βέβαια μπορείτε να κρατήσετε το ζυμάρι στην κατάψυξη! Μια φίλη μου έχει πει ότι κρατά και πλασμένα κουλουράκια. Αφού τα παγώσει σε δίσκο τα ξεπαγώνει και τα ψήνει. Δεν το έχω κάνει αλλά είναι στο πρόγραμμα!
Καλησπερα σας! Ολα τελεια! Έκανα ένα υπέροχο ζυμάρι που φούσκωσε επίσης,πολυ και όμορφα! Τωρα εχω φτιάξει τα κουλουράκια,και περιμένω να φουσκώσουν! Το τελευταίο βήμα ,σχεδόν! Αχ μακάρι να γίνουν! Θα σας ενημερώσω αργοτερα ! Και παλι ευχαριστω για τη βοήθεια σας!
🙂 <3
Καλησπερα σας ,έκανα τα ποιο τελεια κουλουράκια ever! Νομίζω οτι εχω αρχίσει και καταλαβαίνω αρκετά καλα το κεφάλαιο ,προζύμι! Σας ευχαριστω πολυ! Αν θέλαμε να μην βάλουμε το κανελοζουμο,με τι θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε; Έχετε και καπου οδηγίες για ψωμάκι με προζύμι στο σπίτι; Σας ευχαριστω παρα πολυ!
Το ξέρεις πώς περίμενα με αγωνία τα αποτελέσματα; Χαίρομαι που σας άρεσαν! Κι εγώ θεωρώ ότι αυτά τα κουλουράκια είναι τα καλύτερα. Όχι μόνο η δική μου συνταγή. Όλες που φτιάχνουμε εδώ στην Κρήτη και έχουν προζύμι. Λοιπόν: πολλές συνταγές περιέχουν χυμό πορτοκαλιού άλλες αλουσιά άλλες ρακή άλλες μείγμα και από τα τρία αυτά υγρά. Κάνε το δικό σου συνδυασμό αλλά κράτησε σταθερή την ποσότητα των συνολικών υγρών. Υπάρχουν και με γάλα και αυγά. Κάποια στιγμή θα τα κάνω και αυτά. Προζυμένιο ψωμάκι δεν έχω βάλει ακόμη στο site και όλο λέω ότι θα ζυγίζω τα υλικά μου κάθε φορά που το φτιάχνω για να γράψω τη συνταγή και όλο κάτι τυχαίνει και βιάζομαι και το αναβάλλω για την επόμενη φορά. Χονδρικά, βάζω 1:3 ή 1:4 αναλογία βάρους προζυμιού αλευριού ή μείγματος αλευριών, λάδι ελάχιστο, αλάτι ελάχιστο, ζάχαρη ελάχιστη. Δες εδώ με μαγιά για να καταλάβεις τα υλικά και τήρησε την αναλογία που σου γράφω για προζύμι αλεύρι ανάλογα το χρόνο που έχεις για φούσκωμα : https://staging.cretangastronmy.gr/2010/10/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AF-2/
Σας ευχαριστω ,παρα Μα παρα πολυ! Με βοηθάτε τόσο! Όλες σας οι συνταγές ειναι υπέροχες ,με άριστα αποτελέσματα! Τωρα θα αρχίσω τη διαδικασία να δω ,για προζυμένιο ψωμάκι! Μπορώ να σας στείλω καπου φωτογραφίες; Σα φιλια ! Τη καλημερα μου!
Να είσαι καλά κορίτσι μου. Θα χαρώ να μου στείλεις φωτογραφίες. Στο e-mail μου που είναι vita72010 παπάκι gmail.com ή στη σελίδα του site στο facebook, εδώ: https://www.facebook.com/cretangastronomy.gr/
[…] Πολύ επιτυχημένα για τις φίλες που χρησιμοποιούν το προζύμι είναι και τα ζεματιστά κουλουράκια με προζύμι. […]
Πάντα θεωρούσα τα γλυκά με προζύμι αδιανόητη υπόθεση μέχρι που, ακολουθώντας τις οδηγίες σου, έφτιαξα τα τέλεια ανεβατά κουλουράκια. Ευχαριστώ.
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν! Είναι ίσως τα πιο αγαπημένα μου κουλουράκια αλλά θέλουν το χρόνο τους!
Τι διαφορά έχουν τα ανεβατά χωρίς ζεματησμα;
Όχι πολύ μεγάλη, είναι η αλήθεια, αλλά τα ζεματιστά κάνουν καλύτερη “πρόσοψη” που έχει και μια μικρή διαφορά στην υφή!
Πάνω που ζωντάνεψα το προζύμι μου έπεσα πάνω στην συνταγή! Καλά το προζύμι, είναι όμως και το τριπλό ανέβασμα, δύσκολη πίστα. Προς το παρόν ψωμάκι, η συνταγή πάντως μπαίνει στα υπόψιν.
Δοκίμασέ τη αγαπητή μου! Δεν έχει καθόλου κόπο ειλικρινά! Μόνο χώρο πιάνει στην κουζίνα η λεκάνη ζυμώματος ;-)!
Καλημέρα σας από Κρήτη είμαστε μου αρέσανε πάρα πολύ ωραία τα κουλουράκια σας θα κάνουμε κι εμείς εδώ στην Κρήτη όπως ακριβώς τα γράφει είστε καταπληκτικοί!!!!
Ευχαριστώ πολύ φίλη μου! Έχω δει την ανταπόκρισή σου στη σελίδα μας στο facebook και σας ευχαριστώ και για αυτήν!
Καλημέρα μπορείς να μου πεις περίπου πόσα βγαίνουν στη δόση που δίνεις γιατί θέλω να τα φτιάξω για συγκεκριμένο σκοπό
Η αλήθεια είναι πως δεν τα έχω μετρήσει με ακρίβεια (άλλωστε εξαρτάται απότο μέγεθος), αλλά υπολογίζοντας το αλεύρι και με δεδομένο τον υπολογισμό της άλλης μου συνταγής με τη μαγιά πρέπει να είναι πάνω από 70 κουλουράκια. Δείτε και την άλλη μου συνταγή όπου το αλεύρι είναι ένα κιλό και λέω για 3 ταψάκια με 16-18 κουλουράκια το καθένα: https://www.cretangastronomy.gr/2010/07/anevata-koulourakia/
Καλημέρα. Πόσα κουλουράκια βγαίνουν στη δόση που δίνεις γιατί θέλω να φτιάξω κάμποσα για συγκεκριμένο σκοπό
Ηθελα να σιγουρευτώ πρώτα, για να τα φτιάξω μετά. Δεν έχει αλισίβα ή πορτοκαλάδα αυτή η συνταγή? επειδή μου φαίνονται λίγα τα υγρά για 1 κιλό αλεύρι… ευχαριστώ!
Καλημέρα σας και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Όχι δεν έχει άλλα υγρά η συνταγή!