Ένα νηστίσιμο κυριακάτικο πιάτο!
Το κυριακάτικο φαγητό
ήταν ανέκαθεν ιεροτελεστία για την ελληνική οικογένεια. Πάντα ετοιμασμένο με
περισσότερη φροντίδα από τα καθημερινά πιάτα, και πάντα με υλικά πιο
εκλεκτά και πιο «ακριβά».
ήταν ανέκαθεν ιεροτελεστία για την ελληνική οικογένεια. Πάντα ετοιμασμένο με
περισσότερη φροντίδα από τα καθημερινά πιάτα, και πάντα με υλικά πιο
εκλεκτά και πιο «ακριβά».
Όσο κι αν
στις μέρες μας αυτά έχουν ξεπεραστεί, το τραπέζι της Κυριακής εξακολουθεί να
είναι πιο πλούσιο και πιο φροντισμένο. Ακόμη και σε περιόδους νηστείας το μενού της Κυριακής διαφοροποιείται
σε σχέση με το καθημερινό.
στις μέρες μας αυτά έχουν ξεπεραστεί, το τραπέζι της Κυριακής εξακολουθεί να
είναι πιο πλούσιο και πιο φροντισμένο. Ακόμη και σε περιόδους νηστείας το μενού της Κυριακής διαφοροποιείται
σε σχέση με το καθημερινό.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν συνήθως τα θαλασσινά, τα
ακριβά νηστίσιμα. Κλασικά κυριακάτικα νηστίσιμα πιάτα, οι σουπιές στιφάδο, τα
γεμιστά καλαμάρια και τα ζυμαρικά ή τα ριζότο με θαλασσινά (με χταπόδι, με γαρίδες με
καλαμάρια) . Όχι δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα πιάτα δεν αρέσουν και σ’ αυτούς που
δεν νηστεύουν! Ιδιαίτερα τώρα το Καλοκαίρι, λίγοι θα αντιστεκόταν στη νοστιμιά
τους!
ακριβά νηστίσιμα. Κλασικά κυριακάτικα νηστίσιμα πιάτα, οι σουπιές στιφάδο, τα
γεμιστά καλαμάρια και τα ζυμαρικά ή τα ριζότο με θαλασσινά (με χταπόδι, με γαρίδες με
καλαμάρια) . Όχι δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα πιάτα δεν αρέσουν και σ’ αυτούς που
δεν νηστεύουν! Ιδιαίτερα τώρα το Καλοκαίρι, λίγοι θα αντιστεκόταν στη νοστιμιά
τους!
Το γιουβέτσι με γαρίδες
είναι ένα πιάτο που το θεωρώ εναλλακτικό της γαριδομακαρονάδας . Προτιμώ αυτή την εκδοχή όταν οι γαρίδες μου
είναι μεγάλες ή μέτριες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου νόστιμο με
μικρές. Το πέρασμα από το φούρνο το κάνει πιο νόστιμο κατά τη γνώμη μου γιατί
μελώνει τη σάλτσα του και –ιδιαίτερα για όσους δεν βάλουν τυρί- είναι πιο
γεμάτη η γεύση του.
είναι ένα πιάτο που το θεωρώ εναλλακτικό της γαριδομακαρονάδας . Προτιμώ αυτή την εκδοχή όταν οι γαρίδες μου
είναι μεγάλες ή μέτριες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου νόστιμο με
μικρές. Το πέρασμα από το φούρνο το κάνει πιο νόστιμο κατά τη γνώμη μου γιατί
μελώνει τη σάλτσα του και –ιδιαίτερα για όσους δεν βάλουν τυρί- είναι πιο
γεμάτη η γεύση του.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες ή φρέσκες γαρίδες και το ζυμαρικό μας μπορεί να είναι το κλασικό μέτριο κριθαράκι για
γιουβέτσι ή μικρό κοφτό μακαρονάκι (αυτό που λένε κοραλλάκι ).
γιουβέτσι ή μικρό κοφτό μακαρονάκι (αυτό που λένε κοραλλάκι ).
Υλικά (για 4 μερίδες):
Για κάθε πιάτο 4-5
μεγάλες γαρίδες (ή περίπου 700 γραμμάρια )
μεγάλες γαρίδες (ή περίπου 700 γραμμάρια )
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
5-6 κουταλιές ψιλοκομμένο
μαϊντανό
μαϊντανό
¼ κούπας λευκό ή ροζέ κρασί
Προαιρετικά, 1 πιπεριά (που
μπορεί να είναι και καυτερή )
μπορεί να είναι και καυτερή )
Αλάτι
Πιπέρι
Περίπου 100 γραμμάρια
ζυμαρικό ανά μερίδα
ζυμαρικό ανά μερίδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο για
το βράσιμο του ζυμαρικού.
το βράσιμο του ζυμαρικού.
Επί το έργον:
Ξεπλένουμε πολύ καλά τις
γαρίδες. Αν είναι κατεψυγμένες πρέπει να έχουν αποψυχθεί εντελώς.
γαρίδες. Αν είναι κατεψυγμένες πρέπει να έχουν αποψυχθεί εντελώς.
Βάζουμε
αρκετό νερό με 2-3 κουταλιές ξύδι σε μια κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε τις
γαρίδες μόλις αρχίσει να κοχλάζει. Όταν
ξαναρχίσει ο βρασμός τις σουρώνουμε, χύνουμε το νερό και τις ξεπλένουμε.
αρκετό νερό με 2-3 κουταλιές ξύδι σε μια κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε τις
γαρίδες μόλις αρχίσει να κοχλάζει. Όταν
ξαναρχίσει ο βρασμός τις σουρώνουμε, χύνουμε το νερό και τις ξεπλένουμε.
Ξαναβάζουμε ανάλογο νερό
να βράσει (χωρίς ξύδι τώρα, αλλά με ελάχιστο αλάτι) και μόλις κοχλάσει
ξαναρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 3-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις ανασύρουμε με
μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και
περνάμε το ζουμί που έβρασαν από σουρωτήρι. Δεν το χύνουμε αυτή τη φορά.
να βράσει (χωρίς ξύδι τώρα, αλλά με ελάχιστο αλάτι) και μόλις κοχλάσει
ξαναρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 3-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις ανασύρουμε με
μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και
περνάμε το ζουμί που έβρασαν από σουρωτήρι. Δεν το χύνουμε αυτή τη φορά.
Βάζουμε
το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το
σκόρδο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα
και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας τα για να μη καούν απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την πιπεριά, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να
βράσει η σάλτσα 10 λεπτά και προσθέτουμε
το μαϊντανό και τις γαρίδες .
το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το
σκόρδο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα
και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας τα για να μη καούν απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την πιπεριά, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να
βράσει η σάλτσα 10 λεπτά και προσθέτουμε
το μαϊντανό και τις γαρίδες .
Περιχύνουμε με το κρασί και μόλις πάρουν βράση κατεβάζουμε από το μάτι. Παράλληλα, ή αμέσως μετά, βάζουμε
να βράσει ο ζωμός από τις γαρίδες με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και
προσθέτουμε το ζυμαρικό.
να βράσει ο ζωμός από τις γαρίδες με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και
προσθέτουμε το ζυμαρικό.
Ανάβουμε και το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να βράσει το ζυμαρικό μας 5-6 λεπτά λιγότερο από το
χρόνο που συστήνεται στη συσκευασία του. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το
ζυμαρικό σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος (γιουβέτσι όπως λέμε…) και απλώνουμε
τις γαρίδες από πάνω.
χρόνο που συστήνεται στη συσκευασία του. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το
ζυμαρικό σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος (γιουβέτσι όπως λέμε…) και απλώνουμε
τις γαρίδες από πάνω.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα . Προσθέτουμε αρκετό από το
ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα που βράσαμε το ζυμαρικό. Δεν πρέπει να καλύπτεται
το φαγητό μας αλλά να φαίνεται το υγρό από την επιφάνειά του.
ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα που βράσαμε το ζυμαρικό. Δεν πρέπει να καλύπτεται
το φαγητό μας αλλά να φαίνεται το υγρό από την επιφάνειά του.
Βάζουμε το
γιουβέτσι μας στο φούρνο για 20 λεπτά ως μισή ώρα. Το βγάζουμε, το αφήνουμε 10
λεπτά να ηρεμήσει από το βρασμό και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με
μπόλικο τριμμένο τυρί για όσους κάνουν « ελαστική» νηστεία ή
δεν νηστεύουν, και σκέτο για τους πιο αυστηρούς…
γιουβέτσι μας στο φούρνο για 20 λεπτά ως μισή ώρα. Το βγάζουμε, το αφήνουμε 10
λεπτά να ηρεμήσει από το βρασμό και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με
μπόλικο τριμμένο τυρί για όσους κάνουν « ελαστική» νηστεία ή
δεν νηστεύουν, και σκέτο για τους πιο αυστηρούς…
Παρατηρήσεις:
1)Εμείς προτιμούμε το
κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το φαγητό από το κριθαράκι γιατί η σαλτσούλα που
μπαίνει μέσα στο ζυμαρικό όσο βράζει του δίνει πρόσθετη νοστιμιά.
κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το φαγητό από το κριθαράκι γιατί η σαλτσούλα που
μπαίνει μέσα στο ζυμαρικό όσο βράζει του δίνει πρόσθετη νοστιμιά.
Αυτό δεν
σημαίνει ότι είναι άσχημο με μέτριο κριθαράκι.
σημαίνει ότι είναι άσχημο με μέτριο κριθαράκι.
2)Αν οι γαρίδες μας είναι
μικρές, είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε μετά το δεύτερο βράσιμο (για να
αφήσουν τη νοστιμιά τους στο ζωμό) γι αυτό το φαγητό. Έτσι δεν θα δυσκολέψουμε
τους συνδαιτυμόνες μας.
μικρές, είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε μετά το δεύτερο βράσιμο (για να
αφήσουν τη νοστιμιά τους στο ζωμό) γι αυτό το φαγητό. Έτσι δεν θα δυσκολέψουμε
τους συνδαιτυμόνες μας.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γιουβέτσι με γαρίδες αν και μου φαίνεται δελαστικότατο. Θα συμφωνήσω πως εμείς οι Έλληνες έχουμε βαθιά μέσα μας ριζωμένη την έννοια του "Κυριακάτικου τραπεζιού" και μ'αρέσει πολύ αυτό σ' εμάς.
Καλή Κυριακή Βαγγελιώ!
Εινσι ενα φαγητο απο τα πλεον αγαπημενα μου. Η ιδεα για το κοφτο μακαρονακι αντι για κριθαρακι ειναι ωραια και σωστα αιτιολογημενη!!!
Αχ1 αυτά τα κυριακατικα τραπέζια που μαζευεται ολοκληρη οικογενεια… παιδια εγγονια και επισκεπτεπτες πολλες φορές.. Βαγγελιώ μου.. και η συνταγή σου σήμερα.. είναι οτι πρέπει γαι οσους νηστευουν..θα δοκιμαστέι αυριο κι όλας.. πραγματι ειναι μια αλλη γαριδομακαροναδα.. να σε ευχαριστήσω γιατί πολλες φορες οι συνταγες σου με εχουν βγαλει απο το ερώτημα τι θα μαγειρεψω σήμερα;;; φιλακια πολλα
Μάνα μου!
Γαρίδες με ότι νάναι θα τις φάω, τις φτιάχνω με κριθαράκι λίγο διαφορετικές και τώρα που το είδα πάω αύριο στην αγορά για γαρίδες!!
Φιλιά
Με ποιον τροπο θα μαζεψω ολα αυτα τα υλικα δεν μας λεει η κυρια .Που να βρεθουν σημερα χρηματα για τετοιες πολυτελειες.Σχετη μακαροναδα αν υπαρχει , ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΝΑ ΛΕΣ.
Δεν είναι ανάγκη να είναι οι γαρίδες νούμερο 2 ή 1! Και με πολύ μικρές γαρίδες γίνεται το ίδιο νόστιμο. Επειδή χθες τις είδα 5 ευρώ τις μικρές , και δεν χρειάζεται πάνω από μισό κιλό, νομίζω ότι κάποιος που μπορεί να έχει internet (όπως εσείς ας πούμε), θα μπορεί να διαθέσει 1,5 ευρώ περίπου ανά μερίδα φαγητού. Τόσο βγαίνει πάνω κάτω… Η κατάσταση που ζούνε οι άστεγοι δεν διορθώνεται δυστυχώς με το να παύσουμε να δημοσιεύουμε συνταγές. Και οι δικές μου δεν είναι από τις πολυδάπανες νομίζω… Θα χαιρόμουν να σχολιάζατε με το όνομά σας ! Μέχρι που θα σας έκανα το τραπέζι για να μην κόψετε και την σύνδεσή σας αφού διατείνεστε ότι το φαγητό το έχετε κόψει… Καλή Σαρακοστή!