Αλμυρά

Γαρίδες γιουβέτσι

Γαρίδες γιουβέτσι

Ένα νηστίσιμο κυριακάτικο πιάτο!

Γαρίδες γιουβέτσι
Το κυριακάτικο φαγητό
ήταν ανέκαθεν ιεροτελεστία για την ελληνική οικογένεια. Πάντα ετοιμασμένο με
περισσότερη φροντίδα από τα καθημερινά πιάτα, και πάντα με υλικά πιο
εκλεκτά   και πιο «ακριβά».
Γαρίδες γιουβέτσι
Όσο κι αν
στις μέρες μας αυτά έχουν ξεπεραστεί, το τραπέζι της Κυριακής εξακολουθεί να
είναι πιο πλούσιο και πιο φροντισμένο. Ακόμη και σε περιόδους νηστείας το μενού της Κυριακής διαφοροποιείται
σε σχέση με το καθημερινό.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν συνήθως τα θαλασσινά, τα
ακριβά νηστίσιμα. Κλασικά κυριακάτικα νηστίσιμα πιάτα, οι σουπιές στιφάδο, τα
γεμιστά καλαμάρια και τα ζυμαρικά ή τα ριζότο  με θαλασσινά (με χταπόδι, με γαρίδες με
καλαμάρια) . Όχι δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα πιάτα δεν αρέσουν και σ’ αυτούς που
δεν νηστεύουν! Ιδιαίτερα τώρα το Καλοκαίρι, λίγοι θα αντιστεκόταν στη νοστιμιά
τους!
Γαρίδες γιουβέτσι
Το γιουβέτσι με γαρίδες
είναι ένα πιάτο που το θεωρώ εναλλακτικό της γαριδομακαρονάδας  . Προτιμώ αυτή την εκδοχή όταν οι γαρίδες μου
είναι μεγάλες ή μέτριες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου νόστιμο με
μικρές. Το πέρασμα από το φούρνο το κάνει πιο νόστιμο κατά τη γνώμη μου γιατί
μελώνει τη σάλτσα του και –ιδιαίτερα για όσους δεν βάλουν τυρί- είναι πιο
γεμάτη η γεύση του.
Γαρίδες γιουβέτσι
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες ή φρέσκες γαρίδες και το ζυμαρικό μας μπορεί να είναι το κλασικό μέτριο κριθαράκι για
γιουβέτσι ή μικρό κοφτό μακαρονάκι (αυτό που λένε κοραλλάκι ).
Γαρίδες γιουβέτσι

 

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για κάθε πιάτο 4-5
μεγάλες γαρίδες (ή περίπου 700 γραμμάρια )
1 ξερό  κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
5-6 κουταλιές ψιλοκομμένο
μαϊντανό
¼ κούπας λευκό ή ροζέ κρασί
Προαιρετικά, 1 πιπεριά (που
μπορεί να είναι και καυτερή )
Αλάτι
Πιπέρι
Περίπου 100 γραμμάρια
ζυμαρικό ανά μερίδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο για
το βράσιμο του ζυμαρικού.
Επί το έργον:
Ξεπλένουμε πολύ καλά τις
γαρίδες. Αν είναι κατεψυγμένες πρέπει να έχουν αποψυχθεί εντελώς.
Γαρίδες γιουβέτσι
Βάζουμε
αρκετό  νερό με 2-3 κουταλιές ξύδι  σε μια κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε τις
γαρίδες  μόλις αρχίσει να κοχλάζει. Όταν
ξαναρχίσει ο βρασμός τις σουρώνουμε, χύνουμε το νερό  και τις ξεπλένουμε.
Γαρίδες γιουβέτσι
Ξαναβάζουμε ανάλογο νερό
να βράσει (χωρίς ξύδι τώρα, αλλά με ελάχιστο αλάτι) και μόλις κοχλάσει
ξαναρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 3-6 λεπτά,  ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις ανασύρουμε με
μια τρυπητή κουτάλα  σε ένα σκεύος και
περνάμε το ζουμί που έβρασαν από σουρωτήρι. Δεν το χύνουμε αυτή τη φορά.
Γαρίδες γιουβέτσι
Βάζουμε
το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το
σκόρδο  σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα
και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας τα για να μη καούν απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την πιπεριά, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να
βράσει η σάλτσα 10 λεπτά και  προσθέτουμε
το μαϊντανό και τις γαρίδες .
Γαρίδες γιουβέτσι
Περιχύνουμε με το κρασί και μόλις  πάρουν βράση κατεβάζουμε  από το μάτι. Παράλληλα, ή αμέσως μετά, βάζουμε
να βράσει ο ζωμός από τις γαρίδες με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και
προσθέτουμε το ζυμαρικό.
Γαρίδες γιουβέτσι
Ανάβουμε και το φούρνο στους 200 βαθμούς.  Αφήνουμε να βράσει  το ζυμαρικό μας 5-6 λεπτά λιγότερο από το
χρόνο που συστήνεται στη συσκευασία του. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το
ζυμαρικό σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος (γιουβέτσι όπως λέμε…) και απλώνουμε
τις γαρίδες από πάνω.
Γαρίδες γιουβέτσι
Περιχύνουμε με τη σάλτσα . Προσθέτουμε αρκετό από το
ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα που βράσαμε το ζυμαρικό. Δεν πρέπει να καλύπτεται
το φαγητό μας αλλά να φαίνεται το υγρό από την επιφάνειά του.
Γαρίδες γιουβέτσι
Βάζουμε το
γιουβέτσι μας στο φούρνο για 20 λεπτά ως μισή ώρα. Το βγάζουμε, το αφήνουμε 10
λεπτά να ηρεμήσει από το βρασμό και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με
μπόλικο τριμμένο τυρί για όσους κάνουν « ελαστική»  νηστεία ή
δεν νηστεύουν, και σκέτο για τους πιο αυστηρούς…
Γαρίδες γιουβέτσι
Παρατηρήσεις:
1)Εμείς προτιμούμε το
κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το φαγητό από το κριθαράκι γιατί η σαλτσούλα που
μπαίνει μέσα στο ζυμαρικό όσο βράζει του δίνει πρόσθετη νοστιμιά.
Γαρίδες γιουβέτσι
Αυτό δεν
σημαίνει ότι είναι άσχημο με μέτριο κριθαράκι.
2)Αν οι γαρίδες μας είναι
μικρές, είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε μετά το δεύτερο βράσιμο (για να
αφήσουν τη νοστιμιά τους στο ζωμό) γι αυτό το φαγητό. Έτσι δεν θα δυσκολέψουμε
τους συνδαιτυμόνες μας.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο