Τα λαχανικά είναι άφθονα αυτή την εποχή και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και συνδυασμούς.Στην Κρήτη συνηθίζουμε πολύ να τα φτιάχνουμε με κρέας.Όχι σαν συνοδευτικό αλλά στην ίδια κατσαρόλα.Ένα λαχανικό που ταιριάζει πολύ με τα κρέατα που συνηθίζουμε στην Κρήτη είναι οι μπάμιες.Ταιριάζουν θαυμάσια και με κατσίκι ή μικρό αρνάκι και με κοτόπουλο.
Προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό με κοτόπουλο που θα σας δώσω σήμερα.Η ιδιαιτερότητα της συνταγής είναι ότι τις μπάμιες εδώ τις μαρινάρουμε σε χυμό αγγουρίδας (άγγουρο σταφύλι που αφθονεί αυτή την εποχή στις κληματαριές και στις κρεβατίνες στο νησί).
Αυτή την εποχή επειδή τα λεμόνια δεν αφθονούσαν ο χυμός αυτός χρησιμοποιούνταν για να ξυνίζουν ακόμη και χόρτα -βλίτα και στίφνο- και έχει μια ιδιαίτερη γεύση.Πάντα τελικά έβρισκαν τρόπους να καλύψουν τις ελλείψεις τους.Ειδικά για τις μπάμιες τον χρησιμοποιούμε και σήμερα όσοι μπορούμε να βρούμε αγγουρίδα.Αργότερα, όταν ωριμάσουν τα σταφύλια, χρησιμοποιούμε λεμόνι.
Μπαμιελίδικο λοιπόν:
Υλικά
1 κοτόπουλο μικρό (γύρω στα 1300γρ ήταν το δικό μου)
1 κιλό μπάμιες
2 κρεμμύδια
0,5- 1 φλυτζάνα λάδι
ένα βαθύ πιάτο γεμάτο τριμμένη ή ψιλοκομμένη ντομάτα
2 σταφύλια αγγουρίδες ή εναλλακτικά 3/4 ποτηριού κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι
Επί το έργον
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες αφού το καθαρίσουμε,το πλένουμε και το βάζουμε σε νερό που μέσα έχουμε βάλει λίγο ξύδι.(Έτσι δεν μυρίζει βαριά.Εγώ πάντα κάνω αυτή τη διαδικασία στα κοτόπουλα του εμπορίου τουλάχιστον για μισή ώρα).
Πλύνομε τα σταφύλια της αγγουρίδας και μαδάμε τις ρόγες από το κοτσάνι τους.Τις χοντροαλέθουμε στο διαβολάκι(μπλέντερ) , τις βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω από μιά λεκάνη και παίρνουμε το ζουμί που βγάζουν στύβοντάς τις.Παλιότερα κοπάνιζαν σε ξύλινο γουδί την αγγουρίδα και έπαιρναν το χυμό της οπότε δεν μαδούσαν τις ρόγες.Το κοτσάνι όμως είναι πικρό και δεν πρέπει να το αλέσουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μπάμιες. Για να αποφύγουμε τα πολλά εκκρίματα μπορούμε πρώτα να τις πλύνουμε και μετά να τις καθαρίσουμε. Τις βάζουμε σε λεκάνη, τις περιχύνουμε με το χυμό της αγγουρίδας (ή το λεμόνι) , τις αλατίζουμε και από πάνω ρίχνουμε την ντομάτα.Τις αφήνουμε έτσι 2-3 ώρες.
Το τελευταίο μισάωρο βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι , τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε να μαραθούν.Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να σωταριστούν απ΄όλες τις μεριές , λίγο νερό, λίγο αλάτι ,και αφήνουμε να βράσει ως ότου μισοψηθεί.Ρίχνουμε τις μπάμιες με όλα τα υπόλοιπα αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.Αφήνουμε το φαγητό μας να γίνει ως ότου μαλακώσουν οι μπάμιες , δέσει η σάλτσα, και γίνει τελείως το κοτόπουλο.
Αν χρειαστεί ενδιάμεσα, προσθέτουμε λίγο νερό αλλά δεν ανακατεύουμε για να μη λυώσουν οι μπάμιες.Κουνάμε απλώς την κατσαρόλα.Είναι ωραίο όταν οι μπάμιες είναι καλοβρασμένες αλλά ολόκληρες.Προσοχή όμως.Είναι από τα φαγητά που πιάνουν εύκολα.
Συνοδεύονται με ψωμάκι φρέσκο και η ξινούτσικη σάλτσα τους είναι υπέροχη.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]
Και εγώ τις μπάμιες με κοτοπουλάκι τις φτιάχνω, είναι τέλειες, βέβαια τέτοιο κολπάκι δεν τους κάνω..
Μη μου μιλάς για στίφο και δεν θα κατεβούμε τώρα κάτω, είναι τέλειο χορταράκι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν το δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις.΄΄Εχεις δίκιο για το στίφνο.Ιδίως ο αυτοφυής που πικρίζει λίγο είναι υπέροχος
αχ δεν τις τρωω τις μπαμιες γμτ. Και ειναι τοσο υγιεινές. Αλλά θα το δοκιμάσω με φασολάκια.
Μη βάλεις όμως λεμόνι στα φασολάκια Έφη.Έχω την εντύπωση ότι δεν τους πηγαίνει.Τα φασολάκια γίνονται καλύτερα με ζυγούρι (χρονιάρικο κατσίκι).Φυσικά θέλει πολύ περισσότερο βράσιμο από το κοτόπουλο πριν προσθέσουμε τα φασολάκια
Λοιπόν, το μπαμιελίδικο είναι ενα απο τα αγαπημένα μου φαγητά. Το έχω δοκιμάσει και στο τσικάλι και στο τεψί στο φούρνο, το προτιμώ στην δεύτερη εκδοχή και έτσι αποφεύγω και το τσιγάρισμα. Στην διάρκεια του ψησίματος στον φούρνο το έχω σκεπάσει με αλουμινόχαρτο και στο τελευταίο στάδιο ανάβω το grill για να ροδοκοκκινίσει. Ένα κολπάκι για τις μπάμιες, αν μπούν σε καυτό νερό για δυο λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο, αποβάλλουν τα υγρά τους και στεγνώνουν καλίτερα σε σχέση με την διαδικασία με το λεμόνι.
Ανώνυμε η μητέρα μου τις περνά λίγο από το τηγάνι πριν τις βάλει στην κατσαρόλα και γίνονται όπως του φούρνου. Το έχω παρατηρήσει αυτό που λες με το καυτό νερό γιατί τις λίγες που καταψύχω τις ζεματίζω για 3-4 λεπτά.
Το λεμόνι (ή την αγγουρίδα) το βάζω επειδή μ΄αρέσει που ξυνίζουν κι όχι μόνο για τα υγρά τους
[…] εμείς που έχουμε πρόσβαση σε αγουρίδες, τις μπάμιες το καλοκαίρι προτιμούμε να τις μαγειρέψουμε με αγουρίδα παρά με […]