Vegan/vegetarian

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Ελαφρύ, παραδοσιακό,  λαδερό νηστίσιμο πιάτο! 

1-DSC_0306

Για το ντελμπιέ (ντερμπιέ) σας έχω ξαναμιλήσει. Είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε στην περιοχή μας για το αλευρολέμονο. Σάλτσα εναλλακτική του αυγολέμονου, που συνηθίζεται πολύ στα πιάτα αυτής της εποχής. Τυχαίο;

1-DSC_0312

Vegan προϊόντα από την Οικογένεια Κυριακάκη «Τα Μερακλίδικα». Δοκιμάστε τα!

Η δική μου ερμηνεία είναι αφενός το γεγονός ότι αυτή η απλή σάλτσα  ταιριάζει με τα λαχανικά της Άνοιξης και  αφετέρου πως ελλείψει ντομάτας αυτήν την εποχή  ήταν ο τρόπος για να νοστιμίζει το φαγητό. Η διατηρημένη ντομάτα το πιθανότερο είναι ότι θα είχε εξαντληθεί μέχρι την Άνοιξη ή ίσως χρησιμοποιούνταν σε άλλα μαγειρέματα.

1-DSC_0308

Χρησιμοποιούμε αυτή την αλευρόσαλτσα  σε λαδερά (εδώ σε κουνουπίδι γιαχνί) και όσπρια (εδώ στα ρεβύθια)  αλλά  και στην ψαρόσουπα του Ευαγγελισμού . Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι η λέξη ντελμπιέ ήταν γαλλική. Έτσι δεν ακούγεται; Κι όμως είναι πέρα για πέρα ανατολίτικη. Ψάχνοντας  προ ετών και τώρα για τη συγγραφή αυτής της ανάρτησης, βρήκα ότι παρόμοια λέξη χρησιμοποιούν στην γείτονα για το αυγολέμονο και για μια μαρινάδα.

Δείτε εδώ: http://en.bab.la/dictionary/turkish-english/terbiye

1-DSC_0311

Αλλά και παρακάτω δείτε  κάποιες συνταγές. Έστω και με τη μετάφραση της google, κάποιο νόημα βγαίνει…

http://www.klasiktatlar.com/et-nasil-terbiye-edilir-5962.html

http://www.nefisyemektarifleri.com/tavuk-suyuna-terbiye-edilmis-sehriye-corbasi/

http://mutfaksirlari.com/terbiyeli-tavuk-corbasi.html

1-DSC_0313

τερμπιγιέ ή τελμπιγιέλι  ή ντελπι(γ)έ –ντερμπιέ – ντελμπιέ . Διαφορετικά υλικά, αλλά παρόμοια υφή και ίδιος ρόλος στο φαγητό. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση… Άλλωστε και τον  συνδυασμό αυτών των υλικών όσο ήμουν μικρή κεντανέ με κερεβίζι  τον λέγανε (kereviz είναι το σέλινο στα τούρκικα) .

-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;

-Κεντανέ με κερεβίζι..

Τα πράσα βέβαια απ’ όσο έχω ψάξει δεν τα λένε κεντανέ. Δεν μπόρεσα ακόμη να βρω την προέλευση αυτής της λέξης.

1-DSC_0310

Αυτή τη φορά λοιπόν ντελμπιέ έγιναν το νηστίσιμο πρασοσέλινό μας. Στις αρχές του τον Οκτώβρη ο κεντανές (πράσα) γίνεται πεντανόστιμος με την φρέσκια υπαίθρια ακόμη ντομάτα, σε ένα κόκκινο πρασοσέλινο. Όλο το χειμώνα, κι έτσι  (λευκός) κι αλλιώς (κόκκινος)  αλλά με διατηρημένη ντομάτα . Ακόμη, συνδυάζουμε τον κεντανέ με χοιρινό. Είτε αυγολέμονο είτε με σάλτσα ντομάτας είναι από τα καλύτερα χειμωνιάτικα πιάτα. Αλλά τώρα στα τελειώματά του μας αρέσει το ντελμπιέ (κι όχι μόνο με τον κεντανέ). Σε προσεχή ανάρτηση θα σας προτείνω το πιο αγαπημένο μου ανοιξιάτικο ντελμπιέ.

1-DSC_0313-001

Υλικά:

5-6 μεγάλα πράσα

2-3 καρότα

1 ματσάκι  σέλινο (5-6 κλαδάκια)

1 ξερό κρεμύδι

2 μέτριες πατάτες

¾ κούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)

Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

1-NTELBIE

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους  5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.

1-NTELBIE1

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.

1-NTELBIE2

Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.

1-DSC_0295

Όταν είναι έτοιμο  πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.

1-NTELBIE3

Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα  όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.

1-NTELBIE4

Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο να μαρουβίσει  και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

1-DSC_0308-001

Παρατηρήσεις:

1)Αν μας βρίσκεται μάραθος ή φινόκιο προσθέτουμε λίγο μαζί με το σέλινο. Ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό και αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.
2)Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και αν μείνει λίγες ώρες. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά ξαναζεσταίνεται χωρίς πρόβλημα σε μέτρια θερμοκρασία.
3)Στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή το φαγητό δεν περιείχε καρότο. Είναι πιο σύγχρονη προσθήκη, αλλά ταιριάζει και στη γεύση και στην εμφάνιση!
4)Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας σε ελάχιστο χρόνο. Αφού τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και λίγο νεράκι και κλείνουμε τη χύτρα για μισή ώρα (ή για όσο χρόνο προτείνει ο κατασκευαστής για πράσα) . Κάνουμε το ντερμπιέ μόλις την ανοίξουμε.

Καλημέρα!

[yumprint-recipe id=’52’]

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές