Vegan/vegetarian

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Ελαφρύ, παραδοσιακό,  λαδερό νηστίσιμο πιάτο! 

Για το ντελμπιέ (ντερμπιέ) σας έχω ξαναμιλήσει. Είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε στην περιοχή μας για το αλευρολέμονο. Σάλτσα εναλλακτική του αυγολέμονου, που συνηθίζεται πολύ στα πιάτα αυτής της εποχής. Τυχαίο;

1-DSC_0312

Η δική μου ερμηνεία είναι αφενός το γεγονός ότι αυτή η απλή σάλτσα  ταιριάζει με τα λαχανικά της Άνοιξης και  αφετέρου πως ελλείψει ντομάτας αυτήν την εποχή  ήταν ο τρόπος για να νοστιμίζει το φαγητό. Η διατηρημένη ντομάτα το πιθανότερο είναι ότι θα είχε εξαντληθεί μέχρι την Άνοιξη ή ίσως χρησιμοποιούνταν σε άλλα μαγειρέματα.

1-DSC_0308

Χρησιμοποιούμε αυτή την αλευρόσαλτσα  σε λαδερά (εδώ σε κουνουπίδι γιαχνί) και όσπρια (εδώ στα ρεβύθια)  αλλά  και στην ψαρόσουπα του Ευαγγελισμού . Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι η λέξη ντελμπιέ ήταν γαλλική. Έτσι δεν ακούγεται; Κι όμως είναι πέρα για πέρα ανατολίτικη. Ψάχνοντας  προ ετών και τώρα για τη συγγραφή αυτής της ανάρτησης, βρήκα ότι παρόμοια λέξη χρησιμοποιούν στην γείτονα για το αυγολέμονο και για μια μαρινάδα.

Δείτε εδώ: http://en.bab.la/dictionary/turkish-english/terbiye

1-DSC_0311

Αλλά και παρακάτω δείτε  κάποιες συνταγές. Έστω και με τη μετάφραση της google, κάποιο νόημα βγαίνει…

http://www.klasiktatlar.com/et-nasil-terbiye-edilir-5962.html

http://www.nefisyemektarifleri.com/tavuk-suyuna-terbiye-edilmis-sehriye-corbasi/

http://mutfaksirlari.com/terbiyeli-tavuk-corbasi.html

1-DSC_0313

τερμπιγιέ ή τελμπιγιέλι  ή ντελπι(γ)έ –ντερμπιέ – ντελμπιέ . Διαφορετικά υλικά, αλλά παρόμοια υφή και ίδιος ρόλος στο φαγητό. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση… Άλλωστε και τον  συνδυασμό αυτών των υλικών όσο ήμουν μικρή κεντανέ με κερεβίζι  τον λέγανε (kereviz είναι το σέλινο στα τούρκικα) .

-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;

-Κεντανέ με κερεβίζι..

Τα πράσα βέβαια απ’ όσο έχω ψάξει δεν τα λένε κεντανέ. Δεν μπόρεσα ακόμη να βρω την προέλευση αυτής της λέξης.

1-DSC_0310

Αυτή τη φορά λοιπόν ντελμπιέ έγιναν το νηστίσιμο πρασοσέλινό μας. Στις αρχές του τον Οκτώβρη ο κεντανές (πράσα) γίνεται πεντανόστιμος με την φρέσκια υπαίθρια ακόμη ντομάτα, σε ένα κόκκινο πρασοσέλινο. Όλο το χειμώνα, κι έτσι  (λευκός) κι αλλιώς (κόκκινος)  αλλά με διατηρημένη ντομάτα . Ακόμη, συνδυάζουμε τον κεντανέ με χοιρινό. Είτε αυγολέμονο είτε με σάλτσα ντομάτας είναι από τα καλύτερα χειμωνιάτικα πιάτα. Αλλά τώρα στα τελειώματά του μας αρέσει το ντελμπιέ (κι όχι μόνο με τον κεντανέ). Σε προσεχή ανάρτηση θα σας προτείνω το πιο αγαπημένο μου ανοιξιάτικο ντελμπιέ.

1-DSC_0313-001

Παρατηρήσεις

1)Αν μας βρίσκεται μάραθος ή φινόκιο προσθέτουμε λίγο μαζί με το σέλινο. Ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό και αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.
2)Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και αν μείνει λίγες ώρες. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά ξαναζεσταίνεται χωρίς πρόβλημα σε μέτρια θερμοκρασία.
3)Στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή το φαγητό δεν περιείχε καρότο. Είναι πιο σύγχρονη προσθήκη, αλλά ταιριάζει και στη γεύση και στην εμφάνιση!
4)Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας σε ελάχιστο χρόνο. Αφού τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και λίγο νεράκι και κλείνουμε τη χύτρα για μισή ώρα (ή για όσο χρόνο προτείνει ο κατασκευαστής για πράσα) . Κάνουμε το ντερμπιέ μόλις την ανοίξουμε.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο