Ελαφρύ, παραδοσιακό, λαδερό νηστίσιμο πιάτο!
Για το ντελμπιέ (ντερμπιέ) σας έχω ξαναμιλήσει. Είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε στην περιοχή μας για το αλευρολέμονο. Σάλτσα εναλλακτική του αυγολέμονου, που συνηθίζεται πολύ στα πιάτα αυτής της εποχής. Τυχαίο;
Η δική μου ερμηνεία είναι αφενός το γεγονός ότι αυτή η απλή σάλτσα ταιριάζει με τα λαχανικά της Άνοιξης και αφετέρου πως ελλείψει ντομάτας αυτήν την εποχή ήταν ο τρόπος για να νοστιμίζει το φαγητό. Η διατηρημένη ντομάτα το πιθανότερο είναι ότι θα είχε εξαντληθεί μέχρι την Άνοιξη ή ίσως χρησιμοποιούνταν σε άλλα μαγειρέματα.
Χρησιμοποιούμε αυτή την αλευρόσαλτσα σε λαδερά (εδώ σε κουνουπίδι γιαχνί) και όσπρια (εδώ στα ρεβύθια) αλλά και στην ψαρόσουπα του Ευαγγελισμού . Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι η λέξη ντελμπιέ ήταν γαλλική. Έτσι δεν ακούγεται; Κι όμως είναι πέρα για πέρα ανατολίτικη. Ψάχνοντας προ ετών και τώρα για τη συγγραφή αυτής της ανάρτησης, βρήκα ότι παρόμοια λέξη χρησιμοποιούν στην γείτονα για το αυγολέμονο και για μια μαρινάδα.
Δείτε εδώ: http://en.bab.la/dictionary/turkish-english/terbiye
Αλλά και παρακάτω δείτε κάποιες συνταγές. Έστω και με τη μετάφραση της google, κάποιο νόημα βγαίνει…
http://www.klasiktatlar.com/et-nasil-terbiye-edilir-5962.html
http://www.nefisyemektarifleri.com/tavuk-suyuna-terbiye-edilmis-sehriye-corbasi/
http://mutfaksirlari.com/terbiyeli-tavuk-corbasi.html
τερμπιγιέ ή τελμπιγιέλι ή ντελπι(γ)έ –ντερμπιέ – ντελμπιέ . Διαφορετικά υλικά, αλλά παρόμοια υφή και ίδιος ρόλος στο φαγητό. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση… Άλλωστε και τον συνδυασμό αυτών των υλικών όσο ήμουν μικρή κεντανέ με κερεβίζι τον λέγανε (kereviz είναι το σέλινο στα τούρκικα) .
-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ με κερεβίζι..
Τα πράσα βέβαια απ’ όσο έχω ψάξει δεν τα λένε κεντανέ. Δεν μπόρεσα ακόμη να βρω την προέλευση αυτής της λέξης.
Αυτή τη φορά λοιπόν ντελμπιέ έγιναν το νηστίσιμο πρασοσέλινό μας. Στις αρχές του τον Οκτώβρη ο κεντανές (πράσα) γίνεται πεντανόστιμος με την φρέσκια υπαίθρια ακόμη ντομάτα, σε ένα κόκκινο πρασοσέλινο. Όλο το χειμώνα, κι έτσι (λευκός) κι αλλιώς (κόκκινος) αλλά με διατηρημένη ντομάτα . Ακόμη, συνδυάζουμε τον κεντανέ με χοιρινό. Είτε αυγολέμονο είτε με σάλτσα ντομάτας είναι από τα καλύτερα χειμωνιάτικα πιάτα. Αλλά τώρα στα τελειώματά του μας αρέσει το ντελμπιέ (κι όχι μόνο με τον κεντανέ). Σε προσεχή ανάρτηση θα σας προτείνω το πιο αγαπημένο μου ανοιξιάτικο ντελμπιέ.
Υλικά
5-6 μεγάλα πράσα
2-3 καρότα
1 ματσάκι σέλινο (5-6 κλαδάκια)
1 ξερό κρεμύδι
2 μέτριες πατάτες
¾ κούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)
Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους 5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.
Όταν είναι έτοιμο πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.
Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Παρατηρήσεις
1)Αν μας βρίσκεται μάραθος ή φινόκιο προσθέτουμε λίγο μαζί με το σέλινο. Ταιριάζει πολύ με αυτό το φαγητό και αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.
2)Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και αν μείνει λίγες ώρες. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά ξαναζεσταίνεται χωρίς πρόβλημα σε μέτρια θερμοκρασία.
3)Στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή το φαγητό δεν περιείχε καρότο. Είναι πιο σύγχρονη προσθήκη, αλλά ταιριάζει και στη γεύση και στην εμφάνιση!
4)Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας σε ελάχιστο χρόνο. Αφού τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και λίγο νεράκι και κλείνουμε τη χύτρα για μισή ώρα (ή για όσο χρόνο προτείνει ο κατασκευαστής για πράσα) . Κάνουμε το ντερμπιέ μόλις την ανοίξουμε.
Βρείτε μας:
[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]
Γεια σας! Συγχαρητήρια για άλλη μια υπέροχη συνταγή!
Παρακολουθώ χρόνια την ιστοσελίδα σας και με έχει σώσει πάρα πολλές φορές!!!
Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα ήθελα να προτείνω και μια αλλη τεχνική αντικατάστασης του αυγολέμονου, για τις περιόδους των νηστειών που εγώ χρησιμοποιώ:
Αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού, βγάζω 1-2 ποτήρια ζωμού και το αφήνω λιγάκι να κρυώσει. Στίβω 1 λεμόνι και προσθέτω 3-4κ.γλ. ταχίνι. Σιγά σιγά προσθέτω το ζωμό του φαγητού (προσέχω όμως να είναι καυτός, επειδή το ταχίνι κόβει ακριβώς όπως το αυγολέμονο) και στη συνέχεια το ρίχνω στην κατσαρόλα και την κουνάω να ομογενοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται πάρα πολύ η διατροφική αξία του φαγητού μας και γίνεται εξαιρετικά γευστικό!
Και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε!
Σας ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την υπέροχη εναλλακτική του αυγολέμονου που προτείνετε. Μια παρόμοια τεχνική χρησιμοποιούμε σε αλάδωτη σούπα της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά δεν την είχα χρησιμοποιήσει σε λαδερό φαγητό. Ομολογώ ότι μου αρέσει πολύ η ιδέα σας! Δείτε εδώ μια από τις αλάδωτες σούπες με ταχίνι (φτιάχνω διάφορες , και με λαχανικά αντικαθιστώντας το ελαιόλαδο με ταχίνι) : http://staging.cretangastronmy.gr/2014/04/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BD%CF%8C-2/
Ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψη, το σχόλιο, τα καλά σας λόγια και την συνταγή!
Ευχαριστώ για τη συνταγή της ταχινόσουπας, θα στη δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί κι εγώ ακολουθώ τις νηστείες και είναι σίγουρα μια πολύ καλή εναλλακτική και θα τη δοκιμάσω και για τα παιδιά!
Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας να μας μαθαίνετε όχι μόνο για σωστή διατροφή αλλά και την ιστορία της!
Μάρθα σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. ναι η ταχινόσουπα είναι ό,τι πρέπει για παιδικό (και όχι μόνο) δείπνο!
[…] δέσιμο των σαλτσών. Η τεχνική όμως του ντελμπιγιέ ή ντερμπιέ είναι πολύ συνηθισμένη στην παραδοσιακή κρητική […]
…οι γείτονες τα “πράσα” , επίσης πράσα τα λένε ! Τεκμηριωμένο.
Μήπως ξέρετε κάτι για τη λέξη “κεντανέ”; Ψάχνω την προέλευση εδώ και χρόνια και δεν έχω βρει πολλά πράγματα!
Καλή σας μέρα. Βρήκα αυτό : http://www.kritikaepikaira.gr/pos-proekypse-i-lexi-kentanes/
Δεν ξέρω αν σας καλύπτει.
Ευχαριστώ πολύ! Φαίνεται αξιόπιστο! Θα το ψάξω και μ’ αυτήν την εκδοχή!
Εξαιρετικό,πεντανόστιμο και διαφορετικό!Ιδανικό για την νηστεία!Συγχαρητήρια!
Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Ναι, είναι από τα νηστίσιμα φαγάκια που ζεσταίνουν σώμα και ψυχή που λένε! Να είστε καλά!
Καλησπέρα, Χρόνια πολλά,κυρία Κασσαπάκη! Εξαιρετικό φαγητό και νόστιμο. Χωρίς αλάτι, λόγω κορτιζόνης με 100ml λεμόνι! Πρόσθεσα ξύσμα 2 λεμονιών με ψιλοκομμένο σέλινο στο τέλος και στο πιάτο για να καλύψει την έλλειψη αλατιου. Πολύ, πολύ νόστιμο! Πρώτη φορά έκανα αυτή την συνταγή σας. Την επόμενη ε, με αλατάκι! Ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σας.
Υπέροχες οι παρεμβάσεις σας ειδικά για όσους αποφεύγουν το αλάτι! Το ξύσμα το λατρεύω σε όλα τα λεμονάτα φαγητά!