Με λίγο διαφορετική τεχνική, ακόμη πιο νόστιμο!
Με τις τελευταίες υπαίθριες ντομάτες του φετινού καλοκαιριού, δοκιμάστε το αγαπημένο κλασικό ντοματόρυζο. Όχι ότι δεν γίνεται και τον χειμώνα με σπιτική σάλτσα ή ακόμη και καλής ποιότητας σάλτσα του εμπορίου, αλλά είναι η αλήθεια ότι με τις φρέσκιες, ειδικά με τις όψιμες ντομάτες είναι αλλιώς!
Αλλά ας πάμε λίγο στην «ιστορία» της συνταγής. Ο συνδυασμός λαχανικών και οσπρίων με ρύζι είναι από τους αγαπημένους της κρητικής κουζίνας και γενικότερα της ελληνικής. Σπανακόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, φασουλόρυζο, φακόρυζο, ρεβιθόρυζο και φυσικά ντοματόρυζο! Ανέκαθεν λοιπόν τα γευόμαστε στην οικογένειά μου με τις κλασικές συνταγές ή και αυτοσχεδιάζοντας κάποιες φορές σε προσθήκες υλικών. Το ρύζι είναι από τα αγαπημένα υλικά και πρωταγωνιστεί σε πολλές μας συνταγές. Και βέβαια, δεν θα μιλήσω εδώ για το πιλάφι μας, το περίφημο κρητικό πιλάφι (εγώ θα επιμείνω να μη το λέω γαμοπίλαφο…).
Εξοικείωση λοιπόν με το μαγείρεμα του ρυζιού υπάρχει. Για να είμαι ειλικρινής στα αρχικά στάδια της ενασχόλησής μου με τη μαγειρική δεν γνώριζα με ακρίβεια τις διαφορές που έχει το ιταλικό ριζότο από το ανατολίτικο και φυσικά το κρητικό πιλάφι. Το απολάμβανα σε ιταλικά ρεστωράν, αλλά δεν το έφτιαχνα στο σπίτι. Καλό ριζότο έμαθα να φτιάχνω μάλλον αργά, γύρω στο 2002-2003 από συνταγή που βρήκα στο hungry (ένα από τα πρώτα ελληνικά sites συνταγών).Την είχε δώσει αγαπημένη -κατ’ αρχάς διαδικτυακή και αργότερα «δια ζώσης» φίλη- η Τίνα Σ., μια από τις καλύτερες μαγείρισσες και συνταγογράφους (και όχι μόνο…) του διαδικτύου. Παρεμπιπτόντως, η συνταγή της είναι καλύτερη από πολλών σεφ που είχα δοκιμάσει στο παρελθόν.
Έτσι κατάλαβα και τη σημασία των καταλήξεων “–ότο” σε διάφορες παρασκευές. Δηλαδή πράγματι έχει διαφορά το κριθαράκι από το κριθαρότο, ο τραχανάς από το τραχανότο και φυσικά το πιλάφι από το ριζότο. Ακόμη και τα ίδια τα πιλάφια έχουν διαφορετικούς τρόπους παρασκευής τους οποίους καταγράφει πολύ αναλυτικά η Μαριάννα Γερασίμου στο εξαιρετικό βιβλίο της «Οθωμανική Μαγειρική», εκδόσεις Ποταμός. Αναφορά σ’ αυτούς τους τρόπους θα κάνω σε άλλη ανάρτηση, όταν θα έχω πρόσβαση σε όλα τα βιβλία μου, πράγμα που δεν είναι πολύ εύκολο σε αυτήν τη φάση λόγω του σεισμού. Δε μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι οι βιβλιοθήκες μου…
Κι ενώ λοιπόν σήκωνα ειρωνικά το φρύδι στο άκουσμα της συνταγής «κριθαρότο με ντομάτα» (ή ό,τι άλλο), τώρα ξέρω ότι η τεχνική της παρασκευής του είναι διαφορετική από το «κριθαράκι με ντομάτα» (ή ό,τι άλλο), παρόλο που τα υλικά μπορεί να είναι τα ίδια! Φυσικά, αφού διαφέρουν οι τεχνικές, διαφέρουν και τα τελικά αποτελέσματα. Το ποιο αρέσει περισσότερο στον καθένα μας είναι θέμα προσωπικού γούστου.
Αυτό λοιπόν εδώ το ντοματόρυζο, έχει «κλέψει» λίγη από την τεχνική που με έχει μάθει η φίλη μου η Τίνα Σ. να φτιάχνω το ριζότο. Φυσικά δεν είναι συνταγή για ριζότο με ντομάτα (άλλωστε το καλό ριζότο θέλει πολύ συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού), είναι απλά μια παραλλαγή του δικού μας ντοματόρυζου με λίγο διαφορετική τεχνική! Θα γράψω κάποια στιγμή για τη στήλη «Τα διεθνή» του site, τη συνταγή για το ριζότο με τις παραλλαγές που έχω καθιερώσει και τις προσαρμογές που έχω κάνει “στα καθ’ ημάς”.
Νομίζω ότι το αποτέλεσμα εδώ, μ’ αυτήν τη συνταγή, είναι πιο νόστιμο από τον παλιό μου τρόπο που θα δείτε στην ενότητα «παραλλαγή» λίγο πιο κάτω σ’ αυτήν την ανάρτηση. Αλλά ας δούμε τα υλικά και τον τρόπο για το νόστιμο ντοματόρυζο που μπορούμε να απολαύσουμε σκέτο αλλά και ως συνοδευτικό ψητών κρεάτων και ψαρικών!
Υλικά
60-75 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
220 gr ρύζι καρολίνα ή νυχάκι ανάλογα αν μας αρέσει χυλωμένο ή σπυρωτό
200-250 gr φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή σπιτική σάλτσα ή ντομάτα από κονσέρβα τύπου κονκασέ
Προαιρετικά, 1 κουταλάκι πελτές.
Αλάτι
Πιπέρι
700-750 ml νερό
Επί το έργον
Δείτε την τεχνική παρασκευής στο βίντεο, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες. Δείτε επίσης και τις παρατηρήσεις, πάντα είναι χρήσιμες!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παραλλαγή
Ο παλιός τρόπος παρασκευής (δηλαδή αυτός που συνήθιζε η μαμά μου, η γιαγιά μου κι εγώ παλιότερα) είναι ο εξής: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατίζουμε. Αφού μαγειρέψουμε για 5-10 λεπτά προσθέτουμε νερό σε αναλογία 3:1 με το ρύζι. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20 λεπτά.Ανακατεύουμε πότε πότε να μη πιάσει. Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα να απορροφηθούν τα υγρά και σερβίρουμε.Παρατηρήσεις
- Το νερό που προσθέτουμε σταδιακά είναι καυτό, δηλαδή σιγοβράζει σε διπλανή κατσαρόλα ή σε βραστήρα.
- Θα μπορούσε να προστεθεί τριμμένο τυρί στο τέλος της παρασκευής (πλησιάζοντας περισσότερο την τεχνική για ριζότο), αλλά εδώ θέλουμε το vegan, λαδερό μας ντοματόρυζο, φτιαγμένο απλώς κάπως αλλιώς.
- Μπορούμε να σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό το ντοματόρυζό μας. Ειδικά το καλοκαίρι του πάνε πολύ.
- Η προσθήκη ψιλοκομμένων λαχανικών του πάει αλλά θα έλεγα ότι είναι άλλη συνταγή αφού η διαδικασία και οι χρόνοι θα αλλάξουν. Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, θα προσθέσουμε εδώ ένα κύβο λαχανικών κατά προτίμηση σπιτικό ή βιολογικό
- Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σάλτσα ή κονσέρβα, θα ελαττώσουμε λίγο την ποσότητα γιατί είναι πιο «συμπυκνωμένα» υλικά από τη φρέσκια ντομάτα.