Εξαιρετικό παράδειγμα οικιακής οικονομίας
Και δεν είναι μόνο θέμα οικιακής οικονομίας παρόλο που υποθέτω πως αυτή ήταν η πρωταρχική σκέψη εκείνων που δημιούργησαν αυτά τα φαγάκια! Φακόρυζο, φασουλόρυζο, ρεβιθόρυζο, πιάτα από τα απομεινάρια μιας μέρας, για να φτουρήσει το φαγητό και να φτάσει για όλη την οικογένεια, επειδή δεν πετάμε τίποτα!
Η σύγχρονη διαιτολογία τα αποθεώνει αυτά τα -όρυζα. Ο συνδυασμός όσπριο-ρύζι (και γενικότερα δημητριακό), φτιάχνει υψηλής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη, το ζητούμενο των vegans και vegetarians. Υποτιμημένες επινοήσεις της cucina povera που τελικά εμπεριέχει πολλή σοφία στα ταιριάσματα, στην αξιοποίηση υλικών. Το αποτέλεσμα μεγαλύτερο του αθροίσματος των συστατικών όπως μ’ αρέσει να λέω γι αυτά τα απλά, παλαιινά πιάτα.
Αυτή ήταν και η αιτία για να φτιάξω φακόρυζο για τις μικρές μου εγγονούλες. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα την ενθουσιώδη υποδοχή του. Είχα σκεφτεί ήδη τη λύση «τηγανητά αυγά-τηγανητές πατάτες» σε περίπτωση άρνησης. Κι όμως! Έφυγε όλο, κι άλλο να ΄τανε που λένε… Με τις ελίτσες μας, με τη σαλάτα μας, με το φρεσκοψημένο ψωμάκι μας, απολαύσαμε το φακόρυζό μας όχι απλώς χωρίς διαμαρτυρίες αλλά με πολλή όρεξη. Αγωγή Υγείας και Διατροφής στην πράξη! Έτσι λέμε μια ενότητα προγραμμάτων στο σχολείο, που σκοπό έχουν να δείξουν στα παιδιά τα σωστά διατροφικά πρότυπα.
Η αναλογία φακή-ρύζι είναι προσωπική επιλογή. Εμείς όταν λέμε φακόρυζο εννοούμε να είναι περισσότερη η φακή. Αλλά έχει να κάνει και με το πόσα πιάτα θέλουμε να βγούνε! Εδώ έβαλα λίγο παραπάνω ρύζι λόγω των παιδιών. Μπορώ να πω πως ειδικά τώρα το καλοκαίρι το φακόρυζο είναι πιο ευπρόσδεκτο από την ίδια τη φακή, δηλαδή μπορεί κανείς να πει πως το μαγειρεύει εξ αρχής. Άλλωστε η μουκέντρα ή μουτζέντρα (το κυπριακό φακόρυζο) και το αραβικό mujaddara μαγειρεύονται εξ αρχής !
Υλικά
Για 1,5 κούπα μαγειρεμένες φακές
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1,5 – 2 κούπες νερό
0,5- ¾ κούπας ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
Λίγο αλάτι
Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά 15ml
Επί το έργον
Βάζουμε σε κατσαρόλα τις φακές, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε. Ανακατεύουμε και μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας πότε πότε για να μην πιάσει, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν το αποσύρουμε φροντίζουμε να έχει λίγα υγρά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 10 λεπτά και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή περισσότερο ρύζι, αυξομειώνοντας ανάλογα το νερό. Γενικά τηρούμε την αναλογία 1:3 (ρύζι: νερό).
- Τώρα το καλοκαίρι φτιάχνω τις φακές μελιγότερα υγρά μιας και οι σούπες είναι πιο χειμωνιάτικες. Το νεράκι λοιπόν μπορεί να πέσει λίγο και να χρειαστεί να προσθέσουμε μέχει να μαλακώσει το ρύζι.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πελτέ ντομάτας. Ενισχύει τη γεύση.
- Οι παραπάνω ποσότητες φτάνουν για 4 μέτρια πιάτα. Συνήθως συνοδεύουμε με κάποιο ψάρι φρέσκο ή παστό (εξαιρετικός συνδυασμός οι παστές σαρδέλες ή ο μαρινάτος γαύρος). Το τυρί κατά τους διατροφολόγους εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου αλλά μερικοί το θεωρούν απαραίτητο με τέτοια πιάτα.
- Δείτε και την πολύ αγαπημένη σαλάτα με φακές και ρύζι. Θα έλεγα ότι είναι η κρύα εκδοχή του επιτυχημένου συνδυασμού.