Αλμυρά

Κρητικά λουκάνικα

Κρητικά λουκάνικα

Τα περίφημα καπνιστά ξυδάτα  λουκάνικα της Κρήτης !

Κρητικά λουκάνικα

Λουκάνικα φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους για να συντηρήσουμε το χοιρινό κρέας από τα χοιροσφάγια που παραδοσιακά γίνονται τις παραμονές των Χριστουγέννων. Αλλού τα φτιάχνουν με σκέτο χοιρινό κρέας, αλλού με ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο, αλλού προσθέτουν κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές, πορτοκαλόφλουδες και άλλα. Κάθε τόπος κι η κουζίνα του, κι ας μιλούνε μερικοί για ελληνική κουζίνα γενικά και αόριστα ή για μεσογειακή, ακόμη πιο γενικά και πιο αόριστα…

Κρητικά λουκάνικα

Τα δικά μας λουκάνικα είναι πολύ διαφορετικά από των υπόλοιπων περιοχών. Ξυδάτα, καπνιστά,  πικάντικα, άλλοι τα λατρεύουν κι άλλοι …ούτε να τα δοκιμάσουν! Φυσικά οι απανταχού κρητικοί τα θεωρούν τα καλύτερα όλων  και ερίζουν με τους υπόλοιπους για τη νοστιμιά τους…

Είναι απαραίτητος μεζές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Κρήτη μαζί με το χοιρινό συκώτι σαβόρε. Δεν θυμάμαι Χριστούγεννα που να μην υπάρχουν στο τραπέζι μας. Όμως πρώτη φορά φέτος  έφτιαξα λουκάνικα.Έχω τα δικά μου σπιτικά παραδοσιακά λουκάνικα και σας τα παρουσιάζω.
Φυσικά στη διαδικασία εμπλέκονται πολύτιμοι βοηθοί χωρίς τους οποίους το εγχείρημα θα αποτύγχανε παταγωδώς!  Ήθελε παλιά συνταγή , και γνώση που δεν υπάρχει στα βιβλία μα στην πείρα και στην εξάσκηση. Κι αυτά βέβαια είναι « ου παντός»…
Κρητικά λουκάνικα
Ήθελε και εργαλεία και παραστιά (χαμωτό τζάκι)  για το κάπνισμα , που… αυτά κι αν είναι δυσεύρετα ! Όταν η αγαπημένη μου φίλη Λ. που δεν ζει στην Κρήτη ήρθε προ ημερών με ολιγοήμερη άδεια και έριξε την πρόταση κατασκευής σπιτικού λουκάνικου, πέταξα την σκούφια μου από τη χαρά μου. Η κ. Ά. η  μάνα της,  για την οποία  σας έχω ξαναμιλήσει (είναι η εγγύησή  μου στα παραδοσιακά)αφού μας τα «έψαλε» λίγο, ενέδωσε τελικά .Μάλιστα ασχολήθηκε με την επιλογή του κρέατος και την προμήθεια όλων των σχετικών…
Κρητικά λουκάνικα
Στην παλιά κουζίνα της που είναι φορτωμένη με πολλές αναμνήσεις, με πολλά φαγοπότια, με νεανικές τρέλες, φτιάξαμε τα λουκάνικά μας  εγώ , η κ.Ά. ,και τα παιδιά της, οι φίλοι μου. Τα γεμίσαμε, τα ζεματίσαμε, τα κρεμάσαμε, και περάσαμε μερικές ώρες  απολαυστικής παρέας, όπως περνούν παλιοί φίλοι που πειράζονται χωρίς παρεξηγήσεις. Τόσο καλά περάσαμε και τόση περηφάνεια νοιώσαμε για τα έργα μας που είπαμε ότι από του χρόνου θα δεχόμαστε και παραγγελιές!
Κρητικά λουκάνικα
Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε τα περίφημα καπνιστά κρητικά λουκάνικα.

Παρατηρήσεις

1)Ξέρω ότι είναι δύσκολο να φτιάξουμε λουκάνικα σε ένα «μοντέρνο» σπίτι. Όμως η συνταγή μου φάνηκε θησαυρός παράδοσης και θεώρησα υποχρέωση μου να τη δημοσιεύσω, ακόμη κι αν δεν τα φτιάξει κανείς.

2)Το gadgeτάκι του προηγούμενου post λέγεται λουκανήθρα και χρησιμοποιούνταν για το γέμισμα των εντέρων ακόμη και πριν από το χωνί. Είναι αυτοσχέδιο. Το έβαζαν μέσα στο έντερο , άνοιγαν μια οπή και έσπρωχναν από κει τα κομματάκια του κιμά.

Η πληροφορία και η κατασκευή είναι της κυρίας Α. Εγώ θυμάμαι το χωνί. Ακόμη και όταν ήμουν παιδί η λουκανήθρα είχε εγκαταλειφτεί.  Δεν είναι και πολύ εύκολη η δουλειά του γεμίσματος με τη λουκανήθρα.Τώρα πια υπάρχουν μηχανές γεμίσματος. Εμείς δεν είχαμε…

3)Ξεκινήσαμε τη διαδικασία  απόγευμα Παρασκευής και το γέμισμα έγινε το απόγευμα της Δευτέρας. Τα λουκάνικα ήταν έτοιμα το Σάββατο.

4)Είναι προφανές ότι χωρίς τη Λ. ,το Χ.,  και προπαντός την κυρία Α. τα λουκάνικα θα σας τα έδειχνα μόνο αγορασμένα από το κρεοπωλείο. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω. Ξέρω την αγάπη τους,  αλλά τους παρακούρασα αφού εκείνοι τράβηξαν όλη τη φασαρία και τη λάντζα του εγχειρήματος. Τουλάχιστον ελπίζω να απολαύσανε όσο εγώ την παρασκευή των λουκάνικων το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και εύχομαι να απολαύσουμε και τα σπιτικά μας λουκάνικα τα Χριστούγεννα! Τότε θα συμπληρώσω την ανάρτηση με τα λουκάνικά μου σερβιρισμένα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο