Γλυκό 5 υλικών, σε ελάχιστο χρόνο!
Σας το έχω ξαναπεί πως όταν ακούσω να κουβεντιάζουν για συνταγές, ακόμη κι αν δεν γνωρίζω τα πρόσωπα που συζητούν ανακατεύομαι στην κουβέντα. Πολλές φορές έχω μάθει παλιές συνταγές μ’ αυτόν τον τρόπο ή άλλους τρόπους παρασκευής από τους δικούς μου.
Και δεν εννοώ μόνο διαδικτυακή κουβέντα, κουβέντα δια ζώσης, μέσα σε μαγαζιά, στη λαϊκή, εδώ κι εκεί που λέμε. Έτσι προέκυψε και τούτος ο τρόπος παρασκευής του αλευροχαλβά που έχει παρασκευαστεί ήδη δύο φορές για να οριστικοποιηθούν οι ποσότητες και οι χρόνοι μιας και οι «κουβέντες» συνήθως δεν τα περιέχουν αυτά.
Όταν λοιπόν έπιασε το αυτί μου αυτό που έλεγε μια κυρία σε φίλη της ότι φτιάχνει αλευροχαλβά «στο λεφτό» χωρίς να πρωτοφτιάξει το σιρόπι, τη ρώτησα για περισσότερες λεπτομέρειες και ως συνήθως τις πήρα! «Εδά με τα αντικολλητικά» μου λέει «στο λεφτό τονε φτιάχνω. Ολότελα όντε νηστεύομε, συχνά πυκνά. Και με ζάχαρη μπρε, πού δα βρούμε ετόσονα πολύ πετιμέζι ετούτους τους καιρούς!».
Αφού λοιπόν ανταλλάξαμε γνώμες για τους χαλβάδες μας με αλεύρι και με σιμιγδάλι, καταλήξαμε πως αλεύρι έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι οπότε πραγματικά ετούτο το γλυκό γίνεται χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό. Σα τσι τηγανίτους ή τσι τηγανόπιτες! Α, εδώ να σημειώσω πως την κρητική ντοπιολαλιά χρησιμοποιώ με τους υπόλοιπους συντοπίτες μου, δεν είναι άλλη η γλώσσα μου από αυτήν που καταγράφεται στις συνομιλίες μου εδώ, όταν βέβαια μιλώ με κρητικές και κρητικούς 😉 …
Τη μέθοδο –με μια μικρή παραλλαγή που σημειώνω παρακάτω- μου επιβεβαίωσε διαδικτυακή φίλη της σελίδας που μου είπε πως ξαδέλφη της που φτιάχνει εξαιρετικό αλευροχαλβά δεν βράζει το σιρόπι. Έχει ένα «τσακ» παραπάνω κόπο από αυτόν που έμαθα εγώ αλλά ίσως είναι πιο πρόσφορος για τηγάνι που δεν είναι αντικολλητικό, οπότε τον καταγράφω κι αυτόν.
Αλλά ας δούμε τον πεντανόστιμο αλευροχαλβά με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι, γιατί μπορεί ο πιο παραδοσιακός να είναι ο αλευροχαλβάς με πετιμέζι που έχει ήδη δημοσιευτεί στο site, αλλά πετιμέζι δεν έχουμε πάντα στο σπίτι. Κι αν έχουμε, δεν είναι για «ξόδεμα» σε τέτοιες ποσότητες! Το σημερινό γλυκό, είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ πολύ οικονομικό!
Υλικά
100ml ελαιόλαδο
90gr αλεύρι
180gr ζάχαρη
500ml εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
1 κουταλάκι κανέλα
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές χοντροτριμμένα φουντούκια ή αμύγδαλα ή «πεταλούδες» καρυδιού
Επί το έργον
Ανακατεύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη. Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο. Ανάβουμε το μάτι και προσθέτουμε αμέσως το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα το μείγμα μας και συνεχίζοντας το ανακάτεμα καβουρδίζουμε το αλεύρι αφού χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία (στη δική μου κουζίνα στο 7 με μέγιστο το 9).
Θα πάρει 10 λεπτά γι αυτές τις ποσότητες σε 26 νούμερο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ, σε 2-3 φάσεις. Ανακατεύουμε μέχρι να μετακινείται όλο μαζί το μείγμα στο τηγάνι και να μη σμίγει όταν το χωρίζουμε με τη σπάτουλα.
Προσθέτουμε αν θέλουμε τώρα τους ξηρούς καρπούς ή τους αφήνουμε για το σερβίρισμα. Αδειάζουμε σε ένα σκεύος και αφού κρυώσει λίγο, σερβίρουμε τον χαλβά μας σε κουταλιές, πασπαλισμένο με κανέλα.
Παραλλαγή
Η διαδικτυακή φίλη Β.Δ. συμπλήρωσε τη μέθοδο με την πληροφορία ότι ξαδέλφη της ανακατεύει τη ζάχαρη με το νερό χωρίς όμως να τα βράσει σαν σιρόπι και προσθέτει το ζαχαρόνερο (μαζί με λίγο μέλι) στο αλεύρι που έχει καβουρδιστεί με το ελαιόλαδο. Επίσης ζεσταίνει το ελαιόλαδο πριν προσθέσει το αλεύρι.Παρατηρήσεις
- Έχω προσαρμόσει τις ποσότητες στα 500ml νερό γιατί διευκολύνει πολύ η προσθήκη του νερού κατευθείαν από το μπουκαλάκι! Και φυσικά το δικό μου νερό είναι ΖΑΡΟΣ, που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του Κόσμου!
- Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταφίδες στο μείγμα ή στο σερβίρισμα.
- Η όλη διαδικασία παίρνει 20-25 λεπτά!
- Αντί για κανέλα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μαστίχα που θα την αλέσουμε με τη ζάχαρη, ή 2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο.
- Είχα υποσχεθεί στην άλλη μου συνταγή την δοκιμή με μέλι. Παρόλο που τον έχω φτιάξει και με μέλι ξέχασα να συμπληρώσω την ποσότητα. Θα δοκιμαστεί με τούτη την πιο εύκολη μέθοδο και θα συμπληρωθεί.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Αυτός ο χαλβάς με ενθουσίασε με το πόσο εύκολος είναι που τον έκανα 2 φορές αυτή την εβδομάδα, έβαλα και φιλέ αμυγδάλου και τον απολαύσαμε οικογενειακός!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Και πράγματι, το αμύγδαλο μπορεί να του ταιριάζει περισσότερο κι από το καρύδι!