Vegan/vegetarian

Αλευροχαλβάς με τον πιο εύκολο τρόπο

Αλευροχαλβάς με τον πιο εύκολο τρόπο

Γλυκό 5 υλικών, σε ελάχιστο χρόνο!

Σας το έχω ξαναπεί πως όταν ακούσω να κουβεντιάζουν για συνταγές, ακόμη κι αν δεν γνωρίζω τα πρόσωπα που συζητούν ανακατεύομαι στην κουβέντα. Πολλές φορές έχω μάθει παλιές συνταγές  μ’ αυτόν τον τρόπο ή άλλους τρόπους παρασκευής από τους δικούς μου.

Αλευροχαλβάς με τον πιο εύκολο τρόπο

Και δεν εννοώ μόνο διαδικτυακή κουβέντα, κουβέντα δια ζώσης, μέσα σε μαγαζιά, στη λαϊκή, εδώ κι εκεί που λέμε. Έτσι προέκυψε και τούτος ο τρόπος παρασκευής του αλευροχαλβά που έχει παρασκευαστεί ήδη δύο φορές για να οριστικοποιηθούν οι ποσότητες και οι χρόνοι μιας και οι «κουβέντες» συνήθως δεν τα περιέχουν αυτά.

Αλευροχαλβάς με τον πιο εύκολο τρόπο

Όταν λοιπόν έπιασε το αυτί μου αυτό που έλεγε μια κυρία σε φίλη της ότι φτιάχνει αλευροχαλβά «στο λεφτό» χωρίς να πρωτοφτιάξει το σιρόπι, τη ρώτησα για περισσότερες λεπτομέρειες και ως συνήθως τις πήρα! «Εδά με τα αντικολλητικά» μου λέει «στο λεφτό τονε φτιάχνω. Ολότελα όντε νηστεύομε, συχνά πυκνά. Και με ζάχαρη μπρε, πού δα βρούμε ετόσονα πολύ πετιμέζι ετούτους τους καιρούς!».

Αφού λοιπόν ανταλλάξαμε γνώμες για τους χαλβάδες μας με αλεύρι και με σιμιγδάλι, καταλήξαμε πως αλεύρι έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι οπότε πραγματικά ετούτο το γλυκό γίνεται χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό. Σα τσι τηγανίτους ή τσι τηγανόπιτες! Α, εδώ να σημειώσω πως την κρητική ντοπιολαλιά χρησιμοποιώ με τους υπόλοιπους συντοπίτες μου, δεν είναι άλλη η γλώσσα μου από αυτήν που καταγράφεται στις συνομιλίες μου εδώ, όταν βέβαια μιλώ με κρητικές και κρητικούς 😉 …

Αλευροχαλβάς με τον πιο εύκολο τρόπο

Τη μέθοδο –με μια μικρή παραλλαγή που σημειώνω παρακάτω- μου επιβεβαίωσε διαδικτυακή φίλη της σελίδας που μου είπε πως ξαδέλφη της που φτιάχνει εξαιρετικό αλευροχαλβά δεν βράζει το σιρόπι. Έχει ένα «τσακ» παραπάνω κόπο από αυτόν που έμαθα εγώ αλλά ίσως είναι πιο πρόσφορος για τηγάνι που δεν είναι αντικολλητικό, οπότε τον καταγράφω κι αυτόν.

Αλευροχαλβάς με τον πιο εύκολο τρόπο

Αλλά ας δούμε τον πεντανόστιμο αλευροχαλβά με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι, γιατί μπορεί ο πιο παραδοσιακός να είναι ο αλευροχαλβάς με πετιμέζι που έχει ήδη δημοσιευτεί στο site, αλλά πετιμέζι δεν έχουμε πάντα στο σπίτι. Κι αν έχουμε, δεν είναι για «ξόδεμα» σε τέτοιες ποσότητες! Το σημερινό γλυκό, είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ πολύ οικονομικό!

Παραλλαγή

Η διαδικτυακή φίλη Β.Δ. συμπλήρωσε τη μέθοδο με την πληροφορία ότι ξαδέλφη της ανακατεύει τη ζάχαρη με το νερό χωρίς όμως να τα βράσει σαν σιρόπι και προσθέτει το ζαχαρόνερο (μαζί με λίγο μέλι) στο αλεύρι που έχει καβουρδιστεί με το ελαιόλαδο. Επίσης ζεσταίνει το ελαιόλαδο πριν προσθέσει το αλεύρι.

Παρατηρήσεις

  1. Έχω προσαρμόσει τις ποσότητες στα 500ml νερό γιατί διευκολύνει πολύ η προσθήκη του νερού κατευθείαν από το μπουκαλάκι! Και φυσικά το δικό μου νερό είναι ΖΑΡΟΣ, που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του Κόσμου!
  2. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταφίδες στο μείγμα ή στο σερβίρισμα.
  3. Η όλη διαδικασία παίρνει 20-25 λεπτά!
  4. Αντί για κανέλα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μαστίχα που θα την αλέσουμε με τη ζάχαρη, ή 2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο.
  5. Είχα υποσχεθεί στην άλλη μου συνταγή την δοκιμή με μέλι. Παρόλο που τον έχω φτιάξει και με μέλι ξέχασα να συμπληρώσω την ποσότητα. Θα δοκιμαστεί με τούτη την πιο εύκολη μέθοδο και θα συμπληρωθεί.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο