Νόστιμο, παραδοσιακό, χορταστικό!
Ο συνδυασμός του ρυζιού με διάφορα λαχανικά ή όσπρια είναι συνηθισμένος και αγαπημένος σε όλη την Ελλάδα. Όλα τα εις –όρυζο είναι πιάτα νόστιμα , που δημιουργήθηκαν άλλοτε από τα περισσεύματα των οσπρίων και άλλοτε από την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων μαγειρέματος χορταρικών και λαχανικών .
Οι βιαστικοί δεν περίμεναν το food styling! |
Η πρόσμειξη με ρύζι κάνει πιο εύκολη την κατανάλωση των λαχανικών από τα παιδιά και είναι ένας καλός τρόπος για να τα βάλουμε στο διαιτολόγιό τους. Τα πράσα είναι από τα λαχανικά που οι περισσότεροι αναγνωρίσαμε τη νοστιμιά τους ως ενήλικες… Εκτιμούμε τα πρασοσέλινα μεγαλώνοντας.
Κι όμως! Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικές ουσίες και πολλά άλλα ωφέλιμα και μάλιστα μόνο με 60 περίπου θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!
Το πρασόρυζο είναι κυρίως χειμωνιάτικο πιάτο. Τα λαχανικά αυτή την εποχή είναι λίγα- αν φυσικά επιλέγουμε προϊόντα εποχής- και έτσι είναι μια καλή επιλογή για λαδερό πιάτο . Συνδυασμένο με φέτα ή με ελιές ή με κάποιο ψαρικό λύνει το πρόβλημα του καθημερινού
μας φαγητού εύκολα , υγιεινά και νόστιμα… Είναι και ο πιο εύκολος τρόπος –μετά την πρασόπιτα– να πείσουμε τα παιδιά να φάνε πράσα.
μας φαγητού εύκολα , υγιεινά και νόστιμα… Είναι και ο πιο εύκολος τρόπος –μετά την πρασόπιτα– να πείσουμε τα παιδιά να φάνε πράσα.
Υλικά:
1 κιλό πράσα (θα μείνουν λιγότερα μετά το καθάρισμα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
5-6 κλαδιά τρυφερό σέλινο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας (ή μια κούπα χυμό ντομάτας)
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ρύζι νυχάκι ή
καρολίνα
καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά : 2-3
καρότα (νεωτερισμός, αλλά του πάει) , 1 κύβο λαχανικών , λεμόνι
καρότα (νεωτερισμός, αλλά του πάει) , 1 κύβο λαχανικών , λεμόνι
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα πράσα : βγάζομε το εξωτερικό φύλλο και
τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα και μετά σε κομμάτια
με μήκος 4-5 cm.
τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα και μετά σε κομμάτια
με μήκος 4-5 cm.
Τα πλένουμε πολύ καλά γιατί συνήθως
έχει εισχωρήσει χώμα και ανάμεσα στα φύλλα.
έχει εισχωρήσει χώμα και ανάμεσα στα φύλλα.
Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με
το λάδι και προσθέτουμε τα πράσα. Τα γυρνάμε να τσιγαριστούν κι αυτά και να «λαδωθούν»
και προσθέτουμε και μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας.
το λάδι και προσθέτουμε τα πράσα. Τα γυρνάμε να τσιγαριστούν κι αυτά και να «λαδωθούν»
και προσθέτουμε και μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας.
Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες ή σε
κυβάκια και το σέλινο λεπτοκομμένο. Αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μη λιώσουν.
Βάζουμε κι άλλο νεράκι αν χρειάζεται (συνήθως αυτό παίρνει 20-25 λεπτά).
Φροντίζουμε να έχουν απορροφήσει τα υγρά τους όταν θα προσθέσουμε το νερό για
το ρύζι ώστε να μπορούμε να κανονίσουμε τα υγρά του φαγητού μας.
κυβάκια και το σέλινο λεπτοκομμένο. Αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μη λιώσουν.
Βάζουμε κι άλλο νεράκι αν χρειάζεται (συνήθως αυτό παίρνει 20-25 λεπτά).
Φροντίζουμε να έχουν απορροφήσει τα υγρά τους όταν θα προσθέσουμε το νερό για
το ρύζι ώστε να μπορούμε να κανονίσουμε τα υγρά του φαγητού μας.
Όταν λοιπόν
έχουν μαλακώσει αρκετά τα λαχανικά , προσθέτουμε 2 κούπες νερό και άλλη μισή κούπα μέσα στην οποία διαλύουμε
τον πελτέ. Ψηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον κύβο και
αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε σουρωτήρι. Ανακατεύουμε και μόλις
ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία .
έχουν μαλακώσει αρκετά τα λαχανικά , προσθέτουμε 2 κούπες νερό και άλλη μισή κούπα μέσα στην οποία διαλύουμε
τον πελτέ. Ψηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον κύβο και
αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε σουρωτήρι. Ανακατεύουμε και μόλις
ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία .
Αφήνουμε να
σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου το φαγητό μας, ανακατεύοντας πότε –πότε και
συμπληρώνοντας αν χρειάζεται νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της
κουζίνας όταν το ρύζι «στέκει» λίγο ακόμη και υπάρχουν λίγα υγρά στην
κατσαρόλα.
σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου το φαγητό μας, ανακατεύοντας πότε –πότε και
συμπληρώνοντας αν χρειάζεται νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της
κουζίνας όταν το ρύζι «στέκει» λίγο ακόμη και υπάρχουν λίγα υγρά στην
κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και περιμένουμε 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Έτσι τα υγρά απορροφούνται αλλά το φαγητό μας δεν είναι στεγνό.
Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λεμόνι.
Παρατηρήσεις:
1)Κεντανέ στα κρητικά λέμε τα ήμερα πράσα και κερεβίζι το σέλινο. Υπάρχει –όπως έχω ξαναγράψει – και σχετική φράση που δηλώνει πόσο αρωματικός είναι ο συνδυασμός τους:
-Ίντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ με κερεβίζι!
2) Το φαγητό είναι κυρίως χειμωνιάτικο γι αυτό είναι πιο συνηθισμένος ο πελτές για το κοκκίνισμά του, και μάλιστα όχι πολύς. Φυσικά μπορούμε να βάλουμε φρέσκια ντομάτα ή κονσέρβα. Ακόμη μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς την ντομάτα και να σερβίρουμε το πρασόρυζο με λεμόνι.
3)Είναι προτιμότερο να προσθέσουμε νερό -αν χρειαστεί -από το να βάλουμε πολύ και να λασπώσει το ρύζι μέχρι να το απορροφήσει. Το ρύζι πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι λασπωμένο.
4)Αν δεν μας αρέσει να διακρίνονται τα πράσα (ή αν θέλουμε να τα «κρύψουμε» από τα παιδιά) τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια . Τρίβουμε τότε τα καρότα στον τρίφτη της ντομάτας για να ταιριάξουν οι χρόνοι βρασμού.
Καλημέρα, έτρεξα να δω την τοπική ονομασία!!
Αγαπημένο φαγητό, δυστυχώς δεν το έχουν καταλάβει πολλοί ότι έτσι θα δώσουν και στα παιδιά χρήσιμες τροφές.
Πολλά φιλια
Μου αρέσει πολύ το πράσο γιατί παίρνει μια πολύ γλυκιά γεύση όταν μαγειρεύεται! Το αγαπώ αυτό το φαγητό!
Συγκινημένη ευχαριστώ που μου θυμίσατε τη μητέρα μου(που την έχω χάσει) με το κερεβίζι.
Νεκταρία Δρακάκη, από Κάντανο Χανίων,τωρινή κάτοικος Πάρου
Εγώ να σου πω την αλήθεια Βαγγελιώ μου δεν βάζω σέλινο στο πρασόρυζο.
Ομως έχω ακούσει πολλές ότι βάζουν και κάποια στιγμή θα το τολμήσω.
Το πρασόρυζο είναι από τα πιο αγαπημένα μας -όρυζα!
Φιλιά!
Υπέροχο φαγάκι, νόστιμο και αρωματικό!
Το σέλινο το βάζω κι εγώ, ταιριάζει πολύ!
Μου άρεσε που έβαλες την τοπική ονομασία!
Καλό σου βράδυ
Είχα "άγνωστες" λέξεις Βαγγελιώ μου με το που διάβασα τον τίτλο.
Αλλά τελικά μου τις έλυσες μέχρι κεραίας με τις επεξηγήσεις σου.
Νόστιμα όλα και καλώς καμωμένα, ειδικά με την πετσέτα εκεί στο τελείωμα του βρασμού. Πραγματικά βοηθά πολύ το κάθε ρυζότο αυτή η μέθοδος.
Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Τρόμαξα όταν είδα τον τίτλο Βαγγελιώ μου. Αντε να τα βρω λέω αυτά τα υλικά ..χιχι
Αλλά τελικά ήταν πράσα και σέλινο.
Το πράσο είναι από τα αγαπημένα μου. Δίνει απίστευτη νοστιμιά όπου κι αν μπει.
Ωραίο φαγάκι της εποχής.
Καλό μήνα 🙂
Φιλιά
Αγαπημένο φαγητάκι!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Τέλειο το πρασόρυζο!!! Εγώ προσθέτω και μισή πιπεριά φλωρίνης και γίνεται ακόμη πιο γλυκό, αλλά αποφεύγω το σέλινο γιατί δεν μου αρέσει η γεύση του 😉