Vegan/vegetarian

Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!

Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!

Νόστιμο, παραδοσιακό, χορταστικό!

Ο συνδυασμός του ρυζιού με διάφορα λαχανικά ή όσπρια είναι συνηθισμένος και αγαπημένος σε όλη την Ελλάδα. Όλα τα εις  –όρυζο είναι πιάτα νόστιμα , που δημιουργήθηκαν άλλοτε από τα περισσεύματα των οσπρίων και άλλοτε από την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων μαγειρέματος χορταρικών και λαχανικών .
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Οι βιαστικοί δεν περίμεναν το food styling!
Η πρόσμειξη με ρύζι κάνει πιο εύκολη την κατανάλωση των λαχανικών από τα παιδιά  και είναι ένας καλός τρόπος για να τα βάλουμε στο διαιτολόγιό τους. Τα πράσα  είναι  από τα λαχανικά που οι περισσότεροι αναγνωρίσαμε τη νοστιμιά τους ως ενήλικες… Εκτιμούμε τα πρασοσέλινα  μεγαλώνοντας.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Κι όμως! Η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικές ουσίες και πολλά άλλα ωφέλιμα και μάλιστα μόνο με 60 περίπου θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!
Το πρασόρυζο είναι κυρίως χειμωνιάτικο πιάτο. Τα λαχανικά αυτή την εποχή είναι λίγα- αν φυσικά επιλέγουμε προϊόντα εποχής- και έτσι είναι μια καλή επιλογή για λαδερό πιάτο . Συνδυασμένο με φέτα ή με ελιές ή με κάποιο ψαρικό  λύνει το πρόβλημα του καθημερινού
μας φαγητού  εύκολα , υγιεινά και νόστιμα… Είναι και ο πιο εύκολος τρόπος –μετά την πρασόπιτα να πείσουμε τα παιδιά να φάνε πράσα.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!

 

Υλικά:
1 κιλό πράσα (θα μείνουν λιγότερα μετά το καθάρισμα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
5-6 κλαδιά τρυφερό σέλινο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας (ή μια κούπα χυμό ντομάτας)
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ρύζι νυχάκι  ή
καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά :  2-3
καρότα (νεωτερισμός, αλλά του πάει) , 1 κύβο λαχανικών  , λεμόνι
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα πράσα : βγάζομε το εξωτερικό  φύλλο  και
τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα και μετά   σε κομμάτια
με μήκος  4-5 cm.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Τα πλένουμε πολύ καλά γιατί συνήθως
έχει εισχωρήσει χώμα και ανάμεσα στα φύλλα.
Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με
το λάδι και προσθέτουμε τα πράσα. Τα γυρνάμε να τσιγαριστούν κι αυτά και να «λαδωθούν»
και προσθέτουμε και μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα μας.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Μόλις πάρουν βράση  προσθέτουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες ή σε
κυβάκια και το σέλινο λεπτοκομμένο. Αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια θερμοκρασία  μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μη λιώσουν.
Βάζουμε κι άλλο νεράκι αν χρειάζεται (συνήθως αυτό παίρνει 20-25 λεπτά).
Φροντίζουμε να έχουν απορροφήσει τα υγρά τους όταν θα προσθέσουμε το νερό για
το ρύζι ώστε να μπορούμε να κανονίσουμε τα υγρά του φαγητού μας.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
 Όταν λοιπόν
έχουν μαλακώσει αρκετά τα λαχανικά , προσθέτουμε 2 κούπες νερό  και άλλη μισή κούπα μέσα στην οποία διαλύουμε
τον πελτέ. Ψηλώνουμε τη θερμοκρασία.  Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον κύβο και
αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε  σε σουρωτήρι. Ανακατεύουμε και μόλις
ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία .
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Αφήνουμε να
σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου το φαγητό μας, ανακατεύοντας πότε –πότε  και
συμπληρώνοντας αν χρειάζεται νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της
κουζίνας όταν το ρύζι «στέκει» λίγο ακόμη και υπάρχουν λίγα υγρά στην
κατσαρόλα.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και περιμένουμε 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Έτσι τα υγρά απορροφούνται αλλά το φαγητό μας δεν είναι στεγνό.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λεμόνι.
Πρασόρυζο: κεντανές με κερεβίζι και… ρύζι!
Παρατηρήσεις:
1)Κεντανέ στα κρητικά λέμε τα ήμερα πράσα και κερεβίζι το σέλινο. Υπάρχει –όπως έχω ξαναγράψει – και σχετική φράση που δηλώνει πόσο αρωματικός είναι ο συνδυασμός τους:
-Ίντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ με κερεβίζι!
2) Το φαγητό είναι κυρίως χειμωνιάτικο γι  αυτό είναι πιο συνηθισμένος ο πελτές για το κοκκίνισμά του, και μάλιστα όχι πολύς.  Φυσικά μπορούμε να βάλουμε φρέσκια ντομάτα ή κονσέρβα. Ακόμη μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς την ντομάτα και να σερβίρουμε το πρασόρυζο με λεμόνι.
3)Είναι προτιμότερο να προσθέσουμε νερό -αν χρειαστεί -από το  να βάλουμε πολύ και να λασπώσει το ρύζι μέχρι να το απορροφήσει. Το ρύζι πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι λασπωμένο.
4)Αν δεν μας αρέσει να διακρίνονται τα πράσα (ή αν θέλουμε να τα «κρύψουμε» από τα παιδιά) τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια . Τρίβουμε τότε τα καρότα στον τρίφτη της ντομάτας για να ταιριάξουν οι χρόνοι βρασμού.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο