Υγιεινά και νόστιμα βουτήματα με ένα ξεχασμένο υλικό!
Τα κουλουράκια και τα παξιμαδάκια της κατοχής. Πού τα ξαναθυμήθηκα θα μου πείτε. Στο ντουλάπι μου περίμενε εδώ και 2-3 μήνες ένα
σακουλάκι με χαρουπάλευρο. Έψαχνα κατάλληλη συνταγή, μεσολάβησαν και οι γιορτές με άλλου είδους γλυκά και τώρα ήρθε η ώρα του.
Όπως έχω ξαναγράψει όταν έδωσα την συνταγή του χαρουπόμελου, τα χαρούπια και τα προϊόντα τους ήταν μια πολύ σημαντική
τροφή σε χαλεπούς καιρούς και ειδικά στην γερμανική κατοχή έσωσαν κόσμο και κοσμάκη από την πείνα. Πολλά από τα τρόφιμα εκείνης της εποχής «αποσύρθηκαν» από τη διατροφή μας ίσως επειδή συνδέονταν με μνήμες πείνας και φόβου και γενικότερα άσχημων
συνθηκών. Ακόμη κι αν συνεχίστηκε η κατανάλωσή τους κυρίως στην επαρχία τα δύσκολα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η «ευμάρεια» των τελευταίων δεκαετιών τα έβγαλε από το τραπέζι μας.
Κι όμως! Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι μας βεβαιώνουν ότι η βρώμη (ταγή για τους κρητικούς) , το κριθάρι, το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο, και ένα σωρό άλλα ξεχασμένα τρόφιμα παρέχουν πολύτιμα συστατικά για την υγεία μας. Έψαχνα που λέτε συνταγή και
ρωτώντας τις συνήθεις πηγές μου είχα μόνο αποτρεπτικές συμβουλές. Άκουσα ακόμη κι ένα «γιε χάιμου πως θα ξεγιβεντίσεις τα υλικά σου και τον κόπο σου με το χαρουπάλευρο… ήνιασέ σε…» . Το «χάιμου» είναι μια ή μπορεί και δυο λέξεις ( «χάι μου») που αποτελεί
έκφραση μεγάλης αηδίας στην Κρήτη, δηλαδή καμία σχέση με το “είμαι στα χάι μου”. Και το ξεγιβέντισμα είναι το ρεζίλεμα. Όσο για τη
φράση «ήνιασε σε» θα πει παράτα τα, μη νοιάζεσαι…
Με λίγα λόγια με απέτρεψαν τόσο η μάνα μου όσο και άλλες γυναίκες στην ηλικία της από τη χρήση του χαρουπάλευρου. Όσο για συνταγή: «ε, ίντα βάνανε τότεσας: Λάδι , κρασί ή ρακή, ζάχαρη ή πετιμέζι και μια ολιά σόδα …» που θα πει : «ε, τι βάζανε τότε… Λάδι , κρασί ή ρακή, ζάχαρη ή πετιμέζι και λίγη σόδα…» . Αυτά λοιπόν έβαλα κι εγώ και έφτιαξα πολύ επιτυχημένα κατά γενική ομολογία
κουλουράκια και παξιμαδάκια με την ίδια ζύμη . Τα έπλασα και τα έψησα με διαφορετικό τρόπο οπότε είχα δυο ειδών βουτήματα που άρεσαν ακόμη και στις …κατοχικές δοκιμάστριες, που αναθεώρησαν τις απόψεις τους για το υλικό μου.
Υλικά
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 – 1 ¼ κούπα ζάχαρη (κοινή κρυσταλλική ή καφέ)
¾ κούπας κρασί
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κούπα χαρουπάλευρο
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά σουσάμι αναποφλοίωτο.
Επί το έργον
Βαζουμε το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη, το κρασί και τα μυρωδικά σε μπολ ανάμειξης, και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν (ας μη λιώσει εντελώς η ζάχαρη) Πλένουμε το πορτοκάλι, το σκουπίζουμε και παίρνουμε το ξύσμα του και μετά το χυμό του. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα, πάνω από το μείγμα του ελαιολάδου γιατί φουσκώνει πολύ. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και κοσκινίζουμε (γιατί έχει σβολαράκια) το χαρουπάλευρο πάνω από το
μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που μόλις να μη κολλά στα χέρια. Δεν πρέπει να γίνει σφικτή γιατί θα σφίξει περισσότερο και αφενός δεν θα πλάθεται αφετέρου τα βουτήματά μας θα γίνουν πολύ σκληρά.
Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» ένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια σε κανονικό μέγεθος. Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 25 λεπτά.
Αν θέλουμε να κάνουμε παξιμαδάκια πλάθουμε ψωμάκια και τα κόβουμε με μαχαίρι σε φετούλες πάχους 1 cm.Τα ψήνουμε τώρα για 40 λεπτά περίπου και μόλις κρυώσουν ελαφρά τα χωρίζουμε στις φετούλες που είχαμε κόψει από την αρχή
και τα ξαναφουρνίζουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να παξιμαδιαστούν (30-40 λεπτά). Το παξιμάδιασμα γίνεται πιο γρήγορα στη λειτουργία του φούρνου με αέρα. Δείτε αναλυτικά την διαδικασία για τα παξιμαδάκια στη συνταγή για τα σφακιανά παξιμαδάκια.
Διατηρούμε τα βουτήματά μας σε δοχείο που κλείνει καλά για να μη πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
1)Το χαρουπάλευρο έχει περίπου την ίδια υφή με το κακάο αλλά έχει διαφορετική γεύση και γλυκίζει. Όπως γνωρίζουμε τα χαρούπια ήταν η σοκολάτα της κατοχής. Έτσι δεν χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη.
2)Έβαλα κόκκινο κρασί γιατί ούτως ή άλλως η ζύμη είναι σοκολατένια και δεν θα επηρεαζόταν το χρώμα της. Υποθέτω ότι το ίδιο θα ταιριάζει και ροζέ ή λευκό. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι αν είναι πολύ γλυκό να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη.
3)Το χαρουπάλευρο υπάρχει πλέον σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής και τοπικών προϊόντων. Όπως έχω ξαναγράψει, θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να μου πει πώς φτιάχνουμε χαρουπάλευρο. Τα κατάφερα με το χαρουπόμελο αλλά με το
χαρουπάλευρο δεν ξέρω ούτε πώς θ’ αρχίσω! Τα χαρούπια αφθονούν στον νότο της Κρήτης ακόμη κι αν δεν έχω πια δικά μου…
4)Θεώρησα υπερβολή να χρησιμοποιήσω χαρουπόμελο μαζί με χαρουπάλευρο γιατί πιθανόν να παραήταν έντονη η μυρωδιά του χαρουπιού με την οποία δεν είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι Αν κάποιος το τολμήσει , θα ήθελα να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα…
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χαρούπι…
Αν αντικαταστούσαμε μέρος του λευκού αλευριού με ολικής πιστεύεις οτι θα επηρέαζε άσχημα την συνταγή?
Λουλού μου κι εγώ πρώτη φορά τα έφτιαξα. Νομίζω ότι θα τα έκανε ακόμη πιο ρουστίκ και παραδοσιακά…
Ψάχνοντας για αλεύρι βρήκα να πωλούν χαρουπάλευρο αλλά και χαρούπια.
Η μόνη εμπειρία από χαρουπάλευρο είναι να φτιάχνουν " μερέντα".
Εγώ την του εμπορίου δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά εκείνη ήταν κάτι το καταπληκτικό.
Οι μεγαλύτεροι έχουν τόσο άσχημες εμπειρίες από καταστάσεις φτώχειας οπότε ότι τους τα θυμίζει το απωθούν.
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή είναι πολύ ιδιαίτερη η γεύση τους.Εγώ χρησιμοποιώ χαρουπόμελο, αλλά χαρουπάλευρο μόνο σε έτοιμε σκευάσματα είχα δοκιμάσει!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω κάτι με χαρουπάλευρο. Ενδιαφέροντα δείχνουν!
Κική κι εγώ μόνο του εμπορίου σκευάσματα είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα. Περιμένω τους πειραματισμούς σου!
Θυμήθηκα αυτό το blog που περιγράφει πως φτιάχνεται το χαρουπάλευρο!!!
http://www.ftiaxno.gr/2012/06/blog-post_9187.html
Κοπελλούα μου εσείς το χρησιμοποιείτε πολύ συχνα όπως είδα στο ψάξιμο. Ευχαριστώ για το link
Οπως παντα πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου Βαγγελιω μου! Θα ψαξω κι
εγω να βρω χαρουπαλευρο, μου μπηκαν ιδεες τωρα!
Να σε ρωτησω Βαγγελιω το χαρουπαλευρο σφιγγει το μιγμα, γιατι εχω δει να το χρησιμοποιουν σε μικρες ποστητες για το δεσιμο του παγωτου…
Καλη εβδομαδα!
Μαρίνα ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο. Περιμένω τα πειράματά σου. Ξέρω ότι θα είναι ενδιαφέροντα.
Μαρίνα ναι, σφίγγει λίγο την ζύμη οπότε προσοχή στο αλεύρι…
Δείχνουν πολύ ωραία. Άραγε να υπάρχει χαρουπάλευρο στη ΝΥ;
Μάρθα ήταν ωραία πράγματι! Ψάξε να μας πεις κι εμάς :-). Είναι τόσο απρόβλεπτη όπως λένε η ΝΥ που τίποτα δεν αποκλείεται!
Χαρουπάλευρο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά πολύ μου αρέσει σαν ιδέα! Και τα κουλουράκια φαίνονται υπέροχα!
Καλή εβδομάδα!
Άρεσαν σε όλους, είναι η αλήθεια!
Βαγγελιώ μου, τα ζήλεψα τα κουλουράκια σου! Δείχνουν πραγματικά πολύ πολύ νόστιμα! Ομοίως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χαρουπάλευρο, μου φαίνεται μας έβαλες όλες μας στην πρίζα 🙂
Φιλιά πολλά!
Πολύ θα χαρώ Ερμιόνη να δω τους δικούς σας πειραματισμούς! Πάντως σαν υλικό είναι πολύ νόστιμο και εύκολο στην χρήση!
Βαγγελιώ μου δείχνουν καταπληκτικά, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ χαρουπάλευρο, ίσως είναι ευκαιρία!!!Πάρα πολύ ωραία!
Φιλιά πολλά!!!
Ελένη ναι, πρέπει να το δοκιμάσεις!
Καλά το κατάλαβα, Βαγγελιώ μου, όταν τα είδα στο ΦΜπ. Το χαρουπάλευρο είναι καταπληκτικό, το χρησιμοποιώ στο ψβμί αλλά και στα κέικ. Κρίμα που μου τελείωσε, γιατί λάτρεψα τη συνταγή σου! Την καταγράφω για να την έχω για την Ελλάδα.
Φιλιά, καλό απόγευμα.
Α, περιμένουμε συνταγές όταν θα ξαναβρείς χαρουπάλευρο Ελένη! Μόνο σε έτοιμα το είχα δοκιμάσει, αλλά θα το καθιερώσω!
Xαρουπαλευρο δεν έχω βρει ακόμα. Εχω πάρει χαρουπόμελο και τύπου μερέντα από χαρούπι (πολύ νόστιμο) από μαγαζί στην Δραπετσώνα που κάνει και τον ξακουστό χαλβά.
Χαρουπιά έχω στον κήπο της πολυκατοικίας πάντως 🙂
Τα κουλουράκια και τα παξιμάδια σου έγιναν πολύ ωραία
Φιλιά
Κι εγώ το χαρουπόμελο συνήθιζα μέχρι τώρα Μάριον. Αλλά και το αλεύρι από χαρούπια είναι τελικά πολύ νόστιμο!
Υπέροχες οι συνταγιές ! Με χαρουπάλευρο έχω κάνει λουκουμάδες και κουλουράκια χωρις άλλη ζάχαρη και φρούτα !Πολύ πετυχημένα και τα δυο .Θα αναρτήσω σύντομα τη συνταγή με τα κουλουράκια στη σελίδα μου ,μιας και φωτογράφησα χαρουπιές στο πόρο Χέλι φοτρωμένες χαρούπια !
Molis fagame ta koulourakia mas! poi nostima ke oti prepi gia tin kori moy poy exei thema me to kakao ! se evxaristo poli!
Χαίρομαι που σας άρεσαν. Καλοφάγωτα!
Μήπως μπορείτε να μου πείτε σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχεί η κούπα;
Η κούπα μετρά όγκο. Είναι περίπου 250 ml. Τα 250 ml κάθε υλικού είναι διαφορετικά γραμμάρια. Π.χ. άλλα γραμμάρια είναι 250 ml μέλι και άλλα 250 ml λάδι. Ποιο υλικό σας ενδιαφέρει;
για το αλεύρι και το χαρουπάλευρο θα ήθελα να μάθω.
Τα έφτιαξα εχθές το βράδυ. Ακολούθησα κατά γράμμα τα βήματα (βάζοντας ένα φλιτζάνι ζάχαρη, νομίζω την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερο) και έφτιαξα τη μισή ζύμη κουλουράκια και την άλλη μισή παξιμαδάκια. Έγιναν καταπληκτικά, πεντανόστιμα! Σας ευχαριστούμε πολύ για την πολύ πετυχημένη συνταγή, που ενθουσίασε τόσο την οικογένεια όσο και τους γείτονες!
Pos Legete to xaroupalevro sta egglezika?
Ναι, έβαλα κονιάκ αντι για κρασί,και ένα σφηνάκι χαρουπόμελο και ψήσιμο τα παξιμαδάκια ψωμιού πάχους 1 εκ. 30 λεπτά, γίνεται πιο αφράτο, για ηλικιωμένους.
Πολύ ωραίες παρεμβάσεις! Ευχαριστούμε!
Τα έφτιαξα σιμερα…ΙΝΕ ΤΈΛΙΑ!!!!Εφχαριστο!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Να είστε καλά!