Απλό και οικονομικό πιάτο της εποχής.
Μερικοί το προτιμούν πιο ζουμερό…. |
Υλικά
Μισό κιλό λάχανο κομμένο σε λωρίδες 1 cm περίπου
2 μέτρια ξερά
κρεμμύδια (ή 1 μεγάλο)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (αν υπάρχουν)
2 μέτρια καρότα χοντροτριμμένα
½ κούπα μαϊντανό
2-3 κουταλιές άνηθο
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ντομάτα τριμμένη (ή ¾ κούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβα)
1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε μισή κούπα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
½ – ¾ κούπας ρύζι νυχάκι
Προαιρετικά, 1 κύβο λαχανικών σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο και λίγο νερό , και σε 5-10 λεπτά τα τριμμένα καρότα. Όταν μαλακώσουν αρκετά αυτά τα σκληρά υλικά (θα χρειαστεί να προσθέτουμε νεράκι πότε πότε) , προσθέτουμε τον μαϊντανό,
τον άνηθο , την ντομάτα και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, προσθέτουμε ½ -1 κούπα νερό (ανάλογα πόσα υγρά έχει η κατσαρόλα μας) και όταν ξαναβράσει προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να μην πιάσει και προσθέτοντας λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Πρέπει να μείνει με λίγο υγρό. Αποσύρουμε από το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα για 10 λεπτά.
Έτσι τραβάει το υγρό που έχει μείνει και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.Σερβίρουμε με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οι παραπάνω ποσότητες έδωσαν 4 καλές μερίδες. Συνοδεύουμε με ό,τι συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα λαδερά μας. Ταιριάζει με φέτα, με ελιές, με λουκάνικο ή απάκι αυτή την εποχή, με ψάρι τηγανητό ή με λακέρδα!
Παρατηρήσεις
- Αν δεν συνηθίζουμε τον πελτέ στα φαγητά μας, τον παραλείπουμε και αυξάνουμε λίγο την ντομάτα.
- Αν το λάχανο που έχουμε κόψει για τη λαχανοσαλάτα περισσέψει, μπορούμε να το
χρησιμοποιήσουμε για λαχανόρυζο κι ας είναι πιο ψιλοκομμένο. - Η ποσότητα του ρυζιού μπορεί να είναι και περισσότερη. Σε πολλούς αρέσει να υπερισχύει το ρύζι στο πιάτο.
Βαγγελιώ,πολύ μ' αρέσει αυτό το αφγάκι, και το βρίσκω πολύ του γούστου μου για την ημέρα. θα ξεγελάσω τη σπαριλίτιδα μου και θα σηκωθώ να πιάσω δουλίτσα. Ευχαριστώ για την νόστιμη και ωραία ιδέα!
Μάρθα κολλητική λες η σπαριλίτιδα ακόμη και σε τέτοιες αποστάσεις; Μ' έχει πιάσει κι εμένα :-)!
Νοστιμότατο είναι αυτό το φαγάκι, μου αρέσει πάρα πολύ Βαγγελιώ μου.Και με τόσα καλούδια που έχει μέσα πως να μην είναι;
Φιλιά πολλά!!!
Ελένη μου ναι είναι τόσα τα μυρωδικά του που ακόμη και όσοι δεν αγαπούν το λάχανο δεν θα έλεγαν όχι!
Αγαπημένο μου μαμαδίσιο φαγητάκι, όμως εδώ τα λάχανα δεν έχουν καμμιά γεύση κι είναι θεόσκληρα. Αχ πότε θα γυρίσω πιά στην πατρίδα να πάρω τα ίσια μου με το φαγητό?! Φιλιά Βιτάκι μου
Αχ καλή μου Μαίρη τι ζήλεψες! Έλα εσύ κι εμείς να δεις τι θα σε φιλέψουμε 🙂
εγω ανηκω σε αυτους που ουτε θελουν να το ακουσουν, αν και εχω κατι χρονια να το φαω.
προτιμω τα συνοδευτικα του!!!
καλη σου ημερα
Ειρήνη ξαναδοκίμασέ το . Κι εγώ άργησα να το εκτιμήσω!
κλασικό και αγαπημένο φαγάκι! άργησα κι εγώ να το εκτιμήσω αλλά τώρα μ'αρέσει πολύ!
Αυτό έλεγα τώρα στην Ειρήνη. Αξίζει μια δεύτερη δοκιμή 🙂
Πολύ ωραίο φαγητό, ιδανικό για τον χειμώνα! Μου αρέσει πάρα πολύ και η παρουσίαση σου! Μπράβο!
Ευχαριστώ κορίτσι μου!
Πολύ μου αρέσουν αυτά τα φαγάκια Βαγγελιώ, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, πρασόρυζο!
Τώρα με την μπεμπούλα δεν μπορώ να φάω λάχανο δυστυχώς γιατί θηλάζω… και το έχω πεθυμήσει τόσο πολύ αυτό το φαγάκι!
Τερπνά και ωφελιμα Ερμιόνη μου αλλά προηγείται η μικρούλα σου!
Φαγάκι απλό, οικονομικό, αλλά τόσο πολύ νόστιμο!
Από τα αγαπημένα μας λαδερά!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Έλενα πραγματικά από το τίποτα φαΐ!
Ωραιότατο Βαγγελιώ μου.
Προσωπικά πολύ πρόσφατα το έκανα με κόκκινο λάχανο (που είχα περισσότερο) και με την ροζ-φούξια εκδοχή του, έκανα τους άνδρες ν' αναρρωτιούνται :-)))
Α! τι ωραία ιδέα Πηνελόπη ! Φαντάζομαι χρώμα!
Γρήγορο κι αγαπημένο!!! Το προτιμώ πολύ περισσότερο από τους λαχανοντολμάδες!! Και είναι και νοστιμότατο! Υπέροχη η συνταγή σου!
Φιλιά!!
Τίνα πολλοί το λένε αυτό. Είναι και πιο εύκολο αλλά αναμειγνύονται ίσως και καλύτερα τα αρώματα!
Τέλειο και απλό φαγάκι μοιάζει με τους λαχανοντολμάδες χωρίς την ταλαιπωρία ενώ βάζω και Κιμινο θεωρώ ότι του πάει πολύ
Έχετε δίκιο! Κι εγώ θεωρώ ότι του πάει το κύμινο! Αν δείτε τη συνταγή για τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες βάζω και κύμινο!
Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω λαχανορυζο και μου βγήκε τέλειο! Για άλλη μία φορά οι συνταγές σου με βγάζουν ασπροπροσωπη! Ευχαριστώ πολύ!!!
Χαίρομαι! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και την εμπιστοσύνη!
Γεμάτο θύμισες το “ταπεινό” φαγάκι σας. Το έφτιαχνε η γιαγιά μου και έβαζε και λίγο ξύσμα από πορτοκάλι για να σπάσει η μυρωδιά του λάχανου. Το αποτέλεσμα, μοσχοβολιστό!!!
Ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σχόλιο! Πολύ ωραία ιδέα. Θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε την επόμενη φορά!
[…] και τρυφερά κοτσάνια μπορούμε να τα κρατήσουμε για λαχανόρυζο… 3)Το κρεμμύδι είναι καλό να τριφτεί ή να αλεστεί. […]
Τέλεια στη νοστιμιά! Απλά νηστησιμα φαγητα και εύκολα στην παρασκευή τους!
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά κυρία Ντέλια!
Πολύ καλό,το έφαγε και ο γιος μου που δεν τα τρώει όλα.Μυρίζει λαχανοντολμαδες.
Πολύ χαίρομαι! Και δεν είναι και εύκολο για τα παιδιά το λάχανο… Σπάνια τους αρέσει! Ναι, κι εγώ για εναλλακτική των λαχανοντολμάδων το έχω!Σε μέρες που μας πιέζει ο χρόνος είναι μια καλή λύση. Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε!
Νοστιμότατη συνταγή στην οποία έχω τολμήσει αφαιρόντας άνηθο και μαιντανο, να το αυγοκόψω, με αποτέλεσμα μια ροζ έκδοση.
Ωραία ιδέα! Ευχαριστούμε!