Λαχανόρυζο: η ταπεινή εναλλακτική εκδοχή των λαχανοντολμάδων

Απλό  και οικονομικό πιάτο της εποχής.

 
 
Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών με ρύζι δίνει πάντα νόστιμα,
υγιεινά και χορταστικά πιάτα. Στην κρητική κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένος ο
συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο)  και ρεβύθια-ρύζι (ρεβυθόρυζο). Με τα λαχανικά, συνηθέστεροι είναι οι συνδυασμοί πράσα-ρύζι (πρασόρυζο), σπανάκι-ρύζι
(σπανακόρυζο) , λάχανο-ρύζι (λαχανόρυζο) και το λιτό ντοματόρυζο. Παλιότερα,
όταν το ρύζι ήταν είδος πολυτελείας, συνδυάζονταν τα λαχανικά πολύ συχνά με
χόντρο (σπασμένο στάρι) .  Έτσι ο χόντρος μαγειρευόταν με ψιλοκομμένα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα) . Το πιάτο εμπλουτίζεται  συχνά με χοχλιούς και παραμένει ακόμη στο εδεσματολόγιο της Κρήτης .
 
Μερικοί το προτιμούν πιο ζουμερό….
 
Το λαχανόρυζο είναι αμφιλεγόμενο φαγητό. Κάποιοι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Είναι από τα φαγάκι που μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε την νοστιμιά τους και την αξία τους… Αν είναι
καλομαγειρεμένο με τα μυρωδικά του και το πιπεράκι και το λεμονάκι του δεν
διαφέρει και πολύ σε γεύση από τους λαχανοντολμάδες . Άλλωστε με τα υλικά των λαχανοντολμάδων το φτιάχνουμε και στο στομάχι μας ανακατεύονται όλα που έλεγε και μια γνωστή μου όταν βαριόταν να φτιάξει λαχανοντολμάδες.
 

 

Υλικά:

Μισό κιλό λάχανο κομμένο σε λωρίδες 1 cm περίπου
2  μέτρια ξερά
κρεμμύδια (ή 1 μεγάλο)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (αν υπάρχουν)
2 μέτρια καρότα χοντροτριμμένα
½ κούπα μαϊντανό
2-3 κουταλιές άνηθο
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ντομάτα τριμμένη (ή ¾ κούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβα)
 
1 κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε μισή κούπα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
½ – ¾  κούπας ρύζι  νυχάκι
Προαιρετικά, 1 κύβο λαχανικών σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση
Λεμόνι για το σερβίρισμα
 

Επί το έργον:

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο και λίγο νερό , και σε 5-10 λεπτά τα τριμμένα
καρότα. Όταν μαλακώσουν αρκετά αυτά τα σκληρά υλικά (θα χρειαστεί να προσθέτουμε νεράκι πότε πότε) , προσθέτουμε τον μαϊντανό,
 

τον άνηθο , την ντομάτα και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν
5 λεπτά, προσθέτουμε ½ -1 κούπα νερό (ανάλογα πόσα υγρά έχει η κατσαρόλα μας)
και όταν ξαναβράσει προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο.
 
 
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να μην πιάσει
και προσθέτοντας λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Πρέπει να μείνει με λίγο υγρό.  Αποσύρουμε από το μάτι και σκεπάζουμε την  κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα για 10 λεπτά. 
 
 
Έτσι τραβάει το υγρό που έχει μείνει και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.Σερβίρουμε με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οι παραπάνω ποσότητες έδωσαν  4 καλές μερίδες. Συνοδεύουμε με ό,τι
συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα λαδερά μας. Ταιριάζει με φέτα, με ελιές, με
λουκάνικο ή απάκι αυτή την εποχή, με ψάρι τηγανητό ή με λακέρδα!
 
Όταν τραβήξει τα υγρά του, φορμάρεται κιόλας! 

 

Παρατηρήσεις:

1)     
Αν δεν συνηθίζουμε τον πελτέ στα φαγητά μας, τον παραλείπουμε και αυξάνουμε λίγο την ντομάτα.
2)     
 Αν το λάχανο που έχουμε κόψει για τη λαχανοσαλάτα περισσέψει, μπορούμε να το
χρησιμοποιήσουμε για λαχανόρυζο κι ας είναι πιο ψιλοκομμένο.
3)     
Η ποσότητα του ρυζιού μπορεί να είναι και περισσότερη. Σε πολλούς αρέσει να υπερισχύει το ρύζι στο πιάτο.
 

Print Friendly, PDF & Email