Vegan/vegetarian

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Ένας ακόμη επιτυχημένος παραδοσιακός συνδυασμός!

Πρώτα πρώτα πρέπει να επισημάνω κάτι άσχετο με τη συνταγή! Η λέξη ρεβύθια σε ρεβίθια είναι από εκείνες που δεν μπορώ να συνηθίσω με τίποτα (όπως και αρκετές ακόμη…). Bέβαια το λεξικό του word δεν έχει ούτε ρεβιθόρυζο  ούτε ρεβιθοπίλαφο και μου υπογραμμίζει ως λανθασμένα και αυτά. Μη παραξενευτείτε λοιπόν αν τα δείτε και ως ρεβυθόριζο και ρεβυθοπίλαβο στο κείμενό μου!

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Λέγαμε λοιπόν και προχθές (στη σαλάτα με το φακόρυζο) ότι ο συνδυασμός όσπρια-ρύζι είναι ένας από τους πιο «σοφούς» συνδυασμούς της κουζίνας μας αφού παράγει φυτικές πρωτεΐνες  σχεδόν εφάμιλλες των ζωικών.  Αν δοκιμάσετε να συνδυάσετε τα ρεβύθια που περισσεύουν με ρύζι, θα διαπιστώσετε ότι είναι και γευστικά από τα πιο επιτυχημένα οσπριοπίλαφα!

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Και το ωραίο είναι ότι συνήθως αρέσουν και στα παιδιά περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Εγώ εξεπλάγην με την όρεξη που το φάγανε οι μικρές μου! Σίγουρα λοιπόν θα βάζω στις καλοκαιρινές μου ρεβιθάδες μια χουφτίτσα ρεβύθια παραπάνω για να φτιάχνουμε ρεβυθοπίλαφο σε δεύτερη φάση. Τα καλοβρασμένα, βραστερά ρεβίθια χυλώνουν με το ρύζι και δίνουν ένα εξαιρετικό πιλάφι!

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Γιατί εδώ που τα λέμε τα οσπριό-ρυζα είναι φαγητά στα οποία αξιοποιούνται τα απομεινάρια των οσπρίων. Με απομεινάρια λοιπόν θα δώσω αυτή τη συνταγή κι αν σας αρέσει αξιοποιείστε την και ως αρχικό παρασκεύασμα! Δοκιμάστε την με κόκκινη ή με λευκή ρεβιθάδα, ή και με την αρωματική πολύ ιδιαίτερη ρεβιθάδα μας. Είναι πολύ νόστιμη έτσι κι αλλιώς.

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Εγώ εδώ θα δώσω την παραδοσιακή συνταγή, χωρίς πολλά πολλά, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πιάτο με κάποιο μυρωδικό ή χορταρικό ή ακόμη και με κάποιο λαχανικό. Οι αναλογίες των υλικών είναι ενδεικτικές και μπορώ να πω ότι είναι η δική μου εκδοχή γιατί άλλες μαγείρισσες μπορεί να βάζουν περισσότερο ρύζι αναλογικά. Για να πω την αλήθεια, κι εγώ με το μάτι τα βάζω κάθε φορά, αλλά τώρα τα μέτρησα για να καταγράψω τη συνταγή. Το ρύζι που θα προσθέσουμε  εξαρτάται βέβαια και από το πόσα πιάτα θέλουμε να βγάλουμε! Όσο για τα υγρά της συνταγής μπορούμε πάντα να προσθέσουμε λίγο νεράκι αν το ρύζι δεν έχει βράσει εντελώς με τα υπάρχοντα.

Ρεβιθόρυζο ή ρεβιθοπίλαφο

Παρατηρήσεις

  • Ενδεικτικά, για κάθε κούπα (250ml) ρεβιθιών θα προσθέσουμε 30-45ml (2-3 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο. Μπορούμε μάλιστα να μη προσθέσουμε καθόλου στο μαγείρεμα και να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα. Ενδεικτικές είναι και οι ποσότητες ρυζιού-υγρών.
  • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο σερβίρισμα λίγο ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι.
  • Αν το συνηθίζουμε στα φαγητά μας, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών (εμείς έχουμε και τους σπιτικούς κύβους…)
  • Στο ρεβυθόρυζο ταιριάζει πολύ η προσθήκη λίγων φύλλων σπανακιού ή λίγου άνηθου ή μαϊντανού ειδικά αν η ρεβιθάδα μας είναι λευκή. Τα μυρωδικά μπορούν να μπουν και ωμά, στο σερβίρισμα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο