Αλμυρά

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Εξαιρετική πίτα εποχής!

Όχι δεν είναι ούτε πίτσα ούτε λαδένια η πίτα της σημερινής ανάρτησης. Είναι μια ντοματόπιτα ανοικτή, με τριφτή ζύμη και πλούσια ντοματένια γεύση που μας ενθουσίασε και εκτιμώ ότι εμείς θα την καθιερώσουμε για τους υπόλοιπους 1-2 μήνες, όσο οι ντομάτες θα είναι καλές.

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Ναι, αυτές τις μέρες θα παρελάσουν από δω αρκετές συνταγές με ντομάτες αφού όπως έχω ξαναγράψει θεωρώ ότι οι πιο νόστιμες ντομάτες του χρόνου είναι οι ντομάτες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη. Περιμένουν στη σειρά παραδοσιακές και λίγο πιο σύγχρονες συνταγές, υλικό που ελπίζω να προλάβω να παρουσιάσω όσο κυκλοφορούν στους μπαξέδες και στην αγορά νόστιμες ντομάτες.

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Ντοματόπιτα έχω κι άλλη στο site. Είναι μια πολύ δημοφιλής ντοματόπιτα με κιμά,  Αυτή όμως εδώ είναι πιο απλή, φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα και δεν περιέχει κιμά. Έτσι είναι πιο ελαφριά, παρόλο που τα έχει και τούτη τα λιπαρά της. Το έλεγα τότε ότι είχα συνταγή χωρίς κιμά αλλά είχα χρόνια να την φτιάξω. Είναι στη λογική των γαλλικών galettes, σαν ανοικτή τάρτα στην ουσία, που όμως δεν χρειάζεται ταρτιέρα είναι πιο απλή.

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Η βάση είναι μια ζύμη που χρησιμοποιώ σε πολλές πίτες, γλυκές και αλμυρές με πιο χαρακτηριστική τη σκεπαστή μου μηλόπιτα (την πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα προσωπικά). Είναι μια από τις ζύμες που έχω «κακοποιήσει» στο παρελθόν προσπαθώντας να την φτιάξω μόνο με ελαιόλαδο αλλά που παραιτήθηκα πολύ γρήγορα από κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί αλλάζει εντελώς η υφή της. Πρόκειται για μια ζύμη που λιώνει στο στόμα, ιδανική για τάρτες.

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Βουτυράτη λοιπόν η σημερινή βάση, αλλά αξίζει μια στις τόσες μια μικρή αμαρτία. Εδώ δεν αντικαθιστάται το βούτυρο, είναι προτιμότερο να φτιάξουμε άλλη συνταγή ζύμης (ενδεικτικά, καλή ζύμη για βάση τέτοιων παρασκευασμάτων είναι η δεύτερη ζύμη που δίνω στην μηλόπιτα παραπάνω ).

Αλλά ας δούμε τη ντοματόπιτα!

Παρατηρήσεις

  • Σε συνταγές για αυθεντικές γαλλικές galette με ντομάτες που έχω δει (πρόσφατα έβλεπα μια στη σελίδα συνταγών των NYtimes, από εκείνη θυμήθηκα ότι έχω αντίστοιχη συνταγή), αλείφεται η βάση με μουστάρδα και όχι με ασπράδι πριν από την προσθήκη του τυριού. Εγώ προτιμώ το ασπράδι του αυγού σε αυτές τις παρασκευές. Προστατεύει σωστά τη ζύμη από τα υγρά της γέμισης. Παρεμπτιπτόντως, οι ντομάτες πρέπει να στραγγίξουν καλά για αυτή τη συνταγή.
  • Θα μπορούσε η γραβιέρα να αντικατασταθεί η να αναμειχθεί με πιο πικάντικο τυρί αλλά εμείς δεν θέλαμε πιο έντονη τη γεύση του τυριού από τη γεύση της ντομάτας. Ίσως μια κεφαλογραβιέρα για τους λάτρεις των πιο έντονων γεύσεων να ταιριάζει. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε θα καθορίσει και αν προσθέσουμε κι άλλο αλάτι στις ντομάτες (εκτός από αυτό που βάζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους).
  • Για τον παραπάνω λόγο δεν προσθέτω άλλα υλικά όπως μανιτάρια, αλλαντικά κλπ στη συγκεκριμένη ντοματόπιτα. Είπαμε, δεν είναι πίτσα, πρέπει να κυριαρχεί η γεύση της ντομάτας…
  • Αν μας αρέσει, στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε την πίτα με λίγο βασιλικό. Εγώ προτιμώ λίγο αποξηραμένο στις ντομάτες αλλά και η ρίγανη τους ταιριάζει μια χαρά.

Μη ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας! Οι μέρες περνούν! Δείτε λεπτομέρειες εδώ:

https://www.cretangastronomy.gr/2021/08/super-kalokairinos-diagonismos-meraklidika/

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο