Vegan/vegetarian

Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)

Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)

Λαδοκουραμπιέδες νηστίσιμοι: η vegan εκδοχή των κουραμπιέδων! 

Η συνταγή για τους λαδοκουραμπιέδες είναι παραδοσιακή και παλιά. Όπως λοιπόν όλες οι παραδοσιακές συνταγές υπάρχει σε πολλές παραλλαγές , κάθε σπίτι κι από μία που λένε…; Ειδικά στην περιοχή μου υπάρχει σε όλα τα παλιά τετράδια συνταγών, αφού όπως μου λένε ήταν το καθιερωμένο γλυκό της 6ης Αυγούστου σε παλιότερες εποχές , όταν οι άνθρωποι τηρούσαν τουλάχιστον τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Στην ουσία οι κουραμπιέδες με ελαιόλαδο είναι ένα τριφτό μπισκότο για όλες τις εποχές, αν θέλουμε να αποφύγουμε αυγά και βούτυρα!
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)
Μαζί με τα κουραμπιεδάκια με λουκούμι, ήταν το γλύκισμα που συνήθιζε η γιαγιά μου, και η μάνα μου λέει ότι τους έφτιαχνε σε μεγάλες ποσότητες.Δεν έφτανε μια δόση γιατί και πολυπληθής ήταν η οικογένειά της και μεγάλο το σόι που επισκέπτονταν εκείνη τη μέρα την εκκλησία του Αφέντη Χριστού στη γειτονιά της και περνούσε για ένα καφέ τουλάχιστον από το σπίτι της.
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)
Πολύ συνηθιζόταν επίσης σε όλες τις γιορτές του Νοέμβρη και των αρχών του Δεκέμβρη, που δεν είναι και λίγες! Μέρες νηστείας, αλλά οι γιορτές, γιορτές με τα όλα τους! Με τα λικέρ τους, με τα μελομακάρουνα και τα νηστίσιμα πατούδα αλλά και με τους περίφημους κουραμπιέδες αμυγδάλου με ελαιόλαδο.
Εξάλλου αρκετοί έφτιαχναν λαδένιους κουραμπιέδες και τα Χριστούγεννα αφού το ελαιόλαδο ήταν σίγουρα υλικό που υπήρχε σε περισσότερα σπίτια απ’ ότι το ακριβότερο βούτυρο. Αργότερα και στις μέρες μας , αυτοί οι κουραμπιέδες είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για όσους έχουν λόγους να προσέχουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους αλλά και για όσουν ακολουθούν vegan ή vegetarian διατροφή.
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)
Διάλεξα από τις αρκετές συνταγές που έχω στο τετράδιό μου τούτη εδώ , γιατί είναι πολύ απλή και δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα .
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)
Προσάρμοσα όμως τις ποσότητες στην κλασική δοσομετρική κούπα για να διευκολύνω όσους αποφασίσουν να τους φτιάξουν (ήδη η συνταγή μου έχει ζητηθεί από δυο φίλες!). Σε μια μη νηστίσιμη παραλλαγή της , διατηρούμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αν θέλουμε 1 αυγό ολόκληρο και ένα κρόκο.
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)
Είναι τραγανοί και αρωματικοί και λιώνουν στο στόμα, και στο μόνο που διαφέρουν από τους κλασικούς κουραμπιέδες είναι η μυρωδιά του βουτύρου! Έχουν την ίδια υφή και το αμύγδαλο δίνει και σε τούτους  εδώ ιδιαίτερη νοστιμιά. Πασπαλισμένοι με άχνη ή καλυμμένοι με σοκολάτα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, είναι απολαυστικοί!
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες ελαιολάδου με αμύγδαλο (VIDEO)
 

Παρατηρήσεις

  1. Χρησιμοποίησα 200 gr  κουβερτούρα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και κάλυψα 14 κουραμπιέδες με αρκετά παχύ στρώμα σοκολάτας.
  2. Αντί αμύγδαλα μπορούμε να βάλουμε καρύδια, αλλά γι αυτή την εκδοχή προτιμώ μια άλλη συνταγή που θα παρουσιάσω άλλη φορά…
  3. Αν αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη στη ζύμη μπορούμε να μην πασπαλίσουμε εξωτερικά τους κουραμπιέδες και να φτιάξουμε ένα είδος νόστιμων μπισκότων αμυγδάλου.
  4. Μην βάλετε παραπάνω αλεύρι. Καλύτερα να σταματήσουμε την προσθήκη του όταν η ζύμη είναι πιο μαλακή. Με το ξεκούρασμα σφίγγει.

UPDATE 2020: Στο βίντεο φτιάξαμε μισή δόση. Τους έφτιαξα όμως μικρότερους (περίπου 25 gr ήταν η ζύμη για τον καθένα τους) και έγιναν 40 μικρότεροι κουραμπιέδες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο