Λαδοκουραμπιέδες νηστίσιμοι: η vegan εκδοχή των κουραμπιέδων!
Υλικά
Για περίπου 50 σχετικά μεγάλους κουραμπιέδες ή για 80 μικρότερους:
2 κούπες (500 ml) ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα (220 gr) ζάχαρη
1 κούπα (περίπου 160 gr) αμύγδαλα
½ κούπα (125 ml) ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι (650-700 gr) για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη (350 gr περίπου ) για το πασπάλισμα ή σοκολάτα κουβερτούρα
H κούπα μου είναι 250 ml, η κουταλιά μου 15 ml και το κουταλάκι 5 ml (πρόκειται για τα συνήθη δοσομετρικά σκεύη)
Επί το έργον
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρασκευή τους και διαβάστε τις πάντα χρήσιμες παρατηρήσεις. Στο βίντεο φτιάξαμε τη μισή δόση. Αν χρειάζονται διευκρινίσεις, είμαστε στη διάθεση σας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα (μου πήρε 15 λεπτά με το μίξερ χειρός). Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε, και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι.
Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν . Μετά την 4η κούπα, είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.
Εγώ παίρνω ζυμαράκι στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και τους πλάθω στρογγυλούς ή τριγωνικούς. Κάνω και μια λακουβίτσα στη μέση για να «καθίσει» λέει η ζάχαρη, αν και μάλλον εξαφανίζεται στο ψήσιμο. Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) .
Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα). Όταν κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους λίγους σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή ακόμη.
Τους φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει καλά βάζοντας ανάμεσά τους λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος). Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λυώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τους βγάζουμε σε λαδόκολα και όταν κρυώσουν εντελώς τους ξεκολάμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
Παρατηρήσεις
- Χρησιμοποίησα 200 gr κουβερτούρα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και κάλυψα 14 κουραμπιέδες με αρκετά παχύ στρώμα σοκολάτας.
- Αντί αμύγδαλα μπορούμε να βάλουμε καρύδια, αλλά γι αυτή την εκδοχή προτιμώ μια άλλη συνταγή που θα παρουσιάσω άλλη φορά…
- Αν αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη στη ζύμη μπορούμε να μην πασπαλίσουμε εξωτερικά τους κουραμπιέδες και να φτιάξουμε ένα είδος νόστιμων μπισκότων αμυγδάλου.
- Μην βάλετε παραπάνω αλεύρι. Καλύτερα να σταματήσουμε την προσθήκη του όταν η ζύμη είναι πιο μαλακή. Με το ξεκούρασμα σφίγγει.
UPDATE 2020: Στο βίντεο φτιάξαμε μισή δόση. Τους έφτιαξα όμως μικρότερους (περίπου 25 gr ήταν η ζύμη για τον καθένα τους) και έγιναν 40 μικρότεροι κουραμπιέδες.
θελω να σου πω ενα μεγαλο μπραβο κι ακομη ενα μεγαλυτερο ευχαριστω για ολα τα καλουδια που μας παρουσιαζεις και μ'εχεις βγαλει ασπροπροσωπη πολλες φορες…κανω κι εγω ωραια πραγματα αλλα εσυ δεν πιανεσαι…συγχαρητηρια..να χαιρεσαι τους αγαπημενους σου και να σαι παντα καλα να σε χαιρομαστε κι εμεις απο δω…
Αντωνια
Πολύ μου αρέσει αυτή η εκδοχή χωρίς βούτυρο!!! Εννοείται ότι θα την κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συνταγή, Βαγγελιώ μου!
Φιλάκια πολλά!
ΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!ΕΛΕΓΑ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΡΩΝΕ.(ΤΟΥΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ)ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΣΜΟ…..ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!ΙΛΕΝΑ.
po, po, kai epsaxna nhstisimous me elaiolado aytes tis meres.fainontai fantastikoi.fotini t.
Τι φοβερή συνταγή!
Πολύ μου αρέσει που τέτοια νοστιμιά είναι νηστίσιμη!
Η εκδοχή με την επικάλυψη σοκολάτας με συγκινεί ιδιαίτερα μπορώ να πω!
Φιλιά!
Του Αγίου Σπυτίδωνα αύριο και οι κουραμπιέδες σττόλισαν από σήμερα το γιορτινό τραπέζι, το σπίτι μοσχομύρισε Χριστούγεννα και εμείς απολαμβάνουμε πετυχημένη συνταγή εν μέσω νηστείας. Σ' ευχαριστούμε Κρήτη!
Υποθέτω γιορτάζετε, ναι; Χρόνια Πολλά λοιπόν κι ευτυχισμένα! Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή. Πράγματι είναι ωραίοι κουραμπιέδες. Σε πολλούς αρέσουν περισσότερο και από τους βουτυρένιους! Να τους δοκιμάσετε όμως κι αυτούς τα Χριστούγεννα. Θα σας αρέσουν!
εξαιρετικό !!!!!!!!
Eιναι τελειοι ! Θα τους φτιαχνω παντα χωρις βουτυρο γαλακτος νομιζω οτι ειναι πιο υγιεινοι !!!!!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Εγώ λατρεύω το άρωμα του βουτύρου αλλά όσο περνούν τα χρόνια φτιάχνω λίγους βουτυρένιους και απολαμβάνουμε περισσότερους λαδένιους! Σίγουρα είναι πιο υγιεινοί!
Τέλειοι..τους φτιάχνουμε κάθε χρόνο…. όπως της μαμας…
Πράγματι, μερικοί τους θεωρούν καλύτερους και από τους αυθεντικούς! Είναι και πιο υγιεινοί ;-)! Καλές γιορτές!
Τραγανοί, πολύ καλύτεροι από αυτούς με βούτυρο και σίγουρα θα τους φτιάξω τα Χριστούγεννα!
Ευχαριστώ πολύ! Δεν είστε η μόνη που τους θεωρεί καλύτερους, έχετε δίκιο!