Vegan/vegetarian

Κέικ εποχής με γλυκά κουταλιού “εκ των ενόντων”

1-DSC_0466-001

Αυτή την εποχή πάντα φτιάχνω τέτοια αυτοσχέδια κέικ. Πρέπει βλέπετε να ξεκαθαρίσω τα ντουλάπια μου και το ψυγείο από τα περυσινά γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες που δεν φαγώθηκαν . Μερικά απ’ αυτά (κυρίως τα εσπεριδοειδή που είναι πιο αρωματικά) χρησιμοποιούνται για το κλασικό πλέον κέικ φρούτου που φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή για τα Χριστούγεννα (ναι, ναι δεν είναι λάθος, τέτοια εποχή το φτιάχνω!).


1-DSC_0464

Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σε καθημερινά κέικ που αυτή την εποχή σπάνια λείπουν από το σπίτι. Βλέπετε τα ζεστά βραδινά ροφήματα της βεγγέρας , ο ζεστός πια καφές κυρίως το πρωί αλλά και το απόγευμα, τραβάνε μια φέτα κέικ.

1-DSC_0467

Προσπαθώ να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινά κι έτσι τις περισσότερες φορές αποφεύγω τα αυγά. Φυσικά όπως θα έχετε προσέξει οι τακτικοί επισκέπτες του blog, σπάνια πια χρησιμοποιώ βούτυρο στα κέικ της καθημερινότητάς μας. Το ελαφριάς γεύσης ελαιόλαδο το αντικαθιστά μια χαρά και μάλιστα τα κέικ διατηρούν την φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1-DSC_0461-001

Αυτή τη φορά το γλυκό μου δεν ήταν περυσινό απομεινάρι. Ήταν ό,τι περίσσεψε στην κατσαρόλα από το τελευταίο γλυκό σταφύλι που δεν ήταν αρκετό να γεμίσει ολόκληρο βάζο. Όπως έχω συμπληρώσει στη συνταγή, την τελευταία φετινή δόση την αρωμάτισα με μαστίχα. Έτσι το κέικ μου είχε μια υπέροχη ελαφριά μυρωδιά μαστίχας που το έκανε ακόμη πιο ωραίο.

1-DSC_0472

Δεν λέω ότι ανακάλυψα την Ατλαντίδα αφού παρόμοιες συνταγές κυκλοφορούν άφθονες, δείχνω όμως εδώ τη δική μου εκδοχή. Όλο το ζήτημα σε τέτοιους αυτοσχεδιασμούς είναι να υπολογιστούν σωστά οι αναλογίες των υλικών , στερεών και υγρών και να μην γίνουν τα κέικ μας ιδιαίτερα γλυκά. Το γλυκό του κουταλιού μπορεί να είναι οποιοδήποτε.

1-DSC_0459

Έχω φτιάξει τέτοια κέικ με κυδώνι, με σταφύλι, με σύκο ώριμο (και μαρμελάδα σύκου) με συκαλάκι ψιλοκομμένο, με ανακατεμένα γλυκά και σιρόπια  και γενικώς με ό,τι περισσεύει! Η ζάχαρη μπορεί να είναι λευκή ή καστανή (ό,τι έχουμε κι εδώ) και η σοκολάτα μπορεί να αντικατασταθεί με ξηρούς καρπούς ή να παραληφθεί εντελώς! Ακόμη το συμπληρωματικό υγρό μπορεί να είναι πορτοκαλάδα ή γάλα. Κυριολεκτικά εκ των ενόντων λοιπόν όπως λέω στον τίτλο της συνταγής!

Υλικά:

1 κούπα ζάχαρη (καστανή ή λευκή)

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα γλυκά του κουταλιού

3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού ή γάλα

1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια του γλυκού)

3 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι (400 gr ήταν όταν το ζύγισα)

100 gr σοκολάτα τριμμένη ή σταγόνες σοκολάτας ή ανάλογη ποσότητα χοντροκοπανισμένων  ξηρών καρπών

Λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα

Επί το έργον:

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα τελευταία σε σφικτή μαρέγκα που την αφήνουμε στην άκρη.

1-cake

Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή με το χέρι  το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τους κρόκους και προσθέτουμε τα γλυκά του κουταλιού και την πορτοκαλάδα (ή το γάλα).

1-cake1

Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τις σταγόνες σοκολάτας, εναλλάξ με τη μαρέγκα σε 3 δόσεις.

1-cake2

Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα(μαρίζ) να μη ξεφουσκώσει το μείγμα μας. Αδειάζουμε σε φόρμα 26 νούμερο.

1-cake3

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος κέικ, για 60 περίπου λεπτά. Δοκιμάζουμε να βγαίνει καθαρή η λάμα μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας.

1-cake4

Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα μας και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

1-DSC_0466-001

Παρατηρήσεις:

1)Επισημαίνω ότι η κούπα που χρησιμοποιώ είναι 250ml. Είναι η πυρέξ κούπα με την άγκυρα. Αν δεν την έχουμε, μετράμε με κάποιο ογκομετρημένο δοχείο μια από τις κούπες μας και την έχουμε για μεζούρα. Μια καλή ιδέα είναι να μετρήσουμε  250ml νερό με το δοχείο του multi που είναι εμφανείς οι διαβαθμίσεις του και να δούμε σε ποια κούπα μας αντιστοιχούν.

2)Χρησιμοποιώ πια τις φόρμες σιλικόνης στα κέικ μου. Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης περνάμε  πολύ καλά με χαρτί κουζίνας μουσκεμένο με ελαιόλαδο την φόρμα μας και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.

3)Αν χρησιμοποιήσουμε σιρόπι και όχι γλυκό του κουταλιού αυξάνουμε λίγο την ποσότητα του αλευριού. Πιθανόν να πάρει μέχρι 3,5 κούπες για να έχει τη σωστή υφή.

4)Αν το γλυκό του κουταλιού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εσπεριδοειδές, μπορούμε να το αλέσουμε στο multi. 

5)Παρόλο που στις φωτογραφίες φαίνεται η εκ των υστέρων προσθήκη της σοκολάτας, συνηθίζω να την ανακατεύω με το αλεύρι. Εδώ, απλώς την ξέχασα! 

Υπενθυμίζω  την συμμετοχή μου στα  FoodBlogsAwards που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet.

 

unnamed

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog και νομίζετε ότι αξίζει μια διάκριση, επισκεφτείτε το link και πατήστε like στο τέλος του κειμένου. Αν έχετε ήδη ψηφίσει δεν πρέπει να ξαναψηφίσετε γιατί το δεύτερο πάτημα αναιρεί την ψήφο σας!

Ευχαριστώ  εκ των προτέρων.

[yumprint-recipe id=’14’]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές