Αυτή την εποχή πάντα φτιάχνω τέτοια αυτοσχέδια κέικ. Πρέπει βλέπετε να ξεκαθαρίσω τα ντουλάπια μου και το ψυγείο από τα περυσινά γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες που δεν φαγώθηκαν . Μερικά απ’ αυτά (κυρίως τα εσπεριδοειδή που είναι πιο αρωματικά) χρησιμοποιούνται για το κλασικό πλέον κέικ φρούτου που φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή για τα Χριστούγεννα (ναι, ναι δεν είναι λάθος, τέτοια εποχή το φτιάχνω!).
Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σε καθημερινά κέικ που αυτή την εποχή σπάνια λείπουν από το σπίτι. Βλέπετε τα ζεστά βραδινά ροφήματα της βεγγέρας , ο ζεστός πια καφές κυρίως το πρωί αλλά και το απόγευμα, τραβάνε μια φέτα κέικ.
Προσπαθώ να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινά κι έτσι τις περισσότερες φορές αποφεύγω τα αυγά. Φυσικά όπως θα έχετε προσέξει οι τακτικοί επισκέπτες του blog, σπάνια πια χρησιμοποιώ βούτυρο στα κέικ της καθημερινότητάς μας. Το ελαφριάς γεύσης ελαιόλαδο το αντικαθιστά μια χαρά και μάλιστα τα κέικ διατηρούν την φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.
Αυτή τη φορά το γλυκό μου δεν ήταν περυσινό απομεινάρι. Ήταν ό,τι περίσσεψε στην κατσαρόλα από το τελευταίο γλυκό σταφύλι που δεν ήταν αρκετό να γεμίσει ολόκληρο βάζο. Όπως έχω συμπληρώσει στη συνταγή, την τελευταία φετινή δόση την αρωμάτισα με μαστίχα. Έτσι το κέικ μου είχε μια υπέροχη ελαφριά μυρωδιά μαστίχας που το έκανε ακόμη πιο ωραίο.
Δεν λέω ότι ανακάλυψα την Ατλαντίδα αφού παρόμοιες συνταγές κυκλοφορούν άφθονες, δείχνω όμως εδώ τη δική μου εκδοχή. Όλο το ζήτημα σε τέτοιους αυτοσχεδιασμούς είναι να υπολογιστούν σωστά οι αναλογίες των υλικών , στερεών και υγρών και να μην γίνουν τα κέικ μας ιδιαίτερα γλυκά. Το γλυκό του κουταλιού μπορεί να είναι οποιοδήποτε.
Έχω φτιάξει τέτοια κέικ με κυδώνι, με σταφύλι, με σύκο ώριμο (και μαρμελάδα σύκου) με συκαλάκι ψιλοκομμένο, με ανακατεμένα γλυκά και σιρόπια και γενικώς με ό,τι περισσεύει! Η ζάχαρη μπορεί να είναι λευκή ή καστανή (ό,τι έχουμε κι εδώ) και η σοκολάτα μπορεί να αντικατασταθεί με ξηρούς καρπούς ή να παραληφθεί εντελώς! Ακόμη το συμπληρωματικό υγρό μπορεί να είναι πορτοκαλάδα ή γάλα. Κυριολεκτικά εκ των ενόντων λοιπόν όπως λέω στον τίτλο της συνταγής!
Υλικά
1 κούπα ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα γλυκά του κουταλιού
3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια του γλυκού)
3 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι (400 gr ήταν όταν το ζύγισα)
100 gr σοκολάτα τριμμένη ή σταγόνες σοκολάτας ή ανάλογη ποσότητα χοντροκοπανισμένων ξηρών καρπών
Λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα
Επί το έργον
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα τελευταία σε σφικτή μαρέγκα που την αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή με το χέρι το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τους κρόκους και προσθέτουμε τα γλυκά του κουταλιού και την πορτοκαλάδα (ή το γάλα).
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τις σταγόνες σοκολάτας, εναλλάξ με τη μαρέγκα σε 3 δόσεις.
Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα(μαρίζ) να μη ξεφουσκώσει το μείγμα μας. Αδειάζουμε σε φόρμα 26 νούμερο.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος κέικ, για 60 περίπου λεπτά. Δοκιμάζουμε να βγαίνει καθαρή η λάμα μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα μας και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
1)Επισημαίνω ότι η κούπα που χρησιμοποιώ είναι 250ml. Είναι η πυρέξ κούπα με την άγκυρα. Αν δεν την έχουμε, μετράμε με κάποιο ογκομετρημένο δοχείο μια από τις κούπες μας και την έχουμε για μεζούρα. Μια καλή ιδέα είναι να μετρήσουμε 250ml νερό με το δοχείο του multi που είναι εμφανείς οι διαβαθμίσεις του και να δούμε σε ποια κούπα μας αντιστοιχούν.
2)Χρησιμοποιώ πια τις φόρμες σιλικόνης στα κέικ μου. Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης περνάμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας μουσκεμένο με ελαιόλαδο την φόρμα μας και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.
3)Αν χρησιμοποιήσουμε σιρόπι και όχι γλυκό του κουταλιού αυξάνουμε λίγο την ποσότητα του αλευριού. Πιθανόν να πάρει μέχρι 3,5 κούπες για να έχει τη σωστή υφή.
4)Αν το γλυκό του κουταλιού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εσπεριδοειδές, μπορούμε να το αλέσουμε στο multi.
5)Παρόλο που στις φωτογραφίες φαίνεται η εκ των υστέρων προσθήκη της σοκολάτας, συνηθίζω να την ανακατεύω με το αλεύρι. Εδώ, απλώς την ξέχασα!
Υπενθυμίζω την συμμετοχή μου στα FoodBlogsAwards που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet.
Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog και νομίζετε ότι αξίζει μια διάκριση, επισκεφτείτε το link και πατήστε like στο τέλος του κειμένου. Αν έχετε ήδη ψηφίσει δεν πρέπει να ξαναψηφίσετε γιατί το δεύτερο πάτημα αναιρεί την ψήφο σας!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σας ευχαριστώ πολύ, πραγματικά υπέροχο κεικ. Θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο, εγώ το έβγαλα ένα τέταρτο νωρίτερα και ήταν ήδη καλοψημένο.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ο χρόνος ψησίματος είναι και ανάλογα με το φούρνο, αλλά και ανάλογα με το πόσο στεγνά μας αρέσουν τα κέικ.Θα δοκιμάσω την πρότασή σας για να δω τη διαφορά στην υφή. Μπορεί πράγματι να του πηγαίνει καλύτερα λιγότερο ψήσιμο! Καλοφάγωτο!
Είσαι μοναδική!!!! Φοβερά ενημερωτική…και ουσιαστική!!!
Μπράβο σου !!!
Μου έδωσες όμορφες ιδέες…..
Το γλυκό του κουταλιού το βάζουμε μαζί με το σιρόπι του ή το στραγγιζουμε;;;
Οπως είναι με το σιρόπι του!
Πολύ χρήσιμη και πρακτική συνταγή! Ως φοιτήτρια που ζει μόνη της, έχοντας όμως μαμά και γειτόνισες που μου έφερναν συχνά πυκνά μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, είχα φτάσει στο σημείο να έχω ένα ράφι γεμάτο. Είχα βαρεθεί να τρώω μέχρι που βρήκα την συνταγή σας. Έχει δοκιμαστεί με μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού λεμόνι, δαμάσκηνο και φράουλα, όλα τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ.
Πολύ χαίρομαι όταν διαπιστώνω ότι νέα παιδιά ασχολούνται με την κουζίνα. Σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Καλές σπουδές και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!