Vegan/vegetarian

Κέικ εποχής με γλυκά κουταλιού “εκ των ενόντων”

Κέικ εποχής με γλυκά κουταλιού “εκ των ενόντων”

Αυτή την εποχή πάντα φτιάχνω τέτοια αυτοσχέδια κέικ. Πρέπει βλέπετε να ξεκαθαρίσω τα ντουλάπια μου και το ψυγείο από τα περυσινά γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες που δεν φαγώθηκαν . Μερικά απ’ αυτά (κυρίως τα εσπεριδοειδή που είναι πιο αρωματικά) χρησιμοποιούνται για το κλασικό πλέον κέικ φρούτου που φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή για τα Χριστούγεννα (ναι, ναι δεν είναι λάθος, τέτοια εποχή το φτιάχνω!).


1-DSC_0464

Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σε καθημερινά κέικ που αυτή την εποχή σπάνια λείπουν από το σπίτι. Βλέπετε τα ζεστά βραδινά ροφήματα της βεγγέρας , ο ζεστός πια καφές κυρίως το πρωί αλλά και το απόγευμα, τραβάνε μια φέτα κέικ.

1-DSC_0467

Προσπαθώ να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινά κι έτσι τις περισσότερες φορές αποφεύγω τα αυγά. Φυσικά όπως θα έχετε προσέξει οι τακτικοί επισκέπτες του blog, σπάνια πια χρησιμοποιώ βούτυρο στα κέικ της καθημερινότητάς μας. Το ελαφριάς γεύσης ελαιόλαδο το αντικαθιστά μια χαρά και μάλιστα τα κέικ διατηρούν την φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

1-DSC_0461-001

Αυτή τη φορά το γλυκό μου δεν ήταν περυσινό απομεινάρι. Ήταν ό,τι περίσσεψε στην κατσαρόλα από το τελευταίο γλυκό σταφύλι που δεν ήταν αρκετό να γεμίσει ολόκληρο βάζο. Όπως έχω συμπληρώσει στη συνταγή, την τελευταία φετινή δόση την αρωμάτισα με μαστίχα. Έτσι το κέικ μου είχε μια υπέροχη ελαφριά μυρωδιά μαστίχας που το έκανε ακόμη πιο ωραίο.

1-DSC_0472

Δεν λέω ότι ανακάλυψα την Ατλαντίδα αφού παρόμοιες συνταγές κυκλοφορούν άφθονες, δείχνω όμως εδώ τη δική μου εκδοχή. Όλο το ζήτημα σε τέτοιους αυτοσχεδιασμούς είναι να υπολογιστούν σωστά οι αναλογίες των υλικών , στερεών και υγρών και να μην γίνουν τα κέικ μας ιδιαίτερα γλυκά. Το γλυκό του κουταλιού μπορεί να είναι οποιοδήποτε.

1-DSC_0459

Έχω φτιάξει τέτοια κέικ με κυδώνι, με σταφύλι, με σύκο ώριμο (και μαρμελάδα σύκου) με συκαλάκι ψιλοκομμένο, με ανακατεμένα γλυκά και σιρόπια  και γενικώς με ό,τι περισσεύει! Η ζάχαρη μπορεί να είναι λευκή ή καστανή (ό,τι έχουμε κι εδώ) και η σοκολάτα μπορεί να αντικατασταθεί με ξηρούς καρπούς ή να παραληφθεί εντελώς! Ακόμη το συμπληρωματικό υγρό μπορεί να είναι πορτοκαλάδα ή γάλα. Κυριολεκτικά εκ των ενόντων λοιπόν όπως λέω στον τίτλο της συνταγής!

Παρατηρήσεις

1)Επισημαίνω ότι η κούπα που χρησιμοποιώ είναι 250ml. Είναι η πυρέξ κούπα με την άγκυρα. Αν δεν την έχουμε, μετράμε με κάποιο ογκομετρημένο δοχείο μια από τις κούπες μας και την έχουμε για μεζούρα. Μια καλή ιδέα είναι να μετρήσουμε  250ml νερό με το δοχείο του multi που είναι εμφανείς οι διαβαθμίσεις του και να δούμε σε ποια κούπα μας αντιστοιχούν.

2)Χρησιμοποιώ πια τις φόρμες σιλικόνης στα κέικ μου. Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης περνάμε  πολύ καλά με χαρτί κουζίνας μουσκεμένο με ελαιόλαδο την φόρμα μας και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.

3)Αν χρησιμοποιήσουμε σιρόπι και όχι γλυκό του κουταλιού αυξάνουμε λίγο την ποσότητα του αλευριού. Πιθανόν να πάρει μέχρι 3,5 κούπες για να έχει τη σωστή υφή.

4)Αν το γλυκό του κουταλιού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εσπεριδοειδές, μπορούμε να το αλέσουμε στο multi.

5)Παρόλο που στις φωτογραφίες φαίνεται η εκ των υστέρων προσθήκη της σοκολάτας, συνηθίζω να την ανακατεύω με το αλεύρι. Εδώ, απλώς την ξέχασα!

Υπενθυμίζω  την συμμετοχή μου στα  FoodBlogsAwards που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet.

 

unnamed

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog και νομίζετε ότι αξίζει μια διάκριση, επισκεφτείτε το link και πατήστε like στο τέλος του κειμένου. Αν έχετε ήδη ψηφίσει δεν πρέπει να ξαναψηφίσετε γιατί το δεύτερο πάτημα αναιρεί την ψήφο σας!

Ευχαριστώ  εκ των προτέρων.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο