Γλυκά

Κέικ μπανάνας με καρύδα, στο multi ή στο μπλέντερ

Το εξωτικόν!

Στα κέικ μπανάνας και το μπανανόψωμο (ήδη υπάρχουν κάμποσα στο site και μάλιστα 9 απ’ αυτά είναι συγκεντρωμένα πρόσφατα σε ένα post), καταφεύγω όταν οι μπανάνες μου έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Πιστεύω ότι σε όλους το ίδιο συμβαίνει. Γι αυτό σκαρώνουμε τέτοια γλυκά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κέικ και γλυκά ψωμάκια της στιγμής, όσο πιο εύκολα γίνεται! Εδώ η μπανάνα συνδυάζεται με ινδοκάρυδο, την αγαπημένη μας καρύδα!

Όχι ότι δεν αξίζουν τη δαπάνη 1-2 μπανανών επί τούτου. Κάθε άλλο! Και νόστιμα και εύκολα είναι. Αλλά να, όταν γίνουν πια εντελώς καφετιές οι μπανάνες, τότε γίνεται το κλικ στο μυαλό για να μη τις πετάξεις! Αμέτρητες συνταγές, αυτοσχεδιασμοί, παραλλαγές, συνδυασμοί εκ του προχείρου ή εκ του πολυδοκιμασμένου. Συνήθως είναι νόστιμα αν οι αναλογίες είναι σωστές και δεν λασπώσουν,  πράγμα που συμβαίνει με τα κέικ που περιέχουν νωπά φρούτα.

Εκεί είναι και η επιτυχία αυτών των κέικ. Να μη λασπώσουν αλλά και να μη βγουν εντελώς στεγνά, να έχουν υφή ελαφρά σιροπιασμένου γλυκίσματος. Στην περίπτωση των κέικ μπανάνας, εκεί είναι και η ουσιαστική διαφορά από αυτά που λέμε μπανανόψωμα. Η υφή. Το κέικ είναι πιο αφράτο, πιο μαλακό, πιο σπογγώδες.  Το μπανανόψωμο είναι αυτό που λέει το όνομά του: ένα γλυκό ψωμί που περιέχει μπανάνες.

Το σημερινό παρασκεύασμα είναι κέικ! Και μάλιστα από εκείνα τα κέικ που φτιάχνω αυτοσχεδιάζοντας στο multi όταν δεν θέλω να βάλω τίποτα άλλο στη μέση! Το multi βλέπετε είναι σχεδόν συνεχώς πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το πιο δημοφιλές σ’ αυτή τη λογική  είναι το κέικ μήλου. Οι φίλοι της σελίδας το έχουν τιμήσει δεόντως όπως δείχνουν οι επισκέψεις και οι θεάσεις του video!

Αυτό το κλικ που λέγαμε παραπάνω έγινε και με τις μπανάνες που χρησιμοποιήθηκαν στο σημερινό κέικ. Τρεις όλες κι όλες μικρούλες μπανάνες κρητικές, μπανάνες Άρβης πεντανόστιμες και μυρωδάτες. Τόσο μικρές που ήταν και οι 3 μαζί 150 gr καθαρισμένες (τις ζύγισα γιατί σίγουρα αυτό το βάρος θα προκύπτει από δυο το πολύ μπανάνες άλλης ποικιλίας).

Αυτοσχεδίασα λοιπόν και για μας που λατρεύουμε την καρύδα και όλους τους συνδυασμούς της και γιατί όλο και κάτι καινούριο θέλω να έχω για τη σελίδα και τους φίλους της. Κι αν θεωρήσω ότι το πείραμα πετυχαίνει, η συνταγή παίρνει σειρά προς δημοσίευση!

Υλικά:

2 αυγά

220-230gr ζάχαρη

125 ml ελαιόλαδο

150 gr ώριμες μπανάνες ζυγισμένες καθαρισμένες

220 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 gr καρύδα και 2-3 κουταλιές για την επικάλυψη

½ κουταλάκι (2,5 ml) σόδα

1 κουταλάκι (5ml)  μπέικιν

1-2 κουταλιές σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή μέλι

Προαιρετικά, 50 gr φρουί γλασέ (εστη σημερινή παρασκευή έβαλα περγαμόντο δικής μου παρασκευής)

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 175-180 βαθμούς (αντιστάσεις). Ναι, θα το φτιάξουμε τόσο γρήγορα, γι αυτό ανάβουμε πρώτα τον φούρνο!  Βάζουμε στο δοχείο του multi τα αυγά, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Προσθέτουμε και τις μπανάνες και τα αλέθουμε όλα μαζί. Σε ένα μπολ ανάμειξης βάζουμε το αλεύρι, την καρύδα, τη σόδα και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα από το multi και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στερεά-υγρά.

Αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος ή φόρμα ψησίματος (λαδωμένο και αλευρωμένο ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος). Το δικό μου είναι κλασικό οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 40Χ20 αλλά κατάλληλη είναι και φόρμα με διάμετρο 24cm. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες για κέικ.

Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και το βγάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος (αν θέλουμε το αναποδογυρίζουμε). Αλείφουμε την επιφάνεια με το σιρόπι ή το μέλι και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο (δεν σιροπιάζουμε, αλείφουμε για να κολλήσει η καρύδα). Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Το κέικ είναι παραλλαγή από άλλη συνταγή που δεν είχε καρύδα, αλλά κάνω συχνά τέτοιες αντικαταστάσεις σε μέρος του αλευριού. Η καρύδα ή το τριμμένο αμύγδαλο είναι μια προσθήκη που αλλάζει τη γεύση σχεδόν πάντα προς το καλύτερο.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη τριμμένη σοκολάτα (μπανάνα-σοκολάτα-καρύδα είναι γνωστός εξαιρετικός συνδυασμός) αλλά εδώ προτίμησα τα σπιτικά φρουί γλασέ και δεν ήθελα να κάνω πιο σύνθετα τα πράγματα!
  • Αντί για αλεύρι και μπέικιν μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές