Η πιο εύκολη εκδοχή!
Τα φρούτα αυτής εποχής προσφέρονται για χρήση σε γλυκά. Ήδη υπάρχουν φρουτόπιτες στο site και μάλιστα με φρούτα εποχής. Δείτε τις συνταγές για την tutti frutti αναποδογυρισμένη και για το ρολό-κορμό με φρούτα. Όπως θα διαπιστώσετε, είναι λίγο πιο χρονοβόρες από τη σημερινή.
Αυτή λοιπόν είναι η πιο εύκολη εκδοχή, μια παρασκευή για καθημερινά απογεύματα και –γιατί όχι- με χαλαρά κυριακάτικα πρωινά! Βέβαια με μια μπάλα παγωτό, γίνεται ωραίο κέρασμα αλλά και επιδόρπιο. Κι όλα αυτά με ελάχιστο κόπο. Ούτε ξεχωριστά χτυπήματα ασπραδιών-κρόκων, ούτε πολλή προεργασία στα φρούτα μας. Στο πι και φι!
Τα παιδιά την απόλαυσαν. Αφού κανονίστηκε και το μοίρασμα των φρούτων-μια μερίδα με βερίκοκα, μια με φράουλες-ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στο σερβίρισμα, η φρουτόπιτά μας «έφυγε» σε χρόνο ρεκόρ! Κι όπως είχε φρούτα και ελαιόλαδο, τολμώ να πως πως είναι σαφώς υγιεινότερη από ετοιματζίδικα συνοδευτικά του πρωινού ροφήματος ή του απογευματινού χυμού.
Την έφτιαξα με φράουλες και βερίκοκα αυτήν τη φορά, αλλά επιδή οι φράουλες είναι στο τέλος τους, έπεται δοκιμή με κεράσια στη θέση τους. Εμφανισιακά αναβαθμίζεται με τη διχρωμία που τη συνηθίζω άλλωστε σε όλα σχεδόν τα γλυκά αυτού του τύπου. Εξάλλου χρειάζεται η ισορροπία που δίνει το ξινό φρούτο στο γλυκό μας. Έτσι ροδάκινα, μπανάνες και βερίκοκα συνδυάζονται εξαιρετικά-γευστικά και χρωματικά- με φράουλες, κεράσια, βανίλιες και δαμάσκηνα!
Υλικά
Για ένα σκεύος
5 μεγάλες φράουλες (ή περισσότερες πιο μικρές)
5 μεγάλα βερίκοκα
30 gr βούτυρο
2 αυγά
120 gr (περίπου 1 κούπα) ζάχαρη άχνη και -προαιρετικά-λίγη για το σερβίρισμα
30 gr (περίπου 2 κουταλιές) κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 της κούπας (περίπου 85ml) ελαιόλαδο
1 βανίλια
100 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς , βάζουμε το βούτυρο στο σκεύος που θα ψήσουμε το γλυκό, και το τοποθετούμε αμέσως στη σχάρα κάτω από τη μεσαία. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φρούτα μας. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αποκτήσουν ένα ανοιχτοκίτρινο χρώμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και ενσωματώνουμε το αλεύρι στο μείγμα των αυγών με μια σπάτουλα.Έχουμε ένα μείγμα όπως του κέικ. Ωστόσο έχει σχεδόν λιώσει το βούτυρο οπότε το απλώνουμε στο σκεύος μας, πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και αραδιάζουμε τα φρούτα μας σκόρπια ή σε «νταμάτο» σχέδιο. Το γλυκό θα αναποδογυριστεί οπότε φροντίζουμε να τα στρώσουμε με τρόπο που να είναι η όμορφη πλευρά τους στην επιφάνειά του.
Απλώνουμε και το μείγμα του κέικ από πάνω και το στρώνουμε με τη σπάτουλα να καλύψει τα φρούτα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο μας φούρνο για 40 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να μείνει κανένα δεκάλεπτο στο σκεύος και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγη αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Αντί αχνοζάχαρη μπορούμε να βάλουμε κανονική ζάχαρη. Θα ελαττώσουμε την ποσότητα σε 100 gr, θα χτυπήσουμε λίγο παραπάνω βέβαια αλλά ίσως είναι πιο εύκολο να έχουμε τέτοια ζάχαρη στο σπίτι…Επίσης καλό είναι να συμπληρώσουμε 1 κουταλάκι κορν φλάουρ αν υπάρχει ή αλεύρι (συνήθως η ζάχαρη άχνη περιέχει λίγο κορν φλάουρ για να μην γίνεται σαν «τούβλο»).
- Αντί αλεύρι που φουσκώνει, μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μια τσιμπιά αλάτι και 2 κουταλάκια μπέικιν.