Για το καλό της νέας (δύσκολης) σχολικής χρονιάς!
Ήθελα η σημερινή ανάρτηση να έχει συνταγή κολατσιού ή έστω κάποιου σνακ για τα σχολιαρόπαιδα. Παραμονή του ανοίγματος των σχολείων βλέπετε… Σημαντική μέρα για μερικούς από μας, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Και ποιο είναι το πιο κοινό, το πιο αγαπημένο αλμυρό σνακ των παιδιών από τις κάθε λογής τυρόπιτες; Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το τετράδιο των συνταγών μου ξαναθυμήθηκα αυτά τα τυροπιτάκια με τύλιγμα τύπου κρουασάν που φτιάχναμε τις δεκαετίες του 1980 και 1990, οι μικρομάνες εκείνης της εποχής! Κι όμως, ένα tip της θείας Στασίας έκανε τη διαφορά! Συμβουλή: αν βιάζεστε, πατήστε στο “Jump to recipe” ακριβώς πάνω από την παραπάνω φωτογραφία και θα αποφύγετε την εισαγωγή-σεντόνι…
Βρήκα λοιπόν κατ’ αρχάς 2 συνταγές όπου τα τυροπιτάκια τυλιγόταν όπως τα γαλλικά κρουασάν, που ομολογουμένως ελάχιστη σχέση έχουν με τούτα όσον αφορά τη δομή της ζύμης. Εδώ δεν έχουμε την κλασική σφολιάτα που απαιτούν τα αυθεντικά κρουασάν, αλλά μια απλή ζύμη μαγιάς. Βουτυράτα όμως όπως θα δείτε είναι και τα δικά μας. Και βουτυράτα, και νόστιμα, και αφράτα πολύ!
Τα τυροπιτάκια των φωτογραφιών έχουν μια κάπως αστεία ιστορία. Κατ’ αρχάς να πω πως οι φωτογραφίες είναι από δύο διαφορετικές παρασκευές. Την πρώτη φορά τα έφτιαξα με κάποια από τις συνταγές του τετραδίου μου. Τη δεύτερη με τη συνταγή και τη διαδικασία της θείας Στασίας εξ ου και ο χαρακτηρισμός στον τίτλο! Το κολπάκι της θείας μάλλον θα δοκιμαστεί και σε άλλες παρασκευές γιατί έχει τη σημασία του.
Έφτιαξα λοιπόν πριν από καμιά δεκαριά μέρες τα πρώτα «κρουασανάκια», με μια από τις συνταγές που είχα στο τετράδιό μου, αυτές που έφτιαχνα παλιά σε γενέθλια και γιορτές των παιδιών μου. Επειδή οι επίσημοι δοκιμαστές μου δεν «μασάνε» καθόλου τα λόγια τους, όταν ο γιος μου τα δοκίμασε απεφάνθη: «καλά είναι ρε μαμά, αλλά σαν εκείνα που μας είχε φέρει μια φορά η κυρία Ειρήνη στης γιαγιάς δεν είναι».
Όπου «κυρία Ειρήνη» ηλικιωμένη γειτόνισσα στην οποία δεδομένων των συνθηκών είναι απαγορευμένες οι επισκέψεις… Και πότε τα είχε δοκιμάσει ο γιός μου; Μπορεί και πριν από 20 χρόνια κατά δήλωσή του! «Βρε μπορεί να λειτουργεί η “γεύση της μνήμης” και να τα θυμάσαι ως πιο νόστιμα. Εγώ με αυτές τις συνταγές που έχω σας τα έφτιαχνα. Άσε που μπορεί να πεινούσες τότε πολύ και να σου άρεσαν». «Όχι, ΗΤΑΝ πιο νόστιμα!»
Εδώ τα πρώτα…
Το πείσμα με έπιασε, να βρω την πιο νόστιμη συνταγή. Την λύση την έδωσε η μάνα μου όταν τη ρώτησα αν την είχε κάπου, αν θυμάται τα κρουασανάκια της κυρίας Ειρήνης. Συνήθως οι συνταγές της στενής γειτονιάς μας είναι κοινά μυστικά! Εμ, βέβαια την είχε! Από τη θεία Στασία που το σπίτι της είναι ακριβώς απέναντι από της κυρίας Ειρήνης. Παρόλο που η θεία Στασία μας έχει αφήσει χρόνους εδώ και χρόνια, η συνταγή της υπήρχε στα τετράδια της μάνας μου.
Πιθανολογεί μάλιστα ότι η κυρία Ειρήνη την είχε από τη θεία τη Στασία γιατί τα κρουασανάκια ήταν μια από τις σπεσιαλιτέ της όπως τα σοκολατάκια-βραχάκια που είχα δημοσιεύσει πριν λίγα χρόνια! Έγραψα τη συνταγή στο πρώτο χαρτί που βρέθηκε στα χέρια μου, στον φάκελο του λογαριασμού της ΔΕΗ… Ολιγόλεπτες οι επισκέψεις στη μάνα μου λόγω των δεδομένων συνθηκών και ειδικά μετά την επιστροφή μου από το σχολείο όπου δεν μπορείς να αποφύγεις τη “συνάθροιση”! Μην τη βάζω να ψάχνει και χαρτί…
Έχει ένα tip η συνταγή της θείας Στασίας που αλλάζει πράγματι το αποτέλεσμα. Παρόλο που και οι τρεις συνταγές μοιάζουν τελικά όπως βλέπετε, αυτό το τέλειωμα έκαμε τη διαφορά! Και μη σας φανεί υπερβολική η ποσότητα του βουτύρου… Ακόμη και στην εκδοχή των 24 μερίδων (γιατί όπως θα δείτε μπορούμε να φτιάξουμε 24-48 τυροπιτάκια με μια δόση) είναι περίπου 10 gr/ανά τυρόπιτα το βούτυρο. Στα μικρά 5gr/τυροπιτάκι. Υπολογίστε πως σε ένα απλό κέικ που βάζουμε 250 γρ βούτυρο, οι μερίδες είναι λιγότερες από 24. Πολλά πράγματα τα βάζουν στη θέση τους οι αριθμοί. Και στη μαγειρική… Να τους “ακούμε”.
Αλλά αρκετά είπα, ας πάμε στη συνταγή της Στασίας, που δοκιμάστηκε χθες για να γίνουν πιο ακριβείς οι μετρήσεις και με πιο σύγχρονες μονάδες μέτρησης. Και ναι, είχε πράγματι διαφορά…
Υλικά
Για τη ζύμη:
250 ml γάλα (χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου)
30gr νωπή μαγιά ή 12gr ξηρή (1,5 φακελάκι)
1 αυγό
100 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
500-520 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για το άπλωμα της ζύμης)
Για τη γέμιση:
400-450 gr φέτα
1 αυγό και 1 ασπράδι (με τον δεύτερο κρόκο αλείφουμε τα τυροπιτάκια)
Προαιρετικά, λίγο πιπέρι
Για το ταψί: 200-250 gr μαργαρίνη ή βούτυρο και ο κρόκος για να αλείψουμε τα τυροπιτάκια
Επί το έργον
Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό γάλα και προσθέτουμε στο διάλυμα τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές από το μετρημένο αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή, καλό είναι να γίνει αυτή η διαδικασία, παρόλο που μπορούμε να ανακατέψουμε από την αρχή όλα μαζί τα υλικά της ζύμης.
Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε στο μείγμα το υπόλοιπο γάλα, το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Πήρε περίπου 1 ώρα (αυτή την εποχή έχει ζέστη και υγρασία).
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε τη φέτα με τον ολόκληρο αυγό και το ασπράδι να γίνει σαν κρέμα. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά την ανεβασμένη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 ή σε 6 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο (τα μεγάλα κομμάτια με διάμετρο 30-32 cm και τα μικρά με διάμετρο 22-24 cm), και χωρίζουμε κάθε φύλλο σε οκτώ (περίπου) ίσα μέρη. Βάζουμε στην άκρη καθενός λίγη γέμιση και το τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν. Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί ΧΩΡΙΣ να το στρώσουμε με χαρτί ψησίματος.
Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα να ανεβούν (τώρα ήταν έτοιμα σε μισή ώρα περίπου…). Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Αλείφουμε με τον κρόκο του δεύτερου αυγού διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό. Κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και τα σκορπάμε στο ταψί, ανάμεσα στα τυροπιτάκια.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου στη σχάρα που είναι λίγο πάνω από τη μέση του φούρνου. Αφήνουμε τα «κρουασάν» να τραβήξουν το βούτυρο (εκτός φούρνου), και απολαμβάνουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Οι ζύμες είναι παρόμοιες όπως φαίνεται στις συνταγές. Οι δύο πρώτες έχουν περισσότερο ελαιόλαδο και για τη δεύτερη υποψιάζομαι (αλλά δεν θυμάμαι καθόλου) ότι η μαργαρίνη που αναφέρεται είχε την ίδια χρήση που έχει στη συνταγή της Στασίας! Παρεμπιπτόντως, η Αμαλία είναι θεσσαλονικιά φίλη εγκαταστημένη στην Κρήτη, από τις καλύτερες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει!
- Εγώ χώρισα τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και με τα 2 πρώτα έφτιαξα 16 μεγάλα κρουασάν, ιδανικό μέγεθος για κολατσιό των παιδιών. Το τελευταίο 1/3 το χώρισα σε 2 μέρη και έφτιαξα 16 μικρά κρουασάν, ιδανικά για παιδική γιορτή ή αλμυρό κέρασμα!
- Η ποσότητα της φέτας στις συνταγές είναι 600 gr αλλά (αυτό το θυμόμουν) πάντα έβαζα λιγότερη γιατί και σε εμφάνιση είναι καλύτερα και εμείς αγαπάμε τα ζυμαρένια παρασκευάσματα με μεγάλη ποσότητα ζύμης. Έτσι προτείνω 400-450 gr φέτα. Την χωρίζω με το μάτι σε όσα μέρη έχω χωρίσει τη ζύμη και μετά κάθε μέρος σε 8 για να έρθει ίσα με τα κομμάτια της ζύμης και να περισσέψει ούτε ζύμη ούτε γέμιση.
- Δοκίμασα το ψήσιμο των μεγάλων με μαργαρίνη και των μικρών με βούτυρο αγελαδινό. Είναι πιο ελαφριά η γεύση τους με μαργαρίνη αλλά και με το βούτυρο είναι «άλλο πράμα»! Εννοείται ότι μπορούμε να τα παραλείψουμε εντελώς, άλλωστε τα κρουασανάκια της πρώτης παρασκευής ψήθηκαν χωρίς την προσθήκη τους. Καλό όμως είναι αν παραλείψουμε το βούτυρο του ταψιού να αυξήσουμε το ελαιόλαδο στη ζύμη όπως άλλωστε συστήνουν οι άλλες 2 συνταγές που έχουν 1 κούπα.
- Συζητώντας με φίλη πολύ ικανή στα «μαγειρικά» για το περίεργο tip της θείας Στασίας, μου είπε ότι γνώρισε αντίστοιχη συνταγή όπου μαλακή μαργαρίνη απλωνόταν στο ταψί ψησίματος πριν τοποθετηθούν τα κρουασανάκια. Ολόκληρο το κουτί! Εύκολη παραλλαγή κι έτσι…
Καλησπέρα σας.
Συγχαρητηρια για την συνταγή σας τυροπιτακια σαν κρουασαν .
Θα ηθελα να σας ρωτήσω εαν μπορω να κάνω τη ζύμη και να την φυλάξω στην καταψυξη για επόμενη χρήση , εαν ναι πως ? Τα εγγόνια μου τα ζητούν καθημερινά.
Σας ευχαριστώ
Καλησπέρα σας! Χαίρομαι που αρέσουν στα εγγονάκια σας! Ναι, οι ανεβατές ζύμες μπαίνουν στην κατάψυξη! Θα την αφήσετε να έλεθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα την χρησιμοποιήσετε μετά. Πιο πρακτικό είναι (εγώ αυτό κάνω), να αφήσουμε τα τυροπιτάκια να ανεβούν, να τα καταψύξουμε (χωρίς επάλειψη αυγού), και αφού ξεπαγώσουν να τα αυγουλώσουμε και να τα ψήσουμε! Επίσης διατηρούνατι πολυ καλά και τα ψημένα!
Τα τυροκρουασανάκια σας καταπληκτικά. Αχ δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για τις συνταγές σας, ειναι όλες επιτυχημένες όπως ακριβώς φαίνονται. Έχω φτιάξει και ξαναφτιάξει παρα πολλές. Η μία καλύτερη από την άλλη. Στα τυροπιτάκια σας πρόσθεσα λίγο θυμάρι και λιγο ξύσμα λεμονιού. Η επιτυχημένη σας συνταγή αρωματίστηκε τέλεια. Δοκιμάστε το. Επίσης μόνο με ελαιόλαδο. Το ευχαριστώ πολύ είναι λίγο.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και την εμπιστοσύνη.Χαίρομαι που σας πετυχαίνουν όσα φτιάχνετε, είναι και θέμα δικού σας ταλέντου! Να είστε καλά!
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν ψημένα μπαίνουν στην κατάψυξη. Σας ευχαριστω πολύ για τις υπέροχες συνταγές!
Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ναι, και ψημένα και άψητα (αφού ανεβούν) μπαίνουν στην κατάψυξη!
Καλησπέρα μια ερώτηση τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο.
Στον αέρα και σε πόσους βαθμούς
Ευχαριστώ
Καλημέρα σας! Στην αμέσως πρηγούμενη παράγραφο υπάρχουν οι απαντήσεις στην ερώτησή σας 😉 ! Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα, σας έχω ξαναπεί ότι έχω ερωτευτεί το τελευταίο διάστημα οποιαδήποτε παρασκευή με προζύμι. Λέω να αντικαταστήσω τη μαγιά με προζύμι και σε αυτή τη συνταγή. Τι λέτε; 150 γρ. προζύμι αρκούν;
Μα και βέβαια να την αντικαταστήσετε! Θα γίνουν πολύ ωραία! Ναι, κιεγώ αυτή την εποχή 1:4 ή 1:3 βάζω το προζύμι σε σχέση με το αλεύρι. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα, γίνεται να γίνουν και με γλυκια γέμιση όπως σοκολάτα ή πραλίνα;
Δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμη με γλυκιά γέμιση! Είναι στα προσεχή…
Έφτιαξα τα κρουασανακια σας αντικαθιστώντας τη μαγιά με 170 γρ προζύμι. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, το βούτυρο τους δίνει μια υπέροχη γεύση. Τα δοκίμασα όμως αρκετές ακόμη φορές πάλι με προζύμι χωρίς να βάλω βούτυρο στο ταψί και χωρίς να αυξήσω το ελαιόλαδο.
Ένα θα σας πω… Τα φτιάχνω κάθε εβδομάδα εδώ και ένα μήνα και γίνονται ανάρπαστα!!! Επίσης είναι πολύ
ευπαρουσίαστα !!!
Πολύ χαίρομαι για τη μετατροπή και που πέτυχαν και με το προζύμι! Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Θα το συμπληρώσω στη συνταγή!
Εξαιρετικές οι συνταγές σας , πάντα, δεν θα μπορούσε να υστερεί αυτή! Τα κρουασανάκια γίνονται απίθανα! Ευχαριστώ πολύ που τα μοιράζεστε μαζί μας!
Το tip με το βούτυρο στο ταψί το πρότεινε και η Βέφα Αλεξιάδου στα βιβλία της, για τα τυροπιτάκια και γίνονταν κι εκείνα ανεπανάληπτα.
Ως κρουασανάκια όμως πρώτη φορά τα δοκιμάζω. Να είστε πάντα καλά!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Με τιμά η εμπιστοσύνη σας!
Χαίρετε. Σε ποια θερμοκρασία ψήνουμε παρακαλω;
Στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Αναφέρεται στην ανάρτηση, δείτε την ξανά για λεπτομέρειες!
Έχετε δίκιο δεν πρόσεξα.. έφτιαξα κι εγώ με προζυμη (80γρ περιπου) και βγήκαν πεντακόσια. Σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα σας.
Συγχαρητήρια για την συνταγή σας!! Τα τυροπιτακια/κρουασαν .
είναι υπέροχα και οι κόρες μου τα ζητούν κάθε μέρα για το σχολείο! Τα κάνω μόνο με ελαιόλαδο και με αλευρι ντινκελ ή ζέας.
Σας ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θα χαρώ πολύ αν μας πείτε αν οι ποσότητες είναι ίδιες για το αλεύρι ντίνκελ. Θα ήθελα να το συμπληρώσω στη συνταγή αφού το έχετε δοκιμάσει και σας βγαίνει καλό. Να χαίρεστε τα κορίτσια σας και να περάσετε Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές με υγεία και χαρά!
Ναι, οι ποσότητες είναι ίδιες της συνταγής.
Υπέροχη συνταγή!!
Συγχαρητήρια και πάλι!
Επίσης χρησιμοποιώ κατσικίσιο τυρί.
Είναι τέλεια!!
Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Να είστε καλά!
Υπέροχη συνταγή,τα φτιάχνω κάθε βδομάδα για τα παιδιά…Σήμερα δοκίμασα κ με λουκάνικα μικρά αντί για τυρί κι επίσης με Μερέντα….. ανάρπαστα!
Τι όμορφες παραλλαγές! Χαίρομαι που σας άρεσαν, ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να μας το πείτε κι εδώ!