Vegan/vegetarian

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Για το καλό της νέας (δύσκολης) σχολικής χρονιάς!

Ήθελα η σημερινή ανάρτηση να έχει συνταγή κολατσιού ή έστω κάποιου σνακ για τα σχολιαρόπαιδα. Παραμονή του ανοίγματος των σχολείων βλέπετε… Σημαντική μέρα για μερικούς από μας, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Και ποιο είναι το πιο κοινό, το πιο αγαπημένο αλμυρό σνακ των παιδιών από τις κάθε λογής τυρόπιτες; Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το τετράδιο των συνταγών μου ξαναθυμήθηκα αυτά τα τυροπιτάκια με τύλιγμα τύπου κρουασάν που φτιάχναμε τις δεκαετίες του 1980 και 1990, οι μικρομάνες εκείνης της εποχής! Κι όμως, ένα tip της θείας Στασίας έκανε τη διαφορά!  Συμβουλή: αν βιάζεστε, πατήστε στο “Jump to recipe” ακριβώς πάνω από την παραπάνω φωτογραφία και θα αποφύγετε την εισαγωγή-σεντόνι…

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Βρήκα λοιπόν κατ’ αρχάς 2 συνταγές όπου τα τυροπιτάκια τυλιγόταν όπως τα γαλλικά κρουασάν, που ομολογουμένως  ελάχιστη σχέση έχουν με τούτα όσον αφορά τη δομή της ζύμης. Εδώ δεν έχουμε την κλασική σφολιάτα που απαιτούν τα αυθεντικά κρουασάν, αλλά μια απλή ζύμη μαγιάς. Βουτυράτα όμως όπως θα δείτε είναι και τα δικά μας. Και βουτυράτα, και νόστιμα, και αφράτα πολύ!

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Τα τυροπιτάκια των φωτογραφιών έχουν μια κάπως αστεία ιστορία. Κατ’ αρχάς να πω πως οι φωτογραφίες είναι από δύο διαφορετικές παρασκευές. Την πρώτη φορά τα έφτιαξα με κάποια από τις  συνταγές του τετραδίου μου. Τη δεύτερη με τη συνταγή και τη διαδικασία της θείας Στασίας εξ ου και ο χαρακτηρισμός στον τίτλο! Το κολπάκι της θείας μάλλον θα δοκιμαστεί και σε άλλες παρασκευές γιατί έχει τη σημασία του.

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Έφτιαξα λοιπόν πριν από καμιά δεκαριά μέρες τα πρώτα «κρουασανάκια», με μια από τις συνταγές που είχα στο τετράδιό μου, αυτές που έφτιαχνα παλιά σε γενέθλια και γιορτές των παιδιών μου. Επειδή οι επίσημοι δοκιμαστές μου δεν «μασάνε» καθόλου τα λόγια τους, όταν ο γιος μου τα δοκίμασε απεφάνθη: «καλά είναι ρε μαμά, αλλά σαν εκείνα που μας είχε φέρει μια φορά η κυρία Ειρήνη στης γιαγιάς δεν είναι».

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Όπου «κυρία Ειρήνη» ηλικιωμένη γειτόνισσα στην οποία δεδομένων των συνθηκών είναι απαγορευμένες οι επισκέψεις… Και πότε τα είχε δοκιμάσει ο γιός μου;  Μπορεί και πριν από 20 χρόνια κατά δήλωσή του! «Βρε μπορεί να λειτουργεί η “γεύση της μνήμης” και να τα θυμάσαι ως πιο νόστιμα. Εγώ με αυτές τις συνταγές που έχω σας τα έφτιαχνα. Άσε που μπορεί να πεινούσες τότε πολύ και να σου άρεσαν». «Όχι, ΗΤΑΝ πιο νόστιμα!»

Εδώ τα πρώτα…

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Το πείσμα με έπιασε, να βρω την πιο νόστιμη συνταγή. Την λύση την έδωσε η μάνα μου όταν τη ρώτησα αν την είχε κάπου, αν θυμάται τα κρουασανάκια της κυρίας Ειρήνης. Συνήθως οι συνταγές της στενής γειτονιάς μας είναι κοινά μυστικά! Εμ, βέβαια την είχε! Από τη θεία Στασία που το σπίτι της είναι ακριβώς απέναντι από της κυρίας Ειρήνης. Παρόλο που η θεία Στασία μας έχει αφήσει χρόνους εδώ και χρόνια, η συνταγή της υπήρχε στα τετράδια της μάνας μου.

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Πιθανολογεί μάλιστα ότι η κυρία Ειρήνη την είχε από τη θεία τη Στασία γιατί τα κρουασανάκια ήταν μια από τις σπεσιαλιτέ της όπως τα σοκολατάκια-βραχάκια που είχα δημοσιεύσει πριν λίγα χρόνια! Έγραψα τη συνταγή στο πρώτο χαρτί που βρέθηκε στα χέρια μου, στον φάκελο του λογαριασμού της ΔΕΗ… Ολιγόλεπτες οι επισκέψεις στη μάνα μου λόγω των δεδομένων συνθηκών και ειδικά μετά την επιστροφή μου από το σχολείο όπου δεν μπορείς να αποφύγεις τη “συνάθροιση”! Μην τη βάζω να ψάχνει και χαρτί…

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Έχει ένα tip η συνταγή της θείας Στασίας που αλλάζει πράγματι το αποτέλεσμα. Παρόλο που και οι τρεις συνταγές μοιάζουν τελικά όπως βλέπετε, αυτό το τέλειωμα έκαμε τη διαφορά!  Και μη σας φανεί υπερβολική η ποσότητα του βουτύρου… Ακόμη και στην εκδοχή των 24 μερίδων (γιατί όπως θα δείτε μπορούμε να φτιάξουμε 24-48 τυροπιτάκια με μια δόση) είναι περίπου 10 gr/ανά τυρόπιτα το βούτυρο. Στα μικρά 5gr/τυροπιτάκι.  Υπολογίστε πως σε ένα απλό κέικ που βάζουμε 250 γρ βούτυρο, οι μερίδες είναι λιγότερες από 24. Πολλά πράγματα τα βάζουν στη θέση τους οι αριθμοί. Και στη μαγειρική… Να τους “ακούμε”.

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Αλλά αρκετά είπα, ας πάμε στη συνταγή της Στασίας, που δοκιμάστηκε χθες για να γίνουν πιο ακριβείς οι μετρήσεις και με πιο σύγχρονες μονάδες μέτρησης. Και ναι, είχε πράγματι διαφορά…

Τυροπιτάκια με φέτα, τα «κρουασάν» της θείας Στασίας!

Παρατηρήσεις

  • Οι ζύμες είναι παρόμοιες όπως φαίνεται στις συνταγές. Οι δύο πρώτες έχουν περισσότερο ελαιόλαδο και για τη δεύτερη υποψιάζομαι (αλλά δεν θυμάμαι καθόλου) ότι η μαργαρίνη που αναφέρεται είχε την ίδια χρήση που έχει στη συνταγή της Στασίας! Παρεμπιπτόντως, η Αμαλία είναι θεσσαλονικιά φίλη εγκαταστημένη στην Κρήτη, από τις καλύτερες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει!
  • Εγώ χώρισα τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και με τα 2 πρώτα έφτιαξα 16 μεγάλα κρουασάν, ιδανικό μέγεθος για κολατσιό των παιδιών. Το τελευταίο 1/3 το χώρισα σε 2 μέρη και έφτιαξα 16 μικρά κρουασάν, ιδανικά για παιδική γιορτή ή αλμυρό κέρασμα!
  • Η ποσότητα της φέτας στις συνταγές είναι 600 gr αλλά (αυτό το θυμόμουν) πάντα έβαζα λιγότερη γιατί και σε εμφάνιση είναι καλύτερα και εμείς αγαπάμε τα ζυμαρένια παρασκευάσματα με μεγάλη ποσότητα ζύμης. Έτσι προτείνω 400-450 gr φέτα. Την χωρίζω με το μάτι σε όσα μέρη έχω χωρίσει τη ζύμη και μετά κάθε μέρος σε 8 για να έρθει ίσα με τα κομμάτια της ζύμης και να περισσέψει ούτε ζύμη ούτε γέμιση.
  • Δοκίμασα το ψήσιμο των μεγάλων με μαργαρίνη και των μικρών με βούτυρο αγελαδινό. Είναι πιο ελαφριά η γεύση τους με μαργαρίνη αλλά και με το βούτυρο είναι «άλλο πράμα»! Εννοείται ότι μπορούμε να τα παραλείψουμε εντελώς, άλλωστε τα κρουασανάκια της πρώτης παρασκευής ψήθηκαν χωρίς την προσθήκη τους. Καλό όμως είναι αν παραλείψουμε το βούτυρο του ταψιού να αυξήσουμε το ελαιόλαδο στη ζύμη όπως άλλωστε συστήνουν οι άλλες 2 συνταγές που έχουν 1 κούπα.
  • Συζητώντας με φίλη πολύ ικανή στα «μαγειρικά» για το περίεργο tip της θείας Στασίας, μου είπε ότι γνώρισε αντίστοιχη συνταγή όπου μαλακή μαργαρίνη απλωνόταν στο ταψί ψησίματος πριν τοποθετηθούν τα κρουασανάκια. Ολόκληρο το κουτί! Εύκολη παραλλαγή κι έτσι…

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο