Vegan/vegetarian

Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι

Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι

Σαλάτα ή πρόχειρο  γεύμα!

Τα τελευταία χρόνια σε πολλές αλμυρές συνταγές έχω αντικαταστήσει τη μαγιονέζα με το στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες ή ελαφρύ. Το ίδιο
κάνω και με την κρέμα γάλακτος, όπου γίνεται βέβαια. Διαφορά στη γεύση υπάρχει αλλά και οι νέες εκδοχές, αν και διαφορετικές, έχουν τη χάρη τους!
Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι
Αν δε συνυπολογίσουμε και τα οφέλη από τις θερμίδες, από τα  λιπαρά , από την τιμή και  από το γεγονός ότι γιαούρτι έχουμε
σχεδόν πάντα στο ψυγείο, ο τελικός ισολογισμός είναι υπέρ της αντικατάστασης τουλάχιστον για τα καθημερινά μας τραπέζια. Ειδικά σε αλμυρές εφαρμογές που περιέχουν και κρόκους αυγών  όπως η αγαπημένη μας πατατοσαλάτα , η παράλειψη της μαγιονέζας δεν κοστίζει σχεδόν καθόλου.
Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι
Η αυγοσαλάτα είναι παραδοσιακή γέμιση για σάντουιτς  στην Αγγλία , τη Γαλλία και την Αμερική. Μη νομίζετε όμως ότι οι αυγοσαλάτες δεν είναι στην παράδοση της Κρήτης. Δυο-τρία  αυγά βραστά κομμένα σε φέτες και ραντισμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι και πασπαλισμένα με αλατοπίπερο ήταν πάντα συμπλήρωμα σε βραστά χόρτα ή όσπρια ή πατάτες τηγανητές. Αφήστε που συμπληρώνουν σχεδόν πάντα (εκτός από τις περιόδους νηστείας) την χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα μας.
Αυτή εδώ βέβαια είναι  μια μεσογειακή  εκδοχή της αυγοσαλάτας -άλειμμα αφού όπως είπα αντικαθιστώ τη μαγιονέζα με γιαούρτι και προσθέτω  κάπαρη και ελιές. Είναι η αγαπημένη μου και πολλές φορές τώρα το καλοκαίρι τη φτιάχνω έστω και με δυο μόνο αυγά σαν ελαφρύ γεύμα. Σίγουρα έχει λιγότερες θερμίδες από δυο τηγανητά αυγά και είναι πολύ δροσερή.
Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι
Φυσικά σαν σαλάτα-άλειμμα συνοδεύει ψητά . Ακόμη συμπληρώνει πρωτεΐνες σε ένα τραπέζι με λαχανικά, βραστά ή ψητά.  Οι ποσότητες των υλικών που θα δώσω είναι για 4 αυγά, και προσαρμόζονται βέβαια ανάλογα. Αυξομειώσεις  και προσθαφαιρέσεις γίνονται κατά βούληση, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας!
Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι

Παρατηρήσεις

1)Εννοείται υποθέτω ότι η αυγοσαλάτα , αν και δημοσιεύεται ετεροχρονισμένα, είναι ιδανική για αξιοποίηση των πασχαλινών αυγών…

2)Ταιριάζει εξαιρετικά γευστικά και χρωματικά η προσθήκη πιπεριών Φλωρίνης αλλά δεν είχα αυτήν την εποχή και τις παρέλειψα… Ακόμη, ψιλοκομμένες μαύρες  ελιές είναι μια ακόμη καλή προσθήκη και για γεύση και για χρώμα.  Είπαμε, η συνταγή είναι  ευέλικτη!

3)Την έχω φτιάξει και με γιαούρτι 2% και είναι εξ ίσου γευστική και ακόμη πιο ελαφριά!

4) Σε μια πιο «επίσημη» εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο ξηρό καρπό όπως καρύδια ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα.Χρόνια Πολλά στις Ελένες και στους Κωνσταντίνους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο