Μεσογειακή αυγοσαλάτα με γιαούρτι

Σαλάτα ή πρόχειρο  γεύμα!
 
 
Τα τελευταία χρόνια σε πολλές αλμυρές συνταγές έχω
αντικαταστήσει τη μαγιονέζα με το στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες ή ελαφρύ. Το ίδιο
κάνω και με την κρέμα γάλακτος, όπου γίνεται βέβαια. Διαφορά στη γεύση υπάρχει
αλλά και οι νέες εκδοχές, αν και διαφορετικές, έχουν τη χάρη τους!
 
 
Αν δε
συνυπολογίσουμε και τα οφέλη από τις 
θερμίδες, από τα  λιπαρά , από την
τιμή και  από το γεγονός ότι γιαούρτι έχουμε
σχεδόν πάντα στο ψυγείο, ο τελικός ισολογισμός είναι υπέρ της αντικατάστασης
τουλάχιστον για τα καθημερινά μας τραπέζια. Ειδικά σε αλμυρές εφαρμογές που
περιέχουν και κρόκους αυγών  όπως η
αγαπημένη μας πατατοσαλάτα , η παράλειψη της μαγιονέζας δεν κοστίζει σχεδόν
καθόλου.
 
 
Η αυγοσαλάτα είναι παραδοσιακή γέμιση για σάντουιτς  στην Αγγλία , τη Γαλλία και την Αμερική. Μη νομίζετε όμως ότι οι αυγοσαλάτες δεν είναι στην παράδοση της Κρήτης. Δυο-τρία  αυγά βραστά κομμένα σε φέτες και ραντισμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι και πασπαλισμένα με αλατοπίπερο ήταν πάντα συμπλήρωμα σε βραστά χόρτα ή όσπρια ή πατάτες τηγανητές. Αφήστε που συμπληρώνουν σχεδόν πάντα (εκτός από τις περιόδους νηστείας) την χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα μας.
 
 
 
Αυτή εδώ βέβαια είναι  μια 
μεσογειακή  εκδοχή της αυγοσαλάτας -άλειμμα αφού όπως είπα αντικαθιστώ τη μαγιονέζα με
γιαούρτι και προσθέτω  κάπαρη και ελιές.
Είναι η αγαπημένη μου και πολλές φορές τώρα το καλοκαίρι τη φτιάχνω έστω και με
δυο μόνο αυγά σαν ελαφρύ γεύμα. Σίγουρα έχει λιγότερες θερμίδες από δυο τηγανητά αυγά και είναι πολύ δροσερή.  
 
 
Φυσικά
σαν σαλάτα-άλειμμα συνοδεύει ψητά . Ακόμη συμπληρώνει πρωτεΐνες σε ένα τραπέζι
με λαχανικά, βραστά ή ψητά.  Οι ποσότητες
των υλικών που θα δώσω είναι για 4 αυγά, και 
προσαρμόζονται βέβαια ανάλογα  .
Αυξομειώσεις  και προσθαφαιρέσεις γίνονται
κατά βούληση, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας!
 
 
Υλικά:
 
4 αυγά βρασμένα σφικτά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 κλωνιά μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
2-3 κλωνιά άνηθο (τα τρυφερά μέρη)
2-3 γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι (και 1-2 ακόμη για
κάλυψη)
1 κοφτό κουταλάκι σκόνη μουστάρδας ή μία κουταλιά μουστάρδα
(μέτρια ή καυτερή)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά χυμό 
λεμονιού
2 κουταλιές κάπαρη ή τουρσί λαχανικών κομμένο σε κύβους ( ή
κι από τα δυο)
Αλάτι
Πιπέρι
 
Επί το έργον:
 
Βράζουμε τα αυγά σφικτά (εγώ 
τα βράζω 10-12 λεπτά μετά που θα αρχίσει ο βρασμός, ανάλογα με το
μέγεθός τους) . 
 
 
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα κόβουμε σε κυβάκια
μεγέθους ζαριού (ακόμη κι αν σκορπάνε δεν μας νοιάζει) . 
 
 
Ψιλοκόβουμε τα
κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά , 
 
 
προσθέτουμε το αλατοπίπερο ,τη μουστάρδα , 
 
 
το λαδόξιδο το χυμό λεμονιού τα τουρσιά και το γιαούρτι. 
 
Με κάπαρη και κρέμα μουστάρδας 
Ανακατεύουμε με ένα
κουτάλι να ανακατευτούν τα υλικά και να προκύψει ένα κρεμώδες μείγμα. Αδειάζουμε  στο σκεύος που σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε (αν δεν την φτιάξαμε κατευθείαν σ’αυτό) , 
 
 
στρώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε –αν θέλουμε- με λίγο γιαούρτι.
Στολίζουμε την επιφάνεια με μεγαλύτερα κομμάτια από τουρσί ή με κουμπάκια
κάπαρης , καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
 
 
Σερβίρουμε με κριθαρένια κρητικά παξιμαδάκια ή συνοδεύουμε τα ψητά
μας κρέατα ή λαχανικά.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Εννοείται υποθέτω ότι η αυγοσαλάτα , αν και δημοσιεύεται
ετεροχρονισμένα, είναι ιδανική για αξιοποίηση των πασχαλινών αυγών…
 
2)Ταιριάζει εξαιρετικά γευστικά και χρωματικά η προσθήκη
πιπεριών Φλωρίνης αλλά δεν είχα αυτήν την εποχή και τις παρέλειψα… Ακόμη, ψιλοκομμένες μαύρες  ελιές είναι μια ακόμη καλή προσθήκη και για γεύση και για χρώμα.  Είπαμε, η συνταγή είναι  ευέλικτη!
 
3)Την έχω φτιάξει και με γιαούρτι 2% και είναι εξ ίσου
γευστική και ακόμη πιο ελαφριά! 
 
4) Σε μια πιο «επίσημη» εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε
κάποιο ξηρό καρπό όπως καρύδια ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα.Χρόνια Πολλά στις Ελένες και στους Κωνσταντίνους! 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email