Τη λες και πλήρες καλοκαιρινό γεύμα!
Καλοκαίρι είναι, δροσερά πιάτα χρειαζόμαστε πότε πότε. Και βέβαια σαλάτες παντός είδους και σύνθεσης. Όταν μάλιστα εργαζόμαστε και γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι, καλό είναι να μας περιμένει μια δροσερή αλλά και χορταστική λύση στο ψυγείο. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι τούτη η σαλάτα.
Γιατί βέβαια ο συνδυασμός τόνου με ζυμαρικά έχει πολλούς φίλους και στη δική μου σελίδα. Δυο μακαρονάδες με σάλτσα τόνου υπάρχουν ήδη στο site και είναι αρκετά δημοφιλείς θα έλεγα. Μια εντελώς απλή, και μια με πιπεριές που πάνε πολύ με τον τόνο. Εκείνες όμως είναι ζεστές, της ώρας! Ετούτη η σαλάτα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ετοιμαστεί από πριν, να μπει στο ψυγείο και να την απολαύσουμε δροσερή την ώρα της πείνας!
Έτσι μπορεί να φτιαχτεί αποβραδίς για το αυριανό μεσημεριανό, ή το μεσημέρι για ελαφρύ δείπνο. Μη βλέπετε που τη λέω σαλάτα… Κατά περίπτωση θα μπορούσε να είναι και κυρίως γεύμα και το ρόλο της σαλάτας να τον παίξει μια κλασική χωριάτικη! Μακαρονοσαλάτα με τόνο λοιπόν, ή τονοσαλάτα με ζυμαρικά! Οι ποσότητες που δίνω παρακάτω είναι για μια μικρή σαλατιέρα, ή αν λειτουργήσει ως κυρίως για μια μερίδα. Βλέπετε, από τη στιγμή που λιγοστεύει ο αριθμός των μελών στο τραπέζι μιας οικογένειας, οι ποσότητες αφορούν άλλο αριθμό ατόμων! Ένα πακέτο ζυμαρικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και 3-4 φορές, εκεί που δεν έφτανε…
Αφού λοιπόν απολαύσαμε την προχθεσινή μακαρονάδα με τα 4 κρητικά τυριά, με ένα ακόμη μέρος των υπολοίπων ζυμαρικών από το πακέτο έφτιαξα κι αυτή τη νόστιμη και δροσερή τονοσαλάτα (η οποία μετις παρακάτω ποσότητες φτάνει άνετα για 2 άτομα ως σαλάτα). Βέβαια, σαλάτα είναι αυτενέργειες σηκώνει! Προσθαφαιρέσεις και αυξομειώσεις υλικών συνιστώνται! Εγώ μια ιδέα δίνω…
Υλικά
Για μια σαλάτα (ή 1 μεγάλη μερίδα κυρίως γεύματος)
80 gr (περίπου 2/3 κούπας) ζυμαρικά βίδες ή φιογκάκια
Λίγο αλάτι και 1 κουταλακι ελαιόλαδο για το βράσιμο
1 μικρό κουτί τόνου σε νερό ή σε λάδι (δείτε παρατηρήσεις)
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά κάππαρη
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (να βγει 2-3 κουταλιές)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλιά λεμόνι
1 κουταλάκι μουστάρδα
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
80-100 gr μαγιονέζα ή στραγγιστό γιαούρτι ή μισό-μισό
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Επί το έργον
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κουταλάκι ελαιόλαδο για όσο χρόνο συστήνεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο στραγγιστήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν λίγο.
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα ή σε μπολ και προσθέτουμε τον τόνο στραγγισμένο, την κάππαρη, το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το ξίδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα και τη ρίγανη σε ένα βαζάκι ή με το μιξεράκι του φραπέ και περιχύνουμε τα ζυμαρικά μας.
Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα ή το γιαούρτι με τον πελτέ και την κρέμα που θα προκύψει την ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα μας στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Παρατηρήσεις
- Εμείς προτιμούμε τον τόνο σε ελαιόλαδο παρόλο που το στραγγίζουμε και χρησιμοποιούμε δικό μας τελικά. Αν χρησιμοποιήσουμε τόνο σε νερό αυξάνουμε λίγο το ελαιόλαδο. Να προσθέσω εδώ ότι ο καπνιστός τόνος είναι μια εξαιρετική επιλογή γι αυτήν τη σαλάτα.
- Αντί κάππαρης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο ψιλοκομμένο τουρσάκι διαθέτουμε (πολύ της ταιριάζει το αγγουράκι τουρσί)
- Συνήθως σ’ αυτές τις σαλάτες ανακατεύουμε τη μαγιονέζα ή το γιαούρτι με κέτσαπ. Επειδή εγώ σπάνια έχω κέτσαπ-ειδικά τα τελευταία χρόνια- την έχω αντικαταστήσει σε πολλά ντρέσινγκ με πελτέ. Δοκιμάστε το, η γεύση είναι πολύ «ντοματένια»! Ειδικά σ’ αυτήν εδώ τη μακαρονοσαλάτα προτιμώ τη μαγιονέζα από τη σάλτσα γιαουρτιού που έχω δώσει σε άλλη συνταγή μακαρονοσαλάτας, αλλά και στην κοτοσαλάτα με ζυμαρικά.
- Η δόση που δίνω είναι η μισή της αρχικής στην οποία χρησιμοποιείται μεγάλο κουτί τόνου.
- Οι μετρήσεις έγιναν με δοσομετρική κούπα και δοσομετρικά κουτάλια, δηλ: 1 κούπα=250ml, 1 κουταλιά = 15 ml, 1 κουταλάκι= 5ml