Cookies με ελαιόλαδο και χαρουπόμελο ή μέλι

 

1-1-DSCN0178-003

Εδώ και 2-3 χρόνια δεν είχα φτιάξει χαρουπόμελο. Δεν έχω πια δικά μου χαρούπια(ακόμη με πονά η απώλεια της χαρουπιάς μου στην πυρκαγιά του 2012)  και την εποχή που πρέπει να φτιαχτεί  όλο και κάτι συνέβαινε και το ανέβαλα.
1-DSCN0180

Φέτος ήμουν τυχερή και βρέθηκαν και χαρούπια και χρόνος. Δυστυχώς λίγα. Ευτυχώς πολύ καλής ποιότητας. Με παχύ φλοιό και αρκετά σάκχαρα. Έτσι το χαρουπόμελό μου φέτος μπορώ να πω ότι είναι από τα καλύτερα που έχω φτιάξει.

1-DSCN0185

 Αφού σκέφτομαι να μην το χρησιμοποιήσω σε συνταγές που απαιτούν μεγάλη ποσότητα αλλά να το καταναλώσουμε σκέτο και ατόφιο ή το πολύ πολύ σε κάποιο ντρέσινγκ σαλάτας που έχω υπόψη μου και θέλει 1-2 κουταλάκια.

 

1-DSCN0162

Δεν γινόταν όμως να μη το δοκιμάσω και δεν είχα χρόνο για ανάπιασμα προζυμιού ώστε να φτιάξω το ανεβατό ψωμί με χαρουπόμελο. Η συνταγή για τα σημερινά cookies είναι από τις παλιές του τετραδίου μου, τότε που τα παιδιά μου ήταν μικρά και ήθελα να τρώνε με κάποιο τρόπο νιφάδες βρώμης.

1-DSCN0163-001

 

Είχε πρωτοκυκλοφορήσει η καστανή ζάχαρη και οι συνταγές στις νέες μαμάδες έδιναν κι έπαιρναν αφού θεωρούνταν πιο υγιεινή. Την καστανή ζάχαρη συμπλήρωνε το μέλι. Όταν εξοικειώθηκα με την παρασκευή του χαρουπόμελου, σε πολλές συνταγές που περιείχαν μέλι έκανα την απλή αντικατάσταση με χαρουπόμελο.

1-DSCN0182

Άλλωστε και η δική του διατροφική του αξία είναι πολύ υψηλή. Διαβάστε σχετικά το άρθρο της έγκριτης δημοσιογράφου διατροφής κ. Θάλειας Τσιχλάκη. Το χαρουπόμελο είναι στην πραγματικότητα το πετιμέζι χαρουπιού αφού το σωστό είναι να ονομάζουμε μέλι μόνο  το γνωστό αναντικατάστατο προϊόν της μέλισσας. Το είχε επισημάνει διαδικτυακή φίλη στην σχετική ανάρτηση και προφανώς προσυπογράφω. Είναι όπως πια τόσο καθιερωμένη ονομασία που οι περισσότεροι όταν λέμε χαρουπόμελο εννοούμε πετιμέζι χαρουπιού.

1-DSCN0178-001

Χαίρομαι γιατί η συνταγή μου έχει -απ’ ότι μου γράφουν σε σχόλια και σε mails- βοηθήσει πάρα πολλούς να φτιάξουν το δικό τους χαρουπόμελο. Έχει δε τόση «διασπορά» από διάφορα sites (σχεδόν πάντα χωρίς την άδειά μου και χωρίς αναφορά στην πηγή) που όλο και κάπου θα την έχετε δει.

1-DSCN0184

Αν λοιπόν έχετε δικό σας χαρουπόμελο ή κάποιο καλό της αγοράς, επιχειρείστε να φτιάξετε αυτά τα cookies. Θα τα λατρέψουν τα παιδάκια και λόγω της σοκολάτας . Αν δεν έχετε χαρουπόμελο, αντικαταστείστε το με μέλι.

1-DSCN0178

Υλικά:

½ κούπα ελαιόλαδο

1 κουταλιά βούτυρο

¾ κούπας καστανή ζάχαρη

1 μέτριο αυγό

2-3 κουταλιές χαρουπόμελο (ή μέλι)

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κούπα νιφάδες βρώμης (τύπου κουάκερ)

1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν

½ κουταλάκι αλάτι

½ κούπα σταγόνες σοκολάτας ή ½ κούπα χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φουντούκια) και 1 κουταλάκι του γλυκού  κανέλα.

Επί το έργον:

1-cookies1

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες βρώμης , το μπέικιν το αλάτι και τη σοκολάτα ή τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα.

1-cookies2

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή ανακατεύουμε με το χέρι  τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και το βούτυρο και το αυγό . Προσθέτουμε το  χαρουπόμελο και το χυμό πορτοκαλιού .

1-DSCN0157

Όταν γίνουν σαν πηκτή κρέμα (η ζάχαρη δεν λιώνει εντελώς στο ελαιόλαδο) προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα.

1-DSCN0160

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί κανένα δεκαπεντάλεπτο. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα.

1-DSCN0158

Η ζύμη δεν απλώνει σχεδόν καθόλου όσο είναι άψητα.  Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν.

1-DSCN0174

Ψήνουμε τα μπισκοτάκια μας στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά (ή μέχρι να χρυσίσουν και οι πάτοι τους) στον προθερμασμένο φούρνο μας.

1-DSCN0175

Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φυλάξουμε σε κουτί μπισκότων. Τα απολαμβάνουμε με καφέ, γάλα ή αναψυκτικό.

1-DSCN0184

Παρατηρήσεις:

1)Αν βάλω σοκολάτα όπως σήμερα, δεν βάζω κανέλα. Ειδικά με το καρύδι όμως η κανέλα είναι απαραίτητη θα έλεγα.

2)Αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδάκια είναι πιο  ασφαλή και αρέσουν περισσότερο όταν περιέχουν σταγόνες σοκολάτας.

3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκή ζάχαρη . Το γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό αλλά όχι κατώτερο.

4) Τα πολύ όμορφα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφιση είναι προσφορά της Aegean Airlines.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Cookies με ελαιόλαδο και χαρουπόμελο ή μέλι
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. ½ κούπα ελαιόλαδο
  2. 1 κουταλιά βούτυρο
  3. ¾ κούπας καστανή ζάχαρη
  4. 1 μέτριο αυγό
  5. 2-3 κουταλιές χαρουπόμελο (ή μέλι)
  6. ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  7. 1 κούπα νιφάδες βρώμης (τύπου κουάκερ)
  8. 1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  9. 1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν
  10. ½ κουταλάκι αλάτι
  11. ½ κούπα σταγόνες σοκολάτας ή ½ κούπα χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φουντούκια) και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
Οδηγίες
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες βρώμης , το μπέικιν το αλάτι και τη σοκολάτα ή τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή ανακατεύουμε με το χέρι τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και το βούτυρο και το αυγό . Προσθέτουμε το χαρουπόμελο και το χυμό πορτοκαλιού . Όταν γίνουν σαν πηκτή κρέμα (η ζάχαρη δεν λιώνει εντελώς στο ελαιόλαδο) προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί κανένα δεκαπεντάλεπτο. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί βάζουμε κουταλιές από το μείγμα.Η ζύμη δεν απλώνει σχεδόν καθόλου όσο είναι άψητα. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Ψήνουμε τα μπισκοτάκια μας στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά (ή μέχρι να χρυσίσουν και οι πάτοι τους) στον προθερμασμένο φούρνο μας. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φυλάξουμε σε κουτί μπισκότων. Τα απολαμβάνουμε με καφέ, γάλα ή αναψυκτικό.
Σημειώσεις
  1. 1)Αν βάλω σοκολάτα όπως σήμερα, δεν βάζω κανέλα. Ειδικά με το καρύδι όμως η κανέλα είναι απαραίτητη θα έλεγα.
  2. 2)Αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδάκια είναι πιο ασφαλή και αρέσουν περισσότερο όταν περιέχουν σταγόνες σοκολάτας.
  3. 3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκή ζάχαρη . Το γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό αλλά όχι κατώτερο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email