Εδώ και 2-3 χρόνια δεν είχα φτιάξει χαρουπόμελο. Δεν έχω πια δικά μου χαρούπια(ακόμη με πονά η απώλεια της χαρουπιάς μου στην πυρκαγιά του 2012) και την εποχή που πρέπει να φτιαχτεί όλο και κάτι συνέβαινε και το ανέβαλα.
Φέτος ήμουν τυχερή και βρέθηκαν και χαρούπια και χρόνος. Δυστυχώς λίγα. Ευτυχώς πολύ καλής ποιότητας. Με παχύ φλοιό και αρκετά σάκχαρα. Έτσι το χαρουπόμελό μου φέτος μπορώ να πω ότι είναι από τα καλύτερα που έχω φτιάξει.
Αφού σκέφτομαι να μην το χρησιμοποιήσω σε συνταγές που απαιτούν μεγάλη ποσότητα αλλά να το καταναλώσουμε σκέτο και ατόφιο ή το πολύ πολύ σε κάποιο ντρέσινγκ σαλάτας που έχω υπόψη μου και θέλει 1-2 κουταλάκια.
Δεν γινόταν όμως να μη το δοκιμάσω και δεν είχα χρόνο για ανάπιασμα προζυμιού ώστε να φτιάξω το ανεβατό ψωμί με χαρουπόμελο. Η συνταγή για τα σημερινά cookies είναι από τις παλιές του τετραδίου μου, τότε που τα παιδιά μου ήταν μικρά και ήθελα να τρώνε με κάποιο τρόπο νιφάδες βρώμης.
Είχε πρωτοκυκλοφορήσει η καστανή ζάχαρη και οι συνταγές στις νέες μαμάδες έδιναν κι έπαιρναν αφού θεωρούνταν πιο υγιεινή. Την καστανή ζάχαρη συμπλήρωνε το μέλι. Όταν εξοικειώθηκα με την παρασκευή του χαρουπόμελου, σε πολλές συνταγές που περιείχαν μέλι έκανα την απλή αντικατάσταση με χαρουπόμελο.
Άλλωστε και η δική του διατροφική του αξία είναι πολύ υψηλή. Διαβάστε σχετικά το άρθρο της έγκριτης δημοσιογράφου διατροφής κ. Θάλειας Τσιχλάκη. Το χαρουπόμελο είναι στην πραγματικότητα το πετιμέζι χαρουπιού αφού το σωστό είναι να ονομάζουμε μέλι μόνο το γνωστό αναντικατάστατο προϊόν της μέλισσας. Το είχε επισημάνει διαδικτυακή φίλη στην σχετική ανάρτηση και προφανώς προσυπογράφω. Είναι όπως πια τόσο καθιερωμένη ονομασία που οι περισσότεροι όταν λέμε χαρουπόμελο εννοούμε πετιμέζι χαρουπιού.
Χαίρομαι γιατί η συνταγή μου έχει -απ’ ότι μου γράφουν σε σχόλια και σε mails- βοηθήσει πάρα πολλούς να φτιάξουν το δικό τους χαρουπόμελο. Έχει δε τόση «διασπορά» από διάφορα sites (σχεδόν πάντα χωρίς την άδειά μου και χωρίς αναφορά στην πηγή) που όλο και κάπου θα την έχετε δει.
Αν λοιπόν έχετε δικό σας χαρουπόμελο ή κάποιο καλό της αγοράς, επιχειρείστε να φτιάξετε αυτά τα cookies. Θα τα λατρέψουν τα παιδάκια και λόγω της σοκολάτας . Αν δεν έχετε χαρουπόμελο, αντικαταστείστε το με μέλι.
Υλικά
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
¾ κούπας καστανή ζάχαρη
1 μέτριο αυγό
2-3 κουταλιές χαρουπόμελο (ή μέλι)
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα νιφάδες βρώμης (τύπου κουάκερ)
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι αλάτι
½ κούπα σταγόνες σοκολάτας ή ½ κούπα χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φουντούκια) και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες βρώμης , το μπέικιν το αλάτι και τη σοκολάτα ή τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή ανακατεύουμε με το χέρι τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και το βούτυρο και το αυγό . Προσθέτουμε το χαρουπόμελο και το χυμό πορτοκαλιού .
Όταν γίνουν σαν πηκτή κρέμα (η ζάχαρη δεν λιώνει εντελώς στο ελαιόλαδο) προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί κανένα δεκαπεντάλεπτο. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα.
Η ζύμη δεν απλώνει σχεδόν καθόλου όσο είναι άψητα. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια μας στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά (ή μέχρι να χρυσίσουν και οι πάτοι τους) στον προθερμασμένο φούρνο μας.
Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φυλάξουμε σε κουτί μπισκότων. Τα απολαμβάνουμε με καφέ, γάλα ή αναψυκτικό.
Παρατηρήσεις
1)Αν βάλω σοκολάτα όπως σήμερα, δεν βάζω κανέλα. Ειδικά με το καρύδι όμως η κανέλα είναι απαραίτητη θα έλεγα.
2)Αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδάκια είναι πιο ασφαλή και αρέσουν περισσότερο όταν περιέχουν σταγόνες σοκολάτας.
3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκή ζάχαρη . Το γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό αλλά όχι κατώτερο.
4) Τα πολύ όμορφα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφιση είναι προσφορά της Aegean Airlines.
Εγώ χαρουπόμελο δεν έχω Βαγγελιώ μου. Έχω πολύ καλό μέλι και χαρουπόσκονη, οπότε το “πάντρεμα” μπορεί και να μου βγάλει την ποθούμενη γεύση. Τι λες κι’ εσύ;
Καλό Σαββατοκύριακο.
Εννοείται ότι περιμένω τον αυτοσχεδιασμό σου. Είσαι ειδική στους αυτοσχεδιασμούς και κάτι καλό θα βγει σίγουρα!
Telia
Σας ευχαριστώ πολύ!
Υπέροχα! Πεντανόστιμα και υγιεινά!!! Ευχαριστούμε!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν κι ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!