Vegan/vegetarian

Σταφιδόπιτα υπ.αριθμ. 2

 

Αν και σχετικά πρόσφατα είχα δώσει συνταγή σταφιδόπιτας, επέλεξα να ξαναδώσω σήμερα άλλη μια συνταγή γιατί όπως σας έλεγα, εγώ την προτιμώ με αλεσμένες τις σταφίδες και αφού την έφτιαξα έτσι το Σαββατοκύρικο που πέρασε είπα να τη γράψω κι εδώ . Έτσι άλλωστε την φτιάχνουνε οι περισσότερες νοικοκυρές στην Κρήτη. Όπως έλεγα στην πρώτη συνταγή, παλιότερα τις σταφίδες τις άλεθαν με την μηχανή του κιμά (οι νεώτεροι προφανώς δεν θα την θυμούνται).

 

Εγώ τώρα τις μούλιασα στο καυτό κανελόζουμο και τις άλεσα στο multi.Κράτησα όμως και μισή χούφτα μουλιασμένες αλλά ολόκληρες ώστε να τις βρίσκουμε μέσα στη πίτα.

Οι συνταγές όλες έχουν πάνω κάτω τα ίδια υλικά, με μικρές διαφορές στις αναλογίες. Τούτη εδώ είναι από τις πρώτες που είχα γράψει στο τετράδιό μου. (Τώρα γιατί την γράφω με δύο π , δεν ξέρω).
Πρόσθεσα μόνο λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και κανελογαρύφαλλα γιατί ενώ φαινόταν στην εκτέλεση δεν υπήρχαν πουθενά στα υλικά! Επίσης δεν χρησιμοποίησα ποτήρι αλλά την κούπα μέτρησης με το οποίο μετρώ τα τελευταία χρόνια τα υλικά μου.

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

 

 

Παρατηρήσεις

1) Οι σταφιδόπιτες είναι πίτες λαδιού όπως έλεγα στην πρώτη συνταγή και δεν είναι κέικ. Έτσι δεν έχουν ούτε αυγά ούτε βούτυρο. Τα υλικά αναμειγνύονται με το χέρι.

2) Όταν οι σταφίδες αλεστούν, αφήνουν μια μικρή υγρασία στην πίτα. Έτσι πρέπει να ψηθεί καλά για να μη λασπώσει.. Την επόμενη μέρα είναι σαν ένα ελαφρά υγρό, πολύ νόστιμο κέικ.

3) Επειδή στις παλιές συνταγές, όταν έγραφαν πορτοκαλάδα , εννοούσαν κυρίως τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού που κυκλοφορεί στο γυάλινο μπουκάλι, και ο οποίος είναι πολύ γλυκός, εγώ αύξησα λίγο τη ζάχαρη και έβαλα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού. Μπορείτε όμως τη μειώσετε ούτως ή άλλως μιας και οι σταφίδες είναι αρκετά γλυκές.

4) Η μισή δόση αυτής της πίτας – με δεδομένο ότι θέλει 3 και κάτι κούπες αλεύρι – αρκεί για την κλασική σπαστή φόρμα του κέικ, με τον ίσιο όμως πάτο που την κάνει σαν ταψάκι.

5) Πολλές νοικοκυρές μουσκεύουν τις σταφίδες σε σκέτο βραστό νερό και ρίχνουν εκεί μέσα το κονιάκ.

6)Αν δεν έχετε ρακή βάλετε λίγο παραπάνω κονιάκ ή άλλο ποτό και μειώστε το αλεύρι σε 7 κούπες.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές