Αν και σχετικά πρόσφατα είχα δώσει συνταγή σταφιδόπιτας, επέλεξα να ξαναδώσω σήμερα άλλη μια συνταγή γιατί όπως σας έλεγα, εγώ την προτιμώ με αλεσμένες τις σταφίδες και αφού την έφτιαξα έτσι το Σαββατοκύρικο που πέρασε είπα να τη γράψω κι εδώ . Έτσι άλλωστε την φτιάχνουνε οι περισσότερες νοικοκυρές στην Κρήτη. Όπως έλεγα στην πρώτη συνταγή, παλιότερα τις σταφίδες τις άλεθαν με την μηχανή του κιμά (οι νεώτεροι προφανώς δεν θα την θυμούνται).
Εγώ τώρα τις μούλιασα στο καυτό κανελόζουμο και τις άλεσα στο multi.Κράτησα όμως και μισή χούφτα μουλιασμένες αλλά ολόκληρες ώστε να τις βρίσκουμε μέσα στη πίτα.
Οι συνταγές όλες έχουν πάνω κάτω τα ίδια υλικά, με μικρές διαφορές στις αναλογίες. Τούτη εδώ είναι από τις πρώτες που είχα γράψει στο τετράδιό μου. (Τώρα γιατί την γράφω με δύο π , δεν ξέρω).
Πρόσθεσα μόνο λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και κανελογαρύφαλλα γιατί ενώ φαινόταν στην εκτέλεση δεν υπήρχαν πουθενά στα υλικά! Επίσης δεν χρησιμοποίησα ποτήρι αλλά την κούπα μέτρησης με το οποίο μετρώ τα τελευταία χρόνια τα υλικά μου.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Υλικά
1,5 κούπα λάδι
1,5 κούπα ζάχαρη (βλ.παρατηρήσεις)
1,5 κούπα κανελόζουμο
0,5 κούπα ρακή
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας κονιάκ
1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
2 κούπες σταφίδες ξανθές
7,5 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν (είναι λίγο παραπάνω από 3 κουταλάκια του γλυκού0
2 κουταλάκια σόδα
1 κοφτή κουταλιά σούπας κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προαιρετικά, σουσάμι για την επιφάνεια.
Επί το έργον
Φτιάχνουμε το κανελόζουμο και πριν κρυώσει το ρίχνουμε πάνω από τις σταφίδες και τις μουσκεύουμε 1-2 ώρες.(Αφαιρούμε αργότερα τα ξυλάκια κανέλας). Τις αλέθουμε στο multi(κρατάμε μισή κούπα ολόκληρες, ή μισοαλεσμένες να βρίσκονται όταν τρώμε την πίτα μας).
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά- εκτός του χυμού- με τη ζάχαρη. Διαλύουμε στο χυμό τη σόδα και προσθέτουμε το διάλυμα στα υπόλοιπα.(Η ανάμειξη να γίνει πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει πολύ το διάλυμα).Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις αλεσμένες και τις ολόκληρες σταφίδες , τα καρύδια και το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν) μια μια κούπα ανακατεύοντας να διαλύεται.
Την βάζουμε σε ταψί 34 νούμερο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο τουλάχιστον μία ώρα.Την βάζω σε μιά θέση κάτω από τη μεσαία στο φούρνο μου και την σκεπάζω στη μισή ώρα με χαρτί κουζίνας. Κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνή και καθαρή η λάμα του , την βγάζουμε από το φούρνο.
Το μαχαίρι στη δική μου βγήκε καθαρό στα 65 λεπτά και την άφησα ακόμη στο φούρνο άλλα 5 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε. Είναι νοστιμότερη την επόμενη μέρα.
Παρατηρήσεις
1) Οι σταφιδόπιτες είναι πίτες λαδιού όπως έλεγα στην πρώτη συνταγή και δεν είναι κέικ. Έτσι δεν έχουν ούτε αυγά ούτε βούτυρο. Τα υλικά αναμειγνύονται με το χέρι.
2) Όταν οι σταφίδες αλεστούν, αφήνουν μια μικρή υγρασία στην πίτα. Έτσι πρέπει να ψηθεί καλά για να μη λασπώσει.. Την επόμενη μέρα είναι σαν ένα ελαφρά υγρό, πολύ νόστιμο κέικ.
3) Επειδή στις παλιές συνταγές, όταν έγραφαν πορτοκαλάδα , εννοούσαν κυρίως τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού που κυκλοφορεί στο γυάλινο μπουκάλι, και ο οποίος είναι πολύ γλυκός, εγώ αύξησα λίγο τη ζάχαρη και έβαλα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού. Μπορείτε όμως τη μειώσετε ούτως ή άλλως μιας και οι σταφίδες είναι αρκετά γλυκές.
4) Η μισή δόση αυτής της πίτας – με δεδομένο ότι θέλει 3 και κάτι κούπες αλεύρι – αρκεί για την κλασική σπαστή φόρμα του κέικ, με τον ίσιο όμως πάτο που την κάνει σαν ταψάκι.
5) Πολλές νοικοκυρές μουσκεύουν τις σταφίδες σε σκέτο βραστό νερό και ρίχνουν εκεί μέσα το κονιάκ.
6)Αν δεν έχετε ρακή βάλετε λίγο παραπάνω κονιάκ ή άλλο ποτό και μειώστε το αλεύρι σε 7 κούπες.
Eξαιρετική, αναλυτική παρουσίαση!Η κούπα που χρησιμοποιείς είναι η γνωστή των 250ML?
Λ.Σ
Καλημέρα!!!
Να'χα λίγη με τον πρωινό καφέ μου….!
Καλημέρα!!
Καταρχήν πολύ ωραίες φωτογραφίες και παρουσίαση!
Οι σταφιδόπιτες είναι από τις αγαπημένες μου πίτες!!!
Φιλάκια πολλά,καλημέρα!!!!
Tρελλαίνομαι για σταφιδόπιτα αλλά ο γιος μου δεν τρώει τις σταφίδες…..ούτε και μου είχε περάσει από το μυαλό να τις αλέσω! Θα την φτιάξω άμεσα!!
Τέλεια η σταφιδόπιτα σου, τέλεια και η παρουσίαση!
Ειναι απο τις αγαπημένες μου πίτες!
Καλη μέρα!
Σταφιδόψωμα έχω φτιάξει γιατί είναι αγαπημένα του γιου μου σταφιδόπιτα όμως όχι.
Μιας κι έχω και τη μηχανή που αναφέρεις θα το έχω στα υπόψιν.
Καλημέρα!!
σταφιδόπιτα και σταφιδόψωμο είναι απ'τα αγαπημένα μου :)))
καλημερούδια
Θα περιμένω να έρθει ο γιος μου, να του φτιάξω ένα ταψί να τη φχαριστηθεί!!!!!
Πολύ καλή και αναλυτική η περιγραφή σου Vita, το δε αποτέλεσμα εξαιρετικό!!! 🙂
Φιλιά,
Καλό απόγευμα
Λ.Σ ευχαριστώ πολύ.Ναι είναι η κλασική κούπα των 250ml.Δες την εδώ:
http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/09/blog-post_29.html
Μαρίνα μακάρι να γίνονταν διαδικτυακές αποστολές!Πάντως είναι πολύ εύκολη και αρέσει στα παιδιά
Εύα εκτός από νόστιμες είναι και υγιεινές.Ούτε βούτυρο ούτε αυγά!
Λίλα πιστεύω ότι θ' αρέσει στο γιό σου.Κι εγώ για τους γιούς μου τη φτιάχνω απ' όταν ήταν μικροί.
Ριρή σίγουρα έχεις κι εσύ καλή συνταγή.Έχει ουσιαστικές διαφορές από τούτη εδώ;
Ξανθή θα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις.Εκείνη η μηχανή κάνει το ιδανικό άλεσμα.
Και λοιπόν κλπ… μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω αφού σ' αρέσει.
Γιώργο κι εγώ τους γιούς μου περίμενα αλλιώς θα έφτιαχνα τη μισή δόση.Την εξαφανίζουν εν ριπή οφθαλμού 🙂
Καλώς σε βρίσκω.
Ωραία μοσχοβολάει εδώ μέσα και λέω να μείνω.
Θα σε επισκέπτομαι συχνά πυκνά για να μεγαλώσω το βιβλίο συνταγών μου.
Καλό βράδυ.
Vita μου καλημέρα!!
Λατρεύω τις σταφίδες και τη σταφιδόπιτα..την έφτιαχνε και η γιαγιά μου κάποτε και θυμάμαι από παλιά την υπέροχη γεύση της!! Θα δοκιμάσω να τη κάνω!!
Φιλάκια!
Θαλασσένια καλώς όρισες!Ευχαριστώ για τα παινέματα.Να μείνεις, να μείνεις.Όλοι οι καλοί χωρούνε:-)
Picky μου έχεις δίκιο.Οι σταφιδόπιτες είναι γεύση της μνήμης.Κανελογαρύφαλο και πορτοκάλι και βραστάρι χειμωνιάτικο….
vita, εδωσα την συνταγή σου στην Θεία Νίκη(την γνωστη θεία που ακόμα με ..εκπαιδεύει),την εφτιαξε,και μου ειπε να σου μεταβιβάσω τα συχαρήκια της…ξετρελάθηκε..
Φιλάκια
Έτσι την κάνει και η πεθερά μου, είναι πεντανόστιμη!!
Που είναι το κομμάτι μου;;;;;;;;;;;;;;;;;
Γειά σου Vita!!!
Καλώς σε βρίσκω!!!
Πέρασα να πω την καλησπέρα μου!
Ο χρόνος είναι λίγο περιορισμένος τώρα με τον μπέμπη, αλλά θα σε διαβάσω πιο αναλυτικά με την πρώτη ευκαιρία!
:-))
Ριρή μου ευχαριστώ πολύ! είναι τιμή μου παλιές έμπειρες νοικοκυρές να εγκρίνουν τις συνταγές μου!
Μανουσίνα μου πάνω κάτω όλες οι κρητικές έτσι την κάνουν 🙂
Αστέρι σε περιμένει :-).Έλα εσύ και γω σου τη φτιάχνω στο λεπτό.
kikop80 καλώς ήρθες! Εδώ θα είμαστε να κάνεις όποτε θέλεις την περιήγησή σου.Δεν υπάρχει πιο ευχάριστος τρόπος να περιορίσει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του από το μεγάλωμα ενός μωρού.
Απόλαυσέ το.Δεν θα καταλάβεις πόσο γρήγορα περνά αυτή η υπέροχη εποχή και πόσο θα την νοσταλγήσεις αργότερα!
Αχχχ, ήδη νοσταλγώ τότε που ήταν τοσος δα σα νεογγένητο παπάκι!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!
🙂
Εγώ να δεις πώς νοιώθω να τους βλέπω ολόκληρα παλλικάρια και να μου φαίνεται μια αστραπή ο χρόνος που μεσολάβησε!
[…] στο blog, μια με ολόκληρες σταφίδες κι ακόμη μία με αλεσμένες , δοκιμάστε και τούτη εδώ.Είναι η τρίτη φορά που την […]