Vegan/vegetarian

Σταφιδόπιτα υπ.αριθμ. 2

Σταφιδόπιτα υπ.αριθμ. 2

 

Αν και σχετικά πρόσφατα είχα δώσει συνταγή σταφιδόπιτας, επέλεξα να ξαναδώσω σήμερα άλλη μια συνταγή γιατί όπως σας έλεγα, εγώ την προτιμώ με αλεσμένες τις σταφίδες και αφού την έφτιαξα έτσι το Σαββατοκύρικο που πέρασε είπα να τη γράψω κι εδώ . Έτσι άλλωστε την φτιάχνουνε οι περισσότερες νοικοκυρές στην Κρήτη. Όπως έλεγα στην πρώτη συνταγή, παλιότερα τις σταφίδες τις άλεθαν με την μηχανή του κιμά (οι νεώτεροι προφανώς δεν θα την θυμούνται).

 

Σταφιδόπιτα υπ.αριθμ. 2

Εγώ τώρα τις μούλιασα στο καυτό κανελόζουμο και τις άλεσα στο multi.Κράτησα όμως και μισή χούφτα μουλιασμένες αλλά ολόκληρες ώστε να τις βρίσκουμε μέσα στη πίτα.

Οι συνταγές όλες έχουν πάνω κάτω τα ίδια υλικά, με μικρές διαφορές στις αναλογίες. Τούτη εδώ είναι από τις πρώτες που είχα γράψει στο τετράδιό μου. (Τώρα γιατί την γράφω με δύο π , δεν ξέρω).
Πρόσθεσα μόνο λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και κανελογαρύφαλλα γιατί ενώ φαινόταν στην εκτέλεση δεν υπήρχαν πουθενά στα υλικά! Επίσης δεν χρησιμοποίησα ποτήρι αλλά την κούπα μέτρησης με το οποίο μετρώ τα τελευταία χρόνια τα υλικά μου.

Σταφιδόπιτα υπ.αριθμ. 2

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

 

 

Παρατηρήσεις

1) Οι σταφιδόπιτες είναι πίτες λαδιού όπως έλεγα στην πρώτη συνταγή και δεν είναι κέικ. Έτσι δεν έχουν ούτε αυγά ούτε βούτυρο. Τα υλικά αναμειγνύονται με το χέρι.

2) Όταν οι σταφίδες αλεστούν, αφήνουν μια μικρή υγρασία στην πίτα. Έτσι πρέπει να ψηθεί καλά για να μη λασπώσει.. Την επόμενη μέρα είναι σαν ένα ελαφρά υγρό, πολύ νόστιμο κέικ.

3) Επειδή στις παλιές συνταγές, όταν έγραφαν πορτοκαλάδα , εννοούσαν κυρίως τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού που κυκλοφορεί στο γυάλινο μπουκάλι, και ο οποίος είναι πολύ γλυκός, εγώ αύξησα λίγο τη ζάχαρη και έβαλα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού. Μπορείτε όμως τη μειώσετε ούτως ή άλλως μιας και οι σταφίδες είναι αρκετά γλυκές.

4) Η μισή δόση αυτής της πίτας – με δεδομένο ότι θέλει 3 και κάτι κούπες αλεύρι – αρκεί για την κλασική σπαστή φόρμα του κέικ, με τον ίσιο όμως πάτο που την κάνει σαν ταψάκι.

5) Πολλές νοικοκυρές μουσκεύουν τις σταφίδες σε σκέτο βραστό νερό και ρίχνουν εκεί μέσα το κονιάκ.

6)Αν δεν έχετε ρακή βάλετε λίγο παραπάνω κονιάκ ή άλλο ποτό και μειώστε το αλεύρι σε 7 κούπες.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο