Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

Η συνταγής της μαμάς μου!

Θα μπορούσα να γράψω στον υπότιτλο «συνταγή μαμάς vs συνταγή πεθεράς», γιατί ήδη υπάρχει στη σελίδα η συνταγή της καπνιστής μελιτζανοσαλάτας της πεθεράς μου την οποία μάλιστα εγώ την προτιμώ. Και θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος γιατί να δημοσιεύσω μια συνταγή αφού ήδη έχω μια άλλη που εγώ η ίδια προτιμώ; Έ κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν… Να πω μερικούς;

α) Η ευκολία στον τρόπο παρασκευής: άλλο να ψήνεις στα κάρβουνα (κάθε πότε ανάβουμε κάρβουνα;) ή σε φλόγα, κι άλλο στον απλό φούρνο της κουζίνας ταυτόχρονα κιόλας με κάποιο άλλο ψητό.

β) Φτουράει. Με 2-3 μέτριες μελιτζάνες κάνει μια καλή ποσότητα μελιτζανοσαλάτας αρκετή για ένα τραπέζι 5-6 ατόμων.

γ) Είναι πιο ελαφριά. Σίγουρα!  Με το γιαούρτι δε, και πιο δροσερή.

 

δ) Εντάξει, είπα πως έρχεται δεύτερη αλλά δεν είναι άσχημη! Κάθε άλλο! Πεντανόστιμη είναι και τούτη. Κάποιοι μάλιστα την βρίσκουν καλύτερη από την καπνιστή ειδικά τις πιο ζεστές μέρες.

Αξίζει λοιπόν και η καταγραφή της συνταγής και η δοκιμή της μελιτζανοσαλάτας της μάνας μου. Εκείνη την προτιμά με καρύδια γιατί λέει είναι πιο μαλακά από τα αμύγδαλα. Σε μρικούς από μας αρέσει περισσότερο με αμύγδαλα που «ακούγονται λίγο στο δόντι».

 

Μια καλή λύση είναι τα μισά-μισά. Έτσι κι αλλιώς τα ξηροκάρπια συνδυάζονται και με το ελαιόλαδο και με το σκόρδο ( και η σκορδαλιά της μάνας μου με καρύδια είναι, πρέπει να τη φτιάξω κι αυτή κάποια στιγμή).

Υλικά:

2-3 μέτριες μελιτζάνες (περίπου 400gr ακαθάριστες)

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας ξύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

5-6 κλωνιά μαϊντανό

½ κούπα καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα (ή ανάμεικτα)

Αλάτι

Πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή μαγιονέζα ή ανάμεικτα

Προαιρετικά, για ομορφιά στο σερβίρισμα λίγα αμυγδαλάκια φιλέ. 

Επί το έργον:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως χρειάζεται ½ ώρα ως 40 λεπτά). Στη   σχάρα, δεν χρειάζονται καν ταψάκι.

Δεν κόβουμε το κοτσάνι, δεν τις χαράζουμε. Πρέπει να κρατήσουν τα υγρά τους όσο ψήνονται για να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και μόλις κρυώσουν όσο για να τις πιάνουμε, τις ανοίγουμε και βγάζουμε την ψίχα σε ένα σκεύος. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Με ένα μαχαίρι στην αρχή και με ένα πιρούνι μετά τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια (δεν τις κάνουμε αλοιφή όμως). Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο ψυγείο. Μια ώρα πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις:

  • Τα ξηροκάρπια σε μερικούς αρέσουν αλεσμένα σχεδόν σαν πούδρα. Εγώ τα προτιμώ πιο χοντροτριμμένα, σαν ψίχουλα και λίγο μεγαλύτερα. Είναι θέμα προσωπικού γούστου.
  • Αν την φτιάξουμε με αμύγδαλα, μάλλον είναι καλύτερη τη δεύτερη μέρα που έχουν μαλακώσει περισσότερο. Γενικά, είναι πολύ καλή και την δεύτερη μέρα!
  • Αν βάλουμε μαγιονέζα μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο αφού η μαγιονέζα έχει ήδη αρκετό.
  • Ψήνω τις μελιτζάνες σχεδόν πάντα με κάποιο φαγητό του φούρνου για να μην τον ανάβω μόνο και μόνο για τρεις μελιτζάνες.Πολλές φορές τις ψήνω και με κάποιο κέικ, αλλά τότε θέλουν περισσότερο χρόνο (τα κέικ ψήνονται στους 180 βαθμούς).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email