Vegan/vegetarian

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

Η συνταγής της μαμάς μου!

Θα μπορούσα να γράψω στον υπότιτλο «συνταγή μαμάς vs συνταγή πεθεράς», γιατί ήδη υπάρχει στη σελίδα η συνταγή της καπνιστής μελιτζανοσαλάτας της πεθεράς μου την οποία μάλιστα εγώ την προτιμώ. Και θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος γιατί να δημοσιεύσω μια συνταγή αφού ήδη έχω μια άλλη που εγώ η ίδια προτιμώ; Έ κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν… Να πω μερικούς;

α) Η ευκολία στον τρόπο παρασκευής: άλλο να ψήνεις στα κάρβουνα (κάθε πότε ανάβουμε κάρβουνα;) ή σε φλόγα, κι άλλο στον απλό φούρνο της κουζίνας ταυτόχρονα κιόλας με κάποιο άλλο ψητό.

β) Φτουράει. Με 2-3 μέτριες μελιτζάνες κάνει μια καλή ποσότητα μελιτζανοσαλάτας αρκετή για ένα τραπέζι 5-6 ατόμων.

γ) Είναι πιο ελαφριά. Σίγουρα!  Με το γιαούρτι δε, και πιο δροσερή.

δ) Εντάξει, είπα πως έρχεται δεύτερη αλλά δεν είναι άσχημη! Κάθε άλλο! Πεντανόστιμη είναι και τούτη. Κάποιοι μάλιστα την βρίσκουν καλύτερη από την καπνιστή ειδικά τις πιο ζεστές μέρες.

Αξίζει λοιπόν και η καταγραφή της συνταγής και η δοκιμή της μελιτζανοσαλάτας της μάνας μου. Εκείνη την προτιμά με καρύδια γιατί λέει είναι πιο μαλακά από τα αμύγδαλα. Σε μρικούς από μας αρέσει περισσότερο με αμύγδαλα που «ακούγονται λίγο στο δόντι».

Μια καλή λύση είναι τα μισά-μισά. Έτσι κι αλλιώς τα ξηροκάρπια συνδυάζονται και με το ελαιόλαδο και με το σκόρδο ( και η σκορδαλιά της μάνας μου με καρύδια είναι, πρέπει να τη φτιάξω κι αυτή κάποια στιγμή).

Υλικά:

2-3 μέτριες μελιτζάνες (περίπου 400gr ακαθάριστες)

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας ξύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

5-6 κλωνιά μαϊντανό

½ κούπα καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα (ή ανάμεικτα)

Αλάτι

Πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή μαγιονέζα ή ανάμεικτα

Προαιρετικά, για ομορφιά στο σερβίρισμα λίγα αμυγδαλάκια φιλέ. 

Επί το έργον:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως χρειάζεται ½ ώρα ως 40 λεπτά). Στη   σχάρα, δεν χρειάζονται καν ταψάκι.

Δεν κόβουμε το κοτσάνι, δεν τις χαράζουμε. Πρέπει να κρατήσουν τα υγρά τους όσο ψήνονται για να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και μόλις κρυώσουν όσο για να τις πιάνουμε, τις ανοίγουμε και βγάζουμε την ψίχα σε ένα σκεύος. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Με ένα μαχαίρι στην αρχή και με ένα πιρούνι μετά τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια (δεν τις κάνουμε αλοιφή όμως). Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο ψυγείο. Μια ώρα πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις:

  • Τα ξηροκάρπια σε μερικούς αρέσουν αλεσμένα σχεδόν σαν πούδρα. Εγώ τα προτιμώ πιο χοντροτριμμένα, σαν ψίχουλα και λίγο μεγαλύτερα. Είναι θέμα προσωπικού γούστου.
  • Αν την φτιάξουμε με αμύγδαλα, μάλλον είναι καλύτερη τη δεύτερη μέρα που έχουν μαλακώσει περισσότερο. Γενικά, είναι πολύ καλή και την δεύτερη μέρα!
  • Αν βάλουμε μαγιονέζα μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο αφού η μαγιονέζα έχει ήδη αρκετό.
  • Ψήνω τις μελιτζάνες σχεδόν πάντα με κάποιο φαγητό του φούρνου για να μην τον ανάβω μόνο και μόνο για τρεις μελιτζάνες.Πολλές φορές τις ψήνω και με κάποιο κέικ, αλλά τότε θέλουν περισσότερο χρόνο (τα κέικ ψήνονται στους 180 βαθμούς).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές