Vegan/vegetarian

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

Τα vegan «μπιφτέκια» μου με ρεβίθια!

Απ’ όσο ξέρω στην παραδοσιακή μας κουζίνα «ψευτοκεφτέδες» με όσπρια- εκτός από τους φαβοκεφτέδες – δεν έφτιαχναν. Κι αν έφτιαχνα κάποιοι, δεν ήταν καθιερωμένο πιάτο στην κουζίνα μας. Βλέπετε, τα απομεινάρια φασολιών, ρεβιθιών, και φακής γίνονταν συνήθως φαγητό δεύτερης μέρας με την προσθήκη ρυζιού κι έτσι κατέληγαν σε φασουλόρυζο, ρεβιθόρυζο και φακόρυζο.

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

Τα τελευταία χρόνια τα «μπιφτέκια» οσπρίων έχουν μπει για τα καλά στα τραπέζια μας στο πλαίσιο των νέων διατροφικών τάσεων! Εντάξει, εμείς vegan (ούτε καν vegetarian) δεν είμαστε, αλλά δεν θέλουμε να καταναλώνουμε κρέας καθημερινά οπότε έχω προσθέσει πολλές χορτοφαγικές συνταγές στο εδεσματολόγιό μας. Φυσικά δεν θεωρώ ότι οι ρεβιθοκεφτέδες είναι νεωτερισμός. Κάθε άλλο! Σε πολλά νησιά μας είναι παραδοσιακό έδεσμα απ’ αιώνων! Προσωπικά λατρεύω τους ρεβιθοκεφτέδες της Ρόδου, φρεσκοτηγανισμένους και πεντανόστιμους τους οποίους μάλιστα έχω παρουσιάσει στο site πάλαι ποτέ!

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

Εδώ όμως μιλάμε για φουρνιστούς ρεβιθοκεφτέδες, πιο light… Δεν τους είπα μπιφτέκια στον  τίτλο της συνταγής γιατί η λέξη μπιφτέκι που προέρχεται από το γαλλικό bifteck που με τη σειρά του διαβάζω ότι προέρχεται  το αγγλικό beefsteak εμπεριέχει …beef,  κρέας! Θα μου πείτε οσονούπω εισβάλλουν στην αγορά προϊόντα χορτοφαγικού (!) κρέατος οπότε θα ενδώσουμε όλοι στις νέες συνθήκες, άλλοι άμεσα άλλοι σταδιακά. Έτσι στον υπότιτλο τόλμησα να τους χαρακτηρίσω χορτοφαγικά μπιφτέκια, αφού έτσι τείνουν να καθιερωθούν πια!

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

Κράτησα τα ρεβίθια από μια εξαιρετική καλοκαιρινή ρεβιθάδα (στα προσεχή αυτή…). Πάντα βράζω περισσότερα από όσα θα μαγειρέψω και κρατάω λίγα για σαλάτα ή για κεφτέδες. Δείτε εδώ την προετοιμασία για το μαγείρεμα των ρεβιθιών. Έφτιαξα αυτά τα μπιφτέκια για να ξεγελάσω λίγο και τις μικρούλες μου παρόλο που τσάκισαν και τη ρεβιθάδα. Τελικά άρεσαν σε όλους μας και ήδη τους έφτιαξα 2 φορές (μπιφτέκια έγιναν και τα ρεβίθια που κράτησα για σαλάτα)! Το σουσαμένιο περίβλημα τους ταίριαξε πολύ, άλλωστε πολλά ρεβιθένια παρασκευάσματα περιέχουν ταχίνι, προϊόν του σουσαμιού, οπότε μάλλον εκ του ασφαλούς ήταν ο συνδυασμός μου.

Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

Παρατηρήσεις

  • Δεν τα έβαλα στην πάνω σχάρα του φούρνου αλλά πάνω από τη μεσαία. Έτσι δεν άρπαξαν αλλά διατήρησαν και την υγρασία τους.
  • Η ποσότητα των ρεβιθιών που κράτησα ήταν μικρή, Συνήθως καταψύχω 150 gr μισοβρασμένα ρεβίθια σε σακουλάκια.. Έτσι έφτιαξα 5 μεγαλούτσικα μπιφτέκια. Θα μπορούσαν να γίνουν και 6 ή περισσότερα αν τα έφτιαχνα σε μέγεθος κεφτέδων.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε 1 αυγό στο μείγμα με κατάλληλη βέβαια προσαρμογή της ποσότητας του αλευριού. Πάντως και χωρίς το αυγό τα «μπιφτέκια» μου διατήρησαν το σχήμα τους!
  • Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το σουσάμι. Θα τους αλευρώσουμε καλά και θα τους ψήσουμε και από τις δυο πλευρές.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο