Τα vegan «μπιφτέκια» μου με ρεβίθια!
Απ’ όσο ξέρω στην παραδοσιακή μας κουζίνα «ψευτοκεφτέδες» με όσπρια- εκτός από τους φαβοκεφτέδες – δεν έφτιαχναν. Κι αν έφτιαχνα κάποιοι, δεν ήταν καθιερωμένο πιάτο στην κουζίνα μας. Βλέπετε, τα απομεινάρια φασολιών, ρεβιθιών, και φακής γίνονταν συνήθως φαγητό δεύτερης μέρας με την προσθήκη ρυζιού κι έτσι κατέληγαν σε φασουλόρυζο, ρεβιθόρυζο και φακόρυζο.
Τα τελευταία χρόνια τα «μπιφτέκια» οσπρίων έχουν μπει για τα καλά στα τραπέζια μας στο πλαίσιο των νέων διατροφικών τάσεων! Εντάξει, εμείς vegan (ούτε καν vegetarian) δεν είμαστε, αλλά δεν θέλουμε να καταναλώνουμε κρέας καθημερινά οπότε έχω προσθέσει πολλές χορτοφαγικές συνταγές στο εδεσματολόγιό μας. Φυσικά δεν θεωρώ ότι οι ρεβιθοκεφτέδες είναι νεωτερισμός. Κάθε άλλο! Σε πολλά νησιά μας είναι παραδοσιακό έδεσμα απ’ αιώνων! Προσωπικά λατρεύω τους ρεβιθοκεφτέδες της Ρόδου, φρεσκοτηγανισμένους και πεντανόστιμους τους οποίους μάλιστα έχω παρουσιάσει στο site πάλαι ποτέ!
Εδώ όμως μιλάμε για φουρνιστούς ρεβιθοκεφτέδες, πιο light… Δεν τους είπα μπιφτέκια στον τίτλο της συνταγής γιατί η λέξη μπιφτέκι που προέρχεται από το γαλλικό bifteck που με τη σειρά του διαβάζω ότι προέρχεται το αγγλικό beefsteak εμπεριέχει …beef, κρέας! Θα μου πείτε οσονούπω εισβάλλουν στην αγορά προϊόντα χορτοφαγικού (!) κρέατος οπότε θα ενδώσουμε όλοι στις νέες συνθήκες, άλλοι άμεσα άλλοι σταδιακά. Έτσι στον υπότιτλο τόλμησα να τους χαρακτηρίσω χορτοφαγικά μπιφτέκια, αφού έτσι τείνουν να καθιερωθούν πια!
Κράτησα τα ρεβίθια από μια εξαιρετική καλοκαιρινή ρεβιθάδα (στα προσεχή αυτή…). Πάντα βράζω περισσότερα από όσα θα μαγειρέψω και κρατάω λίγα για σαλάτα ή για κεφτέδες. Δείτε εδώ την προετοιμασία για το μαγείρεμα των ρεβιθιών. Έφτιαξα αυτά τα μπιφτέκια για να ξεγελάσω λίγο και τις μικρούλες μου παρόλο που τσάκισαν και τη ρεβιθάδα. Τελικά άρεσαν σε όλους μας και ήδη τους έφτιαξα 2 φορές (μπιφτέκια έγιναν και τα ρεβίθια που κράτησα για σαλάτα)! Το σουσαμένιο περίβλημα τους ταίριαξε πολύ, άλλωστε πολλά ρεβιθένια παρασκευάσματα περιέχουν ταχίνι, προϊόν του σουσαμιού, οπότε μάλλον εκ του ασφαλούς ήταν ο συνδυασμός μου.
Υλικά
150-200 gr ρεβίθια ελαφρά προβρασμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κρεμμύδι
1 μικρή ντομάτα ντομάτα (100 gr περίπου) κομμένη σε μικρά κομματάκια
30 ml (2 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο (και λίγο για να αλείψουμε το ταψί)
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κύμινο (μην το παραλείψετε, τους πάει πολύ)
Περίπου 50 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
3 κουταλιές αναποφλοίωτο σουσάμι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Αλέθουμε στο multi τα ρεβίθια να γίνουν σαν χοντροτριμμένα ψίχουλα και όχι αλοιφή. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σουσάμι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε ένα σταθερό (όχι ρευστό μείγμα) που να πλάθεται σε μπιφτέκια. Ξεπλένουμε το σουσάμι και το στραγγίζουμε. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα κυλάμε στο σουσάμι και από τις δυο πλευρές. Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος.
Τα ψήνουμε στο γκριλ (όχι όμως στην μέγιστη θερμοκρασία του) για μισή ώρα περίπου. Στο 15λεπτο τα γυρίζουμε ώστε να ψηθούν και από τις δυο πλευρές. Σερβίρουμε ζεστά, και αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.
Παρατηρήσεις
- Δεν τα έβαλα στην πάνω σχάρα του φούρνου αλλά πάνω από τη μεσαία. Έτσι δεν άρπαξαν αλλά διατήρησαν και την υγρασία τους.
- Η ποσότητα των ρεβιθιών που κράτησα ήταν μικρή, Συνήθως καταψύχω 150 gr μισοβρασμένα ρεβίθια σε σακουλάκια.. Έτσι έφτιαξα 5 μεγαλούτσικα μπιφτέκια. Θα μπορούσαν να γίνουν και 6 ή περισσότερα αν τα έφτιαχνα σε μέγεθος κεφτέδων.
- Μπορούμε να προσθέσουμε 1 αυγό στο μείγμα με κατάλληλη βέβαια προσαρμογή της ποσότητας του αλευριού. Πάντως και χωρίς το αυγό τα «μπιφτέκια» μου διατήρησαν το σχήμα τους!
- Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το σουσάμι. Θα τους αλευρώσουμε καλά και θα τους ψήσουμε και από τις δυο πλευρές.