Τα ελιόψωμα, οι ελιόπιτες και όλα τα συναφή είναι πολύ συνηθισμένα σε εποχές νηστείας . Αγαπημένες γεύσεις αν προτιμούμε το αλμυρό πρωινό, αλλά και νόστιμο σνακ για την απογευματινή πείνα, τα ελιοψωμάκια είναι υγιεινή επιλογή αφού δεν περιέχουν αυγά και βούτυρο. Και σίγουρα πιο διαιτητικά από γλυκά ψωμάκια! Εν τέλει δεν είναι απαραίτητο να νηστεύουμε για να τα φτιάξουμε!
Τα συγκεκριμένα είναι με συνταγή που υιοθέτησα πρόσφατα από καλή φίλη και καλή μαγείρισσα και τα βρήκα εύκολα , νόστιμα και αφράτα.Τα υλικά μάλιστα τα έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι μας και έτσι μπορούμε να τα φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή. Οι ψιλοκομμένες πιπεριές εκτός από τη νοστιμιά τους δίνουν και ωραία εμφάνιση ιδιαίτερα αν είναι πολύχρωμες. Το επί πλέον ατού της συνταγής είναι ότι δεν χρειάζονται ζύμωμα και θέλουν ελάχιστο κόπο.
Δοκίμασα τη συνταγή και βάζοντας τα ζυμαράκια σε ταψί για μάφινς (όπως μας τα είχε προσφέρει η φίλη) και επειδή περίσσεψε μια ποσότητα αρκετή για μια μικρή μακρόστενη φόρμα σιλικόνης, έφτιαξα και ένα μακρόστενο ψωμάκι για να τα ψήσω όλα μαζί, σε ένα φούρνισμα. Το ψωμάκι που προέκυψε μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό ψωμί στο γεύμα μας. Και στις δυο εκδοχές ήταν νόστιμα και ζεστά και κρύα.
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές. Κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια .Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το λάδι, το χυμό, το αλάτι, και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι έτσι ώστε να έχουμε ένα πηκτό χυλό, λίγο πιο πηκτό από εκείνο των λουκουμάδων. Δεν γίνεται ζυμάρι. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει (περίπου μια ώρα) σε χώρο χωρίς ρεύματα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ελιές. Αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα να πάνε παντού τα υλικά μας. Τοποθετούμε το χυλό σε ταψί με θήκες για μάφινς (μέχρι το ύψος των 3/4) ή σε μακρόστενες φόρμες που ψήνουμε τα κέικς . Εγώ έβαλα και χάρτινες θηκούλες αλλά η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή λέει πως αρκεί να λαδώσουμε ελαφρά το ταψάκι. Αφήνουμε ακόμη λίγη ώρα να ξαναανεβούν. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 45 λεπτά) ή στις αντιστάσεις για λίγο περισσότερο χρόνο. Προθερμασμένος ο φούρνος, στη μεσαία σχάρα.
Παρατηρήσεις
1) Τα ελιοψωμάκια αυτά είναι ιδιαίτερα εύκολα γιατί δεν θέλουν ζύμωμα. Επειδή μάλιστα το ζυμάρι τους είναι αραιό , γίνονται πολύ αφράτα.
2) Με τις παραπάνω ποσότητες βγήκαν 12 στρογγυλά ψωμάκια και ένα μακρόστενο (η φωτογραφία ήταν χάλια και θα συμπληρωθεί την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω).
3)Χρησιμοποίησα δικές μου ελιές και επειδή ήταν σχετικά μικρές δεν τις έκοψα σε μικρότερα κομμάτια. Αν οι ελιές είναι μεγάλες τις κόβουμε. Επίσης οι πιπεριές μου είναι από εκείνες που είχα κρατήσει στην κατάψυξη, οπότε τις έβγαλα, τις ξέπλυνα και τις άφησα να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μην δυσκολέψουν το φούσκωμα της ζύμης.
4)Επισημαίνω ότι η κούπα μου είναι η κλασική γυάλινη δοσομετρική κούπα δηλαδή περίπου 250 ml.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Νοστιμότατα δείχνουν, και σίγουρα δεν είναι ανάγκη να νηστεύουμε για να τα φτιάξουμε και να τα ευχαριστηθούμε!
Φιλιά!
Φαινονται και ειμαι σίγουρη οτι είναι πεντανόστιμα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Πραγματικά πολύ εύκολα ψωμάκια!
Μου αρέσει που έχουν και χυμό από πορτοκάλι, θα δίνει μια αρωματική νότα φρεσκάδας!
Σίγουρα θα είναι νόστιμα και φαίνονται εύκολα. Θα τα κάνω . (την βελούδινη μαρμελάδα πορτοκάλι , την έχω μάθει απ΄εξω τόσες φορές που την έκανα , και οσοι την πήραν δώρο τρελλάθηκαν με την γεύση της.)
Φιλιά
Μαρία
Τι ωραία, εύκολα, νόστιμα, υγιεινά και γρήγορα (χρειάζεται να πω και άλλα?) ψωμάκια! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε, πολύ μου αρέσει και η όψη αλλά σίγουρα και η γεύση τους!
Πόσο εύκολο αλλά και πόσο λαχταριστό!!!!!!
Πολύ εύκολα και νόστιμα! Σίγουρα θα τα φτιάξω!!!
Νεφέλη
ό,τι πρέπει για τη νηστεία!
Ευχαριστούμε 🙂
http://fetoula.blogspot.gr/
Γιάμμι, γιάμμι, γιάμμιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!! Αλλά μόνο από το μπλογκ η δοκιμή. Ψυχραιμία, marilia, 4 κιλά έμειναν ακόμα… :Ρ
φιλιά
To evala stous 180 opws eipate ston aera. Psithike ap eksw, phre wraio xrwma alla mesa dn psithike. Dn kserw giati…..
Καλησπέρα σας. Δεν μπορώ να το εξηγήσω… Μήπως τα κόψατε ζεστά; Οι ζύμες με μαγιά θέλουν λίγο “στέγνωμα”. Επίσης μπορεί ο φούρνος σας να διαφέρει από τον δικό μου και να ήθελαν 5-6 λεπτά ακόμη. Στις περιπτώσεις αυτές σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο. Λυπάμαι που δεν έγιναν όπως έπρεπε…
Έγιναν τέλεια!Έβαλα μαύρη ελιά αντί για πράσινη, φαντάζομαι και με την πράσινη πώς θα είναι!Πάρα πολύ αφράτα όντως, θα τα ξανακάνω σίγουρα!
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας πέτυχαν!
Επανέρχομαι να πω ότι χθες δεν είχα χυμό πορτοκάλι κι έβαλα χυμό τριών φρούτων (πορτοκάλι-μήλο-βερύκοκο!!!) κι ανάμεικτες πράσινες και μαύρες ελιές και έγιναν όπως κάθε φορά αφράτα αφράτα και πολύ πολύ νόστιμα.
Πολύ ωραία εναλλακτική! Χαίρομαι που σας άρεσαν!