Αλμυρά

Μπουμπούρες (χοχλιοί) στιφάδο

Μπουμπούρες (χοχλιοί) στιφάδο

Ένα μοναδικό φαγητό!

Χθες το μεσημέρι, όταν επέστρεψα στο σπίτι από τη δουλειά μου και περνώντας για λίγο από το σπίτι της,  η μάνα μου με περίμενε με ένα φαγητό που γίνεται κυριολεκτικά μια φορά το χρόνο. «Έλα, έλα να δεις μου λέει τι έχω στο τσικάλι μου». Η αλήθεια είναι πως κατ’ αρχήν νευρίασα. «Ρε μάνα αφού σου έχω πει, αυτά τα φαγητά θέλω να τα βάζω στο blog. Γιατί το μαγείρεψες πριν έρθω να βγάλω καμιά φωτογραφία;».Πιστεύω ότι οι  foodbloggers καταλαβαίνουν τι εννοώ… Όλοι οι δικοί μας πρέπει να έχουν τον έγνοια του blog μας. Να μη φάνε πριν φωτογραφίσουμε, να περιμένουν με το πιρούνι στο χέρι μερικές φορές  και  να κάνουν εύστοχες παρατηρήσεις στα δημιουργήματά μας. Γι αυτό και μας ενοχλεί το copy-paste που έχει παραγίνει εδώ που τα λέμε τελευταία στο διαδίκτυο…
Μπουμπούρες (χοχλιοί) στιφάδο
Παρά τις εμφανείς απαγορεύσεις μερικοί κάνουν πως δεν τις βλέπουν…
 « Έννοια σου -μου λέει λοιπόν η μάνα μου- και σου κράτησα μερικούς να μαγειρέψεις κι εσύ και να βγάλεις όσες φωτογραφίες θέλεις». Και μου εμφανίζει ένα πιάτο γεμάτο έτοιμους μπουμπούρες!  Πεσκέσι από καλή φίλη της από το οποίο είχα κι εγώ τη μερίδα μου τελικά.  Ξέρετε τι είναι οι μπουμπούρες;
Μπουμπούρες (χοχλιοί) στιφάδο
Το πιάτο της μάνας μου…
Οι μπουμπούρες  ή αμπουμπούρες ή παπαδούλες είναι νόστιμα σαλιγκάρια  που μαζεύονται αμέσως μετά την πρώτη βροχή
του φθινοπώρου. Μοιάζουν με εκείνα τα γαλλικά σαλιγκάρια που μαγειρεύουν αλά μπουργκινιόν οι έτεροι Ευρωπαίοι σαλιγκαροφάγοι, οι Γάλλοι, αλλά είναι μικρότερα σε μέγεθος.  Είναι κρυμμένοι μέσα στο χώμα, εκεί που τα εδάφη είναι μαλακά,  και πρέπει να μαζευτούν μόλις σταματήσει η βροχή, να πλυθούν πολύ πολύ καλά , σχολαστικά θα λέγαμε γιατί είναι γεμάτοι χώματα, και να μαγειρευτούν αμέσως!
Με την πρώτη βροχή, τα σκουρόχρωμα αυτά σαλιγκάρια ξυπνούν  από την καλοκαιρινή τους νάρκη . Είναι η εποχή της αναπαραγωγής τους και γι αυτό δεν μαζεύονται το υπόλοιπο φθινόπωρο.  Οι γνώστες λένε ότι βγάζουν μια άσχημη μυρωδιά αν μαζευτούν όταν έχει αρχίσει η αναπαραγωγή, δηλαδή μετά την πρώτη βροχή.  Έτσι μόνο όσοι προλάβουν  μπορούν να τους απολαύσουν.  Το όστρακό τους είναι μαλακό και βγαίνουν πολύ πιο εύκολα απ’ αυτό  μετά που θα μαγειρευτούν. Κλασικά μαγειρεύονται στιφάδο, και η σάλτσα τους είναι πολύ νόστιμη.  Δεν μπορώ να σας τους δείξω στην αρχική τους κατάσταση γιατί σε μένα ήρθαν πλυμένοι , καθαροί και  ζεματισμένοι έτοιμοι για μαγείρεμα!
Μπουμπούρες (χοχλιοί) στιφάδο
Από την κατσαρόλα της μάνας μου (βάζει λίγο παραπάνω λαδάκι….)

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τα κρεμμύδια και να αυξήσουμε την ντομάτα. Το φαγάκι μας γίνεται το ίδιο νόστιμο.

2)Ξέρω ότι η συνταγή είναι από εκείνες που είναι δύσκολο να τις φτιάξει κάποιος λόγω της δυσκολίας εύρεσης της  πρώτης ύλης αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί. .Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς αυτού του blog είναι η καταγραφή αυτών των σπάνιων συνταγών της κρητικής κουζίνας

3) Εξάλλου, η   συνταγή μπορεί να γίνει και με τους κοινούς χοχλιούς την άνοιξη ή το καλοκαίρι και είναι πάντα νόστιμη,  αλλά με τα μπουμπούρια είναι πολύ ιδιαίτερη.

4)Το Φθινόπωρο στην Κρήτη δεν τρώμε άλλους χοχλιούς.  Είναι όπως γράφω παραπάνω η εποχή της αναπαραγωγής τους και δεν τους μαζεύουμε. Την Άνοιξη πάλι…

Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο