Vegan/vegetarian

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Διάβασα λοιπόν κάπου πως η κρητική κουζίνα είναι εξ ορισμού δημιουργική. Πολύ σοφό. Αφού συνδύαζαν ότι είχαν στα χέρια τους. Το «ό,τι πέψει ο Θιός παιδί μου» που απάντησε μια γιαγιά στην ερώτηση «τι θα μαγειρέψεις σήμερα θειά», εδώ παίρνει σάρκα και οστά. Σ’ αυτή τη λογική είναι ο συνδυασμός οσπρίων (που όσο κι αν είναι υπήρχαν σε κάθε σπίτι) με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ρεβίθια με σπανάκι και πράσα λοιπόν η συνταγή μας σήμερα, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα.

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να γενικευτεί η παρατήρηση περί της δημιουργικότητας σε πολλές τοπικές κουζίνες και μάλιστα σε όσες θα μπορούσαμε να δώσουμε τον χαρακτηρισμό της cucina povera. Σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών περιοχών συνδύαζαν αυτά που μπορούσαν να παράξουν για να φτιάξουν το φαγητό τους. Γι αυτό και οι γεύσεις είχαν εποχή, δεν ήταν όλα όλον τον χρόνο!

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Ειδικά στην Κρήτη και σε κάποιο βαθμό σε όλη την Ελλάδα, είχαμε το πλεονέκτημα της ποικιλίας. Τα χορταρικά, τα μυριστικά, τα λαχανικά και τα φρούτα που παράγονται είναι πολλαπλών ποικιλιών και συνεχώς αυξάνονται! Είναι βλέπετε και το μικροκλίμα μας που τα κάνει πιο νόστιμα, είναι και η εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα, που οι συνδυασμοί στην κρητική κουζίνα είναι πολλαπλάσιοι άλλων περιοχών. Είναι βέβαια και οι επιρροές από άλλες κουζίνες, μικρές οι μεγάλες, αλλά γι αυτές δεν φτάνει μια ανάρτηση, πρέπει να μελετήσω πολύ το ζήτημα για να τις αναφέρω, αλλά είμαι σε καλό δρόμο 😉 …

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Εδώ λοιπόν σήμερα, ακόμη μια συνταγή συνδυασμών. Όπου σπανάκι, μπορείτε να βάλετε άλλη πρασινάδα: γούλα (σέσκουλα), καυκαλήθρες, μάραθο, ποικιλία γιαχνερών χόρτων, ό,τι έχετε! Κι αν δεν υπάρχουν πράσα, παραλείψτε τα ή βάλτε ένα κρεμμύδι παραπάνω! Κι αν περισσέψουν μη τα ξανασερβίρετε ως ρεβίθια. Προσθέστε μια χούφτα ρύζι και αλλάξτε το πιάτο σε ρεβιθόρυζο! Ή μάλλον για να ακριβολογούμε σπανακοπρασορεβιθόριζο. Συνδυασμοί είπαμε! Αυτοσχεδιάζουμε με δημιουργικότητα…

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Όλα σχεδόν τα υλικά μου ήτανε λασιθιώτικα σ’ αυτήν τη μαγεριά. Οι πρασινάδες, τα πράσα και τα ρεβίθια. Νέας εσοδείας και καλόψητα –μιας βράσης που λένε- γι αυτό μπορεί οι χρόνοι που μέτρησα και κατέγραψα να διαφέρουν λίγο πολύ για άλλης ποιότητας ρεβίθια. Χρησιμοποιείστε όμως ένα καλό εμφιαλωμένο νερό, οι ειδικοί λένε πως συμβάλλει στο να βράζουν καλύτερα ακόμη και τα κάπως προβληματικά όσπρια. Εμείς έχουμε το πολυβραβευμένο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ (όχι απλώς επιτραπέζιο…) και βέβαια αυτό προτιμούμε!

Ρεβίθια με πράσα και σπανάκι, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα

Παρατηρήσεις

  • Είναι καλύτερα ακόμη και το μούσκεμα των οσπρίων να γίνει με εμφιαλωμένο νερό αν το νερό της περιοχής μας είναι σκληρό. Θα εξοικονομήσουμε ενέργεια από το πιο γρήγορο μαγείρεμά τους!
  • Παλιότερα, τσιγάριζα πρώτα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, πρόσθετα τα λαχανικά και αφού έβραζαν πρόσθετα και τα ρεβίθια και τα έβαζα όλα μαζί στη γάστρα ή συνέχιζα στην κατσαρόλα. Θεωρώ ότι είναι πιο ελαφρά στο στομάχι με τον τρόπο που προτείνω παραπάνω.
  • Αντί καινούριο νερό στη γάστρα, μπορούμε να προσθέσουμε νερό από εκείνο που έβρασαν. Εγώ προσθέτω νέο νερό για τον ίδιο με της προηγούμενης παρατήρησης λόγο.
  • Η σόδα λένε ότι καταστρέφει κάποιες βιταμίνες. Ούτως ή άλλως αυτό δεν το γλυτώνουμε αφού και η θερμοκρασία τις καταστρέφει. Προκειμένου λοιπόν να μαγειρευτούν καλά τα ρεβίθια μας, να χυλώσουν και να επωφεληθούμε από τα υπόλοιπα στοιχεία τους, εγώ την προσθέτω!
  • Το πρώτο στάδιο του μαγειρέματος μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας. Ρυθμίζουμε τον χρόνο που θα την κλείσουμε ώστε να μη λιώσουν, αλλά να έχουν περιθώριο να μαγειρευτούν και με τα υπόλοιπα υλικά μαζί και να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  • Δείτε  την κλασική συνταγή για ρεβίθια, αλλά και την αρωματική μας ρεβιθάδα (χανιώτικη εκδοχή με νεράντζι), αν δεν σας αρέσουν οι συνδυασμοί με χόρτα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο