Μαλακά καλαμαράκια με τραγανή κρούστα αλευριού
Έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα foodblogs τα γιορταστικά φαγητά και γλυκά του Πάσχα. Εγώ είπα να επιμείνω νηστίσιμα λίγο ακόμη. Εξάλλου το συγκεκριμένο πιάτο είναι κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις από τώρα και όλο το Καλοκαίρι, και όχι μόνο για τις νηστείες.
Μόλις πιάσουν οι ζέστες και αρχίσουν τα ουζαρίσματα και οι βεγγέρες στις βεράντες, ένα πιάτο καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο ακόμη και για …τηγάνια με μεγάλη εμπειρία. Πόσες φορές δεν έχουμε φάει ακόμη και από επαγγελματίες «λαστιχένια» καλαμαράκια.
Για να γίνουν τα καλαμαράκια μας τραγανά εξωτερικά και να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους, οι ειδήμονες λένε πως πρέπει να μαριναριστούν για αρκετή ώρα (οι προτάσεις για μαρινάδα ποικίλλουν) και να τηγανιστούν για ελάχιστη ώρα. Τηγανίζουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια, σε ροδέλες ή ολόκληρα, και τα απολαμβάνουμε σαν ορεκτικό αλλά και σαν συνοδευτικό σε λαδερά φαγητά και σε όσπρια.
Η δική μου πρόταση (και παράπονα δεν έχω ακούσει) είναι μαρινάρισμα σε σόδα- σκόνη ή αναψυκτικό- με ελάχιστη ποσότητα οινοπνευματώδους. Η προσθήκη ρακής ή ούζου στο μαρινάρισμα δίνει ευχάριστο άρωμα στα καλαμαράκια μας και τα μαλακώνει. Σημαντικό όμως είναι να τηγανιστούν σε καυτό ελαιόλαδο και να καταναλωθούν αμέσως . Αν μείνουν, ακόμη και τα πιο καλοτηγανισμένα καλαμαράκια χάνουν σε γεύση και σε υφή. Παρόλο που αρκετές φορές – ειδικά όταν έχω μεγάλες ροδέλες- τα τηγανίζω και με χυλό (κουρκούτι), όταν είναι μικρά θεωρώ ότι χάνονται στο χυλό και προτιμώ το αλεύρι.
Υλικά
Καλαμαράκια ολόκληρα ή σε ροδέλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα) περίπου 1 κιλό
1 κούπα σόδα (αναψυκτικό) ή ένα κουταλάκι σόδα σκόνη
1 σφηνάκι ρακή ή ούζο
Ελάχιστο αλάτι
Περίπου 1 κούπα αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του
Λεμόνι για το σερβίρισμα.
Επί το έργον
Αν τα καλαμαράκια είναι κατεψυγμένα τα αποψύχουμε μέσα στη συσκευασία τους, σε θερμοκρασία δωματίου. Τα καθαρίζουμε -φρέσκα ή κατεψυγμένα- και τα πλένουμε πολύ καλά.
Το καθάρισμα γίνεται ως εξής αν είναι ολόκληρα: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα.
Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε την υγρή σόδα και τη ρακή. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μία ώρα σ’ αυτό το διάλυμα και ιδανικά 2 ώρες. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα αλατίζουμε με λίγο αλάτι.
Τα αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι. Βάζουμε σε τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και όταν κάψει αρκετά (μόλις αρχίσει να καπνίζει) βάζουμε λίγα λίγα τα αλευρωμένα καλαμαράκια. Αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν
στο καυτό ελαιόλαδο .
Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα τρία λεπτά (μόλις τα βάλω στο λάδι , ρίχνω μια ματιά στο ρολόι της κουζίνας και μετά από ένα λεπτό αρχίζω να τα γυρίζω. Στα τρία λεπτά τα βγάζω).
Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά. Ο χυμός λεμονιού επιβάλλεται, αλλά ακριβώς πριν από τη στιγμή της δοκιμής για να μη πανιάσουν!
Παρατηρήσεις
1)Αν δεν έχουμε αναψυκτικό σόδα, πασπαλίζουμε τα καλαμαράκια μας με σόδα σκόνη και να τα αφήσουμε ένα μισάωρο (είναι μάλιστα ο τρόπος για βιαστικούς αυτός). Μετά όμως θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα αφήσουμε να στραγγίξουν.
2) Είναι σημαντικό να στραγγίξουν καλά πριν τα αλευρώσουμε γιατί αλλιώς αφενός θα τιναχτούν από το τηγάνι και αφετέρου θα αφήσουν το αλεύρι τους στο τηγάνι μας! Αν λοιπόν επιλέξουμε να τα τηγανίσουμε ολόκληρα τα σκίζουμε κατά μήκος ώστε να μη συγκρατήσουν νερό στο εσωτερικό τους.
3)Το αλεύρι μπορεί να είναι για όλες τις χρήσεις με ελάχιστο (στη μύτη του κουταλιού) μπέικιν. Επίσης παίρνουν ωραίο χρώμα αν προσθέσουμε στο αλεύρι μια κουταλιά καλαμποκάλευρο (αν μας βρίσκεται…).
4)Μπορούμε να αλατίσουμε τα καλαμαράκια μετά το τηγάνισμα. Όταν τα βγάλουμε στο χαρτί κουζίνας τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι.
5)Η συνταγή μπορεί να γίνει και με θράψαλα αλλά θα αυξήσουμε λίγο τους χρόνους μαριναρίσματος γιατί είναι πιο σκληρά από τα καλαμαράκια. 6)Πολλοί θεωρούν ότι και τα φρέσκα καλαμαράκια πρέπει να μπαίνουν 2-3 μέρες στην κατάψυξη για να σπάνε οι ίνες και να μαλακώνουν. Το κάνω κάποιες φορές που βρίσκω καλαμαράκια σε καλή τιμή και αγοράζω περισσότερα απ’ όσα χρειάζομαι. Ειδικά στα μεγάλα έχει τη σημασία του.
Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου! Για μένα το τηγάνισματου καλαμαριού δεν είναι καθόλου αυτονόητο, σχεδόν ποτέ δεν τα πετυχαίνω όπως θέλω! Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου:)
Μαρία μου πραγματικά κάποια φαγητά έχουν μυστικά 🙂
Έχω κάνει προμήθειες γιατί την Μεγάλη Εβδομάδα με καλαμάρια και πατάτες τηγανιτές την βγάζουν τα θηρία μου….άντε και κανένα φασολάκι!!! Δεν τα έχω βάλει στη σόδα ποτέ, θα το δοκιμάσω όμως. Τα μικρότερα σε μέγεθος καλαμάρια θεωρώ οτι είναι και πιο μαλακά και πιο νόστιμα!!!!
τα μαλακώνει πολύ Λίλα! Το έχω μάθει από πολύ καλή μαγείρισσα και το εφαρμόζω πάντα!
Εμένα η πεθερά μου κάποια στιγμή μου είπε να τα βάζω στο γάλα και αυτό κάνω, θα δοκιμάσω και σόδα με τσίπουρο την επόμενη φορά. Λαχταριστά μου φαίνονται! Φιλιά Βαγγελιώ!
Με γάλα Έφη μου δεν είναι πια νηστίσιμα! Δοκίμασε με σόδα (και η σκόνη είναι το ίδιο καλή με την υγρή και πιο γρήγορη)
Tα βάζω πάντα σε σόδα σκόνη διαλυμένη σε νερό και βγαίνουν λουκούμια! Αυτό με το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του δεν το ήξερα! Εγώ βάζω για όλες τις χρήσεις. Θα τα δοκιμάσω και με τη δική σου συνταγή! Μου άνοιξες την όρεξη!
Καλό βράδυ Vita!
Είναι λίγο πιοτραγανά -κατά τη γνώμη μου- με τη φαρίνα. Εντάξει κι εγώ αν δεν έχω, βάζω για όλες τις χρήσεις. Δοκίμασε και πες μου!
Vita μου φαίνονται υπέροχα! Εγώ δεν έχω μεγάλη πείρα στο τηγάνι… Αλλά τα καλαμαράκια τα μαρινάρω σε ακτινίδια μετά από κάποιο τιπ που είχα διαβάσει στο hungry και γίνονται πολύ μαλακά! Ακόμα και τα πελώρια του ωκεανού! Και τα ψήνω σε πλάκα μαντεμένια…
Τι καλοψημένα που φαίνονται τα δικά σου! Γεια στα χέρια σου!
πως το κανεις το μαριναρισμα με το ακτινιδιο? εγω ειχα διαβασει κατι αναλογο για το κρεας, στο μπλογκ της κικης πριν πολυ καιρο.
Αγγελική το έχω ακούσει αυτό με τα ακτινίδια και το κρέας αλλά δεν το έχω εφαρμόσει. Μια φορά που το έκανα μάλλον δεν είχα ακριβείς οδηγίες και δεν πήγε καλά… Πες μας, παρακαλούμε…
μουσπασες την μυτη πρωι πρωι! τελεια! τελεια!
εαν εχεις χρονο διαβασε στο σημερινο βημα ενα αρθρο για την κρητικη διατροφη, οπου υποστηριζει οτι οι κρητικοι περα απο ροφο με μπαμιες και μπακαλιαρο δεν τρωνε ψαρι.
αληθευει? εσυ σιγουρα εισαι εγκυρη πηγη πληροφοριας!
καλη σου ημερα
ειρηνη
Ειρήνη το έχω διαβάσει και το βρήκα πολύ πρόχειρο αν και συνήθως ο συγκεκριμένος αρθρογράφος είναι έγκυρος. Η Κρήτη είναι πολύ μεγάλο νησί και όντως στην ενδοχώρα όταν δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα δεν έφτανε συχνά φρέσκα ψάρια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει εδώ και 60-60 χρόνια.Αυτό δεν ισχύει βέβαια για τα παράλια όπου το ψάρι ήταν πάντα στα βασικά είδη διατροφής! Μου έρχεται να τον καλέσω να τον φιλέψω παραδοσιακή κακαβιά του Λιβυκού , όπως την κάνουν οι ψαράδες του Νότου για να τον πείσω :-)!
καλεσε και εμενα!!! )
Βαγγελιώ μου, πραγματικά δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές έχω φάει λαστιχένια καλαμαράκια!
Το μαρινάρισμα είναι το κόλπο λοιπόν! Αυτά είναι!
Φιλιά πολλά!
Οπωσδήποτε μαρινάρισμα Ερμιόνη! Ακόμη κι αν δεν προτιμάς τη σόδα έστω λίγο λεμόνι και ρακή!
Εξαιρετική η παρουσίασή σου Βαγγελιώ μου και αναλυτικές οι οδηγίες σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ευχαριστώ Έλενα. Τα εύσημά σου με τιμούν!
Πώς να μην φαντασιώνομαι ουζοκατάνυξη στη βεράντα με καλή παρέα μετά από τέτοια ανάρτηση;
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για νόστιμα και μαλακά καλαμαράκια!
Πολλά φιλάκια!
Ευχαριστώ κοπελιά μου :-). Καλοκαιράκι όπου ναναι και μυρίζουνε τα θαλασσινά!
Υπέροχη συνταγή, επιτέλους για πρώτη φορά πετύχαμε το τηγάνισμα στα καλαμαράκια! Σε ευχαριστούμε πολύ και να είσαι καλά να μας συμβουλεύεις!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΔΑ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ. ΟΣΟ ΓΙ ΤΗΝ ΣΟΔΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΣΟΔΑ ΤΑ ΠΙΚΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΜΑΡΙΝΑΡΩ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΣΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.
Επιασα δεκατρια καλαμαρια και τα τηγανισε η γυναικα νου ..Τα δοκιμασα και τα βρηκα καταλληλα για να σολιασω τα παπουτσια μου ..Ευτυχως δεν τα τηγανησε ολα .Θα δοκιμασω το μαριναρισμα με σοδα και ρακι.Θα εχετε νεα μου . Αν δεν τρογονται δεν ψαρευω ξανα καλαμαρια .Οποσδηποτε χρειαζεται δοντι γερο. Ευχαριστω.Φανιας.
[…] Τηγανητά καλαμαράκια […]
Ειστε γνησια Κρητικοπουλα οτι εχω φτιαξει απο εσας ειναι τελειο!!! Τις θυμάμαι βεβαια τις περισσοτερες συνταγές απο τη συγχωρεμενη τη μανουλα μου αλλα παντα σας συμβουλευομαι! Ειστε καταπληκτικη!!! Ειμαι κι εγω κρητικια και νομιζω πως η κουζίνα της πατρίδας μας ειναι κορυφαια!!!!
[…] Τηγανητά καλαμαράκια […]