Καλό μήνα σε όλους και σε όλες.
Σήμερα είπα να μη δώσω συνταγή, αλλά ένα κείμενο που θεώρησα σημαντικό.
«Έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που άρχισαν να γίνονται γνωστά στο ευρύτερο κοινό τα αποτελέσματα των ιατρικών μελετών τα οποία αναδείκνυαν το διατροφικό σύστημα των Κρητικών ως περίπου ιδανικό για τη διατροφή του ανθρώπου» Έτσι αρχίζει η διακήρυξη για την κρητική διατροφή που υπογράφεται από διακεκριμένους επιστήμονες και παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα σε συνέντευξη τύπου.
Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:
Αν και υπάρχουν κάποιες βασικές ομοιότητες ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Μεσογείου, οι διαφορές είναι τέτοιες και τόσες που δεν επιτρέπουν τη γενική ταξινόμηση. Σημαντική θεώρησα και την παρακάτω παράγραφο (Είναι αυτό που λέει ο γιός μου: «μαμά γίναμε μόδα» με ό,τι σημαίνει αυτό…):
Το φαινόμενο να φέρουν την ένδειξη «κρητική διατροφή» προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και αμφίβολης προέλευσης (από άλλες χώρες βέβαια) εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό. Μέσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα άγνοιας, εντατικής εμπορευματοποίησης και ασύστολης εκμετάλλευσης βλέπομε εδέσματα, όπως το επιβαρυμένο με ζωικά λιπαρά «γαμοπίλαφο», να πλασάρονται ως κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι του κρητικού διατροφικού προτύπου. Βλέπομε τα περίφημα κρητικά «λαδοκούλουρα» να φέρουν την ένδειξη «κρητική διατροφή» και να παρασκευάζονται με σπορέλαια.
Και μια σαφής απάντηση από τα χείλη ειδημόνων στο ερώτημα «τι εννοούμε όταν λέμε κρητική διατροφή»:
Κρητική Διατροφή δεν είναι ένα περιστασιακό ή εορταστικό φαγητό που παρασκευαζόταν κατά το παρελθόν σε συγκεκριμένες εθιμικές εκδηλώσεις ή σε διάφορες γιορτές στον κύκλο του χρόνου, όπως κάποιες τροφές ζωικής προέλευσης που η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να επιβαρύνει την υγεία. Δεν είναι καν μια ομάδα φαγητών που επιλέγονται μόνο με γαστρονομικά κριτήρια ή που διαμορφώθηκαν κάτω από τις σύγχρονες εμπορικές ανάγκες. Κρητική Διατροφή είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ένα σύνολο υλικών, εδεσμάτων, εθίμων και συνηθειών, είναι ένα πολιτισμικό αγαθό που ξεκινά από την παραγωγή των προϊόντων και φτάνει μέχρι τον τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης της τροφής. Στη βάση αυτού του συστήματος είναι η αξιοποίηση των προϊόντων φυτικής προέλευσης, οι συνδυασμοί τροφών, η ευρηματικότητα, οι ιδιαίτερες γαστρονομικές αρετές με σημαντικότερη την απλότητα, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δεινοπαθούσας «κρητικής κουζίνας».
Δείτε όλη τη διακήρυξη καθώς και τα ονόματα των ειδικών που την υπογράφουν, εδώ:
http://www.teicrete.gr/surveys/index.php?sid=18224&lang=el
Καλό μήνα!
Εκανες πολύ καλά και ανάρτησες αυτό το ενδιαφέρον ποστ.
Η κρητική διατροφή είναι από τις καλύτερες και τις πιο υγιεινές, δυστυχώς απομιμήσεις υπάρχουν παντού.
Οταν κατι βγει απο τον τοπο του αρχιζει και δεινοπαθει. Ολες οι τοπικες κουζινες ειναι θυματα αυτου του φαινομενου. Που να δεις εδω τι τους εχουν κανει! Καλο μηνα Βιτα!
Έλενα ευχαριστώ.Μακάρι να αναγνωριζόταν όχι μόνο η νοστιμιά αλλά και η ωφελιμότητα της κρητικής διατροφής.Τότε η μίμηση της κρητικής δίαιτας θα ήταν προς το καλό μας.
Δεσποινάριον καλώς ήλθες! Είναι γεγονός ότι εκτός από τη συνταγή, εκείνο που χαρακτηρίζει μια τοπική κουζίνα είναι και οι πρώτες ύλες που έχουν διαφορετική ποιότητα και γεύση από τόπο σε τόπο. Πάντως η προώθηση της κρητικής δίαιτας σαν μοντέλο διατροφής έχει να κάνει κυρίως με την υγεία μας.Νοστιμιές έχουν όλες οι κουζίνες…
Καλά τα λέει το άρθρο!
Καλό μήνα!
Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο Κική.
Ναι είναι ενδιαφέρον άρθρο. Λέει πολλές αλήθειες…