Vegan/vegetarian

Ρύζι με παντζάρια

Ρύζι με παντζάρια

Ένα «παντζαρόρυζο» με χρώμα, άρωμα και γεύση!

Ήθελα να το δοκιμάσω εδώ και καιρό. Το όμορφο χρώμα που έβλεπα σ’ αυτό το πιάτο σε διάφορα sites και περιοδικά το έκανε δελεαστικό. Τα ιταλικά περιοδικά που έπεσαν στα χέρια μου τον προηγούμενο μήνα λες και ήταν συνεννοημένα, είχαν όλα τους ριζότο με παντζάρι!  Ε, εγώ δεν έφτιαξα ιταλικό ριζότο, αλλά ελληνικό πιλάφι!

Ρύζι με παντζάρια

Ριζότο και πιλάφια, μοιάζουν στα συστατικά αλλά διαφέρουν πολύ στην τεχνική. Κι επειδή εγώ πιλάφι ήθελα να φτιάξω γιατί αφενός δεν είχα την υπομονή που θέλει το ριζότο, αφετέρου ήθελα να  προσαρμόσω τη συνταγή στα δικά μας,  έφτιαξα το ροζ πιλάφι μου με την κλασική μέθοδο που φτιάχνω όλα τα «λαχανικοπίλαφα» (σπανακόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, κλπ). Εδώ που τα λέμε κι εμείς για τα πιλάφια 2-3 τρόπους τουλάχιστον τους έχουμε (κάποια στιγμή θα κάνω μια πιο εκτεταμένη ανάλυση γι αυτούς).

Ρύζι με παντζάρια

Επιπλέον ήθελα να χρησιμοποιήσω ωμό το παντζάρι και όχι προβρασμένο ή προψημένο όπως συνηθίζεται στις ιταλικές συνταγές. Έδωσα όμως τη γεύση του ψητού με λίγη καπνιστή πάπρικα όπως θα δείτε.

Ρύζι με παντζάρια

Έφτιαξα λοιπόν το πιλάφι μου, το δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στο ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πιάτο που μπορεί να λειτουργήσει και ως κύριο και ως συνοδευτικό! Η προσθήκη γιαουρτιού του έδωσε ακόμη περισσότερη γεύση και αναβάθμισε και την εικόνα του.

Ήδη έχει μαγειρευτεί 2 φορές και μάλλον θα επαναληφθεί και την επόμενη φορά που θα έχω παντζάρια!

Ρύζι με παντζάρια

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε πιο ελαφριά τη μυρωδιά του σκόρδου μπορούμε να προσθέσουμε ολόκληρη τη σκελίδα και να την αφαιρέσουμε πριν προσθέσουμε το ρύζι.
  • Το ρύζι μπορεί να είναι καρολίνα ή νυχάκι ανάλογα αν μας αρέσουν τα χυλωμένα ή τα πιο σπυρωτά πιλάφια.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό ή βιολογικό.
  • Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο μαϊντανό (ταιριάζει πολύ ο μαϊντανός με το παντζάρι). Δυστυχώς η φωτογραφία του πιάτου με τον μαϊντανό δεν ήταν κατάλληλη για δημοσίευση (τραβήχτηκε νύχτα, χωρίς τις ρυθμίσεις που χρειαζόταν…).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο