Ένα «παντζαρόρυζο» με χρώμα, άρωμα και γεύση!
Ήθελα να το δοκιμάσω εδώ και καιρό. Το όμορφο χρώμα που έβλεπα σ’ αυτό το πιάτο σε διάφορα sites και περιοδικά το έκανε δελεαστικό. Τα ιταλικά περιοδικά που έπεσαν στα χέρια μου τον προηγούμενο μήνα λες και ήταν συνεννοημένα, είχαν όλα τους ριζότο με παντζάρι! Ε, εγώ δεν έφτιαξα ιταλικό ριζότο, αλλά ελληνικό πιλάφι!
Ριζότο και πιλάφια, μοιάζουν στα συστατικά αλλά διαφέρουν πολύ στην τεχνική. Κι επειδή εγώ πιλάφι ήθελα να φτιάξω γιατί αφενός δεν είχα την υπομονή που θέλει το ριζότο, αφετέρου ήθελα να προσαρμόσω τη συνταγή στα δικά μας, έφτιαξα το ροζ πιλάφι μου με την κλασική μέθοδο που φτιάχνω όλα τα «λαχανικοπίλαφα» (σπανακόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, κλπ). Εδώ που τα λέμε κι εμείς για τα πιλάφια 2-3 τρόπους τουλάχιστον τους έχουμε (κάποια στιγμή θα κάνω μια πιο εκτεταμένη ανάλυση γι αυτούς).
Επιπλέον ήθελα να χρησιμοποιήσω ωμό το παντζάρι και όχι προβρασμένο ή προψημένο όπως συνηθίζεται στις ιταλικές συνταγές. Έδωσα όμως τη γεύση του ψητού με λίγη καπνιστή πάπρικα όπως θα δείτε.
Έφτιαξα λοιπόν το πιλάφι μου, το δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στο ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πιάτο που μπορεί να λειτουργήσει και ως κύριο και ως συνοδευτικό! Η προσθήκη γιαουρτιού του έδωσε ακόμη περισσότερη γεύση και αναβάθμισε και την εικόνα του.
Ήδη έχει μαγειρευτεί 2 φορές και μάλλον θα επαναληφθεί και την επόμενη φορά που θα έχω παντζάρια!
Υλικά
250 gr παντζάρια (ζυγισμένα καθαρισμένα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
75ml (5 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
220 -250 gr ρύζι
Λίγη καπνιστή πάπρικα ή άλλο κοκκινοπίπερο
Προαιρετικά γαι το σερβίρισμα: λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα ή/και λίγο γιαούρτι ή φρέσκο μαλακό τυρί ή ελιές για τους νηστεύοντες!
Επίσης λίγα σπυριά κουκουνάρι σε κάθε πιάτο, ταιριάζουν πολύ!
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα παντζάρια. Τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας ωμά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια, και τσιγαρίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το τριμμένο παντζάρι και το ανακατεύουμε να σωταριστεί. Προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Όταν αρχίσουν να τσιγαρίζονται τα σβήνουμε με κρασί (ή με νερό). Προσθέτουμε σταδιακά νεράκι μέχρι να μισοβράσουν τα παντζάρια (δεν θα αργήσουν αν είναι φρέσκα). Αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους και προσθέτουμε 2,5 κούπες νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο και στραγγισμένο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με πετσέτα όπως κάνουμε σε όλα τα πιλάφια και σε σερβίρουμε ζεστό. Αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε πιάτο λίγο γιαούρτι ή φρέσκο κρεμώδες τυρί, και μερικά σπυριά από κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής μας!
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε πιο ελαφριά τη μυρωδιά του σκόρδου μπορούμε να προσθέσουμε ολόκληρη τη σκελίδα και να την αφαιρέσουμε πριν προσθέσουμε το ρύζι.
- Το ρύζι μπορεί να είναι καρολίνα ή νυχάκι ανάλογα αν μας αρέσουν τα χυλωμένα ή τα πιο σπυρωτά πιλάφια.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό ή βιολογικό.
- Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο μαϊντανό (ταιριάζει πολύ ο μαϊντανός με το παντζάρι). Δυστυχώς η φωτογραφία του πιάτου με τον μαϊντανό δεν ήταν κατάλληλη για δημοσίευση (τραβήχτηκε νύχτα, χωρίς τις ρυθμίσεις που χρειαζόταν…).