Vegan/vegetarian

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Παπούλες, ρόκα, σταμναγκάθι και όχι μόνο!

Στις γιορτές αλλά και στα …μετεόρτια, έχουμε ταράξει τις σαλάτες. Εποχή βλέπετε με πολλά χόρτα άγρια και καλλιεργημένα, ευκαιρία να τα απολαύσουμε. Πράσινη σαλάτα σε πολλούς και διάφορους συνδυασμούς, σαλάτα ψητή, σαλάτα βραστή, σαλάτα με φρούτα, με ξηροκάρπια, με ρόδια, με διάφορα dressings!

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Εντάξει, μετράει και το γεγονός ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε τις θερμίδες του προηγούμενου μήνα… Και επειδή δεν πιστεύω πως δεν συμβαίνει μόνο σε μας, πολλές από τις επόμενες αναρτήσεις θα είναι σαλάτες!

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Βέβαια, στις σαλάτες αυτοσχεδιάσουμε κι αυτό δεν διαπραγματεύεται! Προσθαφαιρούμε, αντικαθιστούμε, παραλείπουμε, αιφνιδιάζουμε. Τώρα το γιατί η φράση «τα κάναμε σαλάτα» συνήθως έχει αρνητική σημασία, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Εμένα μ’ αρέσουν αυτά τα ανακατώματα που δίνουν πρωτότυπες σαλάτες και  οι «δημιουργικές» παρεμβάσεις σε κλασικούς συνδυασμούς.

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Εντάξει, δεν πάνε όλα με όλα κι έτσι τα πειράματα βγάζουν πολλές φορές αποτυχημένα αποτελέσματα. Πολύ γλυκά, πολύ πικρά, πολύ βαριά, πολύ καυτερά. Μια ισορροπία χρειάζεται κι εδώ.Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες συνταγές γιατί δεν τις έχω δοκιμάσει αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω την υπερβολή που υπάρχει σε κάποιες. Πετιμέζια, μέλια, χαρουπόμελα «με το κιλό» για μέτριες ποσότητες λαχανικών. Δεν ξέρω, επαναλαμβάνω πως δεν τις έχω δοκιμάσει και μπορεί για κάποια γούστα να είναι σωστές, αλλά εμείς δεν αγαπούμε τόση γλύκα στη σαλάτα.

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Παρόλο που μια ιδέα γλυκύτητας μου πάει, συνήθως αν υπάρχουν 1-2 γλυκά υλικά περιορίζω τη γλύκα του dressing. Φυσικά, αυξομειώσεις γίνονται πάντα και …περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Ειδικά οι σαλάτες όπως προανέφερα αποτελούν λαμπρό πεδίο δημιουργικότητας για όλους μας!

Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα και dressing πορτοκαλιού

Παρατηρήσεις

  • Αν μας λείπει κάποιο από τα προτεινόμενα σαλατικά αυξάνουμε την ποσότητα ενός άλλου ή το αντικαθιστούμε. Εγώ στη μια από τις παρασκευές που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είχα σταμναγκάθι και αύξησα τη ρόκα. Το σταμναγκάθι όταν υπάρχει το βάζω σε μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά αν δεν υπάρχει αντικαθιστάται εύκολα. Ακόμη και με μαρουλάκι θα μπορούσε να αντικατασταθεί κάποιο απ’ όλα τα προτεινόμενα, αλλά δεν θα έλεγα ότι εδώ θα ήταν η καλύτερη επιλογή (θέλουμε πιο έντονες γεύσεις, αντίβ ή κάποιο άλλο ραδίκι θα ήταν πιο κατάλληλα).
  • Για να πλυθούν σωστά τα σαλατικά τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε μπολ με νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο ξίδι ή αλάτι. Φαίνεται σε μια φωτογραφία ένας μικρός επισκέπτης που αποκαλύφθηκε!
  • Προτιμώ γι αυτές τις σαλάτες τις ρηχές σαλατιέρες. Νομίζω ότι αρτύζονται καλύτερα.
  • Επειδή δεν θέλω να αλλοιωθούν τα χρώματα συνηθίζω τα ανοιχτόχρωμα ξίδια. Αυτά τα dressings είναι θα έλεγα αόρατα αλλά πολύ γευστικά. Αν θέλουμε περισσότερο dressing αυξάνουμε αναλογικά όλα τα υλικά. Επίσης δεν θεωρώ απαραίτητη την προσθήκη τυριού σ’ αυτήν τη σαλάτα, χωρίς να είναι απαγορευτική βέβαια…
  • Εννοείται ότι κάθε αυτοσχεδιασμός είναι επιθυμητός, και αν την φτιάξετε θα χαρώ να μου πείτε τις παρεμβάσεις σας. Πάντως αν έχετε μαρμελάδα πορτοκάλι, δοκιμάστε τη στο dressing είναι καλύτερη από όλες τις άλλες επιλογές!

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο