Vegan/vegetarian

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Με αρώματα Κρήτης!

Και πού δεν το φτιάχνουν! Ποια γιαγιά δεν το έχει μαγειρέψει για τα εγγόνια της,  ποια μαμά δεν το έχει εύκολη λύση, ποιος ψιλοκρυωμένος δεν το απόλαυσε, ποιος δεν λαχτάρισε μια κουταλιά ακόμη! Ειδικά αυτή την εποχή αποτελεί  ένα από τα κλασικά που μυρίζουν θαλπωρή και ζεσταίνουν τα πρώτα κρύα φθινοπωρινά βράδια. Μαλακτικό σου λέει, στρώνει το στομάχι. Ζεσταίνει και την ψυχή…

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Όχι δηλαδή ότι δεν είναι μια καλή λύση για το μεσημεριανό όταν ο χρόνος πιέζει. Ειδικά αν το συνοδεύσουμε και με κάποιο μεζεδάκι δεν θα παραπονεθεί κανείς όταν δει μπροστά του αυτό το επάξια χαρακτηριζόμενο «μαμαδίστικο» φαγάκι.  Οφείλω να πω πως στα δικά μου βιώματα έχει καταγραφεί περισσότερο ως «γιαγιαδίστικο» γιατί εγώ περισσότερο από τη γιαγιά μου το θυμάμαι παρά από τη μάνα μου, και τα παιδιά μου περισσότερο γευτήκαν από τη μάνα μου παρά από μένα.

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Είναι μάλιστα απ’ αυτά που συνοδεύονται συνήθως ακόμη και τώρα από ένα «η γιαγιά το κάνει καλύτερα», αφού τελειώσει το πιάτο ή μάλλον η κατσαρόλα! Ήδη το έχω μαγειρέψει κι εγώ για τις δικές μου πριγκίπισσες. Δικαιολογήστε μου λοιπόν το χαρακτηρισμό comfort food του τίτλου.

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…
Αστράκια και φέτα

Η κρητική εκδοχή,  à la Crète θα το έλεγα,  πατάει σε μια-δυο  λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα: ελάχιστο στακοβούτυρο στο βράσιμο και κρητικός αθότυρος  ή τυροζούλι στο σερβίρισμα κάνουν αυτό το απλό πιάτο εξαιρετικά νόστιμο. Δεν είναι αποκλειστικό μυστικό της οικογενειακής συνταγής. Οι περισσότερες μαγείρισσες στα μέρη μου έτσι το φτιάχνουν. Ειδικά παλιότερα που είχαν στακοβούτυρο σε πολά σπίτια.

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Δεν λέω, καλό είναι ούτως ή άλλως. Η αντικατάσταση αυτών των δύο υλικών με άλλα συναφή (αγελαδινό βούτυρο και όποιο τυρί συνηθίζετε στα ζυμαρικά σας)  δίνει καλό αποτέλεσμα, αλλά αν τα δοκιμάσετε με αιγοπρόβειο βούτυρο και τυρί η γεύση αναβαθμίζεται αισθητά!

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…
Διπλή δόση, και στο κριθαράκι και στο τυρί…

Το φαγητό μπορεί να γίνει ζουμάτο ή πιο πηκτό (αλλά πάντα «βλασερό», όχι σαν στόκος που λέμε) και να έχει την υφή που αρέσει στην οικογένεια και ειδικά στα παιδάκια που συνήθως το λατρεύουν. Το ζυμαρικό εκτός από κριθαράκι μπορεί να είναι αστράκι για πιο μικρά παιδάκια ή κοφτό μακαρονάκι ή αλφάβητο ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό. Η ντομάτα μπορεί να είναι φρέσκια,  σάλτσα έτοιμη ή σπιτική, ή κατάψυξης. Το τυρί παραλείπεται σε περιόδους νηστείας και το πιάτο είναι πολύ νόστιμο και  Έτσι το πιάτο μπορεί να γίνει όλες τις εποχές!

Κριθαράκι με ντομάτα, αν μιλάμε για comfort food…

Παρατηρήσεις

1)Αν το ζυμαρικό είναι πολύ μικρό και βράζει σε 5-6 λεπτά, αφήνουμε λίγο την ντομάτα να μαγειρευτεί πριν προσθέσουμε το νερό για το ζυμαρικό. Αν είναι κριθαράκι που βράζει σε 15 περίπου λεπτά, δεν χρειάζεται γιατί και η ντομάτα σε αυτό το χρόνο έχει μαγειρευτεί.

2)Αν βάλουμε κύβο ή αν το τυρί μας είναι αλμυρό, προσέχουμε το αλάτι…

3)Δεν καίμε το βούτυρο, ούτε βάζουμε μεγάλη ποσότητα. Δεν θέλουμε να γίνει βαρύ αυτό το πιάτο. Αυτό το ελάχιστο στις παραπάνω ποσότητες είναι αρκετό για να μυρίσει.

4)Το κριθαράκι ξαναζεσταίνεται. Αν μείνει, προσθέτουμε λίγο νεράκι και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

5)Αν χρησιμοποιήσουμε σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική βάζουμε μικρότερη ποσότητα γιατί είναι πιο συμπυκνωμένη από τη φρέσκια.

 

Καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο