Ακόμη μια εύκολη πίτα χωρίς φύλλο!
Πολλά τα κολοκύθια μας φέτος και τα αξιοποιούμε όπως μπορούμε… Σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Σήμερα μια ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό από το παλιό μου τετράδιο, ποιος ξέρει από πού καταγεγραμμένη η συνταγή! Μέχρι και το όνομα λάθος (στην παρένθεση μπλαΣΤαριά τη λέω ενώ με τη σημερινή γνώση ξέρω ότι το σωστό όνομα είναι μπλαΤΣαριά…). Και η συνταγή άλλο πράγμα αφορά απ’ όσο βλέπω με ένα μικρό ψάξιμο στο internet. Τόσα ήξερα, τόσα έγραφα. Δεν θυμάμαι καθόλου από πού είχα τη συνταγή και ποιός την ονόμαζε έτσι! Είναι το πρώτο τετράδιο του δικού μου νοικοκυριού, πάνω από 40 χρόνων, γεμάτο εδώ και πολλά χρόνια.
Πάντα η κουζίνα μας αξιοποιούσε «το βρισκούμενο». Κι αυτή την εποχή, «βρισκούμενο» είναι τα κολοκύθια είτε δικής μας παραγωγής είτε της αγοράς όπου αφθονούν οι ποικιλίες και τα μεγέθη. Το βρισκούμενο σημαίνει αυτό που μας βρίσκεται, αυτό που διαθέτουμε. Μόνο που άλλο είναι το βρισκούμενο του 1940, άλλο του 1950, άλλο του 2021, ναι; Για να μη πάω και πιο πίσω 😉 . Τι να κάνουμε; Το μικροκλίμα της Κρήτης ευνοεί πολλές καλλιέργειες, οπότε τώρα μας βρίσκονται πολλά υλικά. Και αβοκάντο θα φάμε, και ακτινίδια, και παπάγιες, και goji berry και ό,τι τέλος πάντων παράγουμε. Ας τηρούμε την εποχικότητα και ας τα απολαμβάνουμε!
Κι όποιος έχει αντίρρηση ας αναλογιστεί τι θα ήταν η κουζίνα μας χωρίς τις πατάτες και τις ντομάτες. Δεν έχουν και πολλά χρόνια σχετικά με άλλα υλικά στο εδεσματολόγιό μας ξέρετε…Ό,τι είναι για μας οι πατάτες και οι ντομάτες θα είναι για τα εγγόνια μας τα άλλα υλικά που τώρα θεωρούμε “ξένα”. Αλλά ας επανέλθουμε στα κολοκύθια, που κανείς υποθέτω δεν θα αμφισβητήσει πόσο παραδοσιακά είναι, παρόλο που κι αυτά ήρθαν στην Ευρώπη από τον Νέο Κόσμο δηλαδή μετά την ανακάλυψη της Αμερικής! Ο Αγάπιος ο Κρης τα αναφέρει βέβαια στο Γεωπονικόν του (σελ. 130) αλλά κι αυτό το 1643 έχει τυπωθεί (στη Βενετία), σχετικά καινούριο δηλαδή.
Για τη συνταγή μας τώρα: όπως έγραφα στη συνταγή για το σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι, σ’ αυτό το παλιό μου τετράδιο «ανακάλυψα» πολλές συνταγές που έχω χρόνια να κάνω, ανάμεσά τους και αρκετές με κολοκύθια! Σ’ αυτές περιέχεται και η σημερινή. Φαίνονται στη φωτογραφία οι μετατροπές που σημείωσα στις 2-3 φορές που την έφτιαξα φέτος σε μετρήσεις σύγχονες. Στα προσεχή είναι και το κέικ κολοκυθιού καθώς και μια εξαιρετική σοκολατόπιτα που ξαναδοκιμάσαμε! Έχω βαλθεί να ξαναφτιάξω και να δημοσιεύσω όσες θυμάμαι πως μας άρεσαν και συνηθίζαμε παλιότερα.
Αλλά ας δούμε την πανεύκολη σημερινή ανοικτή κολοκυθόπιτα. Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς «μπλατσαριά» αφού οι συνταγές για μπλατσαριά που έχω δει είναι κάπως αλλιώς, με καλαμποκάλευρο και κυρίως με χόρτα και όχι με κολοκύθι. Θα χαρώ να συμπληρώσουν τις πληροφορίες μου φίλες και φίλοι που φτιάχνουν μπλατσαριά!
Υλικά
Α. Για τον χυλό:
280 gr (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml (1/2 κούπα) γάλα
250 ml καυτό νερό
30 ml (2 κουταλιές) ελαιόλαδο και λίγο για το σκεύος που θα την ψήσουμε
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Για τη «γέμιση»:
Περίπου 300 gr κολοκύθια (ζυγισμένα τριμμένα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 κούπας (ή λιγότερο) ψιλοκομμένο δυόσμο
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου 40 gr)
200-250 gr φέτα ή ξινομυζήθρα ή μείγμα τους
1 αυγό
Λίγο πιπέρι
Για το τέλος, 60 ml ελαιόλαδο (1/4 κούπας)
Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά 15ml
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, ελπίζω ότι είναι αρκετά κατατοπιστικό για την παρασκευή της πίτας. Αν χρειάζονται διευκρινίσεις, ρωτήστε μας με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας. Δείτε και τις παρατηρήσεις, συνήθως λύνουν απορίες…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να παραλείψουμε τον δυόσμο και να αυξήσουμε τον μαϊντανό.
- Το σκεύος που χρησιμοποιήθηκε για τις παραπάνω ποσότητες είναι ένα τετράγωνο πυρέξ 23Χ23. Πρέπει να γίνει λεπτή.
- Ψήνουμε την πίτα σε αντιστάσεις, σε θέση περίπου 10 cm από το κάτω μέρος του φούρνου.
Πρέπει να φαγωθεί άμεσα ή διατηρείται στο ψυγείο και ξαναζεσταίνεται
Διατηρείται μια χαρά και τρώγεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου ή ξαναζεσταμένη!