VIDEOS

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Ακόμη μια εύκολη πίτα χωρίς φύλλο! 

Πολλά τα κολοκύθια μας φέτος και τα αξιοποιούμε όπως μπορούμε… Σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Σήμερα μια ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό από το παλιό μου τετράδιο, ποιος ξέρει από πού καταγεγραμμένη η συνταγή! Μέχρι και το όνομα λάθος (στην παρένθεση μπλαΣΤαριά τη λέω ενώ με τη σημερινή γνώση ξέρω ότι το σωστό όνομα είναι μπλαΤΣαριά…). Και η συνταγή άλλο πράγμα αφορά απ’ όσο βλέπω με ένα μικρό ψάξιμο στο internet. Τόσα ήξερα, τόσα έγραφα. Δεν θυμάμαι καθόλου από πού είχα τη συνταγή και ποιός την ονόμαζε έτσι! Είναι το πρώτο τετράδιο του δικού μου νοικοκυριού, πάνω από 40 χρόνων, γεμάτο εδώ και πολλά χρόνια.

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Πάντα η κουζίνα μας αξιοποιούσε «το βρισκούμενο». Κι αυτή την εποχή, «βρισκούμενο» είναι τα κολοκύθια είτε δικής μας παραγωγής είτε της αγοράς όπου αφθονούν οι ποικιλίες και τα μεγέθη. Το βρισκούμενο σημαίνει αυτό που μας βρίσκεται, αυτό που διαθέτουμε. Μόνο που άλλο είναι το βρισκούμενο του 1940, άλλο του 1950, άλλο του 2021, ναι; Για να μη πάω και πιο πίσω 😉 .  Τι να κάνουμε; Το μικροκλίμα της Κρήτης ευνοεί πολλές καλλιέργειες, οπότε τώρα μας βρίσκονται πολλά υλικά. Και αβοκάντο θα φάμε, και ακτινίδια, και παπάγιες, και goji berry και ό,τι τέλος πάντων παράγουμε. Ας τηρούμε την εποχικότητα και ας τα απολαμβάνουμε!

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Κι όποιος έχει αντίρρηση ας αναλογιστεί τι θα ήταν η κουζίνα μας χωρίς τις πατάτες και τις ντομάτες. Δεν έχουν και πολλά χρόνια σχετικά με άλλα υλικά στο εδεσματολόγιό μας ξέρετε…Ό,τι είναι για μας οι πατάτες και οι ντομάτες θα είναι για τα εγγόνια μας τα άλλα υλικά που τώρα θεωρούμε “ξένα”. Αλλά ας επανέλθουμε στα κολοκύθια, που κανείς υποθέτω δεν θα αμφισβητήσει πόσο παραδοσιακά είναι, παρόλο που κι αυτά ήρθαν στην Ευρώπη από τον Νέο Κόσμο δηλαδή μετά την ανακάλυψη της Αμερικής! Ο Αγάπιος ο Κρης τα αναφέρει βέβαια στο Γεωπονικόν του (σελ. 130) αλλά κι αυτό το 1643 έχει τυπωθεί (στη Βενετία), σχετικά καινούριο δηλαδή.

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Για τη συνταγή μας τώρα: όπως έγραφα στη συνταγή για το σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι, σ’ αυτό το παλιό μου τετράδιο «ανακάλυψα» πολλές συνταγές που έχω χρόνια να κάνω, ανάμεσά τους και αρκετές με κολοκύθια! Σ’ αυτές περιέχεται και η σημερινή. Φαίνονται στη φωτογραφία οι μετατροπές που σημείωσα στις 2-3 φορές που την έφτιαξα φέτος σε μετρήσεις σύγχονες. Στα προσεχή είναι και το κέικ κολοκυθιού καθώς και μια εξαιρετική σοκολατόπιτα που ξαναδοκιμάσαμε! Έχω βαλθεί να ξαναφτιάξω και να δημοσιεύσω όσες θυμάμαι πως μας άρεσαν και συνηθίζαμε παλιότερα.

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Αλλά ας δούμε την πανεύκολη σημερινή ανοικτή κολοκυθόπιτα. Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς «μπλατσαριά» αφού οι συνταγές για μπλατσαριά που έχω δει είναι κάπως αλλιώς, με καλαμποκάλευρο και κυρίως με χόρτα και όχι με κολοκύθι. Θα χαρώ να συμπληρώσουν τις πληροφορίες μου φίλες και φίλοι που φτιάχνουν μπλατσαριά!

Ανοικτή κολοκυθόπιτα με χυλό (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να παραλείψουμε τον δυόσμο και να αυξήσουμε τον μαϊντανό.
  • Το σκεύος που χρησιμοποιήθηκε για τις παραπάνω ποσότητες είναι ένα τετράγωνο πυρέξ 23Χ23. Πρέπει να γίνει λεπτή.
  • Ψήνουμε την πίτα σε αντιστάσεις, σε θέση περίπου 10 cm από το κάτω μέρος του φούρνου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο