Αρχές Ιουνίου. Σιγά σιγά καλοκαιριάζει κι αυτό στη δική μου κουζίνα σημαίνει γεμιστά συχνά πυκνά… Είναι το αγαπημένο μας φαγητό οικογενειακώς είτε τα «ορφανά» γεμιστά είτε τα γεμιστά με κιμά. Όπως έγραφα στην ανάρτηση για τα ορφανά, τα θεωρώ εύκολο φαγητό γιατί τις περισσότερες φορές γεμίζω μόνο ντομάτες και πιπεριές που αδειάζουν εύκολα.
Υπολογίζω πάνω κάτω 2 ώρες μαζί με το ψήσιμό τους, χρόνος που για τόσο χορταστικό και πλήρες φαγητό δεν θεωρείται πολύς. Με δεδομένο ότι συνήθως χρειάζονται μιάμιση ώρα στο φούρνο, θέλω μισή μόνο ώρα για την προετοιμασία τους. Τόσο γρήγορα γίνονται αν πάρει κάποιος το κολάι τους …
ντομάτες αλλά εδώ στην Κρήτη έχουμε τις τελευταίες ντομάτες των θερμοκηπίων που ακριβώς επειδή οι παραγωγοί θα ξεπατώσουν τα φυτά τους έχουν μείνει αράντιστες και χωρίς πολλά λιπάσματα. Έτσι είναι πιο μικρές , αλλά πιο σφικτές και πιο νόστιμες από τις θερμοκηπιακές του χειμώνα. Μέχρι και σάλτσα πολύ επιτυχημένη έχω φτιάξει μ’ αυτές γιατί τις βρίσκουμε και σε πολύ καλές τιμές στις λαϊκές μας.
Όταν πρωτοέφαγα γεμιστά με κιμά στην πεθερά μου ενθουσιάστηκα! Τα καλύτερα γεμιστά που είχα φάει ! «Τι λες κορίτσι μου που θα πρωτομαγειρέψω τον κιμά. Άσε που είναι χάσιμο χρόνου άσε που πώς θα νοστιμίζουν τα πιπέρια κι οι ντομάτες αν δεν ρουφήξουν το ζουμί του;». Η πεθερά μου είχε καθιερώσει τον παλιό τρόπο: ωμός ο κιμάς στο γέμισμα. Είχε όμως ένα δυο «μυστικά» στο ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω που μαζί με τον ωμό κιμά έκαναν τη διαφορά στα γεμιστά της.
Τα γεμιστά της ήταν ζουμερά χωρίς να είναι νερουλά, με το ρύζι καλοβρασμένο αλλά όχι λασπωμένο και δεν έβγαινε ξερό και καμένο από τα λαχανικά όπως συμβαίνει πολύ συχνα. Τα δεύτερα καλύτερα γεμιστά μου τα κάνει ακόμη η κουνιάδα μου, φυσικά με τη συνταγή της πεθεράς μου. Εγώ το προσπαθώ, και το έχω πλησιάσει αρκετά… Όπως βέβαια συμβαίνει μ’ αυτά τα παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνουμε όλοι σε όλη την Ελλάδα, η γεύση τους έχει να κάνει και με τις αναμνήσεις που κουβαλούν. Έτσι για τον καθένα , η συνταγή του είναι η καλύτερη! Ας καταθέσω λοιπόν και τη δική μου καλύτερη, τη συνταγή της πεθεράς μου.
Υλικά
Για 12-14 ντομάτες και πιπεριές μετρίου μεγέθους:
Περίπου ½ κιλό κιμάς
μοσχαρίσιος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ κούπα ρύζι καρολίνα ή μπλου ροζ
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο (ανάλογα με το αν ο κιμάς είναι άπαχος ή κανονικός)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου ¾ κούπας χωρίς να τον
πατήσουμε)
2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά 2-3 πατάτες
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σκεύος φούρνου. Τις αδειάζουμε προσεκτικά (με κοφτερό κουταλάκι τις ντομάτες) να μη σπάσουν.Αν θέλουμε -εμείς δεν θέλουμε- βάζουμε ελάχιστη ζάχαρη ή/και αλάτι σε κάθε ντομάτα ειδικά αν “ξινίζουν”.
Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τον κιμά . Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι ή το χοντροαλέθουμε στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά. Αλέθουμε στο multi και το εσωτερικό από τις περισσότερες ντομάτες (τουλάχιστον 4) και το προσθέτουμε κι αυτό.
Ψιλοκόβουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλένουμε και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά ( αφήνουμε κανένα δάκτυλο κενό γιατί η γέμιση φουσκώνει), τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλέθουμε το εσωτερικό από τις υπόλοιπες ντομάτες, το αλατίζουμε ελαφρά και περιχύνουμε τα γεμιστά. Αν βάλουμε πατάτες, τις κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά.
Βάζουμε τα γεμιστά στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα από τη μια πλευρά (περίπου στα 50 -60 λεπτά) βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα γυρίζουμε με τη βοήθεια ΔΥΟ κουταλιών σούπας.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να καλοψηθούν και από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμα ακόμη και αν μείνουν από το μεσημέρι ως το βράδυ…
Παρατηρήσεις
1)Ένας καλός τρόπος για να υπολογίσουμε τον κιμά, είναι να μετρήσουμε για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε ένα μεγαλούτσικο κεφτεδάκι από σκέτο κιμά. Τα δικά μου λαχανικά ήταν μέτριου (προς μικρό) μεγέθους γι αυτό και είναι μέτρια τα κεφτεδάκια…Έτσι ο κιμάς μου ήταν περίπου 400 γραμμάρια όταν τον ζύγισα για τις ανάγκες της ανάρτησης. Έτσι έκανα όταν ήμουν αρχάρια και σπάνια έπεφτα έξω στις ποσότητες. Μετά προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.
2)Εμείς όταν λέμε γεμιστά με κιμά, εννοούμε με λίγο ρύζι ίσα για να δέσει με το άμυλο του τον κιμά. Η ποσότητα που προτείνω μπορεί να αυξηθεί λίγο και να ελαττώσουμε λίγο τον κιμά.
3)Εννοείται ότι μπορούμε να γεμίσουμε κι άλλα λαχανικά εκτός από ντομάτες και πιπεριές. Τότε όμως αυξάνετε ο χρόνος παρασκευής.
4)Εγώ βάζω αρκετές ντομάτες σε σχέση με πιπεριές, οπότε το εσωτερικό τους είναι αρκετό και για τη γέμιση και για το ταψί. Χονδρικά, για μισό κιλό κιμά θέλουμε το εσωτερικό από 3-4 ντομάτες, και λίγο λιγότερες για το ταψί. Αν λοιπόν γεμίζουμε κι άλλα λαχανικά, θα χρησιμοποιήσουμε κι άλλες ντομάτες εκτός απ’ αυτές που θα γεμίσουμε.
5)Τα «μυστικά» της πεθεράς μου όπως θα διαπιστώσατε είναι τα εξής: πρόσθετε ελάχιστο ή καθόλου νερό στο ψήσιμο. Η τριμμένη ντομάτα πάνω από τα γεμιστά εξασφαλίζει τις περισσότερες φορές τα υγρά που χρειαζόμαστε για το ψήσιμο. Αν προσθέσουμε νερό θα το κάνουμε όταν γυρίσουμε τα γεμιστά στο ταψί. Αυτό, το γύρισμα, είναι και το δεύτερο μυστικό. Είναι πολύ εύκολο όταν γίνει με 2 κουτάλια και εξασφαλίζει ότι το ρύζι αλλά και τα λαχανικά θα ψηθούν σωστά.
6)Το παράκανα με τις παρατηρήσεις! Ζητώ συγνώμη από τις πιο έμπειρες, αλλά τέτοιες αναρτήσεις αφορούν περισσότερο τις πιο νέες νοικοκυρές και πρέπει να είναι αναλυτικές, έτσι δεν είναι;
Το αγαπημένο φαγητό του γιου μου. Ένα ταψί ήταν δικό του. Τώρα τα μαγειρεύει μόνος του αλλά πάντα λέει ότι οι ντομάτες εκεί είναι αλλιώς. Ντομάτες υπαίθριες μου είπαν στη λαϊκή όχι ακόμη κι όποιος λέει ότι έχει λέει ψέματα.
Εγώ περνάω ελαφρά από το τηγάνι το μείγμα.
Εγώ λατρεύω τα ορφανά γεμιστά, αλλά πάντα με κιμά τα μαγειρεύω, γιατί όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι με κιμά τα θέλουν.
Με ωμό κιμά δεν τα έχω φτιάξει και όλο λέω κάποια στιγμή να το επιχειρήσω, έχω μεγάλη περιέργεια πως θα γίνουν.
Σίγουρα θα ακολουθήσω την συνταγή σου Βαγγελιώ μου, με τα tips της πεθερούλας!
Το αγαπημένο μου φαγητό!Ευχαριστω για καταπληκτική συνταγή!
Αναμφισβήτητα η γεύση μας είναι συνδεδεμένη με μνήμες και μας κάνει να επιθυμούμε τέτοιου είδους φαγητά. Φαγητά που μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο όταν η μάνα μας μας κυνήγαγε γιά να τα φάμε, και τώρα τα νοσταλγούμε.
Και η δική μου η μάνα αμαγείρευτο τον έβαζε τον κιμά και η νοστιμιά τους ήταν μοναδική!
Σ΄ευχαριστώ γιά την ανάρτηση, μα πιό πολύ γιά τις μνήμες.
Τα γεμιστά τα έμαθα από την κρητικια πεθερά μου. Όμως ο λαός στο σπίτι (είμαστε πολλοί τι να κάνουμε;) τα θέλει ορφανά κι ετσι γίνεται το δικό τους. Τα πρώτα για φέτος ήδη φτιάχτηκαν κι έγινε σφαγή πάνω στη λαμαρίνα. Καλό καλοκαίρι!!!
Πραγματικά ή καλύτερη συνταγή ολων ! Επιτέλους τα γεμιστά μου δεν γίνονται πια λαπαδες αλλά σπυρωτα και πεντανοστιμα ! Τρελαθηκαμε από τη νοστιμιά ! Συγχαρητήρια!
Παρα πολυ καλο και αναλυτικο ποστ ειδικα για μας τις αρχαριες! Ευχαριστουμε πολυ!
[…] Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο […]
Μου αρέσουν σκέτα χωρίς κιμά αλλά όπως λέει και μια φίλη πιο κάτω οτι πει ο υπόλοιπος λαός στο σπίτι. Θα τα δοκιμάσω με ωμό κιμά να σε σίγουρη την επόμενη φορά και πιστεύω οτι θα βγουν τέλεια. Από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων αν όχι το καλύτερο…
[…] Εκτός από τα κλασσικά γεμιστά (πάντα με ρύζι, σπάνια με κιμά), τους γνωστούς ντολμάδες με αμπελόφυλλα (που τους […]
Polu wraia suntagh…
Euxaristw pou thn moirastikes mazi mas…
Kalo kalokairi…
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
[…] Κλασικά γεμιστά με κιμά στο φούρνο […]
Ο φουρνος στον αέρα ή στις αντιστάσεις;
Καλό απόγευμα. Εγώ συνηθίζω τις αντιστάσεις, αλλά πολλοί τα ψήνουν στον αέρα, σε λίγο χαμηλώτερη θερμοκρασία.
[…] αυτό που λέμε «απίστευτες»! Σας έχω μιλήσει ήδη για τα αξεπέραστα γεμιστά της και για το θαυμάσιο φύλλο της. Κι έχω ακόμη αρκετά να […]
ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΜΠΡΑΒΟ
Ευχαριστώ πολύ!
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΣΩ!!!
Ευχαριστώ κι εγώ για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Θέλω να τα φτιάξω αύριο και έχω την εξής απορία: το ταψί θα το σκέπασω?
Όχι! Απλώς όταν ψηθούν από τη μια πλευρά θα τα γυρίσετε με τη βοήθεια 2 κουταλιών και από την άλλη. Καλή επιτυχία!
Επαναλαμβάνεσαι . Λες πολλά .
Μα αλήθεια τώρα, ήρθατε πρωί πρωί στο ΔΙΚΟ ΜΟΥ site να μου πείτε τι θα λέω και πώς θα τα λέω; Αν δεν σας αρέσει μην ξαναπεράσετε από δω, υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες με συνταγές. Κάθε κριτική και παρατήρηση στις συνταγές δεκτή, όπως και κάθε καλοπροαίρετη κριτική στη μορφή και στη διάταξη του site αλλά αυτό το σχόλιο δεν έχει κανένα από τα δύο. Το site έχει συγκεκριμένο στυλ και σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να μην το επισκέπτεται. Καλημέρα σας και καλή συνέχεια σε ότι κάνετε.
Ευχαριστούμε πολύ για την σύνταγη. Πάνω κάτω θυμόμουν πως γίνονται αλλά επειδή θέλω να κάνω πρώτη φορά μόνη μου είναι πολύ κατατοπιστική συνταγή χωρίς πολλά υλικά. Ακριβώς όπως το κάνουμε και εμείς.
Θα χαρώ πολύ να σας αρέσουν! Καλή επιτυχία!
Μια απορία. Τις ντομάτες τις έκανα στο μουλάρι και στο τέλος τα γεμιστά έγιναν σούπα. Έβγαλαν παρά πολύ ζουμί. Μήπως πρέπει την ντομάτα να την στεγνώνω λίγο πρώτα;
Προφανώς οι ντομάτες σας δεν ήταν κατάλληλες για γεμιστά, ή ήταν πολύ μπαγιάτικες. Ποτέ δεν στεγνώνουμε τις ντομάτες. Μήπως προσθέσατε νερό;
στο μουλάρι?
Δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σας. Τι θέλετε να πείτε;
Υπέροχη συνταγή. Απο τοτε που την βρήκα δεν έχω κάνει αλλη συνταγή για γεμιστά!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που εμπιστεύεστε τη συνταγή μου για ένα κλασικό πιάτο. Να είστε καλά!
Γειά σας, θα ήθελα λίγο την βοήθεια σας, για να καταλάβω. Όταν λέτε ότι γυρίζετε τα γεμιστά από την άλλη πλευρά, για να ψηθούν, εννοείτε ότι γυρνάτε τα γεμιστά με τα καπάκια κάτω στο ταψί; Και αν ναι δεν χύνεται το περιεχόμενό τους;
Καλησπέρα σας. Ναι, αυτό ακριβώς εννοώ! Τα γυρίζω με τη βοήθεια 2 κουταλιών, είναι ήδη σκεπασμένα και δεν φεύγει ποτέ η γέμιση! Έτσι στεγνώνουν ΄λίγο και από την άλλη πλευρά οι ντομάτες και οι πιπεριές και γίνονται πιο νόστιμες! Δοκιμάστε να τα γυρίσετε με τη βοήθεια 2 κουταλιών!
Σας ευχαριστώ πολύ
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!!!! εμένα το μόνιμο πρόβλημα είναι ότι μου γίνονται ψιλοανοστα και στεγνώνουν!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Δοκιμάστε τα με τον τρόπο που λέω. Η προσθήκη ντομάτας στη σάλτσα και το αναποδογύρισμα κάνουν τη διαφορά…
Αγαπητη κυρια Βαγγελιω,
Διαβασα την συνταγη σας για γεμιστα.
Ο τροπος που γραφετε ειναι δυναμικος και ταυτοχρονα ζεστος.
Με γεμισε με νοσταλγια για τον ομορφο τροπο ζωης στην Κρητη.
Και η συνταγη υπεροχη.
Σας ευχαριστω και συγχαρητηρια.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά!