Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας είναι η χρήση των μυρωδικών χόρτων. Η πλούσια χλωρίδα του νησιού που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία άγριων και καλλιεργημένων χόρτων πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, δεν μπορούσε παρά να δώσει τα υλικά της στη διατροφή των Κρητών από την αρχαιότητα ακόμη. Κατά γενική ομολογία οι κλιματικές συνθήκες της Κρήτης, η σύσταση των εδαφών, η γειτνίαση των περισσότερων περιοχών με τη θάλασσα δίνουν αρωματικά χόρτα εκλεκτά και περιζήτητα.Το θέμα μου δεν αφορά τα διάσημα αφεψήματά μας ( μαλωτήρα, έρωντα (δίκταμο) και τα άλλα μας βότανα που έχουν φαρμακευτικές χρήσεις) αλλά τα μυριστικά της μαγειρικής που δίνουν χαρακτηριστικές γεύσεις στα κρητικά εδέσματα.
Κατά την άποψή μου, περισσότερο από τα μπαχαρικά, το κρητικό εδεσματολόγιο χαρακτηρίζεται από τα τα μυριστικά. Αυτά που κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μου είναι : η ρίγανη, η δάφνη, ο αβάρσαμος (δυόσμος) ,το αρισμαρί (δενδρολίβανο), το θρούμπι, το θυμάρι, ο βασιλικός, η αμπερόζα, η φασκομηλιά, οι καυκαλίθρες , τα μυρώνια, οι αρχατζίκοι , η μέντα, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο μάραθος, ο άνηθος.
Το πιπέρι, η κανέλα και το γαρύφαλλο, το κύμινο και λιγότερο το μοσχοκάρυδο είναι τα κύρια μπαχαρικά της κρητικής κουζίνας και μάλιστα σε σχετικά μικρές ποσότητες.
Τα τελευταία χρόνια έχω σε γλάστρες (εκτός από τον κλασικό μαϊντανό βασιλικό και σέλινο) θυμάρι και ρίγανη. Η γεύση των φρέσκων αυτών μυριστικών είναι πιο ήπια θα έλεγα από τα αντίστοιχα ξερά. Προχθές, μετά την πρώτη φετινή μπόρα μύριζαν και γυάλιζαν και δεν μπόρεσαν παρά να κόψω ένα δυο κλαράκια και να τα χρησιμοποιήσω πάραυτα….
Ιδού οι συνταγές που μου προέκυψαν με μυρωδιά Κρήτης
Υλικά
Μισό κοτόπουλο σε παϊδάκια (περίπου 800 γραμμάρια ήταν το δικό μου)
Α. Για τα παϊδάκια κοτόπουλου με φρέσκο θυμάρι και πετιμέζι
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά πετιμέζι
3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή μισό κουταλάκι ξερό)
Αλάτι
Πιπέρι
Β. Για τα παϊδάκια με πιπεριές:
3 πιπεριές κατά προτίμηση χρωματιστές
2 κουταλιές λάδι
1 κούπα ντομάτα σε κομματάκια (όχι αλεσμένη)
2-3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
100 γραμμάρια ξινομυζήθρα.
Επί το έργον
Πρώτη συνταγή:
Τα ψήνουμε στο γκριλ (σε μεσαία θερμοκρασία να μην καούν αμέσως) για μισή περίπου ώρα, γυρίζοντάς τα μια-δυό φορές.
Πιπεριές με φρέσκια ρίγανη και ξινομυζήθρα
Δεύτερη συνταγή:
Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει, και τις ρίχνουμε.
Όταν μαραθούν λίγο βάζουμε την ντομάτα και τα φυλλαράκια της ρίγανης, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε να βράζει ως ότου οι πιπεριές μαλακώσουν.
Ορκίζομαι ότι δεν θα ξανασερφάρω νηστικιά!!!
Κι αν ζήλεψες εσύ τα κεράσματα του Σαββάτου εμείς τι να πούμε τώρα.
Καλό απόγευμα!!
πολύ αναλυτικό το πόστ σου !! συγχαρτήρια !
το Ελενάκι απο το μπλοκ μας προσπαθεί να σου γράψει σχόλιο αλλά δεν της φαίνεται η λεκτική επαλύθευση και έτσι δεν μπορεί να κάνει την αποστολή, ξέρεις να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ??
φιλιά πολλά και απο τις δυό μας
Το μυρίζω το φαγάκι μέχρι εδώ!!! σα να τόχω μπροστά μου. Πόσο δίκιο εχεις με τα μυρωδικά!!Η μυρωδιά του θυμαριού ειναι ανεπανάληπτη!!Οσο για τα υλικά της συνταγής… πιπεριές, μυζήθρα ..τέτειο!!!!
μου αρέσει πολύ, ειδικά οι πιπεριές!!! οι αρχατζίκοι ξέρεις αν έχουν άλλη ονομασία; φιλάκια
όλα τα υλικά είναι ένα και ένα!τέλεια συνταγή!
Άχου Vita μου με μέθυσε η μυρωδιά του!! άμα το ήξερα θα το έφτιαχνα έτσι το κοτόπουλο σήμερα! Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω γιατί μου άρεσε πολύ η προτασή σου!! Να 'σαι πάντα καλά!
*Για το μάραθο που μου απάντησες σε ευχαριστώ πολύ! Φινόκιο βρίσκω εδώ οπότε δεν μου μένει παρά να τη φτιάξω τη συνταγή!!
Φιλιά!
Αααχχχχ τέλεια, τις μυρωδιές!!!!!!!!!! τέλεια!!!!!
Πολλά φιλιά
Πωπω μυρωδιές… τελειο!
Ξανθή τελευταία είμαι κι εγώ στο "φάτε μάτια ψάρια" … γιατί σε λίγο πρέπει να αλλάξω νούμερο 🙂
Μαρία Μπ. καλώς όρισες .Σε είδα σε κάποιες φωτογραφίες του camp και μου χάρηκα πολύ καλή μου! Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τα σχόλια.Δεν έχω βάλει κανενός είδους αποκλεισμό.Συμβαίνει άραγε ακόμη;
Ριρή τελευταία το συνηθίζω το θυμαράκι σε πολλά ψητά.Πράγματι είναι ωραίο μυρωδικό
Μανουσίνα αλλιώς τους λέμε αχατζίκους.Δεν μπόρεσα να βρω ούτε την επιστημονική τους ονομασία ούτε εικόνα.'Οταν φυτρώσουν θα σου τους βγάλω φωτογραφία να δεις τι είναι
Ειρήνη σ' ευχαριστώ για τα παινέματα 🙂
Picky δοκίμασέ το. Είναι πολύ νόστιμο.
Για το ψαράκι, να βάλεις κι άλλα χορταράκια εκτός το φινόκιο.
Αστεράκι καλοσύνη σου κοπελιά μου.Για όλα μια καλή κουβέντα έχεις όπως σούχω ξαναπεί.Τυχεροί οι δικοί σου.
Ελπινίκη κερνάμε :-). Αν είσαι κοντά πέρασε…
Αχ τι ωραίο πιάτο είναι αυτό!! Από μυρωδιά να πω, από γεύση….είναι Τέλειο.
Πάντως Vita, μας κάνεις κανονικό Ιντερνετικό ξεσήκωμα, το ξέρεις!!!
Το πρώτο που έκανα μόλις τακτοποιήθηκα στο νέο μου σπίτι ήταν να φτιάξω ένα μικρό κηπάκι σε γλάστρες με δεντρολίβανο, άνηθο, μαιντανό, δυόσμο. Ανάμεσά τους μια τριανταφυλλίτσα και ένα χρυσάνθεμο για χρώμα…Θα φροντίσω να περάσω τις εικόνες σύντομα!
Καλημέρα Vita με τα όμορφά σου!
Τα αρώματα, τις γεύσεις, τα χρώματα!
Το μόνο που θέλει κάποιος, μπαίνοντας εδώ, είναι να πάρει μια καρέκλα και να κάτσει στο τραπέζι σου!
Σε φιλώ και εκτιμώ αυτό που μοιράζεσαι μαζί μας…
Ζαμπία
Μαρίνα καλή επιτυχία στον κηπάκο σου!Θα σου χρωματίζει και θα σου αρωματίζει ελληνικά το χώρο σου!
Ζαμπία μου με κάνεις να κοκκινίζω με τα τόσο θερμά σου λόγια.Σ' ευχαριστώ πολύ!Αν βρεθείς στα μέρη μου, η καρέκλα θα σε περιμένει με χαρά.
Νοστιμότατο.
Τα μυρωδικά σας, είναι και δικά μου αγαπημένα, αλλά ομολογώ το όνομα "αρχατζίκοι" πρώτη φορά το ακούω.
Τι είναι Vita μου;
Και το κοτόπουλο καιοι πιπεριές φαίνονται πεντανόστιμα! Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε ο τόπος!
Αχ Λίνα μου δεν είδα αμέσως το σχόλιό σου και δεν σε χαιρέτησα πατριωτάκι!¨οσο για το ξεσήκωμα δεν πάτε πίσω εσύ και η Ξανθή 🙂
Πηνελόπη μόλις φυτρώσουν και βρω θα βάλω φωτογραφία γιατί δεν βρήκα πουθενά στο google ούτε επιστημονικό όνομα ούτε φωτογραφία.
Big mama εν έχεις άδικο! Πριν τελειώσουν τα δοκίμασα που μου 'σπασε τη μύτη η μυρωδιά τους
🙂
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!
Από κάθε άποψη…τα μυρωδικά…οι πιπεριές με την ξυνομυζίθρα!
Πραγματικά θα ήθελα να το δοκιμάσω!
Φιλάκια πολλά!!!!
Εύα ευχαριστώ!μακάρι να γίνονταν διαδικτυακές αποστολές!Όταν θα το ξανάφτιαχνα θα σου έστελνα!
Μόλις τέλειωσα το συμμάζεμα της βεράντας, η κόρη αγόρασε όλα τα μυριστικά σε γλαστράκια. Λέω ας ψάξω τι να κάνω με κάποια από αυτά κι έπεσα πάνω ξανά σε σένα που είσαι θησαυρός.
Το αποθηκεύω να μην ξαναψάχνω και θα τα φτιάξω από βδομάδα.
Καλησπέρα