Vegan/vegetarian

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Από τα top του καλοκαιριού!

Ένα από τα πιάτα που δεν έχω διανοηθεί ποτέ να φτιάξω το χειμώνα είναι το σφουγγάτο με κολοκύθια. Όλο το καλοκαίρι το φτιάχνω με διαφορά 10-12 ημερών το μέγιστο, που σημαίνει πως το λατρεύουμε οικογενειακώς, αλλά μόνο με τα υλικά του στην εποχή τους. Έτσι έχει ουσία και νοστιμιά. Αυτήν την ομελέτα την θεωρώ αποκλειστικά καλοκαιρινό πιάτο. Φέτος ειδικά, είχε την τιμητική του το σφουγγάτο στο φούρνο δηλαδή η πιο ελαφριά εκδοχή της κλασικής συνταγής.

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Τα  χτυπημένα, εμπλουτισμένα με διάφορα υλικά αυγά που μαγειρεύονται μέσα σε κάποια λιπαρή ουσία είναι μέσα στη γαστρονομική κουλτούρα πολλών λαών σε όλον τον κόσμο. Παρόμοια παρασκευάσματα εμφανίζονται σε πολλές εθνικές κουζίνες με διάφορες παραλλαγές και διαφορετικά ονόματα. Πιο συνηθισμένη λέξη γι αυτά τα πιάτα είναι η λέξη ομελέτα που έχει γίνει διεθνής θα λέγαμε. Διαβάζω σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα μου site:  «το γαλλικό omelette, σύμφωνα με την εκδοχή που δέχονται όλα τα λεξικά, προέρχεται από έναν τύπο amelette, ίδιας σημασίας, ο οποίος μάλλον προέκυψε με αντιμετάθεση από έναν αμάρτυρο *alemette, και αυτός με αλλαγή επιθήματος από το alumelle, alemelle, το οποίο ανάγεται, με κακό χωρισμό του άρθρου (la lemelle -> l’alemelle) από το lamelle, που είναι η λάμα, το έλασμα, από το λατινικό lamella (έλασμα, μικρό πιάτο), υποκοριστικό του λατ. lamina (έλασμα). Η ομοιότητα της ομελέτας, που είναι χαρακτηριστικά επίπεδη, με το πιάτο, έδωσε στα παλαιά γαλλικά τη μεταφορική αρχικά σημασία που τελικά επικράτησε».

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Όμως κάθε γλώσσα έχει τη δική της λέξη γι αυτά τα παρασκευάσματα που έχουν βέβαια μικρές ή μεγάλες διαφορές αλλά όλα ακολουθούν μια βασική αρχή: αυγά χτυπημένα, ψημένα ή τηγανισμένα σε λιπαρή ουσία και εμπλουτισμένα με χόρτα, λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, πατάτες, ακόμη και θαλασσινά! Τα σφουγγάτα, οι ομελέτες, τρώγονται παντού ως ορεκτικά, ως κυρίως πιάτα, ακόμη και ως πρωινό! Όλες τις ώρες και όλες τις εποχές!

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Μια μικρή συλλογή ονομάτων που μπόρεσα να ανιχνεύω στο διαδίκτυο:

Ιταλία:  frittata

Ισπανία: tortilla

Γερμανία: Bauernfrühstück

Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν: khagina

Ιράν: kuku

Ιαπωνία:  tamagoyaki

Κίνα: tamago

Πορτογαλία: omeleta και fritada

Τουρκία: kaygana

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Στην Ελλάδα τώρα: σφουγγάτο (ετυμολογικά  η λέξη προέρχεται από το σπόγγο λόγω της σπογκώδους υφής του παρασκευάσματος), φρουτάλια, καγιανάς (τουρκικής προέλευσης αυτό το όνομα), στραπατσάδα (ιταλικής προέλευσης, από το strapazzare ) και για τους πόντιους φούστορο ή φούστρο. Και φυσικά ομελέτα! Δεν πιστεύω ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην καθομιλουμένη η λέξη ωοτηγανίτης που αναφέρεται ως η λόγια ονομασία του σφουγγάτου!

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Εμείς οι κρητικοί σφουγγάτα τις λέμε τις ομελέτες μας μεταξύ μας, κι όταν μιλούμε με άλλους τις λέμε ομελέτες. Αν κάνετε στο site μια αναζήτηση της λέξης σφουγγάτο,  και της λέξης ομελέτα θα βρείτε πλήθος κρητικών σφουγγάτων, με χόρτα, λαχανικά, απάκια, τυριά και φυσικά το -κατ’ εμέ κορυφαίο- σφουγγάτο με κολοκύθια, σε δυο ακόμη εκδοχές. Δεν θα επεκταθώ όμως περισσότερο σε άλλα στοιχεία για το σφουγγάτο παρόλο που έχω συγκεντρώσει πάρα πολλά! Και για να μη σας κουράσω, αλλά και για να έχουμε κάτι να πούμε και σε επόμενες συνταγές 😉 . Σήμερα ασχοληθήκαμε με τη λέξη, σε άλλη ανάρτηση, σε άλλο σφουγγάτο,  θα δούμε και κάποια ιστορικά στοιχεία για τη πιάτο.

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Πάμε λοιπόν στη σημερινή συνταγή. Η μάνα μου το έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια στο φούρνο και υποστηρίζει ότι είναι πιο νόστιμο έτσι. Εγώ δεν ήθελα μέχρι φέτος να αποχωριστώ το καψάλισμα του κολοκυθιού στο τηγάνι που εδώ που τα λέμε είναι αξεπέραστο. Παραξενιά δική μου λένε οι υπόλοιποι του σπιτιού που προτιμούν οι περισσότεροι το φουρνιστό σφουγγάτο της μάνας/γιαγιάς. Έλα σου όμως που – το παραδέχομαι κι εγώ- τούτο εδώ προσφέρεται για περιπτώσεις που η ομήγυρης είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ατόμων (πού να φτιάχνει κανείς στα σημερινά τηγάνια πάνω από 4 μερίδες). Κυρίως όμως προσφέρεται για περιπτώσεις που επιβάλλεται η αποχή από τα τηγανητά. Θέλει λίγο παραπάνω χρόνο από το σφουγγάτο του τηγανιού, αλλά ότι χάνουμε σε χρόνο το κερδίζουμε σε κόπο. Είναι πολύ πιο εύκολο!

Σφουγγάτο με κολοκύθια και πατάτες στο φούρνο

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε να ελαττώσουμε τα αυγά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο γάλα και 1 κουταλάκι κορν φλάουρ ή αλεύρι για κάθε αυγό που αφαιρούμε.
  • Η προσθήκη φέτας, ξινομυζήθρας ή άλλου τυριού είναι προαιρετική. Κάποιοι την θεωρούν επιβεβλημένη αλλά αν τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα και στην εποχή τους νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί η φρεσκάδα αυτού του φαγητού μέσα σε πιο σύνθετες γεύσεις.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό στο σφουγγάτο μας, με προτεινόμενα τον δυόσμο, τον μαϊντανό, λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ½ κουταλάκι ξερής.
  • Δείτε κι άλλες πληροφορίες για το σφουγγάτο εδώ:

https://sarantakos.wordpress.com

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1

https://www.tanea.gr/2013/08/09/lifearts/ena-piato-mia-istoria-kagianas/

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο