VIDEOS

«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)

«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)
Σε ελάχιστο χρόνο!

Δεν μου αρέσει να αλλοιώνω τις αυθεντικές ονομασίες των διαφόρων εδεσμάτων.Το σημερινό κοτόπουλο δεν είναι βέβαια γύρος. Τον λέμε όμως «τύπου» γύρο στην οικογένεια και γι αυτό χρησιμοποίησα την ονομασία. Σε εισαγωγικά όμως αφού δεν ακριβολογώ!

«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)
Έτσι, οι τακτικοί αναγνώστες του blog θα αντιληφθούν την σημασία των εισαγωγικών στον τίτλο της σημερινής ανάρτησης. Έχω θέμα με τις ονομασίες των διαφόρων εδεσμάτων. Γενικά–ίσως και λόγω επαγγελματικής διαστροφής – οι ορισμοί έχουν για μένα σημαντική σημασία.
«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)
Ο γύρος είναι κρέας περασμένο σε κατακόρυφη σούβλα που
ψήνεται  όσο η σούβλα γυρίζει απέναντι από ένα θερμαντικό σώμα και σερβίρεται κομμένο σε λεπτά κομμάτια. Παρόλο που η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο γύρος δεν είναι τίποτε άλλο από το τούρκικο ντονέρ που οι Έλληνες μετονόμασαν σε γύρο, αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο…

Θεωρείται πράγματι ότι στη σύγχρονή του μορφή επινοήθηκε τον 19ο αιώνα στην Προύσα της Τουρκίας.Υπάρχουν όμως αναφορές ότι πρώτοι οι Μινωίτες έψησαν κρέας περασμένο σε κατακόρυφη σούβλα.

Επίσης κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έψηναν κρέατα περασμένα στα ξίφη τους τα οποία στήριζαν κατακόρυφα.

«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο γύρος είναι το έδεσμα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου που έχει κατακτήσει τον κόσμο . Μάλιστα, λέγεται ότι ο κόμης Sandwich εμπνεύστηκε τα σάντουιτς όταν στις περιηγήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο δοκίμασε αυτά τα μικρά κομμάτια κρέατος που έφτιαχναν Έλληνες και Τούρκοι και τα τύλιγαν σε πίτα…
«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)

Η  εκδοχή με το χοιρινό κρέας (που δεν καταναλώνεται από Μουσουλμάνους, άρα δεν μπορεί να αποδοθεί στην  τούρκικη κουζίνα)  είναι από τις πιο δημοφιλείς και είναι η δική μας, η ελληνική εκδοχή.

Τις τελευταίες δεκαετίες στο πλαίσιο πιο υγιεινών επιλογών και φαγητών με λιγότερες θερμίδες, έχει κατακτήσει την αγορά ο κοτόγυρος δηλαδή ο γύρος από κρέας κοτόπουλου.

«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)

Στο σπίτι είναι μάλλον δύσκολο να φτιάξουμε  αυθεντικό γύρο παρόλο που κυκλοφορούν κατάλληλες συσκευές. Είναι όμως χρονοβόρο και μάλλον έχει να κάνει με μεγάλες ποσότητες.

Έτσι πολλές από μας έχουμε επινοήσει διάφορες εναλλακτικές για να ξεγελάσουμε κατά καιρούς τα παιδιά μας με  κάτι πιο υγιεινό από τους γύρους του εμπορίου.

«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)
Η δική μου εκδοχή είναι εύκολη και γρήγορη. Τη λέω μάλιστα και διαίτης γιατί τα τελευταία χρόνια φτιάχνω τον κοτόγυρό μου με φιλέτο είτε από στήθος είτε από μπούτι κοτόπουλου, χωρίς όμως το δέρμα. Απαραίτητο για να τον φτιάξουμε είναι ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.
«Γύρος» κοτόπουλου στο… τηγάνι! (VIDEO)
Και απλή  παντζαροσαλάτα !

Παρατηρήσεις

1)Θεωρώ ότι του πηγαίνει περισσότερο το κύμινο. Επειδή όμως είναι «δύσκολο» μπαχαρικό, προτείνω ως δεύτερη επιλογή τη ρίγανη. Αν τον θέλουμε πιο πικάντικο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο ή  κάποια πικάντικη μουστάρδα στη μαρινάδα.

2)Με ανάμεικτο στήθος και μπούτι είναι καλύτερος αλλά για ευνόητους λόγους εγώ τον φτιάχνω πιο συχνά με στήθος.

3)Οι ποσότητες που δίνω είναι αρκετές για 3-4 πίτες. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα είναι καλύτερα να τον βάλουμε στο τηγάνι σε δυό δόσεις. Το «μυστικό» είναι να ξεροψηθούν τα κομματάκια σε δυνατή θερμοκρασία και η μεγάλη ποσότητα δεν θα την αφήσει να αναπτυχθεί γρήγορα.

4) Πηγές πληροφοριών:

http://www.foodtimeline.org/foodsandwiches.html

http://whatscookingamerica.net/History/Sandwiches/GyroSandwich.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Gyro_%28food%29

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82&sin=all

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο