Αλμυρά

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Γιορτινό ορεκτικό που στολίζει το τραπέζι!

Ναι, στην ουσία πρόκειται για μια προσαρμογή «εισαγόμενης» συνταγής στα καθ’ ημάς. Ίσως θα έπρεπε να την ονομάσω terrine φέτας μιας και ως terrine αναφέρεται στα συνταγολόγια. Θεωρώ όμως πιο ακριβή για το παρασκεύασμα τον τίτλο που έδωσα αφού έχω εξελληνίσει εντελώς τη συνταγή. Δηλαδή μέχρι που θα διαμαρτυρηθούν οι Γάλλοι αν ονομάσω terrine ρο δικό μου παρασκεύασμα με φέτα και με κάππαρη!

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Το έχω ίσως ξαναπεί εδώ μέσα, πως όπου κι αν ταξιδέψω ανεμαζεύω βιβλία και περιοδικά με συνταγές. Επειδή και τα παιδιά μου ξέρουν τη μανία μου, το σίγουρο δώρο απ’ όπου κι αν ταξιδέψουν κι εκείνα, είναι αυτό. Έτσι έχω βιβλία και περιοδικά απ’ όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία αποκτήματα είναι από τα ταξίδια τους στη Μάλτα, στη Γαλλία, στη Σλοβακία και στην Αυστρία.

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

 

Θα μου πείτε, καλά και ξέρεις όλες τις γλώσσες; Όχι, βέβαια! Αλλά ας είναι καλά ο μεταφραστής της google. Δεν είναι δα και φιλοσοφία! Και με τον καιρό μαθαίνει κάποιος τα βασικά υλικά. Αλεύρι, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη μετά από κάποιες επαναλήψεις δεν θέλουν μετάφραση!

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Δεν είναι μόνο οι συνταγές.Άλλωστε πόσε ζωές θα χρειαζόταν για να τις φτιάξω όλες!  Είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές που βλέπεις στις εικόνες τους με δικά μας παρασκευάσματα. Εκπλήσσομαι πολύ συχνά με το πόσο μοιάζουν τα παρασκευάσματά μας. Από την πρόσφατη «σοδειά» περιοδικών, έχουμε ήδη δοκιμάσει ένα εξαιρετικό ρυζόγαλο φούρνου από σλοβάκικο περιοδικό, κάτι εξαιρετικά βουτηματάκια από μαλτέζικο βιβλίο και φυσικά τον σημερινό κορμό φέτας που σας προτείνω για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου.

 

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές τις αλλάζω τις συνταγές, κυρίως ως προς τα υλικά. Πολλές φορές μόνο την ιδέα παίρνω, ούτε καν μοιάζει η αρχική με τη δική μου. Ένα όμορφο τύλιγμα ζυμαριού, ένα έξυπνος συνδυασμός υλικών, μια τεχνική που εφαρμόζουν αλλού σε κλασικά παρασκευάσματα, πάντα μου δημιουργεί τη διάθεση δοκιμής. Εδώ ο συνδυασμός δεν μας είναι άγνωστος. Πιπεριές με τυριά φτιάχνουμε κι εμείς, έτσι δεν είναι; Γεμιστές στον φούρνο σαν μεζεδάκι, ή στο κλασικό μπουγιουρντί που εγώ έχω απλοποιήσει και το φτιάχνω στο τηγάνι. Εμείς τις συνδυάζουμε (ως γλυκόξινο τουρσί) και με γιαούρτι. Έτσι ήμουνα σίγουρη από την αρχή για το ταίριασμα των γεύσεων και των αρωμάτων.

Κρύος «κορμός» με τυρί φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Εδώ λοιπόν δεν είναι ο συνδυασμός υλικών που με ώθησε στη δοκιμή αυτής της συνταγής, αλλά ο τρόπος δεσίματός τους! Απόλυτα καλοκαιρινό, απόλυτα ευπαρουσίαστο, απόλυτα «ευέλικτο» σε παρεμβάσεις το αποτέλεσμα. Δείτε το και …αυτοσχεδιάστε!

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα τυριά της επιλογής μας. Επίσης αντί ζελατίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγάρ αγάρ ως πηκτικό μέσο.
  2. Η αρχική συνταγή έλεγε κρέμα γάλακτος αντί γάλα. Δεν είχα, και την αντικατέστησα με εβαπορέ. Νομίζω ότι θα είναι εντάξει και με κοινό γάλα.
  3. Η συνταγή σηκώνει αυτοσχεδιασμούς. Δηλαδή ήδη έχω στο μυαλό μου μετά την πρώτη στρώση των πιπεριών να ψιλοκόψω τις υπόλοιπες μέσα στο τυρί. Θα είναι εντυπωσιακές και σε καρεδάκια. Θα μπορούσε μάλιστα να προστεθεί μια καυτερή πιπερίτσα έτσι ώστε το παρασκεύασμα να γίνει πιο πικάντικο!  Επίσης, στις προσεχείς δοκιμές μου προτίθεμαι να αντικαταστήσω μέρος του τυριού με στραγγιστό γιαούρτι. Θεωρώ ότι θα είναι κι έτσι επιτυχημένο το ορεκτικό μου (και πιο ελαφρύσε λιπάρα…).
  4. Υποθέτω ότι και με πιπεριές Φλωρίνης του εμπορίου το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό σε γεύση, αν και η πολυχρωμία δίνει εντυπωσιακή εμφάνιση.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο