Εύκολη, νόστιμη, αρωματική!
Όταν κόψει κανείς μια κολοκύθα αξιοπρεπούς μεγέθους, πρέπει να έχει σκεφτεί από πριν πώς να την αξιοποιήσει. Διατηρείται βέβαια για πολύ καιρό στην κατάψυξη και για αρκετές μέρες στη συντήρηση, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θέλουμε πάντα τα ίδια και τα ίδια. Δηλαδή πόσες κολοκυθόπιτες να φτιάξει κανείς, (αλμυρές και γλυκές) πόσα κέικ, πόσο γλυκό του κουταλιού, πόσες φορές να φτιάξει στιφάδο, ή τσουρέκι πόση να τηγανίσει όσο κι αν του αρέσει!
Ένα τελευταίο κομμάτι κολοκύθας από το ψυγείο μου χρησιμοποιήθηκε γι αυτή τη μαρμελάδα και είναι κρίμα που δεν ήταν μεγαλύτερο γιατί είναι τόσο νόστιμη που τέλειωσε πριν καλά καλά προλάβω να βγάλω όσες φωτογραφίες ήθελα. Σίγουρα από την επόμενη κολοκύθα θα χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη ποσότητα για μαρμελάδα. Άλλωστε οι μαρμελάδες είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά.
Θεωρούσα κάπως άτονη και αδύναμη τη μαρμελάδα με κολοκύθα και δεν την έφτιαχνα συχνά. Η ανάμειξή της όμως με τα εσπεριδοειδή την κάνει αρωματική και πολύ νόστιμη! Πιο ήπιας γεύσης από τις μαρμελάδες με σκέτα εσπεριδοειδή προσφέρεται για καθημερινή κατανάλωση και θα αρέσει πολύ στα παιδιά, γιατί χωρίς να έχει την πικρή επίγευση των εσπεριδοειδών έχει αρκετό από το άρωμά τους!
Η ιδέα είναι από κάποιο ιταλικό περιοδικό με συνταγές απ’ αυτά που απέκτησα πρόσφατα, με κάποιες δικές μου παρεμβάσεις στις ποσότητες και στα υλικά. Η δόση που δίνω είναι μικρή (σας είπα πως είχε μείνει λίγη κολοκύθα) αλλά σίγουρα μπορεί να διπλασιαστεί. Πάντως έτσι κι αλλιώς είναι καλύτερα στην οικιακή παρασκευή μαρμελάδας να μην ξεπερνάμε το 1-1,5 κιλό της πρώτης ύλης.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά
400 gr κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
1 λεμόνι
1 μικρό πορτοκάλι
(και τα 2 μαζί να είναι περίπου 200 gr)
330 gr (1,5 κούπα) ζάχαρη
375 ml (1,5 κούπα) νερό
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα εσπεριδοειδή και τα ξεπικρίζουμε: τα βράζουμε 3 φορές από 5 λεπτά αλλάζοντας το νερό κάθε φορά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και με ένα ψαλίδι όσες μεμβράνες μπορούμε, και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Κρατάμε όμως τον πολτό από το εσωτερικό τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κολοκύθα σε κύβους, τη ζάχαρη, τα κομματάκια των εσπεριδοειδών και το νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (μόλις πάρει βράση το μείγμα μας χαμηλώνουμε στο 5 από 9) για 25 περίπου λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι η κολοκύθα να λιώνει όταν την τρυπάμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε συχνά και προσέχουμε να μη κολλήσει. Αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή στο multi και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.
Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως συνήθως (δείτε στις γενικές οδηγίες) ή αν έχουμε θερμόμετρο δένουμε μέχρι τους 105 βαθμούς. Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Παρατηρήσεις
- Η αρχική συνταγή ήθελε μόνο λεμόνι σ’ αυτή τη μαρμελάδα. Εγώ έβαλα 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι και προτίθεμαι να την δοκιμάσω με περγαμόντο και με μανταρίνι. Αν δεν προσθέσω ολόκληρο λεμόνι κάποια από τις επόμενες φορές, θα βάλω λίγο χυμό λεμονιού (1 κουταλάκι του γλυκού για την παραπάνω δόση) στο δέσιμό της.
- Δεν έβαλα άλλα μυρωδικά γιατί τα εσπεριδοειδή δίνουν αρκετό άρωμα. Δεν είναι και λίγη αναλογικά η ποσότητά τους. Σε γενικές γραμμές οι ποσότητες είναι 2:1 (κολοκύθα : εσπεριδοειδή).
- Μπορούμε να φτιάξουμε εντελώς λεία τη μαρμελάδα μας, ή λίγο πιο τραχιά αλέθοντας τα συστατικά της μέχρι το σημείο που μας αρέσει η υφή.
Καλησπέρα, μια διευκρίνιση θα ήθελα, τον πολτό των φρούτων (λεμόνι , πορτοκάλι) πότε τον βάζουμε μέσα στη μαρμελάδα;
Μαζί με τα υπόλοιπα! Δεν είναι σαφές, έχετε δίκιο! Θα το συμπληρώσω!