Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και εσπεριδοειδή

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και εσπεριδοειδή

Εύκολη, νόστιμη, αρωματική!

Όταν κόψει κανείς μια κολοκύθα αξιοπρεπούς μεγέθους, πρέπει να έχει σκεφτεί από πριν πώς να την αξιοποιήσει. Διατηρείται βέβαια για πολύ καιρό στην κατάψυξη και για αρκετές μέρες στη συντήρηση, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θέλουμε πάντα τα ίδια και τα ίδια. Δηλαδή πόσες κολοκυθόπιτες να φτιάξει κανείς, (αλμυρές και γλυκές) πόσα κέικ, πόσο γλυκό του κουταλιού, πόσες φορές να φτιάξει στιφάδο, ή τσουρέκι πόση να τηγανίσει όσο κι αν του αρέσει!

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και εσπεριδοειδή

Ένα τελευταίο κομμάτι κολοκύθας από το ψυγείο μου χρησιμοποιήθηκε γι αυτή τη μαρμελάδα και είναι κρίμα που δεν ήταν μεγαλύτερο γιατί είναι τόσο νόστιμη που τέλειωσε πριν καλά καλά προλάβω να βγάλω όσες φωτογραφίες ήθελα. Σίγουρα από την επόμενη κολοκύθα θα χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη ποσότητα για μαρμελάδα. Άλλωστε οι μαρμελάδες είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά.

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και εσπεριδοειδή

Θεωρούσα κάπως άτονη και αδύναμη τη μαρμελάδα με κολοκύθα και δεν την έφτιαχνα συχνά. Η ανάμειξή της όμως με τα εσπεριδοειδή την κάνει αρωματική και πολύ νόστιμη! Πιο ήπιας γεύσης από τις μαρμελάδες με σκέτα εσπεριδοειδή προσφέρεται για καθημερινή κατανάλωση και θα αρέσει πολύ στα παιδιά, γιατί χωρίς να έχει την πικρή επίγευση των εσπεριδοειδών έχει αρκετό από το άρωμά τους!

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και εσπεριδοειδή

Η ιδέα είναι από κάποιο ιταλικό περιοδικό με συνταγές απ’ αυτά που απέκτησα πρόσφατα, με κάποιες δικές μου παρεμβάσεις στις ποσότητες και στα υλικά. Η δόση που δίνω είναι μικρή (σας είπα πως είχε μείνει λίγη κολοκύθα) αλλά σίγουρα μπορεί να διπλασιαστεί. Πάντως έτσι κι αλλιώς είναι καλύτερα στην οικιακή παρασκευή μαρμελάδας να μην ξεπερνάμε το 1-1,5 κιλό της πρώτης ύλης.

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και εσπεριδοειδή

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

  • Η αρχική συνταγή ήθελε μόνο λεμόνι σ’ αυτή τη μαρμελάδα. Εγώ έβαλα 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι και προτίθεμαι να την δοκιμάσω με περγαμόντο και με μανταρίνι. Αν δεν προσθέσω ολόκληρο λεμόνι κάποια από τις επόμενες φορές, θα βάλω λίγο χυμό λεμονιού (1 κουταλάκι του γλυκού για την παραπάνω δόση) στο δέσιμό της.
  • Δεν έβαλα άλλα μυρωδικά γιατί τα εσπεριδοειδή δίνουν αρκετό άρωμα. Δεν είναι και λίγη αναλογικά η ποσότητά τους. Σε γενικές γραμμές οι ποσότητες είναι 2:1 (κολοκύθα : εσπεριδοειδή).
  • Μπορούμε να φτιάξουμε εντελώς λεία τη μαρμελάδα μας, ή λίγο πιο τραχιά αλέθοντας τα συστατικά της μέχρι το σημείο που μας αρέσει η υφή.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο