Αλμυρά

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
Με κολοκυθάκια και φρέσκια ντομάτα…

Το στιφάδο θεωρείται –και είναι εδώ που τα λέμε- βαρύ φαγητό. Δεν συνηθίζεται στην κλασική του εκδοχή το καλοκαίρι. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί το εορταστικό γεύμα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν είναι φαΐ για κάθε μέρα… Τα μπαχαρικά, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια και η βαριά σάλτσα, μάλλον δεν πάνε μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες!

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

 

Εμείς εδώ στην Κρήτη, έχουμε ένα πιο ελαφρύ στιφάδο για την
εποχή. Το φτιάχνουμε τις περισσότερες φορές με βοδινό ή με μοσχάρι, αλλά δεν είναι άσχημο και με χοιρινό ή κουνέλι.

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

 Οι μυρωδιές του κλασικού μας στιφάδου διατηρούνται, αλλά λιγοστεύουμε τα κρεμμύδια και στη θέση τους προσθέτουμε κολοκύθια! Ακόμη, ο πελτές ντομάτας που θεωρείται –και είναι- καλύτερος για το κλασικό στιφάδο αντικαθιστάται από φρέσκια ντομάτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε αν δεν το δοκιμάσετε πόσο ταιριάζουν τα κολοκύθια με τα μπαχαρικά του στιφάδου. Με το κύμινο δηλαδή και τη δάφνη.

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

Δεν γνωρίζω αν το συνηθίζουν στην υπόλοιπη Κρήτη αυτό το πιάτο,
δεν έτυχε να ρωτήσω κάποιον από τους γνωστούς μου. Στην περιοχή μας είναι
αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό με τα πρώτα καλοκαιρινά κολοκυθάκια και  τις φρέσκιες ντομάτες που δίνουν άλλη γεύση σ’ αυτήν την καλοκαιρινή εκδοχή του στιφάδου.

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
 

Υλικά:

 

1 κιλό μοσχαράκι ή βοδινό για κατσαρόλα (σπάλα, ποντίκι, κ.λ.π.)

7-8 μέτρια κρεμμύδια

7-8 μικρά ως μέτρια κολοκυθάκια

3 μέτριες ντομάτες

¾ -1 κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα κόκκινο ή ροζέ κρασί

2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί

3-4 σκελίδες σκόρδο

2 -3 φύλλα δάφνης

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο

 

Επί το έργον:

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετάκια.
Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού , το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα ένα από τα κρεμμύδια κομμένο σε καρεδάκια να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αλατίζουμε ελαφρά.  Τα γυρίζουμε όταν ξεκολλάνε μόνα τους, να τσιγαριστούν απ’ όλες τις πλευρές.

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί.

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μοσχάρι, προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει βοδινό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρεύται μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
Πάνω από τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις
τριμμένες ντομάτες, το ξύδι , το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, τα μπαχαρικά και τα
δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι
να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νεράκι αν σιγομαγειρεύουμε…
Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια χαραγμένα στα
τέσσερα ή στα δύο κατά μήκος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία
μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
Τελειώνουμε το φαγητό μαγειρεύοντας με ανοικτή την
κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του.
Αφήνουμε να μαρουβίσει για λίγη ώρα και σερβίρουμε.
Κρητικό στιφάδο του Καλοκαιριού!
Αν θέλουμε συνοδεύουμε με
τηγανητές πατάτες. Φυσικά θα πιούμε κρασί κόκκινο ή ροζέ, αν και καλοκαίρι…Το φρέσκο ψωμί είναι απαραίτητο γιατί η σάλτσα είναι εξαιρετική!

Παρατηρήσεις:

1)Στην Κρήτη τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε το στιφάδο με
μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες και όχι με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου. Ειδικά αυτήν
την εποχή είναι συνηθισμένα τα κρεμμύδια νέας εσοδείας. Άλλη μια καλοκαιρινή
νότα σ’ένα κατά βάση χειμωνιάτικο πιάτο…
2)Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι φρέσκα και μικρά ή μέτρια
σε μέγεθος για να τα “πιάσει” η σάλτσα και τα μπαχαρικά.
3)Το φαγητό όπως προανέφερα γίνεται και με άλλα κρέατα, ακόμη
και με κοτόπουλο το έχει φτιάξει η μητέρα μου, ιδανικά όμως είναι το βοδινό
(καλύτερο απ’ όλα κατά τη γνώμη μου) και το μοσχάρι. Προσαρμόζουμε το χρόνο που
θα μαγειρεύεται το κρέας πριν προσθέσουμε τα κρεμμύδια  ανάλογα με το είδος του.Ακόμη, ανάλογα με το είδος του κρέατος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι όσο μαγειρεύουμε. Για το μοσχαράκι, τα
προσθέτουμε αμέσως μετά που θα σβήσουμε με το κρασί. Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να
«κρατάνε» σ’ αυτό το πιάτο.
4)Ένα μέρος της διαδικασίας μπορεί να γίνει και στη χύτρα
ταχύτητας. Μετά όμως που θα προσθέσουμε τα κολοκυθάκια καλό είναι να
συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς πίεση, σε μέτρια θερμοκρασία για να μελώσει και
να δέσει η σάλτσα μας.Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο