Το στιφάδο θεωρείται –και είναι εδώ που τα λέμε- βαρύ φαγητό. Δεν συνηθίζεται στην κλασική του εκδοχή το καλοκαίρι. Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί το εορταστικό γεύμα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν είναι φαΐ για κάθε μέρα… Τα μπαχαρικά, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια και η βαριά σάλτσα, μάλλον δεν πάνε μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες!
Εμείς εδώ στην Κρήτη, έχουμε ένα πιο ελαφρύ στιφάδο για την
εποχή. Το φτιάχνουμε τις περισσότερες φορές με βοδινό ή με μοσχάρι, αλλά δεν είναι άσχημο και με χοιρινό ή κουνέλι.
Οι μυρωδιές του κλασικού μας στιφάδου διατηρούνται, αλλά λιγοστεύουμε τα κρεμμύδια και στη θέση τους προσθέτουμε κολοκύθια! Ακόμη, ο πελτές ντομάτας που θεωρείται –και είναι- καλύτερος για το κλασικό στιφάδο αντικαθιστάται από φρέσκια ντομάτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε αν δεν το δοκιμάσετε πόσο ταιριάζουν τα κολοκύθια με τα μπαχαρικά του στιφάδου. Με το κύμινο δηλαδή και τη δάφνη.
Δεν γνωρίζω αν το συνηθίζουν στην υπόλοιπη Κρήτη αυτό το πιάτο,
δεν έτυχε να ρωτήσω κάποιον από τους γνωστούς μου. Στην περιοχή μας είναι
αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό με τα πρώτα καλοκαιρινά κολοκυθάκια και τις φρέσκιες ντομάτες που δίνουν άλλη γεύση σ’ αυτήν την καλοκαιρινή εκδοχή του στιφάδου.
Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι ή βοδινό για κατσαρόλα (σπάλα, ποντίκι, κ.λ.π.)
7-8 μέτρια κρεμμύδια
7-8 μικρά ως μέτρια κολοκυθάκια
3 μέτριες ντομάτες
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα κόκκινο ή ροζέ κρασί
2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 -3 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Επί το έργον:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού , το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα ένα από τα κρεμμύδια κομμένο σε καρεδάκια να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αλατίζουμε ελαφρά. Τα γυρίζουμε όταν ξεκολλάνε μόνα τους, να τσιγαριστούν απ’ όλες τις πλευρές.
Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί.
Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μοσχάρι, προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει βοδινό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρεύται μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
τριμμένες ντομάτες, το ξύδι , το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, τα μπαχαρικά και τα
δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι
να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νεράκι αν σιγομαγειρεύουμε…
τέσσερα ή στα δύο κατά μήκος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία
μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του.
Αφήνουμε να μαρουβίσει για λίγη ώρα και σερβίρουμε.
τηγανητές πατάτες. Φυσικά θα πιούμε κρασί κόκκινο ή ροζέ, αν και καλοκαίρι…Το φρέσκο ψωμί είναι απαραίτητο γιατί η σάλτσα είναι εξαιρετική!
Παρατηρήσεις:
μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες και όχι με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου. Ειδικά αυτήν
την εποχή είναι συνηθισμένα τα κρεμμύδια νέας εσοδείας. Άλλη μια καλοκαιρινή
νότα σ’ένα κατά βάση χειμωνιάτικο πιάτο…
σε μέγεθος για να τα “πιάσει” η σάλτσα και τα μπαχαρικά.
και με κοτόπουλο το έχει φτιάξει η μητέρα μου, ιδανικά όμως είναι το βοδινό
(καλύτερο απ’ όλα κατά τη γνώμη μου) και το μοσχάρι. Προσαρμόζουμε το χρόνο που
θα μαγειρεύεται το κρέας πριν προσθέσουμε τα κρεμμύδια ανάλογα με το είδος του.Ακόμη, ανάλογα με το είδος του κρέατος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι όσο μαγειρεύουμε. Για το μοσχαράκι, τα
προσθέτουμε αμέσως μετά που θα σβήσουμε με το κρασί. Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να
«κρατάνε» σ’ αυτό το πιάτο.
ταχύτητας. Μετά όμως που θα προσθέσουμε τα κολοκυθάκια καλό είναι να
συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς πίεση, σε μέτρια θερμοκρασία για να μελώσει και
να δέσει η σάλτσα μας.Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο!
Καλή Κυριακή και καλύτερη εβδομάδα σε όλους!!
Πολύ ωραίο φαγητό! Καλή Κυριακή!
Εξαιρετική η καλοκαιρινή εκδοχή του στιφάδου με τα κολοκυθάκια!
Καλή Κυριακή Βαγγελιώ μου!
δοκιμάσατε ποτέ να "ξαφρίσετε" το κρέας ????
Ξαφρίζουμε το κρέας πάντα όταν το βράζουμε με σκέτο μπόλικο νερό. Όταν το τσιγαρίζουμε δεν βγάζει αφρό οπότε δεν το ξαφρίζουμε. Όταν το σωτάρουμε και το ροδοκοκινίσουμε απ' όλες τις πλευρές στα μαγειρευτά φαγητά, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι οπότε δεν βγάζει αφρό. Στα βραστά με σκέτο νερό το ξαφρίζουμε πάντα! Εσείς το ξαφρίζετε και στο στιφάδο; Τι αφρό βγάζει;
ναι πάντα ξαφρίζω το κρέας,το ξεπλένω και μετά το μαγειρεύω! ακόμη και τον κιμά για μακαρόνια ή παστίτσιο………
Κατά την ταπεινή μου άποψη έτσι γίνονται πιο ελαφρά και πιο υγιεινά !!!!!
Έχω να σας πω βέβαια ότι είστε καταπληκτική και ο,τι έχω φτιάξει με τις συνταγές σας είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ !!!!!!!!!! νάστε πάντα καλά και σας ευχαριστώ για όλα……….
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι γνώμες για το ξάφρισμα διίστανται. Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ξαφρίζουμε το κρέας γιατί στον αφρό συγκεντρώνονται πολλές από τις πρωτεΐνες του και μέρος των λιπαρών του που τα χρειάζεται ο οργανισμός. Προσωπικά ακολουθώ μια μέση οδό όπως σας είπα πριν: στα βραστά ξαφρίζω για να έχουν μια διαύγεια οι ζωμοί μου , στα μαγειρευτά δεν ξαφρίζω, αντιθέτως με σωτάρισμα θωρακίζω το κρέας μου. Είναι θέμα συνήθειας τελικά και γούστου… Όπως αρέσει σε καθένα! Να είστε καλά!
Αγαπημένη μου συνονόματη μου έχεις λύσει τα χέρια με το μενού της βδομάδας, οι προτάσεις σου υπέροχες Ευχαριστώ πολυ
[…] στιφάδο του καλοκαιριού […]
[…] στιφάδο του καλοκαιριού […]
Good morning just saw your blog the food looks delicious! But do you have an English version?
You can find some of our recipes here: https://tastycrete.com/
Any chance of offering your recipes in English. I am Greek, but sadly do not read Greek
You can find some of our recipes here: https://tastycrete.com/
Did you manage to find an english version?
We try it…
This is delicious.
Νοστιμοτατο φαγητο.
Να ειστε παντα καλα Κ. Βαγγελιω. Ευχαριστω
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά κι εσείς!