Γλυκά

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

All time classic!

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στη γιορτή μου η μάνα μου, έφτιαχνε μπακλαβά. Μπακλαβά Κοπεγχάγης τον έλεγε και δεν ξέρω αν είχε στην πραγματικότητα σχέση με την πρωτεύουσα της Δανίας. Γλυκό ταψιού με μεγάλο ύψος και πλούσια γέμιση. Αυγά, φρυγανιές και καρυδαμύγδαλα.
Μπακλαβάς
Μάλλον για γλυκό Ανατολής παρά Δύσης μου μοιάζει. Η μάνα μου πάντως Κοπεγχάγης τον έλεγε και έτσι τον γράφει στο τετράδιό της . Όταν έκανα το δικό μου νοικοκυριό πάντα εκτός από τα γλυκά που ετοίμαζα εγώ για τη γιορτή μου είχα και μια ταψάρα Κοπεγχάγη . Εγώ δεν τον έφτιαξα ποτέ! Ήταν το γλυκό της γιορτής μου και το έφτιαχνε η μαμά μου.
Μπακλαβάς
Η γωνία έφυγε πριν να προλάβω να τον φωτογραφήσω ολόκληρο!
Τα τελευταία χρόνια της τον άλλαξα. Η γέμιση μου φαινόταν πολύ βαριά , αφήστε που ήθελα να νηστεύω και τα αυγά … «Εδώ στην ψαρόσουπα δεν βάζουμε αυγό βρε  μάνα, μπακλαβά με αυγό θα τρώμε αφού γίνεται κι αλλιώς;». Το έθιμο συνεχίστηκε αλλά με τον κλασικό μπακλαβά αυτή τη φορά. Με τη δική μου συνταγή. Πάντα όμως από τη μάνα μου. Άλλοτε μικρό ταψί αν δεν περίμενα πολλούς καλεσμένους, άλλοτε μεγάλο ταψί, ολόκληρη τη δόση.
Φέτος μου το δήλωσε από την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν μπορώ παιδί μου φέτος να σου φτιάξω τον μπακλαβά. Να σου σπάσω τα καρύδια να τον φτιάξεις εσύ». Λίγο τα χρόνια της , λίγο οι αντοχές της που πέφτουν  με τα προβλήματα της υγείας της, λίγο που
κουράστηκε παραπάνω τελευταία    δήλωσε εξαρχής την απόφασή της. Για να πω την αλήθεια δεν μ’ ένοιαξε. Κάτι άλλο θα έφτιαχνα.Την παραμονή της γιορτής μου, αργά το απόγευμα άρχισε:
-Τελικά, δεν θα φτιάξεις μπακλαβά;
-Εντάξει μωρέ δεν είναι κι απαραίτητος. Ας μην έχω μια
χρονιά! Δεν περιμένω κανένα, δεν κάνω γιορτή.
Σιωπή, αλλά τα μούτρα κατέβηκαν…  Έτσι με τα τελευταία ψώνια στο σούπερ μάρκετ έβαλα κι ένα πακέτο φύλλο κρούστας στο καλάθι μου, κι ένα πακετάκι καλό βούτυρο. Ακόμη όμως ήλπιζα να τον γλιτώσω… Είχα άλλες δουλειές κι άλλο πρόγραμμα.
Χθες το πρωί μετά το φιλί και τα «Χρόνια Πολλά», μου την πετάει έντεχνα την σπόντα της,   έτσι όπως μόνο οι μανάδες μπορούν να πετάξουν σπόντες καρφωτές και να μην ξέρεις αν πρέπει να νευριάσεις ή να γελάσεις:
-Να πεταχτείς μέχρι το ζαχαροπλαστείο να πάρεις έστω ένα μικρό ταψάκι μπακλαβά; Δεν θέλω η μέρα που είναι να χαλάσουμε το έθιμο και να μην έχεις μπακλαβά στο σπίτι σου…
Ε, τι να πω… Μια την έχω, από μια έχουμε όλοι μας …

Παρατηρήσεις

1)Χρειαζόμαστε περίπου 2 κούπες λιπαρή ουσία. Αυτή μπορεί να είναι σκέτο βούτυρο, σκέτο ελαιόλαδο, ή μείγμα τους.  Το βούτυρο μπορεί να είναι αγελαδινό ή πρόβειο ή ανάμεικτο.  Συνήθως βάζω 1 πακέτο (250 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο ,  ¾ κούπας
καλό ελαιόλαδο και 1 κουταλιά ντόπιο βούτυρο δηλαδή στακοβούτυρο-αν έχω καλό- ή βούτυρο Κερκύρας). Σε περιόδους νηστείας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο καλής ποιότητας.

2)Αν αφήσουμε το βούτυρο να κάψει θα πρέπει να προσέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε στο άλειμμα των φύλλων  τον αφρό που προκύπτει γιατί θα χαλάσει  την εμφάνιση του γλυκού μας. Είναι τα μαύρα σημάδια που βλέπουμε πολλές φορές σε καλοψημένα κατά τα άλλα γλυκά ταψιού. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε αν αφήσουμε να λιώσει σε   χαμηλή θερμοκρασία και δεν χρησιμοποιήσουμε το υδαρές υπόλειμμα στον πάτο της κατσαρόλας.

3) Οι ποσότητες που δίνω είναι η μισή δόση της κανονικής συνταγής. Αν θέλουμε τον μπακλαβά πιο ψηλό, χρησιμοποιούμε μικρότερο ταψί και κόβουμε τα φύλλα στη μέση. Πάλι φροντίζουμε η γέμιση να μπαίνει σε 5-6 στρώσεις και τα φύλλα στον πάτο και στην κορυφή να είναι  περισσότερα από τις ενδιάμεσες  στρώσεις.

4)Επειδή ο αριθμός των φύλλων διαφέρει κατά περίπτωση σε κάθε πακέτο (εξάλλου υπάρχουν συσκευασίες από 400gr ως 500gr) σημειώνω ότι οι στρώσεις που ανέφερα παραπάνω ( 4-2-2-3) αφορούν συνήθη συσκευασία 450gr,  φύλλων κρούστας για γλυκά. Το πρώτο από  τα τρία τελευταία φύλλα το δίπλωσα στα δύο. Οι άκρες ήταν ήδη καλυμμένες από τα περισσεύματα των προηγούμενων φύλλων, οπότε και διπλωμένο έφτασε για να σκεπαστεί η γέμιση.

5)Μπορούμε να βάλουμε μόνο καρύδια ή μόνο αμύγδαλα ή μείγμα του σε όποιες αναλογίες μας αρέσουν.

Ευχαριστώ και πάλι όλους τους φίλους που μου ευχήθηκαν,  και εύχομαι σε όλους σας ό,τι επιθυμείτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο