All time classic!
Η γωνία έφυγε πριν να προλάβω να τον φωτογραφήσω ολόκληρο! |
κουράστηκε παραπάνω τελευταία δήλωσε εξαρχής την απόφασή της. Για να πω την αλήθεια δεν μ’ ένοιαξε. Κάτι άλλο θα έφτιαχνα.Την παραμονή της γιορτής μου, αργά το απόγευμα άρχισε:
χρονιά! Δεν περιμένω κανένα, δεν κάνω γιορτή.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση:
4-5 κούπες καρύδια και αμύγδαλα (έβαλα 3 κούπες καρύδια και 1,5 αμύγδαλα)
5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κοφτή κουταλιά τριμμένη κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο
γαρύφαλλο
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο (βλ. παρατηρήσεις)
Για το σιρόπι:
3,5 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
Τις φλούδες από ένα λεμόνι
Το χυμό από μισό λεμόνι
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Επί το έργον
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι στους 180 βαθμούς στο φούρνο (δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος) να καβουρδιστούν ελαφρά. Να μη σκουρύνουν, ένα δεκάλεπτο πάνω κάτω μετά που θα σβήσει το λαμπάκι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi έτσι ώστε να έχουμε και κομματάκια μεγέθους ρυζιού και πιο ψιλά. Το ίδιο κάνουμε και με τα αμύγδαλα.Αν είναι όλα χοντροαλεσμένα θα χωρίζουν οι στρώσεις του μπακλαβά μας. Αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης με τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Σε ευρύχωρο σκεύος, να πάνε παντού.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει μαζί με το ελαιόλαδο. Όταν το μείγμα ζεσταθεί αρκετά το αποσύρουμε από το μάτι. (δείτε παρατηρήσεις). Αλείφουμε με το μείγμα του βουτύρου ένα ταψί λίγο μικρότερο από το μέγεθος των φύλλων κρούστας (αλείφουμε λίγο και τα πλαϊνά του για να κολλήσει το φύλλο) και απλώνουμε ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε 4 φύλλα καλά βουτυρωμένα
το ένα πάνω στο άλλο.
Σκορπάμε το 1/3 της γέμισης. Βάζουμε 2 φύλλα που τα βουτυρώνουμε και άλλο 1/3 από τη γέμιση. Δύο φύλλα ακόμη και την υπόλοιπη γέμιση. Διπλώνουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στη γέμιση, και σκεπάζουμε με τα τελευταία φύλλα σπρώχνοντάς τα στα πλάγια για να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Βουτυρώνουμε και το τελευταίο φύλλο και κόβουμε σε μπακλαβαδωτά (!) κομμάτια τον μπακλαβά μας βάζοντας καρφωτά ένα κοφτερό μαχαίρι για να μη τσαλακώσουμε το φύλλο. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, τον περιχύνουμε και μ’ αυτό.
Ψήνουμε τον μπακλαβά στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά ως 1 ώρα και 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός
είναι ο φούρνος μας και το πόσο ξεροψημένο τον θέλουμε. Όπως βλέπετε εμείς τον προτιμούμε ξεροψημένο… Στα 40 λεπτά περίπου τον σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος.
Λίγο πριν τον βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα (εκτός το χυμό λεμονιού) και το βράζουμε για 6-7 λεπτά (ο χρόνος μετρά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός αλλά χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία). Το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε τον μπακλαβά μόλις βγει από το φούρνο με το καυτό σιρόπι . Μπορεί να μας φαίνεται πολύ αλλά θα έχει απορροφηθεί μέχρι να κρυώσει το γλυκό μας. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει εντελώς , ξεσκέπαστος , και μετά τον κόβουμε και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Χρειαζόμαστε περίπου 2 κούπες λιπαρή ουσία. Αυτή μπορεί να είναι σκέτο βούτυρο, σκέτο ελαιόλαδο, ή μείγμα τους. Το βούτυρο μπορεί να είναι αγελαδινό ή πρόβειο ή ανάμεικτο. Συνήθως βάζω 1 πακέτο (250 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο , ¾ κούπας
καλό ελαιόλαδο και 1 κουταλιά ντόπιο βούτυρο δηλαδή στακοβούτυρο-αν έχω καλό- ή βούτυρο Κερκύρας). Σε περιόδους νηστείας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο καλής ποιότητας.
2)Αν αφήσουμε το βούτυρο να κάψει θα πρέπει να προσέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε στο άλειμμα των φύλλων τον αφρό που προκύπτει γιατί θα χαλάσει την εμφάνιση του γλυκού μας. Είναι τα μαύρα σημάδια που βλέπουμε πολλές φορές σε καλοψημένα κατά τα άλλα γλυκά ταψιού. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε αν αφήσουμε να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν χρησιμοποιήσουμε το υδαρές υπόλειμμα στον πάτο της κατσαρόλας.
3) Οι ποσότητες που δίνω είναι η μισή δόση της κανονικής συνταγής. Αν θέλουμε τον μπακλαβά πιο ψηλό, χρησιμοποιούμε μικρότερο ταψί και κόβουμε τα φύλλα στη μέση. Πάλι φροντίζουμε η γέμιση να μπαίνει σε 5-6 στρώσεις και τα φύλλα στον πάτο και στην κορυφή να είναι περισσότερα από τις ενδιάμεσες στρώσεις.
4)Επειδή ο αριθμός των φύλλων διαφέρει κατά περίπτωση σε κάθε πακέτο (εξάλλου υπάρχουν συσκευασίες από 400gr ως 500gr) σημειώνω ότι οι στρώσεις που ανέφερα παραπάνω ( 4-2-2-3) αφορούν συνήθη συσκευασία 450gr, φύλλων κρούστας για γλυκά. Το πρώτο από τα τρία τελευταία φύλλα το δίπλωσα στα δύο. Οι άκρες ήταν ήδη καλυμμένες από τα περισσεύματα των προηγούμενων φύλλων, οπότε και διπλωμένο έφτασε για να σκεπαστεί η γέμιση.
5)Μπορούμε να βάλουμε μόνο καρύδια ή μόνο αμύγδαλα ή μείγμα του σε όποιες αναλογίες μας αρέσουν.
Νάσαι καλά με υγεία και να μας χαρίζεις φαγητά και λιχουδιές του Νησιού μας
τελειος ο μπακλαβας!
Καθυστερημενα, Χρονια Πολλα.
ειρηνη
Καλημέρα, είναι ένα γλυκό που δεν κατέγραψα από το χεράκια της γιατί δεν είναι σε αυτά που μου αρέσουν. Το έφτιαχνε κατά τα τοπικά έθιμα με καρύδια μόνο και κάπου 30 φύλλα ανοιγμένα με τα χεράκια της.
Με συγκίνησε ο διάλογος με τη μητέρα σου να της δώσεις της ευχές μου και το σεβασμό μου.
Χρόνια Πολλά και πάλι.
Χρόνια πολλά Βαγγελιώ μου, γλυκά σαν τον υπέροχο μπακλαβά σου, κι ευτυχισμένα!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά, καλά, ευτυχισμένα και… νόστιμα! 😉
Να σε χαιρόμαστε! Φιλάκι
Δεν εχω ξαναεπικοινωνησει μαζι σου παρ'ολο που σε παρακολουθω πολυ καιρο και διαβαζω ολες τις αναρτησεις,Εστω και καθυστερημενα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΙΣΜΕΝΑ!!!! Μενω στη Χαλκιδα πολλα χρονια και μου αρεσουν οι συνταγες σου γιατι μου θυμιζουω τις συνταγες τις μανας μου και μονο γιαυτο σευχαριστω πολυ-πολυ.Επισης και η γλωσσα μας που τα γραφεις μου θυμιζεις λεξεις που τις ειχα εντελως ξεχασει π.χ.[κερεβιζι,κεντανες, κ.τ.λ.π.]Και παξι σευχαριστω που υπαρχεις!!!!!!!!!!!!!!
Χρόνια σου πολλά (ενικός οικειότητας και όχι αγένειας)- με ιδιοτέλεια, όμως το λέω, για να μας προσφέρεις απλόχερα κάτι που ισως θεωρείς φυσικό και γνώριμο, για κάποιους όμως τις περισσότερες φορές είναι μικρός θησαυρός. θα γράψεις για τη συνταγή με τα αυγά; έχεις υπ΄όψιν σου μάλλον ότι υπάρχει κοπεγχάγη γλυκό (με καρύδι ή αμύγδαλο σαν καρυδόπιτα κάπως μέσα σε φύλλο κρούστας). πόσο μοιάζει; θα ειναι πάντως πλούσια η γεύση…
Για το αυγό, πάντως στον μπακλαβά έμαθα στα πομακοχώρια (αλλά στο φύλλο για να είναι πιο ελαστικό), όπου κάνουν χειροποίητα 20+ φύλλα.
Ε.
(συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου: απαντώντας σε ανταπάντησή σου 1. δεν είναι ευγενικά τα σχόλιά μου, αλλά ειλικρινή 2. μπορώ να βάλω και ονοματεπώνυμο, αλλά δε γνωριζόμαστε, αν και θα χαιρόμουν πολύ (αν ήμουν Κρήτη- όπου θα ζούσα ευχαρίστως- δεν θα το απέφευγες. χαχαχα… πολύχρονη , να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται)
Μέχρι πριν λίγο αναρωτιώμουνα ποιόν ξέχασα!!Έχουμε πολλές μ'αυτό το όνομα στο σόι μας,αλλά και στη δουλειά και φίλες…
Καθηστερημένα λοιπόν σου εύχομαι κι εγώ χρόνια πολλά για την γιορτή σου,να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.Και….πάντα καλά μαγειρέματα!!!
Φιλικά
Ιωάννα
Χρόνια πολλά Βαγγελιώ, να είσαι πάντα καλά και να μας δίνεις αυτές τις υπέροχες συνταγές, σ'ευχαριστώ πολύ.
xronia polla.eyxaristoume gia ths syntages.Mas anoixes ta matia.otan thelo kati na petyxei ftiaxno syntagh sou.eisai poly kalh mageirissa kai noikokyra.Na eisai panta kala pou mas les sosta ths syntages.fotini
θα χαρώ να γίνεις μέλος στο Blog μου