Vegan/vegetarian

Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι “αλλιώς”

Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι “αλλιώς”

Πιο εύκολο, το ίδιο νόστιμο!

Αυτή την εποχή όλες φτιάχνουμε γλυκά και μαρμελάδες με εσπεριδοειδή. Το διαπιστώνω από τις αναρτήσεις φιλικών ιστολογίων αλλά και από τις δημοφιλείς του δικού μου, στις οποίες τις τελευταίες εβδομάδες φιγουράρουν μόνιμα μαρμελάδες και γλυκά με εσπεριδοειδή με πρώτο και καλύτερο το περγαμόντο. Έτσι είναι ώρα και για ένα γλυκό μανταρινάκι με άλλο όμως τρόπο από το συνηθισμένο, μιας και πρόκειται για κανονικό μανταρίνι και όχι για κλημεντίνι!
Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι “αλλιώς”
Πάντα προτιμούσα τα μανταρίνια από τις κλημεντίνες. Μπορεί να έχουν το μειονέκτημα των  κουκουτσιών  αλλά η λεπτή διαφορά στο άρωμα και στη γεύση τα κάνει ανώτερα κατά τη γνώμη μου. Σαν φρούτο , σαν μαρμελάδα, και τώρα και σαν γλυκό,  τα προτιμώ.
Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι “αλλιώς”
Φυσικά με τόσα κουκούτσια που έχουν οι ντόπιες –πολύ αρωματικές όμως –ποικιλίες μας, για γλυκό είναι σχεδόν απαγορευμένες… Έτσι μέχρι φέτος έφτιαχνα το γλυκό -κλασικό και εναλλακτικό (εκείνο με το σιρόπι ρακής )- με κλημεντίνες. Πού να κάθεται κανείς να βγάζει κουκούτσια από τα μανταρίνια με φουρκέτες κλπ. Έχουν αμέτρητα!
Είχα πολλά μανταρίνια προχθές, και αρκετές μαρμελάδες για να προσθέσω μία ακόμη! Η ιδέα λοιπόν ήταν «και γιατί όχι όπως το πορτοκάλι;». Κράτησα τις αναλογίες του κλασικού γλυκού .  Aπλώς  έκοψα τα μανταρίνια και απαλλάχτηκα από τα κουκούτσια! Το γλυκό έγινε πολύ καλό, το σιρόπι έδεσε τέλεια και παρόλο που στο πιατάκι ίσως δείχνει πιο όμορφο το ολόκληρο σφαιρικό κλημεντινάκι, δεν είναι άσχημα και τα ημισφαίρια ή τα μισοφέγγαρα του μανταρινιού!
Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι “αλλιώς”

Παρατηρήσεις

1)Διαλέγουμε φρέσκα μανταρίνια με φλούδα που να είναι κολλημένη στη σάρκα και  όχι από εκείνα που είναι φουσκωτά . Επίσης πρέπει η λευκή μεμβράνη να είναι λεπτή. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι πολύ χοντρές αυτές οι μεμβράνες και δεν μας κάνουν για
γλυκό είτε ολόκληρο  είτε κομμένο. Κατάλληλες βέβαια είναι και οι κλημεντίνες!

2)Αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλο άρωμα στο γλυκό μας – εγώ στα εσπεριδοειδή δεν βάζω συνήθως – πιο κατάλληλη κατά τη γνώμη μου είναι η βανίλια.

3)Όπως έχω ξαναγράψει στα άλλα γλυκά που θέλουν ξεπίκρισμα, αυτό γίνεται ΠΑΝΤΑ πριν να μπουν στο σιρόπι. Μετά το βούτηγμα στο σιρόπι, ούτε μαλακώνουν, ούτε ξεπικρίζουν!

4)Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά γλυκόζη αν την συνηθίζουμε στα γλυκά μας.Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο