Αλμυρά

Σουπιές στιφάδο

Σουπιές στιφάδο

Κλασικά κυριακάτικα φαγάκια της σαρακοστής, τα πιάτα με θαλασσινά. Αντί κρέατος, έχουν την τιμητική τους οι σουπιές τα καλαμάρια τα χταπόδια και οι γαρίδες. Σήμερα οι σουπιές μας, έγιναν στιφάδο!
Όπως έλεγα στο στιφάδο με κρέας , η χαρακτηριστική «μυρωδιά» του κρητικού στιφάδου, όπως κι αν το φτιάξουμε, είναι τo κύμινο. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο κύμινο! Επίσης δάφνη και πιπέρι οπωσδήποτε. Προαιρετικά λίγο μπαχάρι, ενώ η κανέλλα και το γαρύφαλλο δεν συνηθίζονται στο στιφάδο με θαλασσινά.

Σουπιές στιφάδο

Άλλη ουσιαστική διαφορά στο στιφάδο με τις σουπιές που φτιάχνουμε στην Κρήτη, είναι ότι οι περισσότερες μαγείρισσες βάζουν και λίγο από το μελάνι τους στο φαγητό. Μπορεί να σκουραίνει λίγο το πιάτο, αλλά μυρίζει θάλασσα και δένει καλύτερα η σάλτσα του.

Σουπιές στιφάδο

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται:

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.
Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο