Αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων!
Εβδομάδα “μαθητική” η τρέχουσα. Αύριο αρχίζει για τους μαθητές η νέα σχολική χρονιά και το ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα» μπαίνει πιο επιτακτικά, ειδικά για τις εργαζόμενες μαμάδες (άντε, και μπαμπάδες…) αφού οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και η διατροφή τους απαιτεί θρεπτικά, χορταστικά πιάτα. Δεν ξέρω τα δικά σας, αλλά τα δικά μου παιδιά πολύ αγαπούσαν τα κιμαϊλίδικα φαγητά, ανάμεσά τους και τα ρολά με κιμά! Ρολό με κιμά λοιπόν, με γέμιση τυριών αυτήν τη φορά!
Τα ρολά με κιμά κατατάσσονται στην αστική και όχι στην αγροτική κουζίνα. Είναι όμως ενταγμένα πλήρως πια στη διατροφή μας ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα με πιο συνηθισμένο το ρολό με γέμιση βρασμένων αυγών. Το φάγαμε κι εμείς από τις μαμάδες μας, το φτιάξαμε κι εμείς στα παιδιά μας και έτσι καθιερώθηκε γενικά ως ένα από τα πιο μαμαδίστικα φαγητά του τραπεζιού. Πολύ συχνό ήταν όμως και στα φιλικά τραπεζώματα και στους μπουφέδες που συνηθίζαμε σε γιορτές και γενέθλια!
Έκτοτε οι παραλλαγές γέμισης απέκτησαν μεγάλη ποικιλία: τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, αυγά, ή λίγο απ’ όλα τα προηγούμενα, δίνουν κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα ενώ βασίζονται στην ίδια κεντρική ιδέα. Θα φτιάξω κι άλλα ρολά προσεχώς για να δείξω τους δικούς μου συνδυασμούς…
Για να είναι επιτυχημένο ένα ρολό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά συμπαγές, να κόβεται όμορφα σε φέτες και φυσικά να είναι νόστιμο και ισορροπημένο στα μπαχαρικά και στα μυρωδικά. Ένα στεγνό παραψημένο ρολό χάνει πολλή από τη γεύση του και δεν αρέσει σε κανένα!
Στο σπίτι μου συνήθιζα πολύ όταν είχα μικρά τα παιδιά μου τα ατομικά ρολάκια με κιμά και γέμιση με αυγά όταν επρόκειτο για οικογενειακό τραπέζι. Η ιδέα της συνταγής ήταν μάλλον από παλιό βιβλίο της Σ. Σκούρα (ξεφυλλίζοντάς το πρόσφατα βρήκα μια παρόμοια) και όπως έμαθα στα χρόνια του διαδικτύου η διεθνής της ονομασία είναι “σκωτσέζικα αυγά”. Τα σκωτσέζικα λοιπόν αυγά ήταν από τα φαγητά που μπορούσα να φτιάξω από την προηγούμενη και να θέλω απλά τη σάλτσα και ένα ελαφρύ ζέσταμα την ώρα του φαγητού. Πολύ πρακτικό.
Μια άλλη γέμιση που αγαπούσαμε ήταν η γέμιση με τυριά, αλλά τότε έβαζα το ρολό σε φόρμα, ήταν πιο βολικό. Αυτή είναι η συνταγή της σημερινής ανάρτησης. Ρολό γεμιστό με τυριά λοιπόν, και φυσικά με κρητικά τυριά! Όπως διαπίστωσα και οι εγγονούλες μου τίμησαν δεόντως αυτό το ρολό όταν τους το σέρβιρα με ένα αφράτο πουρέ πατάτας το καλοκαίρι.
Το ρολό είναι από τα φαγητά που μπορούμε να φτιάξουμε αποβραδίς και να ζεστάνουμε ελαφρά την επόμενη μέρα. Είναι επίσης από τα φαγητά που μπαίνουν σε ταπεράκια και είναι πολύ νόστιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές λοιπόν το σημερινό πιάτο, με πολλές ευχές για όλους και ιδιαίτερα για το δικό μου το πρωτάκι!
Υλικά
Α. Για το μείγμα του κιμά:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (δείτε παρατηρήσεις)
1 αυγό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
5 φρυγανιές σταρένιες ή σικάλεως τριμμένες
2 -3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μέτρια ντομάτα
30 ml (2 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη ή κύμινο
Για τη γέμιση:
150-200 gr τυριά (εδώ έχω βάλει χανιώτικη μυζήθρα και κρητική γραβιέρα σε φέτες)
Για την επικάλυψη:
1-2 πιπεριές κομμένες στη μέση (χωρίς τα σποράκια)
1-2 ντομάτες σε φέτες
Λίγο αλάτι
Επί το έργον
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και τον ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να μείνει λίγο (αν έχουμε χρονικό περιθώριο) για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς. Στρώνουμε με μια κόλλα ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις 25Χ13 περίπου. Κάνουμε ένα στρώμα με το μισό μείγμα του κιμά, το στρώνουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού και απλώνουμε πάνω του τα τυριά της επιλογής μας. Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο κιμά και στρώνουμε να ισιώσει η επιφάνεια. Από πάνω καλύπτουμε με φέτες πιπεριάς και ντομάτας και αλατίζουμε ελαφρά τα λαχανικά μας.
Σκεπάζουμε με το χαρτί που περισσεύει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1,5 ώρα περίπου. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το ρολό σε πιατέλα.
Συνοδεύουμε με πουρέ, με πιλαφάκι ή με τηγανητές πατάτες. Τα ψημένα λαχανικά της επικάλυψης είναι πολύ νόστιμα και αποτελούν μέρος του συνοδευτικού μας για όσους τα προτιμούν.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να προσθέσουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια μέσα στο μείγμα του κιμά. Επειδή δεν αρέσουν σε όλους, προτιμώ να τις στρώνω σαν κάλυψη στο ρολό μου.
- Η κάλυψη με τη ντομάτα θεωρώ ότι είναι το «μυστικό» για να γίνει ζουμερό το ρολό μου. Δεν γίνεται ποτέ στεγνό έτσι γι αυτό δεν την παραλείπω.
- Ο κιμάς μπορεί να είναι μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος μοσχαρίσιος-χοιρινός. Συνηθίζω να χρησιμοποιώ στο ρολό κιμά δυο φορές περασμένο από τη μηχανή. Όχι ότι δεν γίνεται και με μια φορά περασμένο αν τέτοιος μας βρίσκεται, αλλά μάλλον καλύτερο νομίζω ότι γίνεται με τον διπλοπερασμένο.
- Γενικά μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση όποιο τυρί μας αρέσει ή όποιο έχουμε στο ψυγείο. Φροντίζουμε όμως κάποιο απ’ όλα τα τυριά να λιώνει για να δένει και τα υπόλοιπα και να κόβεται όμορφα το ρολό μας.
Καλησπέρα σας! Καλή κ ευλογημένη σχολική χρονιά εύχομαι σε όλα τα παιδάκια! Η θερμοκρασία ψησιματος ποια ειναι; προτιμάτε αντιστασεις πάνω κάτω ή αέρα; ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Σας ευχαριστούμε! Ψήνω σε αντιστάσεις σε θερμοκρασία 180-190 βαθμούς (ανάλογα αν ο φούρνος σας είναι δυνατός)
ζουμερο….λαχταριστο!!!!!θα το φτιακω αυριο κιολας
..συνχαρητηρια!!!!να ειστε καλα και να μας δινετε παντα τοσο νοστιμες συνταγες!!!!! καλη σχολικη χρονια σαν εκπαιδευτικος που ειστε!!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να σας αρέσει!
Εξαιρετική ιδέα τα λαχανικά, εύγε! Θα πρέπει να βγαίνει ωραίο και στην στρογγυλή φόρμα του κέικ, με περισσότερο κιμά βέβαια. Ο λαός εδώ δεν χωνεύει τις πράσινες πιπεριές, ίσως το δοκιμάσω με ένα συνδυασμό από κολοκύθι, πιπεριά Φλωρίνης και φυσικά ντομάτα. Αυτά τα λαχανικά τα προσθέτω αλεσμένα και στα μπιφτέκια, χωρίς να υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ευχαριστούμε και πάλι για την ωραία συνταγή!
Ναι, τα υγρά από τα λαχανικά αφρατεύουν όλα τα κιμαϊλίδικα φαγητά! Εξαιρετική η ιδέα της στρογγυλής φόρμας για μπουφέ!
Απλά απίθανο, το ΤΕΛΕΙΟ ΖΟΥΜΕΡΟ ρολό (το έφτιαξα)! Το μόνο που με χαλάει είναι η πάνω πλευρά, αφού το τουμπάρουμε… δεν είναι ροδισμένη… Κάτι που είχα κάνει παλαιότερα σε ρολό φόρμας, ήταν φέτες μπέικον στον πάτο, πριν βάλουμε τον κιμά. Ίσως την επόμενη φορά το τουμπάρω σε πυρίμαχο σκεύος και βάλω για πολύ λίγα λεπτά στο γκριλ να ροδίσει.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εγώ θεωρώ ότι η επικάλυψη με τα λαχανικά του προσθέτει την υγρασία που χρειάζεται! Αν δεν βάλουμε χαρτί και το ψήσουμε σε πιο χαμηλή σχάρα, ροδίζει και ο πάτος. Αλλά και η λύση του εκ των υστέρων ροδίσματος είναι μια χαρά!