Αλμυρά

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων! 

Εβδομάδα “μαθητική” η τρέχουσα. Αύριο αρχίζει για τους μαθητές η νέα σχολική χρονιά και το ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα» μπαίνει πιο επιτακτικά, ειδικά για τις εργαζόμενες μαμάδες (άντε, και μπαμπάδες…) αφού οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και η διατροφή τους απαιτεί θρεπτικά, χορταστικά πιάτα. Δεν ξέρω τα δικά σας, αλλά τα δικά μου παιδιά πολύ αγαπούσαν τα κιμαϊλίδικα φαγητά, ανάμεσά τους και τα ρολά με κιμά! Ρολό με κιμά λοιπόν, με γέμιση τυριών αυτήν τη φορά!

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Τα ρολά με κιμά κατατάσσονται στην αστική και όχι στην αγροτική κουζίνα. Είναι όμως ενταγμένα πλήρως πια στη διατροφή μας ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα με πιο συνηθισμένο το ρολό με γέμιση βρασμένων αυγών. Το φάγαμε κι εμείς από τις μαμάδες μας, το φτιάξαμε κι εμείς στα παιδιά μας και έτσι καθιερώθηκε γενικά ως ένα από τα πιο μαμαδίστικα φαγητά του τραπεζιού. Πολύ συχνό ήταν όμως και στα φιλικά τραπεζώματα και στους μπουφέδες που συνηθίζαμε σε γιορτές και γενέθλια!

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Έκτοτε οι παραλλαγές γέμισης απέκτησαν μεγάλη ποικιλία: τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, αυγά, ή λίγο απ’ όλα τα προηγούμενα, δίνουν κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα ενώ βασίζονται στην ίδια κεντρική ιδέα. Θα φτιάξω κι άλλα ρολά προσεχώς για να δείξω τους δικούς μου συνδυασμούς…

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Για να είναι επιτυχημένο ένα ρολό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά συμπαγές, να κόβεται όμορφα σε φέτες και φυσικά να είναι νόστιμο και ισορροπημένο στα μπαχαρικά και στα μυρωδικά. Ένα στεγνό παραψημένο ρολό χάνει πολλή από τη γεύση του και δεν αρέσει σε κανένα!

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Στο σπίτι μου συνήθιζα πολύ όταν είχα μικρά τα παιδιά μου τα ατομικά ρολάκια με κιμά και γέμιση με αυγά όταν επρόκειτο για οικογενειακό τραπέζι. Η ιδέα της συνταγής ήταν μάλλον από παλιό βιβλίο της Σ. Σκούρα (ξεφυλλίζοντάς το πρόσφατα βρήκα μια παρόμοια) και όπως έμαθα στα χρόνια του διαδικτύου η διεθνής της ονομασία είναι “σκωτσέζικα αυγά”. Τα σκωτσέζικα λοιπόν αυγά ήταν από τα φαγητά που μπορούσα να φτιάξω από την προηγούμενη και να θέλω απλά τη σάλτσα και ένα ελαφρύ ζέσταμα την ώρα του φαγητού. Πολύ πρακτικό.

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Μια άλλη γέμιση που αγαπούσαμε ήταν η γέμιση με τυριά, αλλά τότε έβαζα το ρολό σε φόρμα, ήταν πιο βολικό. Αυτή είναι η συνταγή της σημερινής ανάρτησης. Ρολό γεμιστό με τυριά λοιπόν, και φυσικά με κρητικά τυριά! Όπως διαπίστωσα και οι εγγονούλες μου τίμησαν δεόντως αυτό το ρολό όταν τους το σέρβιρα με ένα αφράτο πουρέ πατάτας το καλοκαίρι.

Εύκολο, ζουμερό ρολό κιμά με γέμιση τυριών

Το ρολό  είναι από τα φαγητά που μπορούμε να φτιάξουμε αποβραδίς και να ζεστάνουμε ελαφρά την επόμενη μέρα. Είναι επίσης από τα φαγητά που μπαίνουν σε ταπεράκια και είναι πολύ νόστιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές λοιπόν το σημερινό πιάτο, με πολλές ευχές για όλους και ιδιαίτερα για το δικό μου το πρωτάκι!

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να προσθέσουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια μέσα στο μείγμα του κιμά. Επειδή δεν αρέσουν σε όλους, προτιμώ να τις στρώνω σαν κάλυψη στο ρολό μου.
  • Η κάλυψη με τη ντομάτα θεωρώ ότι είναι το «μυστικό» για να γίνει ζουμερό το ρολό μου. Δεν γίνεται ποτέ στεγνό έτσι γι αυτό δεν την παραλείπω.
  • Ο κιμάς μπορεί να είναι μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος μοσχαρίσιος-χοιρινός. Συνηθίζω να χρησιμοποιώ στο ρολό κιμά δυο φορές περασμένο από τη μηχανή. Όχι ότι δεν γίνεται και με μια φορά περασμένο αν τέτοιος μας βρίσκεται, αλλά μάλλον καλύτερο νομίζω ότι γίνεται με τον διπλοπερασμένο.
  • Γενικά μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση όποιο τυρί μας αρέσει ή όποιο έχουμε στο ψυγείο. Φροντίζουμε όμως κάποιο απ’ όλα τα τυριά να λιώνει για να δένει και τα υπόλοιπα και να κόβεται όμορφα το ρολό μας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο