Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε! Ακόμη και για τις λιγότερο έμπειρες είναι πανεύκολα γιατί δεν χρειάζεται να ανοίξουν φύλλο. Σερβίρετέ τα με καλό μέλι και απολαύστε τα ζεστά!
Το Μαλεβύζι είναι η περιοχή του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου , περιλαμβάνει τους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη ,αρκετές εύφορες πεδινές εκτάσεις και καταλήγει σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Κρητικού πελάγους.
Το όνομα Μαλεβύζι προέρχεται από το ενετικό κάστρο Malvicino και θεωρείται ότι συνδέεται και με την μεσαιωνική ποικιλία κρασιών Malvazia μιας κι ακόμη σήμερα είναι περίφημα τα μαλεβυζιώτικα κρασιά.
Τόπος μαρτυρικός , με μακραίωνη ιστορία, υπέροχες φυσικές ομορφιές αφού συνδυάζει βουνά και θάλασσα, κατοικείται από φιλόξενους και «καλοζωιστές» κατοίκους που ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό και το ποτό, και είναι θαυμάσιοι χορευτές ( ένας από τους ομορφότερους χορούς της Κρήτης λέγεται μαλεβυζιώτης).
Πώς άλλωστε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί αφού η γη τους παράγει προϊόντα πρώτης ποιότητας , τόσο κτηνοτροφικά όσο και λάδια, κρασιά, κηπευτικά και φρούτα (τα πορτοκάλια του Φόδελε είναι ονομαστά ).
Από το site: www.psiloritis.eu
Τα πιτάκια της συνταγής παρόλο που τα φτιάχνουν πια σ’ όλη την Κρήτη, είναι γνωστά σαν μαλεβυζιώτικα .Είναι εύκολα και νόστιμα , συνδυασμός που σε προκαλεί να τα δοκιμάσεις. Αν και Δεκαπενταύγουστος, τα έφτιαξα για να κεράσω μουσαφίρηδες που έτυχε να περάσουν για καφέ (και δεν νήστευαν).Μιας και είχα τη μυζήθρα….
Αλατάκι όσο πιάνουμε με τα δάκτυλα του σταυρού (ωραία μονάδα μέτρησης ε;)
Μισό κιλό μυζήθρα γλυκιά (κατ’ άλλους ανθότυρο…)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι ή πετιμέζι
Κανέλα
Επί το έργον
Με τα τέσσερα πρώτα υλικά φτιάχνουμε ένα πηκτό χυλό (αν παραείναι πηκτός βάλετε 1-2 κουταλιές νερό ή γάλα) και τον αφήνουμε να «ξεκουραστεί» 15 λεπτά ως μισή ώρα.Κόβουμε τη μυζήθρα σε μικρά κομματάκια (τα πιο πολλά της φωτογραφίας ξανακόπηκαν).
Αν η μυζήθρα δεν είναι ημέρας και στέκεται, τα κάνουμε σαν μπαλάκια με το χέρι μας.(Η δική μου ήταν πολύ φρέσκια και θα διαλυόταν οπότε την άφησα σε «κυβάκια» με κόστος στο σχήμα του τελικού αποτελέσματος…). Βάζουμε το λάδι σε βαθύ σκεύος να κάψει , βουτάμε τα κομματάκια της μυζήθρας λίγα λίγα στο χυλό να τα καλύψει από παντού και τα τηγανίζουμε να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά με μέλι και κανέλα ή ακόμη καλύτερα με πετιμέζι .
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Μοιάζουν με λουκουμαδάκια! Καλα, πεθαίνω για μυζηθροπιτάκια κάθε μορφής!!! Άσε το τυρί με μέλι! Ήμαρτον!!!! χαχα!
Κική κι εμένα μ'αρέσουν όλα τα μυζηθροπιτάκια και ιδιαίτερα κάποια που φτιάχνουμε με ξινή μυζήθρα.Αλλά η μυζήθρα με μέλι όταν η μυζήθρα είναι φρέσκια και το μέλι καλής ποιότητας, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το δόγμα ουκ εν τω πολλώ το ευ.
Καλημέρα…
Μέλι και μυζήθρα ο τέλειος συνδιασμός!
Μου αρέσει πολλή η μυζήθρα αλλα δεν ξέρω την συνταγή. Θα την δοκιμάσω.
Και ήθελα να σ'ευχαριστήσω, ανακαλύπτω καινούργιες γεύσεις μαζί σου.
Τρώτε καλά στην Κρήτη.
Vita μου βρίσκω τέλεια τα λουκουμαδάκια σου και θα τα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Μέλι φρέσκο έχουμε, αν καταφέρω τη μαμά μου να φτιάξει και μυζήθρα θα την κάβουμε ταράτσα!!
Τι απίστευτα λουκουμαδάκια είναι αυτά!!!
Πολύ λαχταριστά λέμε:))
Γεια στα χεράκια σου!!
Δήμητρα είναι πραγματικά το μεγαλείο της απλότητας αρκεί να είναι καλής ποιότητας και τα δύο.
Ellada θα βάλω κάποια στιγμή τον τρόπο παρασκευής της μυζήθρας.Για την ώρα δες στο delicieuses (έχω link στα ιστολόγια στο πλάι του blog) τον τρόπο της Λίλας.Ναι έχεις δίκιο ακόμη τρώμε καλά στην Κρήτη…:-)
Λίλα και Έλενα καλά είναι αλλά τρώγονται μόνο ζεστά αυτά εδώ (κατά τη γνώμη μου).Βέβαια αν υπάρχουν παιδιά δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν.Και με αχνοζάχαρη τους τα έφτιαχνα όταν ήταν μικρά.
Τους ζήλεψα… αλλά μόλις περάσει η πολύ ζέστη θα τους σκαρώσω γιατί μου αρέσουν ιδιαίτερα τούτοι οι κρητικοί λουκουμάδες.
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Φτιάξαμε τα μυζηθροπιτάκια εχθές και ήταν υπέροχα. Ξεχάσαμε το αλάτι αλλά προσθέσαμε το χυμό ενός πορτοκαλιού. Μου θύμισαν τις τηγανίτες της γιαγιάς. Περίσεψαν μερικά και να σου πω την αλήθεια, τρώγονται και κρύα!
Ζαχαρία χαίρομαι που σας άρεσαν. Είναι και εύκολα και νόστιμα! Συνδυασμός επιλογής 🙂
Ωραία η ιδέα του χυμού.Θα τα κάνει πιο μυρωδάτα.
Εδώ που τα λέμε κι εγώ τα τρώω και κρύα …
[…] γλυκιά ή με ξινή μυζήθρα, μαλεβυζιώτικα ή σφακιανά ή …παγκρήτια, με μπόλικο μέλι και […]
[…] (εδώ κι εδώ) και μυζηθρόπιτες (εδώ κι εδώ κι εδώ )εφάμιλλες –για πολλούς καλύτερες- με αυτές που […]
[…] γλυκιά ή με ξινή μυζήθρα, μαλεβυζιώτικα ή σφακιανά ή …παγκρήτια, με μπόλικο μέλι και […]