Γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και καρύδια!

DSC_0224-001

Οκτώβρης από σήμερα! Πλούσιος σε υλικά μήνας. Ακόμη κυκλοφορούν αρκετά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά και παράλληλα εμφανίζονται τα πρώτα φθινοπωρινά. Από τους πρωταγωνιστές του μήνα η κολοκύθα. Σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Στην Κρήτη οι πιο πολλές εφαρμογές της κολοκύθας είναι αλμυρές. Τα κλασικά κρητικά κολοκυθοπιτάκια του τηγανιού είναι αλμυρά .

DSC_0097

 

Την μαγειρεύουμε γιαχνί  , τη συνδυάζουμε με διάφορα άλλα λαχανικά και κρέας. Υπενθυμίζω μια από τις ωραιότερες  κρητικές συνταγές με κολοκύθα είναι η τηγανητή κολοκύθα σκέτη ή με αρισμαρί και ξύδι , σαβόρε όπως λέμε εδώ (παλιά ανάρτηση, με φωτογραφίες που αδικούν τη συνταγή και σίγουρα θα αντικατασταθούν φέτος…). Μην παραλείψετε να την δοκιμάσετε. Τα τελευταία χρόνια την φτιάχνω πολύ συχνά και ψητή σε μια «δημιουργική» σαλάτα με μανιτάρια που μας αρέσει πολύ.

DSC_0231-001

Φυσικά δεν είναι λίγα και τα γλυκά μας με γλυκοκολοκύθα. Εκτός από γλυκό του κουταλιού φτιάχνουμε κολοκυθόπιτες τύπου κέικ και φυσικά κολοκυθόπιτες με φύλλο σπιτικό ή του εμπορίου σιροπιασμένες ή πασπαλισμένες με αχνοζάχαρη.

 

DSC_0226

Αυτή εδώ η πίτα μπήκε πρόσφατα στο συνταγολόγιό μου. Την πήρα από  αγαπημένη μου θεία και πιστεύω ότι θ’ αρέσει σε όσους την δοκιμάσουν. Άλλωστε η άλλη συνταγή που έχω από την ίδια θεία στο blog, οι κολοκυθοκεφτέδες, είναι από τις πιο δημοφιλείς του blog χρόνια τώρα!

DSC_0222

Το μέλι που μπαίνει και στη γέμιση και στο σιρόπι αυτής της κολοκυθόπιτας, το σωτάρισμα της κολοκύθας, το μικρό κρεμμυδάκι, και μερικές άλλες λεπτομέρειες  ίσως κάνουν την διαφορά σ’ αυτή την καινούρια μου κολοκυθόπιτα που σας προτείνω να δοκιμάσετε.

Υλικά:

Για το σιρόπι:

½ κούπα ζάχαρη

½ κούπα μέλι

1 κούπα νερό

Για τη γέμιση:

Περίπου 1,5 κιλό κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)

Λίγο αλάτι

¾  κούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι 

1-1,5 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα

½ κούπα ζάχαρη

½ κούπα φρυγανιά τριμμένη

½ κούπα μέλι

2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη

Επί πλέον, 10-12 φύλλα κρούστας για γλυκά

½ κούπα ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Επί το έργον:

kolokithopita

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια . Τσιγαρίζουμε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι (2-3 κουταλιές της σούπας να είναι πάνω κάτω) στο μισό από το ελαιόλαδο της γέμισης και προσθέτουμε την κολοκύθα. Την γυρίζουμε με μια κουτάλα να λαδωθούν όσο γίνεται όλα τα κομμάτια, προσθέτουμε  το αλάτι και μισή κούπα νερό και όταν αρχίζει να βράζει σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μειώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγομαγειρεύεται μέχρι να λιώνει .

DSC_0108

Στο μεσοδιάστημα την ανακατεύουμε πιέζοντάς τη ταυτόχρονα ώστε να γίνεται πουρές. Όταν μαγειρευτεί και είναι έτοιμη, λιώνουμε όσα κομμάτια υπάρχουν ακόμη με την κουτάλα του πουρέ .

DSC_0111

Αδειάζουμε τον πουρέ κολοκύθας σε στραγγιστήρι ή μεγάλο σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά του. Θα πάρουμε 1,5 ως 2,5 κούπες στραγγισμένο πουρέ κολοκύθας .

DSC_0113

Όταν στραγγίξει η κολοκύθα (τουλάχιστον 2-3 ώρες) αρχίζει η ετοιμασία της πίτας. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσουν 1 λεπτό μόνο . Το αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει.

kolokithopita1

Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον πουρέ της κολοκύθας όλα τα υλικά της γέμισης : καρύδια , φρυγανιά, κανέλα, ζάχαρη, μέλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.

kolokithopita2

Σε ένα ταψί (το δικό μου  στις φωτογραφίες είναι 32 νούμερο)  ή ένα πυρέξ απλώνουμε μισά τα φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ένα ένα. Στρώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα να τη σκεπάσουν.

kolokithopita3

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε).

DSC_0145-001

Χαράζουμε την πίτα μας με πολύ κοφτερό μαχαίρι  προσέχοντας να μη βγει η γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 1,5 ώρα περίπου.

DSC_0208

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η πίτα μας (στο δικό μου φούρνο παίρνει ακόμη μισή ώρα).

DSC_0212

Όταν είναι έτοιμη την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε ξεσκέπαστη να το τραβήξει .

DSC_0213

Παρατηρήσεις:

1)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κολοκύθα από την προηγούμενη και να την αφήσουμε να στραγγίξει όλη νύχτα.

2)Για να μη βγαίνει η γέμιση από τα γλυκά του ταψιού δεν τραβάμε το μαχαίρι αλλά «τρυπάμε» σπρώχνοντάς το κατακόρυφα στην πίτα.

3)Όπως φαίνεται στην σχετική φωτογραφία,  ένα – δυο από τα  πάνω φύλλα τα διπλώνω  τετράγωνα και τα βάζω μόνο στο κέντρο της πίτας. Αυτό το κάνω όταν χρησιμοποιώ στρογγυλό ταψί γιατί ήδη τα γυρίσματα των κάτω φύλλων έχουν καλύψει την περιφέρεια της πίτας.

4)Η πίτα είναι νόστιμη χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται άριστα 2-3 μέρες (αν περισσέψει…). Δεν την σκεπάζω, την αφήνω μέσα στο φούρνο της κουζίνας .

Καλό μήνα!

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και καρύδια
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για το σιρόπι
  1. ½ κούπα ζάχαρη
  2. ½ κούπα μέλι
  3. 1 κούπα νερό
Για τη γέμιση
  1. Περίπου 1,5 κιλό κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
  2. Λίγο αλάτι
  3. ¾ κούπας ελαιόλαδο
  4. 1 μικρό κρεμμύδι
  5. 1-1,5 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
  6. ½ κούπα ζάχαρη
  7. ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη
  8. ½ κούπα μέλι
  9. 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη
  10. Επί πλέον, 10-12 φύλλα κρούστας για γλυκά
  11. ½ κούπα ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Οδηγίες
  1. Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια . Τσιγαρίζουμε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι (2-3 κουταλιές της σούπας να είναι πάνω κάτω) στο μισό από το ελαιόλαδο της γέμισης και προσθέτουμε την κολοκύθα. Την γυρίζουμε με μια κουτάλα να λαδωθούν όσο γίνεται όλα τα κομμάτια, προσθέτουμε το αλάτι και μισή κούπα νερό και όταν αρχίζει να βράζει σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μειώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγομαγειρεύεται μέχρι να λιώνει . Στο μεσοδιάστημα την ανακατεύουμε πιέζοντάς τη ταυτόχρονα ώστε να γίνεται πουρές. Όταν μαγειρευτεί και είναι έτοιμη, λιώνουμε όσα κομμάτια υπάρχουν ακόμη με την κουτάλα του πουρέ . Αδειάζουμε τον πουρέ κολοκύθας σε στραγγιστήρι ή μεγάλο σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά του. Θα πάρουμε 1,5 ως 2,5 κούπες στραγγισμένο πουρέ κολοκύθας .
  2. Όταν στραγγίξει η κολοκύθα (τουλάχιστον 2-3 ώρες) αρχίζει η ετοιμασία της πίτας. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσουν 1 λεπτό μόνο . Το αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον πουρέ της κολοκύθας όλα τα υλικά της γέμισης : καρύδια , φρυγανιά, κανέλα, ζάχαρη, μέλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.
  4. Σε ένα ταψί (το δικό μου στις φωτογραφίες είναι 32 νούμερο) ή ένα πυρέξ απλώνουμε μισά τα φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ένα ένα. Στρώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα να τη σκεπάσουν. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε). Χαράζουμε την πίτα μας με πολύ κοφτερό μαχαίρι προσέχοντας να μη βγει η γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 1,5 ώρα περίπου. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η πίτα μας (στο δικό μου φούρνο παίρνει ακόμη μισή ώρα). Όταν είναι έτοιμη την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε ξεσκέπαστη να το τραβήξει .
Σημειώσεις
  1. 1)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κολοκύθα από την προηγούμενη και να την αφήσουμε να στραγγίξει όλη νύχτα.
  2. 2)Για να μη βγαίνει η γέμιση από τα γλυκά του ταψιού δεν τραβάμε το μαχαίρι αλλά «τρυπάμε» σπρώχνοντάς το κατακόρυφα στην πίτα.
  3. 3)Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, ένα –δυο από τα από πάνω φύλλα τα διπλώνω τετράγωνα και τα βάζω μόνο στο κέντρο της πίτας. Αυτό το κάνω όταν χρησιμοποιώ στρογγυλό ταψί γιατί ήδη τα γυρίσματα των κάτω φύλλων έχουν καλύψει την περιφέρεια της πίτας.
  4. 4)Η πίτα είναι νόστιμη και χλιαρή και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται άριστα 2-3 μέρες (αν περισσέψει…)
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email