Αναπάντεχα νόστιμη!
Ανέκαθεν είχα την κακή-καλή συνήθεια να μαζεύω περιοδικά ή σελίδες περιοδικών με συνταγές. Ό,τι μου έπεφτε στα χέρια. Ελληνικά και ξένα, ενδιαφέροντα και αδιάφορα. Και το κακό είναι ότι έχω επιφορτίσει και τα άτομα που τους έχω το θάρρος με το «ιερό» καθήκον να με σκέφτονται στα ταξίδια τους στο εξωτερικό (και το εσωτερικό) και να μου κουβαλούν συνταγές. Κι αυτό όχι μόνο στα χρόνια που υπάρχει αυτό το blog αλλά απ’ όσο με θυμάμαι…
Έτσι έχω υλικό από πολλές χώρες και άποψη για πολλές γαστρονομικές κουλτούρες. Τώρα μάλιστα με το διαδίκτυο και την συνδρομητική τηλεόραση είναι ώρα χαλάρωσης για μένα η παρακολούθηση καλών μαγειρικών εκπομπών και videos από τις διεθνείς κουζίνες.
Το τελευταίο μου απόκτημα είναι ένα πλούσιο πακέτο ιταλικών περιοδικών που μου έφεραν τα παιδιά μου από πρόσφατο ταξίδι τους στην γείτονα. Η ιταλική κουζίνα –θαρρώ πως τοέχω ξαναγράψει εδώ μέσα-είναι από τις πιο αγαπημένες μου ίσως γιατί έχει σε πολλές περιπτώσεις την ίδια «φιλοσοφία» με την κρητική. Πιάτα «εκ των ενόντων», υλικά που βρίσκουμε εύκολα, αρκετά λιτά πιάτα με καλές πρώτες ύλες, και βέβαια ελαιόλαδο!
Στο πρώτο ξεφύλλισμα ενός από αυτά τα περιοδικά έπεσα πάνω σ’ αυτή τη συνταγή με ψητό κουνουπίδι και επειδή είχα όλα τα υλικά στο σπίτι το δοκιμάσαμε άμεσα! Στα προσεχή θα δούμε κι άλλες συνταγές. Δεν ξέρω ως τι σερβίρουν αυτό το πιάτο στην Ιταλία, αλλά εγώ το σέρβιρα ως σαλάτα στη μέση του τραπεζιού. Εξάλλου με το κρύο που έχουμε αυτές τις μέρες θέλαμε περισσότερο ζεστές παρά δροσερές σαλάτες!
Όπως πάντα (ή έστω σχεδόν πάντα) η συνταγή προσαρμόστηκε στα δικά μου μέτρα. Η κύρια επέμβαση μου ήταν στις ποσότητες των υλικών και κυρίως στην ποσότητα του ελαιολάδου γιατί οι 2 κουταλιές της συνταγές μου φάνηκαν λίγες για το ½ κιλό κουνουπίδι που έφτιαξα…
Υλικά:
½ κιλό κουνουπίδι, μόνο τα μπουκετάκια (ζυγισμένο καθαρισμένο)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά (2 φρυγανιές)
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
¼ κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα
Για το σερβίρισμα, ξερό θυμάρι ή ρίγανη
Επί το έργον:
Πλένουμε καλά το κουνουπίδι και το στραγγίζουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά και τα μπαχαρικά.
Αραδιάζουμε το κουνουπίδι σε ένα σκεύος και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού και πασπαλίζουμε με το μείγμα της φρυγανιάς.
Ανακατεύουμε ξανά και το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα ή λίγο παραπάνω, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κουνουπίδι. Σερβίρουμε το ψητό κουνουπίδι πασπαλισμένο με λίγη ρίγανη ή θυμάρι.
Παρατηρήσεις:
- Αφήνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού μέσα σε αρκετό αλατισμένο νερό για λίγη ώρα και μετά το πλένω κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι είμαι σίγουρη ότι δεν κρύβουν ανεπιθύμητους επισκέπτες.
- Η «σαλάτα» είναι πολύ νόστιμη ζεστή αλλά –πράγμα που δεν το περίμενα ομολογουμένως- είναι πολύ νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου.
- Η αρχική συνταγή αντί τριμμένη φρυγανιά είχε ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού και μάλιστα τα ανακάτευε με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο πριν τα προσθέσει στο κουνουπίδι. Εγώ θεώρησα πιο πρακτικό τον τρόπο που περιγράφω παραπάνω.
- Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω λέω να δοκιμάσω κι άλλους συνδυασμούς μπαχαρικών η αρωματικών γιατί η ιδέα είναι ωραία και σηκώνει αρκετές παρεμβάσεις! Ήδη, εκτός από το θυμάρι που πρότεινε η αρχική συνταγή δοκιμάστηκε και με ρίγανη και θεωρώ ότι του πήγαινε πολύ.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
[…] Αρχική ιδέα από εδώ. […]