Vegan/vegetarian

Πράσινο νεραντζάκι γλυκό

Πράσινο νεραντζάκι γλυκό

Τα ξινόδεντρα στην Ελλάδα δεν είναι αυτοφυή. Μας έχουν έλθει από την μακρινή Ανατολή, την Ινδία και την Κίνα. Φαίνεται όμως ότι βρήκαν τον τόπο τους στις μεσογειακές χώρες από το 15ο  αιώνα και μετά που μας τα έφεραν οι πορτογάλοι θαλασσοπόροι! Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς θα ήτανε πολλές ελληνικές συνταγές χωρίς το άρωμα και τη γεύση των εσπεριδοειδών κάθε είδους.

Πράσινο νεραντζάκι γλυκό

Στην Κρήτη τ’ αγαπάμε πολύ τα εσπεριδοειδή.Ακόμη και σε περιοχές που δεν καλλιεργούνται για εκμετάλλευση , κάθε περβολάρης και γεωργός που σέβεται τον εαυτό του έχει νεραντζολεμονιές και πορτοκαλομαντάρινα. Δεν είναι ωραίες οι σύνθετες λέξεις που χρησιμοποιούμε για τα αγαπημένα φρούτα και δέντρα; Αλλά και στις αυλές των σπιτιών αν υπάρχει τόπος, μια τουλάχιστον λεμονιά την έχουμε!

“Νεραντζολεμονιά μου” και “λεμονιά μου” και “λεμονανθέ μου” είναι τρυφερές προσφωνήσεις αγάπης και ανάμεσα σε ερωτευμένους (άλλων εποχών!!!), και από μάνα σε παιδί…
Δεν είναι λίγες οι μαντινάδες που τις περιέχουν. Δείτε δυο που μ’ αρέσουν:
Μια ώρα να ‘χω να σε δω νεραντζολεμονιά μου,
μεγάλη κατασκέπαση βαραίνει την καρδιά μου.
και
Σαν τον ανθό τσι λεμονιάς σε φέρνω στο μυαλό μου
Και χάνεται στι μυρωδιές κάθε παράπονό μου
Πράσινο νεραντζάκι γλυκό

Αυτή την εποχή τα ξινόδεντρα έχουν  δέσει τους καρπούς τους. Κι είναι πανέμορφα και μοσχομυριστά τα πράσινα μικρά λεμονάκια, πορτοκαλάκια και νεραντζάκια στα δέντρα.

Τα λεμονάκια, τα πορτοκαλάκια  και τα μανταρινάκια συνήθως τ΄ αφήνουμε όλα να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν, αλλά τα νεραντζάκια, που ούτως ή άλλως δεν καταναλώνονται σαν φρούτα το χειμώνα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται μόνο στο γνωστό γλυκό)  πολλές φορές γίνονται πράσινα γλυκό. Ένα καταπράσινο, πολύ μυρωδάτο γλυκό κουταλιού, που θέλει όμως ιδιαίτερη υπομονή γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι το φτιάχνουν.

Πράσινο νεραντζάκι γλυκό

Ζήτησα από μια καλή φίλη της μητέρας μου να κόψω μερικά νεραντζάκια από τη νεραντζιά της αυλής της, και μετά χαράς μου το επέτρεψε.

Έτσι σας παρουσιάζω το πράσινο νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού που τέλειωσα σήμερα, παρόλο που είχα άλλη ανάρτηση στο πρόγραμμα. Επέλεξα να βάλω τούτη τη συνταγή, για να υπενθυμίσω στις έμπειρες να το φτιάξουν πριν περάσει ο καιρός του, πριν μεστώσουν τα νεραντζάκια.

Οι πρωτόπειρες, που δεν έχουν ξαναφτιάξει ας δουν πώς γίνεται και ας το τολμήσουν.

Πράσινο νεραντζάκι γλυκό

Παρατηρήσεις

1) Όσες ώρα το έβραζα, μοσχοβολούσε το σπίτι. Το ίδιο έγινε και στις δύο φάσεις δεσίματος του σιροπιού.

2) Αν κάνει πολύ ζέστη, καλό είναι να μπαίνει στο ψυγείο στη φάση του ξεπικρίσματος για να μη βουρκιάσει. Διαφορετικά, αλλάζουμε πολύ συχνά το νερό.

3)Το δικό μου ήταν 1280 γραμμάρια (1 οκά ακριβώς!) και έβαλα 1,5 κιλό ζάχαρη και τρεις κούπες νερό.

4)Στα εσπεριδοειδή δεν βάζω κάποιο άρωμα, μου φτάνει το υπέροχο δικό τους. Αν θέλουμε κάποιο, ταιριάζει η βανίλια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο